kokosowe - 19941 przepisów (strona:668/1330)

Ciasto cytrynowo-kokosowe 158

upalny, nachodzi ochota na coś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM!   Składniki:   BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki(...)cukier miksować, następnie żółtka, miksować. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i lekko wymieszać z całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM:   200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru  PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki

Cakes By Kejt
Wegański „snikers” 2276

zrobić 3 warstwy: czekoladę, masę mleczną, karmel. Aby wpasować się z czasem oczekiwania najlepiej zacząć od przygotowania czekolady i karmelu jednocześnie. Czekolada: 250 ml mleka sojowego 200 g masła kokosowego pół szklanki cukru 2-3 łyżki kakao 200 g mleka sojowego w proszku Wszystkie składniki poza mlekiem w proszku zagotować, zdjąć z ognia i stopniowo dodawać mleko w proszku cały(...)czas mieszając. Przepis znajdziecie też tu Karmel: 1 litr mleka sojowego pół/cała szklanka cukru 50 g masła kokosowego Mleko gotować z cukrem na dużej patelni mieszając od czasu do czasu około 1 godziny, pod koniec dodać masło.Przepis znajdziecie też tu Masa mleczna: pół szklanki mleka sojowego 200 g sojowego mleka w proszku (użyłam sojowego Bebilonu dla dzieci

greenscarf
Kokosowo, przed wyjazdem 151

Kokosowe płatki jaglane* z jeżynami  *na mleczku kokosowym  Na szybko, z rana, znów was na chwilę zostawiam, tym razem uciekam z rodzinką do rodzinki na weekend, wypocząć gdzieś w środku niczego

More food, love and dreams
Zdrowe przekąski na plaży, czyli co jeść na plaży żeby się nie zmienić w wieloryba? Chorwacja z dziećmi i gryczanki. 201

Gryczanki .   Nasze podniebienia podbiły gryczanki czekoladowe, miodowe i owoce leśne.       Sprawdzone przez nas pomysły na wykorzystanie gryczanek:     miseczka mleka kokosowego + gryczanki   miseczka domowych lodów kokosowych + gryczanki + świeże owoce   pusta miseczka + miks różnych gryczanek   torebka gryczanek + dobry humor     Cena za torebkę gryczanek to około 4-5zł, w zależności

IzaGotuje
chicken curry 144

łyżki oleju roślinnego 1 łyżka przyprawy curry 1 duży ząbek czosnku 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2/3 szklanki zielonej fasoli (mrożona) 200ml mleka kokosowego 1 łyżka cukru 1 łyżka sosu sojowego Sposób przyrządzenia : mięso z kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy na kawałki czosnek kroimy na cienkie plasterki, cebulę w piórka, paprykę oczyszczamy z nasion(...)sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5 min) koniecznym dodatkiem do całości jest : ugotowany ryż jaśminowy świeża kolendra limonka do skropienia

zobacz ich smak
Kasza jaglana z owocami 162

szklanka) słonecznik (1/4 szklanki) cynamon (łyżeczka) banan ( 1 szt.) jabłko (1 szt.) owoce sezonowe: brzoskwinia, nektarynka,gruszka śliwki (5 sztuk) woda (2 szklanki) 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich Czas przygotowania: 20 min Liczba porcji: 4 Przygotowanie: Kroimy owoce w kostkę. Garnek wstawiamy na średnim ogniu. Wsypujemy słonecznik i kaszę i prażymy na jasno zloty kolor(...)owoce puściły sok. Dolewamy wodę i  dodajemy cynamon. Mieszamy. Przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu do momentu gdy kasza wchłonie całą wodę, wyłączamy. Dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego lub kokosowego lub z orzechów włoskich. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut,aby kasza sobie troszkę zmiękła. Mieszamy przed podaniem Smacznego

Weganka gotuje
Lody kokosowo - limonkowe 193

pieczenie. Ostatnio ograniczam się jedynie do pieczenia chleba, ale robię to zazwyczaj z samego rana kiedy jeszcze upał nie dokucza tak jak w ciągu dnia. Postawiłam więc na lody kokosowe wzbogacone nutą cytrusową dzięki której nie są mdłe. Delikatna konsystencja i kwaskowa nuta to jest raj dla moich kubków smakowych. A dla Waszych ? Zrobiłam małą porcję, do której użyłam(...)śmietanki kokosowej skórkę startą z 1 limonki i 1 cytryny sok z połowy limonki łyżkę cukru pudru Całość wymieszałam w misce, przełożyłam do niedużego pojemnika po lodach i wstawiłam na noc do lodówki. * Nie mam maszynki do lodów, więc metodą miksowania co 30 minut powstały pyszne lody na upalną pogodę:) * Tak naprawdę po całonocnym leżakowaniu w   lodówce masa

