kokosowe - 19941 przepisów (strona:668/1330)

Czekoladowy Dutch Baby 171

tego / 1 porcja /     składniki: 2 lekko czubate łyżki mąki (dałam pszenną, tortową) 3/4 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cukru - można pominąć szczypta soli jajko  łyżeczka oleju kokosowego (można użyć innego oleju lub roztopionego i ostudzonego masła) 1/4 szklanki mleka, czyli około 60 ml - użyłam mleka sojowego jak zrobić?  Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Mąkę, kakao(...)cukier i sól wymieszać w misce, wbić jajko i wlać mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czekoladowego naleśnika piec od 20 do 25 minut, jeśli nasz piekarnik bardzo mocno grzeje (mój np. z góry) w końcowej fazie pieczenia możecie co jakiś czas lekko obniżyć temperaturę - ja piekłam

tost z dżemem
Curry z Kurczaka z Mleczkiem Kokosowym, Imbirem i Bazylią 192

kurczaka ryż  4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki  czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Ja podałam z Dzikim Ryżem i Ryżem Basmati. Poniżej(...)curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam do czasu, a którym kawałki kurczaka będą miękkie. Na sam koniec wsypałam grubo posiekaną bazylię. Do miseczek nałożyłam ugotowany

Blondynka Gotuje
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 182

skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów.   Porcja na 3 desery Składniki: 1,5 szklanki mleka kokosowego (cała puszka) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu ( użyłam miodu faceliowego) 1 łyżeczka pasty z wanilii  / nasiona z 1 laski wanilii 100 g malin 1 łyżka(...)miodu Potrzebne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny z miodem blendujemy i przelewamy do 3 różnych szklanek. Następnie mleko kokosowe mieszamy z wanilią i miodem, dodajemy nasiona i wszystko dobrze mieszamy. Przelewamy do szklanek. Taki deser chłodzimy w lodówce i pozostawiamy na kilka godzin 4-6h, można zostawić na noc. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.  Smacznego

Niezły Młynek
SuperSmoothie: banan-szpinak-jagody-pomarańcza 149

SuperSmoothie:   banan-szpinak-jagody-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - garść jagód (poza sezonem mrożonych) - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę i jagody umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki(...)kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji 128

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - ½ szklanki soku jabłkowego 100% - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, sok i jagody goji umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody(...)uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-mango-morele 105

banan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie 136

wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania(...)Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 114

banan-szpinak-pomarańcza-morele Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - 1 pomarańcza - 5 suszonych moreli - łyżeczka jagód goji - łyżeczka mielonych orzeszków coli - łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, morele,  jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową(...)konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kaki-morele 137

łyżeczka wiórek kokosowych - 1 dojrzałe kaki Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, morele, obrane kaki, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji 115

łyżeczka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki - Banany, jabłko, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-mango 130

łyżeczki mielonej guarany - 120g szpinaku                                    - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Banany, szpinak, pomarańczę, mango, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić(...)blenderze - Całość zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza 118

łyżeczka wiórek kokosowych - 1 pomarańcza   (u mnie odmiana czerwona) Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Obrać kiwi; najlepiej przeciąć na pół i wyjąć zawartość łyżeczką;) - Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki - Banany, kiwi, pomarańczę, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody(...)zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele 101

łyżeczki mielonej guarany - 1 czerwona pomarańcza              - 1 łyżeczka wiórek kokosowych - 1 zwykła pomarańcza - 3 suszone morele Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki(...)Banany, morele, pomarańcze, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-mandarynka-papaja 133

łyżeczka wiórek kokosowych - 1 mała papaja Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Mandarynki obrać i podzielić na cząstki - Papaję obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżką wyjąć gniazda nasienne - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-ananas 116

łyżeczka wiórek kokosowych - 2 dojrzałego plastry ananasa Wykonanie: - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego - Kiwi przeciąć na pół, łyżeczką wyjąć owoc - Ananasa obrać, wyciąć rdzeń - Wszystkie składniki umieścić w blenderze - Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna