najbardziej wyrafinowanych smakoszy ciast! Ciasto z makiem: 7 białek 5 łyżek niebieskiego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1łyżeczka proszku do pieczenia Ptasie mleczko: 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki śmietany 30% Galaretka niebieska wieloowocowa Galaretka: 3 galaretki niebieskie wieloowocowe 3 szklanki wody Sposób wykonania: Ciasto z makiem: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną(...)proszek do pieczenia i mak. Mieszamy, wylewamy na blachę o wymiarach 25/36. Pieczemy do 30 minut w 180 stopniach. Ptasie mleczko: Galaretkę przygotowujemy w 0,5 szklanki wrzątku. Mleko kokosowe ubijamy razem ze śmietaną, a następnie dodajemy tężejącą galaretkę niebieską. Galaretka: Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wrzątku. Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch. Całość wkładamy do lodówki
Podróż w kulinariazupełne minimum! Z dwóch wyszło mi ok. 15 Bites'ów, jeden to ok. 54kcal. Składniki: - 2 banany - ok. 15 niepełnych łyżeczek masła orzechowego - 50g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Banany obieramy ze skóry i kroimy w plasterki. Między każde dwa plasterki nakładamy po niepełnej łyżeczce masła orzechowego. Tak przygotowane Banana Bites kładziemy na deseczce lub pokrywce od pudełka śniadaniowego(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w zamrażalniku na ok. godzinę. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z łyżeczką oleju kokosowego (by była bardziej lejąca się). Wyciągamy nasze Banana Bites i oblewamy każdy kawałek łyżeczką rozpuszczonej czekolady. Umieszczamy jeszcze na chwilę w zamrażalniku i są gotowe do spożycia. Lepiej nie trzymać ich za długo w cieple, gdyż się rozpuszczają. Smacznego
Be Fit Be Strongpiersi z indyka 140 g obranego jabłka (1 sztuka) 90 g cebuli (1 sztuka) 9 g czosnku (2 dość małe ząbki) 20 g płatków z migdałów 385 g mleka kokosowego (1 puszka 400 ml) 1 łyżka oleju przyprawy: curry, kolendra, cayenne/chilli, sól, pieprz dodatkowo: ryż (u mnie 40 g suchego parboiled z dzikim) Przygotowanie: 1. Indyka kroimy(...)curry, kolendrę, chilli (na początek tak pół łyżeczki curry, i trochę mniej kolendry i chilli), gotujemy wszystko chwilę na wolnym ogniu, aby smaki się połączyły. 6. Dodajemy wymieszane mleko kokosowe i dalej smażymy. 7. Gdy smaki się przegryzą dodajemy usmażonego wcześniej indyka. Smażymy, próbujemy, solimy, pieprzymy i w razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Ja dodałam jeszcze sporo curry i ciut
Malowane smakiemminut w 190 C. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Masa; 750 ml słodkiej śmietanki, 30-36% 3 śmietany śnieżki w proszku 5 opakowań śmietan fixu 20 dag wiórków kokosowych 3 białe czekolady Dodatkowo kilka łyżek kokosu do obsypania tortu i kuleczek. 1. Czekoladę rozpuszczamy na parze, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy śmietanę, a następnie dodajemy śmietanę śnieżkę(...)proszku oraz śmietan fix, dokładnie miksujemy. Do masy śmietankowej przelewamy wystudzoną czekoladę oraz wiórki kokosowe i dokładnie miksujemy. 2. Gotową masę przekładamy blaty, łopatką smarujemy boki. Z pozostałej masy formujemy małe kuleczki, obtaczamy je w kokosie i dekorujemy tort. Jeśli macie orzechy to do każdej kuleczki można dodatkowo włożyć jeden do środka
Apetyczna babeczkabakalii (mieszanka orzechów laskowych, migdałowych i rodzynek) 70 g orzechów włoskich 50 g jasnego sezamu 25 g rodzynek 25 g suszonej żurawiny 3 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 2 jajka Orzechy włoskie, rodzynki, żurawinę i mieszankę bakalii posiekać (nie za drobno). Do miski wsypać płatki owsiane, dodać posiekane bakalie, wsypać sezam. Za pomocą miodu i oleju kokosowego całość
