kokosowe - 19941 przepisów (strona:685/1330)

.978. ugotowana i upieczona 168

pieczona polenta w kokosowej* panierce z duszonym rabarbarem i mleczną fińską czekoladą~ *z mąki kokosowej Błagam o ładną pogodę chociaż na dziś i jutro! Dwie sesje zdjęciowe w plenerze...W deszczu raczej nie wyjdą :( Nie wiem, może wyjdę na balkon i odtańczę jakiś specjalny taniec żeby przywołać słońce? :D By the way, ostatnio znów zaczęłam więcej działać w kierunku fotografii

breakfast of dreams
.980. tofu-trufle 134

kokosowe "trufle" z tofu z granatem i tahini~ Z wczorajszej sesji jestem bardzo zadowolona! Jedna z najlepszych na jakich do tej pory byłam :) Przy okazji poznałam masę fajnych ludzi! A pogoda była dla nas bardzo łaskawa - gdy wyjeżdżaliśmy z Białej padało, ale w Siedlcach całe szczęście nie. Później nawet wyszło słońce i koniec końców pogoda była idealna - światło(...)czeka mnie z nimi sporo zabawy - selekcja, przerabianie...Jeśli ktoś jest ciekawy co napstrykałam tradycyjnie zapraszam na mój fanpage TUTAJ *klik* :) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu naturalnego ~30g mąki kokosowej ~cukier/stevia do smaku ~sok z 1/2 cytryny ~50g ziaren granatu Tofu blendujemy na gładką masę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Nabieramy masę i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wkładamy

breakfast of dreams
Skworcu - współpraca. 128

których zawsze chciałam spróbować, ale nie miałam możliwości ich zakupu. Tym głównie kierowałam się przy wybieraniu produktów. A wybór był na prawdę trudny... Ostatecznie zdecydowałam się na: ~ ziarnistą kawę kokosową ~ orzechy macadamia ~ laskę wanilii ~ mielone liście stewii ~ surowe pistacje  (bez soli i innych konserwantów, łuskane) ~ laski cynamonu ~ karob  (mączka chleba świętojańskiego) Produkty były dokładnie zapakowane, oprócz opakowania bezpośredniego(...)szybko - paczka została nadana w piątek, a poniedziałek kurier dostarczył przesyłkę.  Od razu po otwarciu paczki wydobył się z niej cudowny zapach! Myślę, że była to mieszanka kawy kokosowej (która swoja drogą pachnie jak bounty!), wanilii i cynamonu. Coś cudownego, na prawdę! Chyba spróbuje połączyć te trzy składniki w jednej potrawie

chili & sugar
czekoladowa niedziela #8 - czekoladowe "trufle" daktylowe (wegańskie) 133

autorski // ok. 15 trufli ~200g daktyli ~1/2 średniego, dojrzałego awokado (75g) ~30g kakao ~20g karobu ~100g ksylitolu (można użyć cukru w takiej samej ilości) ~do obtoczenia - mielone orzechy, wiórki kokosowe, płatki owsiane, amarantus ekspandowany Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę. Awokado obieramy i wrzucamy do miksera. Dodajemy daktyle (nie wylewajcie całej wody w której się moczyły) i miksujemy(...)pozwolić na swobodne ulepienie kulek. Z masy nabieramy kawałki o wadze ok. 20-25g każdy i lekko wilgotnymi dłońmi formujemy kulki. Obtaczamy je np. w mielonych orzechach, wiórkach kokosowych, płatkach owsianych, amarantusie ekspandowanym lub innym wybranym dodatku. Wkładamy do lodówki na min. 2h, po tym czasie można już jeśc. Przechowujemy trufle w lodówce, max. tydzień. Smacznego

chili & sugar
Zupa-krem kukurydziana z mlekiem kokosowym 107

nudziła i postanowiła troszkę czasu w kuchni spędzić. Rezultat tego był naprawdę niegłupi :) Zatem teraz przepis na zupę, a lazania w kolejnym poście. 800 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 2 kostki bulionowe (drobiowa i wołowa) puszka kukurydzy curry kurkuma słodka papryka chili Wodę gotujemy z dwiema kostkami bulionowymi. Po zagotowaniu dodajemy odcedzoną kukurydzę i gotujemy jeszcze 10 minut. Zdejmujemy(...)ognia i blenderem robimy z tego paćkę. Znaczy się kremik :) Znów stawiamy na ogień, dodajemy mleko kokosowe, sporą (nie wiem niestety jak bardzo sporą) ilość curry, kurkumy i słodkiej papryki w proszku. I jeszcze dajemy - to już wedle ostrości jaką lubimy - chili. Madzia nie żałowała chili, zupka ostra wyszła. Nie solimy, nie ma potrzeby. Mieszamy, żeby te przyprawy się dobrze

Marder&Marder Manufacture
Mazurek z masłem orzechowym, karmelizowaną pomarańczą, gorzką czekoladą i solą. 90

mnie ryżowa, jaglana i 1 łyżka skrobi ziemniaczanej) 1 szklanka mielonych migdałów słodzidło (u mnie 4 łyżeczki ksylitolu, 2 łyżeczki stewii, 1 łyżka agawy) 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Góra 1 szklanka orzechów ziemnych (lub gotowe masło orzechowe, bez dodatku cukru) pół pomarańczy ze skórką 100g gorzkiej czekolady

