wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo chudy, tłuściejszy sprawdzi się nawet bardziej) - ok.2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu (lub więcej, ta kapucha lubi tłuszcz) - sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - chilli (u mnie z młynka Kotanyi , ok.25 przekręceń) Boczek pokroić na malutkie kawałki (w drobną kostkę(...)garnku roztopić olej kokosowy (lub smalec) i wysmażyć na nim skwarki z boczku. Następnie partiami dorzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, dolewamy min.ilość wody, tj. ok.30ml , zmniejszamy palnik i dusimy naszą kapustę do miękkości (w trakcie dorzucamy resztę pokrojonej kapuchy). Kapusta puści jeszcze wodę, więc większa ilość jest niepotrzebna. Ma się dusić w bardzo małej ilości wody
Smaczne Zdroweochłody i orzeźwienia proponuję ten przepyszny, mroźny, aksamitny shake kokosowy z delikatną nutką kokosu :) W sam raz na ciepłe dni, których już coraz więcej :) Składniki: 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka proszku kakaowego 1 dojrzały banan 5 kostek lodu 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji
Zdrowie na języku :Pszklanki cukru zwykłego 2 budynie śmietankowe z cukrem 0,5 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe do posypania Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie(...)czasie wyjmujemy ciasto i zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto już przestygnie przygotowujemy polewę. W małym garnku rozpuszczamy składniki polewy i jeszcze ciepłą polewamy ciasto. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i gotowe
Rozpustne gotowaniecukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju powidła śliwkowe lub inny dżem SYROP: 200 g cukru 300 ml wody wiórki kokosowe Przygotowujemy rozczyn. Rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie, do którego wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką(...)drożdżowego ciasta. Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone rogale wkładamy do syropu i przekładamy na talerz z wiórkami, gdzie dokładnie je w nich obtaczamy. Nadmiar strzepujemy i gotowe! Są pyszne, polecam
Rozpustne gotowanietego dania. Składniki: - ok. 5 podudzi z kurczaka - 1/4 pora - średnia cebula - łyżeczka trawy cytrynowej - łyżeczka przyprawy meksykańskiej - łyżeczka przyprawy "salsa de Yucatan" - łyżeczka curry - 200 ml mleka kokosowego (najlepiej o konsystencji stałej nie płynnej) - puszka krojonych ananasów - szczypta suszonych chilli Potrzebujemy woka lub średniogłębokiego garnka.Jak już takowy znajdziemy bierzemy się za krojenie cebulki w grubą kostkę(...)dodajemy przyprawy oraz trawę cytrynową. Następnie, kroimy drobniej suszone chili, oczywiście można dodać zawsze mniej lub więcej - w zależności od możliwości i upodobań :) Następnie dodajemy ok. 200 ml mleka kokosowego, oraz por.Zostawiamy na małym ogniu, przez 10-15 minut - musimy jednak uważać, aby nie rozgotować naszego kurczaka !!! Wszystko inne to "pikuś" :) na koniec dodajemy sól i pieprz dla smaku
dlaSmaQobiad :) Indyjski Kurczak - Masala Bombay SKŁADNIKI: 440 g filetów z udźca kurcząt 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml mleka kokosowego 2 cienkie plasterki imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kozieradki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta cynamonu ząbek czosnku, szczypta mielonych goździków(...)połowy cytryny 1 łyżka curku Cebulę, paprykę kroimy w kostkę - szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, czosnek, oraz przyprawy. Po ścięciu mięsa dodajemy mleko kokosowe, cytrynę i cukier. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Życzę smacznego
dlaSmaQwarto ! Ja jestem zakochana w jej smaku :) i dziś dziele się z Wami tą miłością :) SKŁADNIKI: 4 cytryny (na tarce, na drobnych oczkach ścieramy skórkę) puszka mleka kokosowego 500ml 1L bulionu śmietana 18% 4 zółtka kasza jaglana płatki migdałowe tymianek do ozdoby sól, pieprz dla smaku JAK ZROBIĆ : Przygotowany bulion (warzywa+wołowina+piersi z kurczaka+4xliść laurowy(...)ziele angielskie + doprawiony dla smaku) odcedzić. Bulion połączyć z mlekiem kokosowym. Skórkę z 4 cytryn otrzeć na tarce - połowę dodać do bulionu. Wycisnąć sok z cytryn i dodać do bulionu. Doprawić dla smaku magi, pieprz, sól etc. Aby nieco zagęścić zupę, w 1/4 szklance wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki ziemniaczanej, dolewamy 1/2 szklanki naszej zupy. Mieszamy, następnie wlewamy
