taką pogodę jak dzisiaj :) Składniki na 15 ciasteczek : - 2 szklanki płatków owsianych kupiec - 200 g daktyli - kilka łyżek jagodowego dżemu chia przepis tutaj - 1-2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi(...)wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo i wykroić ciasteczka (ja wykrajałam je kieliszkiem do wódki) nałożyć nadzienie między dwa ciasteczka i wstawić na 10-15 minut do zamrażarki :) Smacznego
zdrowa vege kuchniamusicie wyjeżdżać do krajów egzotycznych, aby mieć odrobinę egzotyki w domu. Porcja: 2 osoby + dolewka Składniki: banan dojrzałe mango 300g ananasa 2 łyżki sezamu 3 łyżki wiórek kokosowych pół puszki mleka kokosowego 1 łyżka miodu 1/2 szklanki wody 1/2 soku z cytryny 1 łyżka kardamonu Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy na gładką całość
Apetyt na Zielonezdjęciu widać mini tartę, ale z przepisu wychodzi 10 tartaletek, 1 ok. 39g = 95kcal . Składniki na spód: - 40g suszonych daktyli - 30g migdałów - 30g orzechów włoskich - 1 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżeczki nasion chia Składniki na krem: - 1 awokado - 1 banan - 2 łyżeczki soku z cytryny - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) Daktyle, migdały i orzechy włoskie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)minut. Po upływie tego czasu odsączamy, osuszamy i przekładamy do malaksera dodając olej kokosowy i nasionka chia. Rozdrabniamy i mieszamy do uzyskania zwartej masy. Wyklejamy nią formę do mini tarty lub tartaletki i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę. W tym czasie przygotowujemy krem. Wydrążamy łyżką miąższ z awokado (bez pestki:P). Do malaksera wrzucamy pokrojonego banana, awokado, miód
Be Fit Be StrongKokosowa nocna kasza kuskus*, z malinami *z mleczkiem kokosowym Szybko, prosto i w sam raz na wczesny poranek ^^ Weekend bardzo udany, jak to moja rodzina (która i tak bardzo spokojna o dziwo była, może dlatego, że dużo osób nie było) najdłużej została, ej... czemu jest już widno i sprzątają stoły, ja tu już na poprawiny czekam. Z drugiej
More food, love and dreamszajmujesz się błogim leniuchowaniem ;) Chia w przepisie można pominąć, warto jednak dodać wtedy troszeczkę więcej agaru. Składniki: 0,5 l mleka (u mnie migdałowe) 2 puszki mleka kokosowego w temp. pokojowej 8 łyżek nasion chia 6 g agaru (4 płaskie łyżeczki) 5 łyżek syropu z agawy (lub więcej jeśli lubisz bardzo słodkie desery) pół tabliczki gorzkiej czekolady(...)jagód 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Do miski wlać mleko migdałowe i kokosowe, dodać sok z cytryny, syrop z agawy i nasiona chia - dokładnie wymieszać (najlepiej mikserem). Odstawić na około 30 minut (żeby chia spęczniało) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej Z mlecznej mieszanki wziąć 300 ml dodać rozpuszczoną czekoladę oraz łyżeczkę agaru, doprowadzić do wrzenia (ma delikatnie bulgotać), gotować
pyszne zdrowościupalne dni oraz żeby uczcić ponad 4000 fanów na facebooku :) Dziękujemy Wam Kochani :) Porcja: forma 22 cm Składniki: Spód 150 g ciastek oreo (bez kremu), 80 g oleju kokosowego, Masa 500 g sera mielonego na sernik, 430 g brzoskwiń, 200 ml śmietany 30%, 12 płatków żelatyny (20 g), 8-10 świeżych kwiatów lawendy lub łyżka suszonych, ok. 3-6 łyżek(...)łyżeczka cukru. Do przybrania kwiaty jadalne (u mnie lawenda, szałwia, bratki), owoce sezonowe (np. brzoskwinie, borówki, truskawki, winogrona). Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie Spód: Olej kokosowy zostawić w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatura otoczenia jest poniżej 23 stopni lekko podgrzać do uzyskania ciekłej konsystencji. Herbatniki pozbawione kremu zmiksować na pył, dodać olej i ponownie zmiksować do połączenia
SzczyptaSmaQkilka dni w ciepłym miejscu w domu. Powinno dojrzeć :) Najprostsza wersja tego napoju to: jogurt naturalny, trochę wody, mango i kardamon. Dałam się skusić Nigelli i dodałam mleczko kokosowe i banana. To było to! składniki: 1,5 szklanki jogurtu naturalnego ½ szklanki mleka 2% ½ szklanki mleka kokosowego 1 średni owoc mango ½ banana 1 łyżeczka miodu szczypta
bistro mamaświeżych drożdży 100 ml maślanki lub naturalnego jogurtu 100 ml ciepłego mleka u mnie 3.2% 2 jaja 4 łyżki cukru torebka mała cukru waniliowego 70 g oleju kokosowego u mnie ZIELONY NURT szczypta soli Kruszonka: 75 g mąki pszennej ECO typ 500 50 g drobnego cukru do wypieków 40 g zimnego masła Dodatkowo: 1 małe rozkłócone jajko Przygotuj duży(...)kubka. Przesiej mąkę do misy, dodaj sól i cukier, cukier waniliowy i wymieszaj dokładnie składniki sypkie. Dodaj olej,mleko i jogurt. Rozbełtaj jaja. Dodaj. Ciągle mieszając dodaj rozpuszczony olej kokosowy – nie może być ciepły. Na koniec dodaj zaczyn. Teraz wyrób ładną elastyczną kulę ciasta, staraj się nie dokładać mąki. Im więcej mąki dołożysz tym ciasto będzie bardziej "gumiaste". Odstaw kulę
Z Kuchni Do Kuchnidzisiejszych czasach nie musimy ograniczać się tylko do ananasa z puszki, bo w sklepach i marketach dostępne są świeże, soczyste ananasy. SKŁADNIKI 1/2 świeżego ananasa 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 banan 1 kefir (400 ml) WYKONANIE Połówkę ananasa obrać ze skórki (najlepiej krojąc na plastry i odkrawając boki nożem). Twarde miejsca (czyli środek ananasa całkiem ze spodu) również(...)odkroić. Umieścić w misie blendera, dodać obrany banan, kefir i mleczko kokosowe. Wszystko razem zblendować. Udekorować kawałkiem ananasa. Jeżeli na diecie Wam zbytnio nie zależy, to można dodać jeszcze banana by wzmocnić słodycz koktajlu. Należy jednak pamiętać, że wraz z dodaniem kolejnych bananów nasz koktajl stanie się gęstszy, warto go więc rozcieńczyć dodając jeszcze kefiru
Passions hobbies lifeszklanki mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 3 jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 1 kieliszek (około 25 ml) wódki wiórki kokosowe do posypania ciasta Masę gotuję dopiero, gdy ostatni placek się dopieka. Mleko, cukier i masło należy zagotować. Jajka, mąkę ziemniaczaną, kwaśną śmietanę, cukier waniliowy zmiksować. Zmiksowaną masę wlać do gotującego(...)się mleka i mieszać aż zgęstnieje. Dodać kieliszek wódki. Gorącą masę wykładamy na jeszcze ciepłe placki. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Najlepsze jest na drugi albo kolejny dzień
Cynamonowe szczęściesmak na pewno zagości w moim śniadaniowym menu :) Składniki: 2 jaja 3 łyżki sera twarogowego ( u mnie kremowy president) banan 2-3 suszone daktyle rodzynki, 1 łyżka wiórek kokosowych szczypta cynamonu opcjonalnie łyżeczka miodu Jajka roztrzepać, dodać ser i cynamon i dokładnie wymieszać. Wrzucić pokrojonego banana, daktyle i rodzynki. Przełożyć do naczynia do zapiekania, wyrównać i posypać po wierzchu wiórkami(...)kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut
Cynamonowe szczęściepiekarnika i można spokojnie zrobić poranną toaletę i makijaż :), a potem rozkoszować się pysznym śniadankiem. Składniki: 4 łyżki sera twarogowego (u mnie president) 1 jajko 1 łyżka wiórek kokosowych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej truskawki Mieszamy jajo z serem i mąką, przekładamy do foremki do zapiekania, układamy umyte truskawki i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 30 minut
Cynamonowe szczęściePonieważ maślankę wyjęłam prosto z lodówki, podgrzałam ją w mikrofalówce. Przygotowujemy dwie miski – jedną na składniki suche, drugą – na mokre. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, wiórki kokosowe – mieszamy składniki. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, rozkłócamy rózgą. Dodajemy maślankę, wlewamy olej i aromat – łączymy składniki. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką, tylko(...)chwili aż się połączą (nie będzie grudek). Keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie przygotowane foremki, równamy powierzchnię, posypujemy odłożonymi wiórkami kokosowymi (po 2 łyżki na formę). Umyte i obrane mango odkrajamy od pestki i kroimy w kostkę. Układamy na cieście, posypujemy przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175° C i pieczemy przez 50 minut. Gotowe wyjmujemy
mojewypiekiinietylkokilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa z oliwek garam masala, curry, pieprz(...)momentu, kiedy nie zaczną intensywnie pachnieć. W tym momencie dodajemy przetarty imbir i przeciśnięte ząbki czosnku. Dosłownie chwilkę razem wszystko prażymy, ciągle mieszając. Teraz czas na całą puszkę mleczka kokosowego, które wlewamy do patelni i mieszając zagotowujemy. Kiedy mleczko zacznie się gotować dodajemy okrę, paprykę, cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości
vegetanietzatziki - serdecznie polecam. :) 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec 1 duże, dojrzałe awokado ok. 150g filetu z piersi kurczaka 4 spore cebule dymki 2 jajka mąka kukurydziana mleczko kokosowe szczypta proszku do pieczenia kilka gałązek natki pietruszki sok z cytryny sól, pieprz cytrynowy do smaku Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przekładamy ją do miseczki i czekamy aż ostygnie(...)obieramy ze skóry i zgniatamy na miazgę z łyżką soku z cytryny. Dymki kroimy w drobną kostkę, pietruszkę siekamy. Do wystudzonej kaszy wbijamy jajka i wlewamy kilka łyżek mleczka kokosowego. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy zmiażdżone awokado, cebulki i pietruszkę. Filety z piersi kurczaka ( u mnie wykrojone z dużego płata polędwiczki) kroimy w małą kostkę i dorzucamy do kaszy
Kuchenna Kontrrewolucya