Fill The Bowl
Słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. 149

wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało mi się sprawnie niczym zastąpić – próbowałam zastąpić je olejem kokosowym, ale nic dobrego z tego nie wyszło…poza tym, ilość oleju, która zastąpiłaby jajka jest jak dla mnie przerażająca. Na razie więc będzie z jajami…w sam raz na niedzielne(...)jajem, czyż nie? : ) Ten przepis jest niesamowicie prosty. Mieszamy wszystkie składniki, przekładamy do keksówki, wkładamy do piekarnika i czekamy, aż wyrośnie! Składniki: 3 jajka 0,5 szklanki mleka kokosowego 0,5 szklanki mleka ryżowego (użyłam waniliowego z Rosmanna ) 1,5 łyżki agawy 1 łyżka syropu daktylowego (można zastąpić syropem z agawy) Słodzidło w proszku (u mnie 2 łyżki stewii

Fill The Bowl
Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym, daktylami, orzechami makadamia i wędzonym tofu. 119

krojonych pieczarek 4 daktyle 4-6 orzechów makadamia 1/4 – 1/3 kostki tofu wędzonego (polecam z firmy Polsoja , wszystkie inne są jak dla mnie bardzo mdłe) 1/3 łyżeczki oleju kokosowego ewentualnie 1/2 czerwonej cebuli przyprawy (można modyfikować): 3/4 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczka suszonej pietruszki/kolendry szczypta kuminu szczypta gałki muszkatołowej szczypta stewii(...)pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym wrzucamy pieczarki (i opcjonalnie cebulę). Smażymy aż pieczarki się zarumienią, a woda z nich wyparuje. Pomidory kroimy w kostkę (jeśli są już pokrojone to pomijamy), możemy też je zblenderować jeśli

Fill The Bowl
Wiosenna rolada 224

śmietany kremówki 250 g sera mascarpone 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1 zielona galaretka Dekoracja: 60 g wiórek kokosowych białych  użyłam PIĄTNICA zielone wisienki koktajlowe Sposób przygotowania CIASTO: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera(...)sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy.  Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z pianką 218

galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks 2 łyżki cukru pudru PONCZ: 150 ml przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru wiórka kokosowe do dekoracji CIASTO:  Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać(...)galaretką a drugą ze śmietan fiks.  Część masy z galaretką wylać na drugą cześć blatu biszkoptowego przykryć ciastem i na wierzch wyłożyć masę śmietanową białą. Posypać grubo wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Sernik Limonka&Liczi 186

twarożku 1 kubeczek jogurtu greckiego- 18 dag 300 ml śmietany kremowej 30% 1 puszka liczi 1 łyżka soku z limonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki(...)kostkę owoce liczi osączone wcześniej na sicie, wymieszać całość delikatnie łyżką, wylać masę na stężały spód z wafelków, wyrównać wierzch łyżką maczaną w zimnej wodzie, posypać grubo wiórkami kokosowymi. Udekorować.Chłodzić całą noc w lodówce

Wanilia i Kardamon
Kostka limonkowa 191

łyżki cukru pudru Poncz: 3/4 szklanki przegotowanej wody 1 łyżka cukru pudru 1/2 limonki Dodatkowo: 2 galaretki agrestowe lub kiwi 1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki 50 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania: CIASTO: Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli,dodając pod koniec ubijania cukier puder i sok z cytryny. Dodać żółtka delikatnie zmiksować, mąkę tortową wymieszać(...)lekkiego stężenia. PRZEŁOŻENIE: Upieczony wystudzony biszkopt nasączamy ponczem i smarujemy warstwą dżemu porzeczkowego, wykładamy krem limonkowy, zalewamy tężejącą galaretką wstawimy do lodówki do całkowitego stężenia.Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Torcik śmietanowo-truskawkowy 141

tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej czerwony barwnik w żelu -opcjonalnie Masa śmietanowa: 1/2 litra śmietany kremówki 1/2 kg serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 80 dag świeżych truskawek wiórki kokosowe białe Poncz: 1,5 szklanki gotowanego osłodzonego kompotu z rabarbaru i truskawek Sposób wykonania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na lśniącą pianę dodając pod koniec miksowania stopniowo cukier(...)owoce truskawek przekrojone na pół, przyciskamy drugim blatem który również nasączamy, smarujemy kremem i rozkładamy truskawki, przykrywamy trzecim blatem, rozsmarowujemy cienko kremem układamy dekoracyjnie plasterki truskawek, boki oprószamy wiórkami kokosowymi, schładzamy w lodówce. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Curry z kurczaka ze szparagami i szpinakiem 188

białych szparagów. Smak niezwykle oryginalny.  Ujmujący.    Polecam :) Składniki : pierś z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy curry (może być również pasta) pęczek białych szparagów 20dag szpinaku puszka mleka kokosowego (400ml) łyżka soku z cytryny sól, pieprz  papryka czerwona ostra ( w proszku) natka pietruszki oliwa Przygotowanie: Kurczaka drobno kroimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i dodajemy curry. Smażymy(...)miękkości. Szparagi obieramy i kroimy na nieduże kawałki (ok2-3cm). Dodajemy do kurczaka i chwile dusimy. Zalewamy mięso ze szparagami mlekiem kokosowym i dusimy ok 5 minut.  Po tym czasie dodajemy szpinak, sok z cytryny i doprawiamy papryką, solą oraz pieprzem. Nadal dusimy na małym ogniu przez ok 10 minut. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem

ChilliJemy