szklanki sezamu 1/2 szklanki łuskanego słonecznika 3-4 czubate łyżki naturalnego miodu 4 czubate łyżki masła orzechowego naturalnego (może być również migdałowe) 3/4 szklanki mąki migdałowej 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1. Słonecznik i sezam wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Prażyć w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 10 minut(...)sezam trochę się przyrumieni (proszę uważać, żeby nie przypalić). Po wyjęciu w piekarnika odstawić do ostygnięcia. 2. Wymieszać razem mąkę migdałową i wiórki kokosowe. 3. Do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać mieszając, aż miód się rozpuści i masa będzie ciepła. Dodać ją do mąki z wiórkami, wsypać pestki z sezamem i wymieszać (powstawanie ciepłe, dosyć plastyczne ciasto
Mała CukierenkaSzybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living). Składniki(...)marchewki (na drobnych oczkach) 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/2 szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. 2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. 3. W kolejnej misce wymieszać
Mała Cukierenkapodana na talerzyku Fonia Porcelana Bogucice. Składniki: 200 g makaron świderki pszenno-razowy klik 1 pierś z kurczaka 200 g pieczarek 250 g zielonych szparagów 100 ml mleczka kokosowego 100 ml kremówki 30% 2 żółtka masło klarowane pieprz czarny sól morska prowansalska 150 g mozzarella tarta Przygotowanie: Z szparagów odłamać zdrewniałe końce i gotować około 3 minuty(...)maśle klarowanym. Pieczarki pokroić w plasterki podsmażyć na maśle klarowanym. Makaron, pokrojone szparagi, pieczarki i kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i wymieszać. Zalać śmietaną wymieszaną z mleczkiem kokosowym, żółtkami i doprawionej solą i pieprzem. Na górze posypać tartą mozzarellą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Pod koniec zapiekania możemy włączyć funkcję grilla
Ala piecze i gotujerabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion Chia. Crumble: 2 łyżki płatków migdałowych; 1 łyżka wiórków kokosowych. Krok po kroku. Na samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma(...)końcu dodaję białka delikatnie mieszając. Biorę się za kruszonkę (crumble). Oderwane wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę. Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także
Życie na widelcumuszle makaronowe z orzeszkami pini Składniki: -150g razowych, dużych muszli makaronowych -pół szklanki mrozonego zielonego groszku -50g orzeszków pini -mrożona fasolka szparagowa -szparagi -nać pietruszki -parmezan -olej kokosowy -sól himalajska -pieprz -szczypta imbiru -2 ząbki czosnku drobno pokrojone Przygotowanie: -gotujemy makaron al dente -szparagi kroimy na długość kilku cm -fasolkę z czosnkiem i szparagami podsmażamy na oleju kokosowym
Z Kuchni Do Kuchnimięcha.Moja słodyca z kaszy i słodkich ziemniaków jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Delikatnie słodki smak może być zachętą dla małych niejadków, tym bardziej że smażyłam na oleju kokosowym :-) Nie kombinowałam za bardzo z dodatkami, bo nie miałam czasu także jest on zwykły ale aż niezwykły w swojej prostocie. Dodatkowo dodałam tylko czosnek i koperek. Z tej proporcji(...)wyszło mi 5 sztuk. Składniki: 100 g ugotowanej kaszy jaglanej 1 batat garść koperku 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia 2 łyżki mąki kukurydzianej Poza tym : 5 okrągłych grahamek rukola, pomidor, ogórek świeży, kiełki lucerny sos jogurtowo- ziołowy Sposób przyrządzenia: Batata upiec w piekarniku lub ugotować
pieprzny smaczekniesamowitej przyprawy, zapraszam do przeczytania tutaj Składniki : - 2 duże marchewki - dwie małe cebule ( ja dałam jedną białą i jedną czerwoną) - 3 małe ząbki czosnku - 1/3 szklanki wiórków kokosowych - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka curry - pieprz, sół - 2 duże pomidory - 1 średniej wielkości kalafior - 1 łyżeczka soku z cytryny - 200 g jogurtu greckiego Przygotowanie(...)Pokroić marchewkę, cebule, czosnek i podsmażyć na małym ogniu razem z wiórkami kokosowymi, podlać wodą i chwilę dusić, w tym czasie ugotować na parze kalafior, obrać pomidory, na patelkę dodać wszystkie przyprawy oraz pomidory, dusić ok 5 minut, następnie przełożyć do blendera i zmiksować, przelać z powrotem na patelkę, dodać jogurt i ugotowanego kalafiora, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku
zdrowa vege kuchniadeser... nic skomplikowanego Składniki: 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki wody 300 g śmietanki 30% 100 g herbatników petit beurre 200 g owoców w żelu (można użyć sezonowych) wiórki kokosowe Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Śmietanę ubić dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać robotem na niskich obrotach (gdyby masa była rzadka należy przełożyć masę na chwilę do lodówki, ale pilnujemy(...)szybko tężeje) . W pucharkach na dno wysypać rozkruszone herbatniki. Wylać tężejącą masę. Pucharki przełożyć do lodówki. Na wierch można dać sezonowe owoce lub owoce w żelu. Obsypać brzeg wiórkami kokosowymi. Teraz w sezonie truskawek można dodać do masy pokrojone truskawki