apetytnapieczenie
Ryżowa pokusa z kokosowo-owocowym zwieńczeniem 129

sycącą. Jeśli chcecie możecie ją podać również jako deser czy kolację. Spróbujcie. Składniki: 1 szklanka ugotowanego białego ryżu 1 dojrzała morela lub brzoskwinia 1 banan 1 łyżka wiórek kokosowych 3 łyżki śmietanki 30% 1 łyżeczka płynnego miodu, np. lipowego 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Uwaga - ryż powinien być wcześniej ugotowany i schłodzony w lodówce. Do ryżu dodajemy śmietankę, mieszamy dokładnie łyżką(...)składniki się dokładnie połączą. Kakaowy ryż układamy w pucharku, na wierzch nakładamy ryż śmietankowy. Do misy blendera wkładamy obraną ze skórki nektarynkę (lub brzoskwinię), pociętego banana i łyżkę wiórków kokosowych. Wszystko razem miksujemy. Tak przygotowany mus kokosowo-owocowy układamy na białej warstwie ryżowej. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Zielony makaron z bio tofu 157

makaronu z zieloną herbatą, - 1/2 bio tofu wędzonego Polsoi , - 1 duża cebula, - 10 pieczarek, - 1/4 kapusty pekińskiej, - sos sojowy, - pieprz, papryka wędzona, pieprz kajeński, - 1 ząbek czosnku, - sezam, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Tofu pokroić w grubą kostkę, pieczarki poprzekrawać na pół i każdą w grube kawałki, cebule pokroić w półplastry, kapustę pekińską a w cienkie paski. Zagotować wodę, wrzucić(...)wrzątku makaron, lekko posolić wodę, przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić cebulę, chwile podsmażyć, dodać pieczarki, wymieszać, podsmażyć tak by puściły sok i pozwolić mu odparować, dodać tofu, również przez chwilę podsmażyć. Polać całość sosem sojowym, przyprawić, pod koniec dodać kapustę pekińską. Gdy już kapusta będzie miękka wrzucić na patelnię odsączony makaron, porządnie

Co na wege obiad?
Czekoladowy Dutch Baby 161

tego / 1 porcja /     składniki: 2 lekko czubate łyżki mąki (dałam pszenną, tortową) 3/4 łyżki kakao naturalnego łyżeczka cukru - można pominąć szczypta soli jajko  łyżeczka oleju kokosowego (można użyć innego oleju lub roztopionego i ostudzonego masła) 1/4 szklanki mleka, czyli około 60 ml - użyłam mleka sojowego jak zrobić?  Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Mąkę, kakao(...)cukier i sól wymieszać w misce, wbić jajko i wlać mleko i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Gotową masę wlać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Czekoladowego naleśnika piec od 20 do 25 minut, jeśli nasz piekarnik bardzo mocno grzeje (mój np. z góry) w końcowej fazie pieczenia możecie co jakiś czas lekko obniżyć temperaturę - ja piekłam

tost z dżemem
Curry z Kurczaka z Mleczkiem Kokosowym, Imbirem i Bazylią 184

kurczaka ryż  4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki  czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego kawałek imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Ja podałam z Dzikim Ryżem i Ryżem Basmati. Poniżej(...)curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam do czasu, a którym kawałki kurczaka będą miękkie. Na sam koniec wsypałam grubo posiekaną bazylię. Do miseczek nałożyłam ugotowany

Blondynka Gotuje
Deser Chia z miodowym kokosem i malinami 174

skromnie jednak mają dużo wartości odżywczych i dają dużo energii. Możecie je użyć do koktajli, sałatek, pieczywa czy deserów.   Porcja na 3 desery Składniki: 1,5 szklanki mleka kokosowego (cała puszka) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki miodu ( użyłam miodu faceliowego) 1 łyżeczka pasty z wanilii  / nasiona z 1 laski wanilii 100 g malin 1 łyżka(...)miodu Potrzebne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Maliny z miodem blendujemy i przelewamy do 3 różnych szklanek. Następnie mleko kokosowe mieszamy z wanilią i miodem, dodajemy nasiona i wszystko dobrze mieszamy. Przelewamy do szklanek. Taki deser chłodzimy w lodówce i pozostawiamy na kilka godzin 4-6h, można zostawić na noc. Dekorujemy świeżymi owocami i miętą.  Smacznego

Niezły Młynek
SuperSmoothie: banan-szpinak-jagody-pomarańcza 140

SuperSmoothie:   banan-szpinak-jagody-pomarańcza Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - garść jagód (poza sezonem mrożonych) - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę i jagody umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania - Dodać wiórki(...)kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji 120

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-goji Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 pomarańcza - ½ szklanki soku jabłkowego 100% - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Banany, szpinak, pomarańczę, sok i jagody goji umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody(...)uznania - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-mango-morele 97

banan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna