kruche ciasto, schłodzić, a następnie wyłożyć nim tortownice, pozostawiając 1/3 ciasta na wierzch placka. Następnie podpiec w temperaturze 250 stopni na złoty kolor i posypać orzechami zmieszanymi z wiórkami kokosowymi ( połową całej ilości mieszanki). Składniki do nałożenia na placek: 1 kg jabłek 20 dag cukru 1 łyżka cynamonu Wykonanie nałożenia na placek: Jabłka obrać, zetrzeć , usmażyć z cukrem i cynamonem(...)Wykonanie placka: Masę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto z orzechami. Posypać resztą orzechów z wiórkami kokosowymi , przykryć resztą ciasta i dopiec w temperaturze 170 stopni. W międzyczasie ubić 4 białka na sztywno, dodać cukier , posiekane orzechy i wyłożyć na placek pod koniec pieczenia. Zmniejszając temperaturę do minimalnej, zarumienić na złoty kolor pianę na placku i wystudzić
Tradycyjna Kuchniawszelkiego rodzaju słodkich i słonych wypieków, w celach dekoracyjnych, a także jako produkt zastępczy w diecie bezglutenowej. Koszt : około 10zł/ 250 gram Mąka dostępna w sklepach ekologicznych Mąka kokosowa Mąka kokosowa może zastąpić tradycyjną mąkę i posłużyć jako jej bezglutenowa wersja w wypiekach. Nadaje się do pieczenia, może również być użyta jako posypka lodów, wszelkich deserów i sałatek, a także
Tradycyjna Kuchniaswojej szafce. Idealne na niedzielną chandrę ! :) Składniki: ½ kg mąki tortowej, 1 margaryna, ¾ szklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, ½ szklanki wiórki kokosowe, owoce sezonowe lub mrożone, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Blaszkę wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami(...)wylepić ciastem dno i boki blaszki ( 1/3 ciasta zostawić). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut do zrumienienia. Następnie posypać wiórkami kokosowymi (1/2 szklanki) nałożyć owoce( mogą być mieszane), a resztę ciasta rozwałkować. Kroić paski i ułożyć na wierzchu ciasta w kratę. Piec w temperaturze 170 stopni około 30-35 minut
Tradycyjna Kuchniacukru pudru 2 cukry waniliowe ½ kg mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka miodu Składniki na polewę: 25 dag masła 25 dag cukru ¼ szklanki mleka 4 łyżki kakao Wiórki kokosowe lub mielone orzechy Wykonanie ciasta: Masło utrzeć z cukrami, dodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy(...)Wszystkie składniki na polewę zagotować i przestudzić. Wykonanie placka: Następnie maczać ze wszystkich stron wcześniej upieczony placek pokrojony w kostkę dowolnej wielkości. Po czym obtaczać kostki w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach
Tradycyjna Kuchniagładką polewę czekoladową. i co najważniejsze: DIETETYCZNĄ! Zazwyczaj w domowych przepisach na polewy głównym składnikiem, obok czekolady jest śmietanka lub masło! to istna bomba kaloryczna! Możemy zastąpić ją mleczkiem kokosowym, które podobnie jak masło czy śmietanka doda polewie elastyczność i delikatną strukturę. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej (o jak najwyższej zawartości kakao) Wykonanie polewy: Mleczko
Tradycyjna Kuchniaekspresowe, a efekt pyszny! Składniki: 1 kg białego sera, 15 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 żółtka jaja, 2 galaretki agrestowe, 1 galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy, 1 paczka herbatników. Wykonanie: Ser utrzeć na krem- odstawić. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem, połączyć z serem i wszystko razem dokładnie wy mieszać. Galaretkę agrestową rozpuścić(...)litrze wrzącej wody, ostudzić i lekko tężejącą wymieszać z masą serową. Formę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i wyłożyć spód herbatnikami, wylać masę serowa. Galaretkę wiśniową przyrządzić według opisu na opakowaniu i zimną zalać sernik w formie. Przenieść w chłodne miejsce
Tradycyjna Kuchniaszklanki cukru, 3 łyżki śmietany, ½ łyżki octu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, 1 jajko do smarowania ciasta, 1 słoiczek konfitury z płatków róż, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Wysmarować tortownicę tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy i boki wylepić ciastem
