kokosowe - 19941 przepisów (strona:675/1330)

Kokosowa zupa z kurczakiem, mango i fasolką szparagową 183

gram piersi kurczaka 1/2 mango/batata (robiłam dwie wersje, obie pyszne) 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki (opcjonalnie) łyżka cukru trzcinowego/ syropu klonowego 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka sambal oelek 4 cm białej części pora 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chili 3 łyżki świeżego groszku sól i pieprz natka pietruszki/kolendra do podania(...)fasolkę szparagową oraz groszek. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sambalem . Wlewamy bulion lub całość wrzucamy do garnka z bulionem. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy cukrem, sokiem z limonki. Dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli jest taka konieczność dodajemy więcej soli. Podajemy z posiekanymi drobno ziołami. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
.1025. dalej jagodowo + szybki wegański obiad 173

kokosowe* serniczki z patelni nadziane jagodami~ *z mąki kokosowej Ostatnia partia jagód :( Sporo zamroziłam, będzie na zimę! :) Może jeszcze się skuszę i kupię słoiczek...? Mam też dzisiaj dla Was przepis na szybki obiad - ostatnio zrobiłam to danie dla Mamy :) Zapracowana nie miała czasu wstać od biurka i sama przygotować sobie obiad więc postanowiłam ją wyręczyć. Przygotowałam makaron razowy z cukinią

breakfast of dreams
Kora dębu 156

bakalii, alkoholu i brzoskwini.  Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach (ok. 400 ml) 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenie opadną. Orzechy włoskie przekładamy do foliowego woreczka i kilka razy wałkujemy wałkiem do ciasta, aby uzyskać dość sypką konsystencję. Składniki suche mieszamy ze sobą: orzechy włoskie, rodzynki, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy po 1 łyżce cukier, ciągle miksując. Musi powstać lśniąca, sztywna piana. Pod koniec

na moim stole...
Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 118

czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie: Piekarnik nagrzałam na 200 stopni. W czasie kiedy się nagrzewał oczyściłam owoce z ogonków, umyłam je i osuszyłam. Owoce ułożyłam w naczyniu żaroodpornym i polałam(...)łyżką syropu klonowego. Do malaksera wsypałam płatki owsiane, wlałam resztę syropu klonowego, sok z cytryny i olej kokosowy. Wszystko razem lekko zmiksowałam. Nie miksowałam długo ponieważ chciałam aby kruszonka miała grudkowatą strukturę. Kruszonkę wyłożyłam na owoce i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika. Piekłam 20 minut w temperaturze 200 stopni. Potem wyłożyłam naczynie na deseczkę i zajęłam się jedzeniem :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami 147

Ryż zgęstnieje i przejdzie smakiem wanilii. Deser podajemy schłodzony, posypany owocami, np. malinami i, jeśli lubimy, posiekanymi pistacjami. Możemy ugotować taki ryż także na mleku roślinnym np. migdałowym lub kokosowym, a cukier zastąpić miodem lub ksylitolem. Ja następnym razem wypróbuję wersję kokosową z cynamonem. Post Waniliowy ryż na mleku z malinami i pistacjami pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta truskawkowa RAW (bez pieczenia, wegańska) 200

zawiera dodatku cukru ani tłuszczu. Jest źródłem wielu witamin, minerałów, antyoksydantów i kwasów omega. Nic tylko jeść ;)  Składniki: Na spód ciasta 100 g orzechów włoskich 70 g wiórków kokosowych 150 g suszonych moreli Nadzienie 200 ml mleka sojowego 6 g agaru (proponuję dać więcej, ja użyłam Agaranty i 6 g to było ciut za mało) 350 g truskawek(...)cytryny owoce do dekoracji (maliny, borówki, truskawki itp.) Przygotowanie: Orzechy włoskie, morele i 50 g wiórków kokosowych zmielić na jednolitą masę. Dodać jeszcze 20 g wiórków i zagnieść ciasto Wylepić dno formy do tarty. Schłodzić w lodówce około 30 minut Truskawki zmiksować ze 100 ml mleka W garnuszku rozpuścić agar w 100 ml zimnego mleka. Zagotować cały czas mieszając

pyszne zdrowości
KRUCHE CIASTECZKA KOKOSOWE 108

Składniki: 1 / 2 kostki margaryny 1 / 2 szklanki cukru 1 jajko 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 / 2 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać cukier i wiórki kokosowe - wymieszać. Następnie wbić jajko wymieszać oraz margarynę wyrobić ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawać ulubione kształty. Piec w temperaturze 180 stopni C około 20 minut

Ciastka - domowe słodkości
BABKA TULIPAN Z KOKOSEM 102

Składniki: 2 szklanki mąki 3 / 4 szklanki cukru kostka margaryny 6 jajek 5 - 6 łyżek mleka 3 łyżki wiórków kokosowych 1 - 2 łyżek kakao  1 łyżka proszku do pieczenia kisiel o smaku np. wiśniowym (według uznania swój ulubiony smak) Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem. Dodać margarynę, mleko. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić ma 3 części(...)pierwszej części dodać wiórki kokosowe, do drugiej kisiel, zaś do trzeciej kakao.  Piec 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Ciasto jest bardzo popularne i szybkie do zrobienia. Można dodawać różne dodatki np. w oryginalnym przepisie zamiast kiśli dodawany jest mak. Ja osobiście lubię mieszać dzielić ciasto na 3 lub 4 części i do każdej dodaję