Delicious TitbitsDanie idealne na śniadanie, podwieczorek lub deser. Składniki: 2 jaja 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej olej kokosowy do smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko(...)szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, jeśli jest taka potrzeba należy dodać odrobinę więcej wody gazowanej lub mleka. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją olejem kokosowym, następnie nakładamy porcję ciasta (w zależności od wielkości patelni) i smażymy po minucie z każdej strony, aż naleśniki będą miały złoty kolor. Jogurt naturalny mieszamy z miodem, posiekanymi migdałami oraz esencją
Mango PapajaZapraszam;) Składniki: 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru 2 jajka pół szklanki oleju 3/4 szklanki mleka pół szklanki wiórek kokosowych 100 gram czekolady tofii Krem serkowy: pół kostki miękkiego masła 250 g serka typu philadelphia 200 ml kremówki 36% cukier- wedle uznania Wykonanie: W miseczce połączyć suche składniki(...)jest: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i wiórki kokosowe, wymieszać. W drugiej miseczce połączyć składniki mokre czyli jajka, olej, mleko i roztrzepać widelcem. Następnie zawartość obu miseczek połączyć i wymieszać do połączenia się składników. Czekoladę pokroić na małe kawałki i wmieszać ją do gotowej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem. Piec przez około
Krakowskie smaki AniJest późno, więc nie będę tworzyć wypracowań :) Powiem tylko, że te placuszki są idealne. Mocno czekoladowe i puszyste. Postanowiłam podać je z najlepszym twarożkiem kokosowym i mnóstwem truskawek :) Składniki: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 3 łyżki(...)twarożku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych dojrzałe truskawki W misce mieszamy twarożek, jogurt i wiórki i rozgniatamy widelcem. Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/mas
Chocolate Muffin Blognawet w planach nie miałam... Wielki smutek zapanował i marsowa mina zagościła na jej buzi. No to matko do dzieła !!! Postanowiłam upiec drożdżówki z truskawkową konfiturą i kokosową kruszonką. Bułeczki drożdżowe z konfitura truskawkowa i kruszonka 10 g drożdży 100 ml cieplej maślanki lub mleka 60 g cukru 20 g mąki Składniki mieszamy(...)masła 2 jajka cukier lub ekstrakt waniliowy (kilka kropli) 3/4 łyżeczki soli nadzienie: konfitura lub dżem truskawkowy kruszonka: po 30 g maki, masła i cukru 2 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto przez ok 8 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny Gdy ciasto wyrośnie krótko je zagniatamy i dzielimy
Dzieje kuchennej Wiewiórysypka ale po dodaniu większej ilości zmielonych orzechów nabierze formy podobnej do bardzo gęstej pasty. Ryż posypany prażonym aromatycznym kokosem i głównie do tego jest stosowany nabiera azjatyckiego charakteru.Zachowuje kokosowy aromat podkręcony aromatem przypraw a balans smaku pomiędzy słodkim,ostrym i kwaśkowym (tamaryndowiec) jest idealnie zbalansowany. Prażonym kokosem można panierować krewetki które w ciągu zaledwie 2-3 minut sa już(...)składników by taki kokos uprażyć samemu można go kupić gotowy w sklepie na dziale z azjatyckimi artykułami obok składników na sushi lub w sklepach Toko. SKŁADNIKI: 250 g wiórków kokosowych 2 łyżki drobno posiekanej cebuli 100 g solonych orzeszków ziemnych 1 łyżka cukru palmowego,trzcinowego lub zwykłego brązowego (lub więcej) 1/4 do 1/2 łyżeczki sambal oelek (lub inny sambal
Sztuka gotowania w/g Samirywięc to także pomysł na dietetyczny obiad. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka 1szt., Warzywa na patelnię 1 opakowanie, Świeży jarmuż, lubczyk, czosnek, sól himalajska, pieprz, Olej kokosowy kilka kropel. Jeśli chcesz otrzymywać za darmo na bieżąco najnowsze przepisy i diety , zapraszam Cię do polubienia naszej strony na Facebook'u. Kliknij tu. Pierś z kurczaka(...)pokrój w niewielkie kawałki, (zostaw w marynacie w lodówce jeśli masz czas) i oprósz ulubionymi przyprawami. Patelnię wysmaruj kilkoma kroplami oleju kokosowego , rozgrzej i podsmaż kurczaka. Usmażony drób przełóż do miski, pozostały tłuszcz wykorzystaj do duszenia warzyw na patelnię, do warzyw dodaj pokrojony jarmuż, lubczyk i przyprawy. Podlej wodą i duś pod przykryciem do uzyskania efektu warzyw al dente. Następnie
IzaGotujeszparagami i szpinakiem, nie spiesząc się, siedząc na tarasie i słuchając ptaków :) Składniki: - 1 opakowanie tofu naturalnego (180 g), - 20 dużych liści szpinaku, - 6 zielonych szparagów, - 2 łyżki oleju kokosowego, - kilka gałązek pokrojonego szczypiorku, - kurkuma, - sól "czarna" kala namak, ew. trochę sosu sojowego, - pieprz. Wykonanie: Tofu rozdrobnić widelcem, dodać do niego trochę kurkumy i sól do smaku. Szparagom odłamać twarde(...)końcówki i odkroić główki, pozostałe część szparagów pokroić na ok 2 cm kawałki. Szpinak , porwać na kawałki lub pokroić. Rozgrzać na patelni olej kokosowy wrzucić szparagi (bez główek) i szpinak, chwilę razem podsmażać, dodać tofu , wymieszać i podsmażać aż szparagi będą miękkie. Pod koniec dodać główki szparagów i szczypiorek. Przyprawić do smaku pieprzem i ew. sosem sojowym. Smacznego
Co na wege obiad?