Ugotowaćnaprawdę poprawia humor, spróbujcie ! Składniki (2 porcje): 1 średnia żółta cebula 1 łyżka oleju roślinnego 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 250 g szpinaku (świeże liście) 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i pieprz(...)minuty ciągle mieszając. Dodaj cynamon, kolendrę, kurkumę, kumin i chili, smaż przez minutę, nie przerywając mieszania. Następnie dodaj pomidory wraz zalewą. Całość gotuj około 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i ugotowaną ciecierzycę, gotuj około 10 – 15 minut – aż sos zacznie gęstnieć. Dopraw solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Dodaj szpinak i gotuj około 2- 3 minut aż liście
Moja pasja smakupół szklanki suchej kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 banan 1 łyżka miodu (np. miodu z mlecza ) pół łyżki siemienia lnianego przegotowana woda lub domowe mleko kokosowe Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy. Wodę zagotować, wsypać opłukaną kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem około 20 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę włożyć do blendera kielichowego, dodać(...)pokrojonego banana, miód i siemię lniane. Dolać trochę przegotowanej wody lub domowego mleka kokosowego aby rozrzedzić koktajl. Wszystko zmiksować. Przelać do szklanek lub kubeczków, pić zaraz po przygotowaniu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejaglanej. Składniki: - 3 duże papryki czerwone, - 1 papryka żółta, - 1 mała ostra papryka, - 1 cebula, - 1 mała marchewka, - 1 ząbek czosnku, - szczypiorek, - kilka łyżek kaszy jaglanej, - 1 łyżka oleju kokosowego, - sól, pieprz. Wykonanie: Warzywa umyć, marchewkę obrać, papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne, cebulę i czosnek obrać. Pokroić wszystko (oprócz szczypiorku) w kostkę, wrzucić do garnka, zalać wodą, tak by przykryć(...)warzyw, zmiksować dokładnie na krem, przyprawić do smaku. Wlać zupę znów do garnka, wsypać do niej kaszę jaglaną i gotować dalej, aż kasza będzie miękka, pod koniec dodać olej kokosowy. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego
Co na wege obiad?Aromatyczne curry z kurczakiem i dynią. Danie dla 3-4 osób. 500 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki masła 400 g miąższu z dyni 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka soli Marynata do kurczaka: 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki kurkumy(...)miąższ pokroić w kostkę. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i podsmażyć przez kilka minut pokrojoną dynię. Dodać do kurczaka w garnku. Do garnka wlać mleko kokosowe, sproszkowaną paprykę, granulowany czosnek, sól i kmin rzymski i postawić na małym ogniu. Gotować przez około 20 minut (aż dynia zmięknie). Podawać z ugotowanym ryżem
Bulliofirmy Marwit(150 g) 25 g żurawiny suszonej 180 g kaszy jaglanej 1 i ¾ szklanki wody 1/3 szklanki brązowego cukru ½ szklanki mleka 2 duże jajka 1 łyżka oleju kokosowego ½ łyżeczki sody cynamon szczypta soli do dekoracji cukier puder Dzień wcześniej kaszę opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i przesypać do garnuszka. Zalać wodą, dodać szczyptę soli i całość gotować na małym(...)ogniu. Gdy woda cała wyparuje – to garnuszek przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblendować z jajkami, mlekiem, cukrem oraz olejem kokosowym. Na sam koniec do masy dodać suszoną żurawinę i starte na małych oczkach marchewki. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz cynamonem. Przygotowaną masę przełożyć do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek. Piec około
Ugotowaćpieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 1 i 1/3 szkl. maślanki lub kefiru 100 g masła sok z połowy cytryny winogrona 2 łyżki cukru waniliowego [ cukru kokosowego] W jednej misce wymieszać suche składniki.Masło rozpuścić, dodać maślankę i sok z cytryny, wymieszać. Mokre składniki przelać do suchych i dokładnie wymieszać. Przygotować papilotki, do każdej nałożyć około 1 łyżki(...)ciasta, nałożyć 3-4 winogrona, kolejną porcję ciasta, znowu winogrona i przykryć ciastem. Muffiny posypać cukrem waniliowym lub kokosowym. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut
Moje domowe kucharzeniełyżki płatków jaglanych 1/2 opakowania Marwitek 1 łyżka otrąb owsianych 1 małe jajko Sos cukiniowo - paprykowy: 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 duża cebula 1 płaska łyżka oleju kokosowego zioła prowansalskie, sól, pieprz Do podania: 100 g kaszy jaglanej Marchewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać jajko, tuńczyka, płatki jaglane, otręby. Wszystko dokładnie zmieszać i formować niewielkie kuleczki(...)Umieścić przygotowane klopsiki w parowarze i parować około 20 minut. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym z niewielką ilością soli. Dodać pokrojoną paprykę i cukinię i dusić przez kilka minut pod przykryciem. Doprawić ziołami, solą i pieprzem do smaku. Do klopsików i sosu ugotować kaszę jaglaną w lekko osolonej wodzie tak, aby była sypka - około 15 minut
FitKotMarwit. Zaskakująco smaczne połączenie! Do dzieła! SKŁADNIKI: sos: - 1/2 butelki świeżego soku z jabłek i owoców granatu Marwit - 100 ml zupy krem z buraczków Marwit - 2 łyżki oleju kokosowego - kilka ziaren kardamonu, - laska cynamonu - odrobina imbiru - płaska łyżka mąki ryżowej Postaw rondel na ogniu, dodaj olej i przyprawy, świeży sok. Zagotuj. Zmniejsz ognień. Gotuj 3 minuty. Wyłóż łyżką cedzakową(...)dodaj do masy. Masa zagęści się i nabierze formę słodkiego sosu. CHMURKI DYNIOWE: - 300 g dyni piżmowej - 2 łyżki mąki ryżowej - 1 jajo - cukier brązowy dla smaku - łyżka oleju kokosowego - przyprawy korzenne i rozmaryn Dynię ułoż na blaszce i upiecz, około 25 minut. Po całkowitym wystudzeniu, miąższ oddziel od skórki i zmiksuj blenderem z mąką, jajkiem i przyprawami. W garnku
SMYKWKUCHNIidealne połączenie z gruszką, jako fazę zieloną dodałam szpinak i natkę pietruszki, idealnie wychodzi również z jarmużem, brokułami im zdrowsze zielone połączenia tym lepiej, dodatkowo dodałam 1 łyżkę oleju kokosowego, żeby zapewnić sobie przyswajalność składników rozpuszczalnych w tłuszczach m.in. wit A,D,E,K , a na zakończenie dodałam prawdziwe bomby odżywcze, zieloną herbatę matcha, młody jęczmień, odrobinę chili, oraz czarny(...)Składniki : kilka małych gruszek kilka sporych garści szpinaku i natki pietrsuzki sok z 1/2 cytryny kawałek ok 2-3 cm imbiru 1-2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego dodatki : zielona herbata matcha, młody jęczmień, sezam, chili, można dodać także jagody goji, ostropest, sproszkowany korzeń maca, co kto lubi i ma akurat w szafce :) Przygotowanie : Pokroić
zdrowa vege kuchniamarchewką, masłem orzechowym, pieczonym bananem, bakłażanem i papryką. Wszystko przyprawione cynamonem. To jest PYSZNE! ;-))) SKŁADNIKI: - świeże marchewki Marwit - 4 plastry bakłażana - 4 plastry banana - plaster papryki żółtej - olej kokosowy do smażenia - cynamon - papier ryżowy - masło orzechowe (po prostu w blenderze zmiksuj orzechy, takie jest najzdrowsze!) Na patelni na oleju kokosowym usmaż warzywa i banana, dodaj masło orzechowe. Samaż
SMYKWKUCHNI