dlaSmaQkoktajle z ich dodatkiem, bo mają mnóstwo witamin. Teraz jeszcze przygotowałam smoothie z ostatnimi truskawkami, ale inne smaki na pewno Wam przedstawię. Składniki : * szklanka mleka * łyżka wiórków kokosowych * pół szklanki truskawek * 2 łyżki nasion chia * pół mrożonego banana Przygotowanie : Chia i wiórki kokosowe zalać mlekiem i odstawić na noc. Wszystkie składniki koktajlu zmiksować. Podawać
Magiczne Życie Martypysznymi jagodami i jaglaną czekoladą, bez cukru, bez glutenu. Czas przygotowania: 20 minut + moczenie i chłodzenie Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec, 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka kokosowego, 1/2 szklanki orzechów nerkowca, 10 świeżych daktyli bez pestek (do posłodzenia), 2-4 łyżki korabu lub ciemnego kakao, 200-400 g jagód, 5 kwiatów lawendy, 1 gałązka mięty, skórka otarta(...)listki mięty. Przygotowanie: Orzechy i daktyle namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia odsączyć na sicie, podzielić na dwie części. Połowę mleka kokosowego zagotować z miętą i lawendą, wystudzić pod przykryciem. Usunąć gałązki, dodać po jednej części orzechów, daktyli i połowę kaszy. Zmiksować na gładki krem (ok. 10-15 minut przy pomocy robota
SzczyptaSmaQKokosowy ryż na mleku, z malinami *długo gotowany z mleczkiem kokosowym Wolne poranki docenia się 5 razy bardziej i zwykły ryż sprawa, że człowiek jest w niebie ^^ Ask Facebook
More food, love and dreamspieczenia - 3 miarki odżywki białkowej (u mnie ciastko z kremem) - 3 białka jaj - ok. 2 szklanki wody - 2 łyżki obrębów owsianych - 2 łyżki siemienia lnianego złotego - 2 łyżki mąki kokosowej Do dzieła: Pokrojone jabłka, marchew i cukinię miksujemy partiami na gładki mus dolewając szklankę wody. Później łączymy z pozostałymi składnikami i wodą, mieszamy i pakujemy do papilotek! :) Pieczemy około(...)temp. 180'C Możecie przed wstawieniem do piekarnika posypać muffiny wiórkami kokosowymi! :) Smacznego RECIPE IN ENGLISH Ultra fast and delicious muffins, witch you can eat without any worries about your hips! :) Ingredients: - 3 big apples - 2-3 carrots - half of yellow zucchini - 1 tsp baking soda - 3 scoops protein powder (I've cookie 'n' cream) - 3 egg whites
Spektrum Smakukiwi! :) Przyrządza się go szybko i równie szybko się go zjada! :) Składniki: Białko jaj Mąka żytnia razowa Dowolny słodzik Kakao odtłuszczone Owoce kiwi Olej kokosowy do smażenia Do dzieła: Kochani, nie podaję Wam celowo gramatury produktów, bo każdy z nas ma inne zapotrzebowanie :) mój omlet to wyliczone makro - dla Was niekoniecznie istotne :) Połączcie(...)składniki wg. uznania i smażcie na rozgrzanym oleju kokosowym, na małym ogniu pod przykryciem. Eksperymentujcie i dajcie znać jak smakowało
Spektrum Smakututaj ) Krem: 800 ml śmietanki kremówki (30-36%) 75 g cukru 2 łyżeczki żelatyny 200 g truskawek Poncz: 200 g truskawek 3 łyżki cukru Dekoracja: 100 g wiórków kokosowych Ładne truskawki z szypułkami Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ponczu. W mikserze ścieramy truskawki z cukrem i odstawiamy na bok. Po tym rozpoczynamy robienie kremu. Żelatynę zamaczamy(...)Górę i boki tortu dokładnie smarujemy kremem (pozostawiamy 2-3 łyżki do dekoracji). Tort wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Póki tort się chłodzi, na patelni prażymy wiórki kokosowe, aby były zrumienione, studzimy je. Po tym, ostudzonymi wiórkami dekorujemy krawędzie i boki wierzchu schłodzonego tortu, tak aby u góry powstało koło. Dookoła powstałego koła za pomocą rękawa cukierniczego robimy
Kuchnia Łukaszamąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 szklanka roślinnego mleka 2 łyżki soku z cytryny 1 jabłko 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżka oleju kokosowego Do podania: orzechy włoskie, syrop klonowy, masło orzechowe, świeże owoce (według uznania) Mąkę, sodę oczyszczoną i sól wsyp do miski i zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko, dodaj do niego(...)średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2 minuty z każdej strony (przewracaj na drugą stronę
Roślinna - blog wegańskimałe słoiczki kremu) 150 g ciastek Speculoos (np. z domowego przepisu ) 60 g miodu 30 g cukru trzcinowego 100 ml mleka 50 ml oleju kokosowego, lekko podgrzanego 90 g posiekanej, białej czekolady Przygotowanie: Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec w 150 st.C przez około 10 minut. Następnie wyjąć z piekarnika(...)miodu. Gorącą mieszankę przelać do zmiksowanych ciastek i ponownie zmiksować do powstania jednolitej pasty. Od razu wsypać posiekaną, białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Na koniec dodać olej kokosowy i ponownie wymieszać. Tak przygotowany krem przełożyć do słoiczków. Smacznego! Inspiracja/źródło: Moje Wypieki
Nastoletnie Wypiekanie