Ciastka - domowe słodkości
Koszyczki jagodowo-serowe z bezą 123

masła 1 jajko  Nadzienie serowe: 250 g białego sera twarogowego 1/2 szkl. cukru małe jajko Beza: 2 białka 1/3 szkl. cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo: 1 1/2 szkl. jagód Przygotowanie: 1. Ciasto:  Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, z ciasta uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około(...)zmielić, a następnie dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. 3. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać szpatułką. 4. W środek schłodzonych babeczek nałożyć łyżeczkę nadzienia serowego oraz łyżeczkę jagód. Całość przykryć łyżką bezy. Tak przygotowane koszyczki piec w 180 st.C około 20 minut

Nastoletnie Wypiekanie
z kruszonką kokosową ciasto drożdżowe z truskawkami... 119

drożdże 30 gram, mleko ciepłe 200 ml, masło 100 gram, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 3 sztuki, mąka tortowa 500 gram, truskawki 500 gram, masło 1/2 kostki, wiórki kokosowe 3/4 szklanki, cukier 12 dag, mąka krupczatka 10 dag do misy robota wlać letnie mleko i stopione masło, wsypać cukier, sól, jajka, mąkę, pokruszone drożdże - hakiem robota wyrabiać(...)wysmarować masłem i posypać mąką, do blaszki dać wyrośnięte ciasto, na wierzch powciskać obrane, opłukane truskawki i zostawić na 30 minut do podrośnięcia masło miękkie, mąkę krupczatkę, wiórki kokosowe, cukier mikserem utrzeć na kruszonkę kruszonkę rozsypać na cieście z truskawkami piec w 200C około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia ciasto jest łatwe, smaczne

W Mojej Kuchni Lubię
Krem kokosowy z malinami 250

Pyszny deser bez pieczenia, idealny na upały :) Mocno kokosowy, z delikatną, cytrynową nutką. Deser ten jest kolejnym efektem wspólnego pichcenia z Kamilem, moim kuzynem ;) Razem, ciągle doskonalimy swoje umiejętności, jesteśmy jak http://www.e-opex.pl/ , poszerzamy swoje kwalifikacje (kulinarne), wzajemnie sobie pomagamy (przy pichceniu) i rozwiązujemy problemy (kto tym razem ubije śmietanę?) ;) Zgrany z nas duet, prawda? ;) Składniki: 300 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 100 g białej czekolady z kokosem 100 g wiórków kokosowych + maliny Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzącej wody, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, odłożyć. Wystudzoną galaretkę wymieszać z chłodną, ale płynną czekoladą, odstawić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Dodać kokos, delikatnie wymieszać. Następnie wlać zimną

Domowa cukiernia Ewy
KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM 164

porcje ) * krewetki królewskie – 300 g * czosnek – 2 ząbki * chili, imbir, kurkuma, czarna gorczyca, kardamon, sól, pieprz – po 1 płaskiej łyżeczce * masło ghee – 2 łyżki * mleko kokosowe – ok. 100 ml * świeża kolendra – 1 pęczek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski wsypujemy imbir, posiekany czosnek, chili, kurkumę, gorczycę oraz rozgrzeciony kardamon. Wkładamy oczyszczone dokładnie krewetki i obtaczamy(...)przyprawach. W woku rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki i smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy mleko kokosowe, gotujemy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i świeżą kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
.1022. siema 128

kokosowa "siemianka" z chia, z truskawkami (w środku), malinami i domowym masłem z nerkowców~ Mała nowość wśród miseczkowych śniadań i na pewno do powtórzenia, ponieważ teraz co raz dosypywałam mąki kokosowej lub mielonego lnu więc trudno mi podać dokładny przepis :) Za to mam dokładny przepis na bezglutenowe muffiny z truskawkami :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie poniżej. Polecam :) A teraz pakuję

breakfast of dreams
DUSZONA MŁODA KAPUSTA Z BOCZKIEM I DODATKIEM CHILLI 169

wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo chudy, tłuściejszy sprawdzi się nawet bardziej) - ok.2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu (lub więcej, ta kapucha lubi tłuszcz) - sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - chilli (u mnie z młynka Kotanyi , ok.25 przekręceń) Boczek pokroić na malutkie kawałki (w drobną kostkę(...)garnku roztopić olej kokosowy (lub smalec) i wysmażyć na nim skwarki z boczku. Następnie partiami dorzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, dolewamy min.ilość wody, tj. ok.30ml , zmniejszamy palnik i dusimy naszą kapustę do miękkości (w trakcie dorzucamy resztę pokrojonej kapuchy). Kapusta puści jeszcze wodę, więc większa ilość jest niepotrzebna. Ma się dusić w bardzo małej ilości wody

Smaczne Zdrowe
Shake kokosowo - kakaowy :) 150

ochłody i orzeźwienia proponuję ten przepyszny, mroźny, aksamitny shake kokosowy z delikatną nutką kokosu :) W sam raz na ciepłe dni, których już coraz więcej :) Składniki: 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka proszku kakaowego 1 dojrzały banan 5 kostek lodu 2 łyżki jogurtu greckiego szczypta stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji

Zdrowie na języku :P