śniadanie do szkoły, choć oczywiście dorośli także docenią smak zielonych jajek. Zielone jajka – omlet ze szpinakiem – przepis: jajka – 3 szpinak (świeży lub mrożony) – garść olej kokosowy do smażenia W sezonie lepiej użyć świeżych liści, a przez cały rok można użyć mrożonego (poszatkowanego) szpinaku. Ta „garść” szpinaku to bardzo umowny termin – zależnie od ilości(...)więcej. Do blendera wbij jajka i dodaj rozmrożony albo świeży szpinak. Blenduj, aż nie będzie widać kawałków liści i uzyskasz jednolitą zieloną masę. Na niedużej patelni roztop olej kokosowy i wlej zawartość blendera. Smaż na średnim ogniu, aż jajka wyraźnie się zetną – z reguły 4 do 5 minut (próba przewrócenia omleta wcześniej się raczej nie uda). Odwróć i posmaż
PaleoSMAKmoich ulubionych propozycji na śniadanko. Idealna do podania przed wyjściem z domu, idealna by zapakować do śniadaniówki ! Nie zwlekajcie i szybko sobie to zróbcie! Składniki pół kalafiora olej kokosowy extravirgin nierafinowany Skworcu woreczek kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki przyprawy curry sól himalajska różowa lub morska puszka tuńczyka oliwa z oliwek Ugotuj kaszę gryczaną na sypko. Umyj(...)kalafior, podziel na różyczki . Ugotuj w szerokim rondlu w lekko osolonej wodzie i kiedy woda zupełnie wyparuje, dodaj oleju kokosowego. Podsmaż. Dodaj przyprawę curry i sól. Dodaj kaszę gryczaną oraz tuńczyka. Udekoruj natką pietruszki. Zjedz ze smakiem lub zabierz ze sobą dosłownie wszędzie! I niech moc kaszy z Tobą będzie ! Miłego dnia
Z Kuchni Do Kuchniproszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać oliwę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić(...)sztywną pianę i wymieszać z ciastem. Podzielić ciasto na cztery równe części . Do pierwszej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wiórki kokosowe i wymieszać do trzeciej suchy mak i wymieszać. do czwartej mąkę ziemniaczaną z barwnikiem (lub czerwony kisiel). Blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem i wykładać ciasto naprzemiennie obok siebie. Piec w 180 stopniach C około 45 minut
O kuchni z uczuciemczekoladą), 4 łyżki owoców jagodowych macerowanych w alkoholu (opcjonalnie), domowe pierniczki dekorowane posypkami Decorada (u nas w kształcie choinek i bałwanków), posypka karmel Decorada Delecta, płatki i wiórki kokosowe. Przygotowanie: Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmaruj masłem, oprósz lekko mąką. Połącz suche składniki ciasta przesiewając przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę(...)podziel na 3 krążki (usuń jeden wypukły wierzch), połóż je jeden na drugim przekładając na przemian konfiturą i kremem. Pozostały krem rozsmaruj na torcie, udekoruj pierniczkami, płatkami i wiórkami kokosowymi oraz posypką karmelową. Wstaw do lodówki min. na godzinę
SzczyptaSmaQmrożonego szpinaku 1 czerwona papryka 3 pomidory 4 ząbki czosnku sok z połowy cytryny 2 jajka 1 szklanka mąki (ja użyłam żytniej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, kurkuma, imbir, kminek mielony, słodka papryka Mrożony szpinak dusimy na patelni. Kiedy zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i doprawiamy solą, pieprzem(...)masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz 1-2 łyżkami kminku mielonego oraz słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!smakiem i charakterystycznym mlaskaniem zadowolenia. To orzezwiająca propozycja na dzień dobry dla każdego. Składniki pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, może być więcej szczypta soli himalajskiej łyżka oleju kokosowego szczypta kardamonu listki mięty ziarenka granatu bardzo słodkie gruszki mieszanka ziaren prażonych Cynamonowy Raj Ziarenkowo Ugotuj kaszę jaglaną na sypko. Jeśli już jest ugotowana ,to upraż ją na oleju kokosowym. Można
Z Kuchni Do Kuchnimałży) 1 szalotka 1 ząbek czosnku sól i chili do smaku 1 łyżka masła 1 szklanka wytrawnego białego wina mus z kukurydzy 2 garści ugotowanej kukurydzy pół szklanki mleka kokosowego sól i kardamon mielony do smaku Kukurydzę blendujemy razem z mlekiem kokosowym ,następnie przyprawiamy do smaku podgrzewamy i dekorujemy talerz. mus cukiniowo-bazyliowy pół średniej wielkości cukinia kilka listków bazylii
na gaziemożliwe, że to już połowa grudnia? słodko mi. Przepis: 150g ugotowanej ciecierzycy 2 czubate łyżki kakao 1/2 banana 1/4 szklanki mleczka kokosowego coś do posłodzenia cynamon szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej ew. ok.2 łyżki wody ew. można dodać łyżkę mąki kokosowej* daktyle gorzka czekoada
More food, love and dreamszadziałać! Składniki na formę o średnicy 27 cm 4 dojrzałe banany półtorej szklanki maślanki 3 jaja od kurki wolnej 450 g mąki orkiszowej lub pszennej,ale może być nawet kokosowa czy jaglana. 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki migdałów Skworcu pół szklanki suszonej żurawiny Skworcu pół szklanki(...)wiórków kokosowych orzechy laskowe lub włoskie według uznania do kruszonki 1 czubata łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego 10 daktyli bez pestek 3 łyżki suszonych jagód goji Skworcu Najpierw nagrzej piekarnik do około 180 stopni. Jednego banana pokrój w plasterki i połóż na papierze do pieczenia, posyp niewielką ilością cukru i piecz ok. 15 minut, aż powstaną chipsy bananowe. Odłóż. Migdały
Z Kuchni Do Kuchnigroszku zielonego - 2 -3 łyżki kukurydzy z puszki - pół szklanki kaszy Bulgur razowej - 3 goździki - 2 liście laurowe - pół szklanki bulionu lub osolonej wody - odrobina pora - 2 łyżki oleju kokosowego Kaszę opłucz na sicie zimną wodą.W małym garnku podsmaż małą cebulkę na oleju kokosowym z liściem laurowym i 3 goździkami, dodaj kaszę i chwilę mieszaj aż kasza się
Pasje Jolkitych ciastek to tak naprawdę nic innego jak ich "podsuszanie". Więc do dzieła! :) Składniki na 10 ciasteczek: - 1 szklanka daktyli - 1 gruszka - 2 łyżki mąki kasztanowej - 5 łyżek mąki kokosowej - garść rodzynek - ew. syrop z agawy (jeśli chcecie jeszcze słodsze) Daktyle zalej gorącą wodą i mocz przez minimum 1 godzinę. Wrzuć do pojemnika blendera odsączone daktyle, pokrojoną gruszkę i mąki(...)słodu. Dodaj rodzynki, wymieszaj. Uformuj w dłoniach kulki, po czym spłaszcz je na grubość ok. 1 cm. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Ja zajadałam ciasteczka posypane mąką kokosową i posmarowane grubą warstwą powideł śliwkowych. Pychoooota
Smakuje zdrowoprzepisu i życzę: Smacznego! SKŁADNIKI: 150 g. zmielonego maku 250 ml. mleka 6 łyżek płynnego miodu 5 łyżek posiekanych orzechów laskowych 2 łyżki drobno posiekanych migdałów 1 łyżka wiórek kokosowych pół łyżeczki cynamonu łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie) 2 łyżki rodzynek UWAGI: Z podanych składników otrzymujemy 500 g. masy makowej. Gotową masę makową można przechowywać do tygodnia w lodówce. Przepis: Przygotowujemy(...)minutą coraz bardziej gęstnieje. Gęstą masę-zestawiamy z ognia. Dodajemy do niej miód i cynamon- mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia! Do wystygniętej masy dodajemy resztę składników: orzechy, migdały, wiórki kokosowe, aromat waniliowy i ewentualnie rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy… i masa makowa jest gotowa! Teoretycznie możecie wykorzystać ją od razu, po przygotowaniu. Ale w praktyce warto jej dać kilka godzin
Domowe Tortyłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 500 g serka mascarpone 1 szklanka cukru pudru 600 ml śmietany 30 % Dodatkowo: puszka brzoskwiń 50 g wiórek kokosowych płatki migdałów Skworcu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt jasny: Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i dokładnie zmiksować. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem(...)sztywno z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Krem podzielić na pięć części. 4. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w drobną kostkę. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni. Przełożenie: biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt jasny - 1/5 kremu i 1/4 brzoskwiń - biszkopt kakaowy - 1/5 kremu
Na Ciasteczkowych Papierachzawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru(...)kaszę na mleku z cukrem, a po przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego. Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce
greenscarfjedne z moich pierwszych ciasteczkowych łakoci, wiec mam do nim mały sentyment. (30 sztuk - mi wyszło dokładnie 32) 100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko 100g wiórek kokosowych (+ wiórki do obtaczania kulek) 2,5-3 wafle tortowe 30 obranych migdałów 3 kostki białej czekolady 2 łyżki mleka Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać(...)ogniu.) Do masy dodać pokruszone wafle tortowe i formować kulki - umieszczając w każdej z nich migdał. Wszystkie kuleczki (po kolei) obtoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i następnie (dokładnie) w wiórkach kokosowych. Wstawić na kilka godzin do lodówki
Di gotuje