Tradycyjna KuchniaSkładniki: (próbna wersja- 4 muffinki) 1 jajko szklanka białej fasoli z puszki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki fruktozy 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych + trochę do posypania Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy wszystkie składniki oprócz wiórek kokosowych blendujemy na sam koniec dodajemy wiórki i mieszamy przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki wierzch posypujemy wiórkami
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżka fruktozy lub innego słodzidła 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 500g sera białego (najlepiej ser Emilka 0%, bo już jest przemielony) 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 dojrzały banan 1 łyżka wiórków kokosowych
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy wg. smaku wiórki kokosowe oraz kakao do obtoczenia bajaderek Sposób przygotowania: Upieczone i wystudzone ciasto kruszymy w rękach lub miksujemy w blenderze mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim kawę i ksylitol, a następnie zalewamy(...)otręby, olejek rumowy oraz krem z awokado (w razie potrzeby dosładzamy) formujemy w rękach kule dość dużej wielkości, a następnie obtaczamy część kul w kakao, a część we wiórkach kokosowych gotowe bajaderki wkładamy na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 10 muffinek): 3 jajka 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka odtłuszczonego, ciemnego kakao 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki otrębów żytnich mielonych aromat kokosowy (nie koniecznie) 1 łyżka wiórków kokosowych 1 banan około 30 kropel stewii firmy SteviGold Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy starannie wodą, a następnie blendujemy na puree miksujemy ze sobą wszystkie składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćOstatnio się trochę rozleniwiłam jeśli chodzi o dodawanie przepisów. Ale obiecuję poprawę ;) Dziś startujemy od mojego dzisiejszego obiadu,a mianowicie kotlecików serowo-kokosowych na słodko ;) Nie będę się wielce rozpisywać bo nie ma u mnie żadnych newsów, choć tak pewnie Was to nie interesuje;p Składniki (6 kotlecików): 2 jajka 3 łyżki organicznej mąki kokosowej 250g chudego twarożku kilka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtwardy chrupki, jak batonik musli ;) Składniki (na tortownicę o średnicy 26cm) 250 g domowej granoli (z tego przepisu ) 2 łyżki syropu z agawy 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki (podgrzanego do płynnej postaci) opakowanie borówek amerykańskich (ok. 300 g) kruszonka: 2 łyżki granoli łyżka oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajka 500g płatków owsianych szklanka mąki pełnoziarnistej pszennej łyżka maku sporo aromatu migdałowego 100g cukru trzcinowego/ksylitolu garść bakalii (np. żurawiny, rodzynek, itp.) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 55g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuszczamy na sporej teflonowej patelni dodajemy płatki i prażymy mieszając, aż się zbrązowią dodajemy zmielony na puder cukier trzcinowy/ksylitol, mieszamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkiedy będę robić im sesję w świetle dziennym ;) Składniki (na około 24 ciastka): 80g ciemnej czekolady z tagatozą 60g orzechów włoskich 40g płatków owsianych 40g płatków żytnich 25g oleju kokosowego dostępnego w sklepie Centrum Sylwetki 40g płatków jęczmiennych 100g daktyli łyżeczka mielonej wanilii skworcu jajko 90g mąki migdałowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody Sposób(...)przygotowania: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut żeby zmiękły do blendera wrzucamy wszystkie składniki (olej kokosowy podgrzewamy, żeby był płynny, a od daktyli odlewamy wodę) miksujemy tak długo, aż ciasto zacznie się ze sobą kleić tworząc jedną kulę rwiemy kawałki ciasta i formujemy w rękach kulki następnie spłaszczamy je na kształt ciastek ;) układamy na blaszce wyłożonej papierem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość