kokosowe - 19941 przepisów (strona:640/1330)

Krokiety z kaszy jaglanej ,szpinaku,jarmużu i suszonych pomidorów w papierze ryżowym 156

szklanka ugotowanej kaszy jaglanej Skworcu  lub nawet 2 szklanki- ugotuj ja wcześniej, odstaw 3 cm świeżego kłącza imbiru 5 ząbków czosnku 5 suszonych pomidorów z zalewy nierafinowany olej kokosowy extra virgin do smażenia Skworcu szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska lub himalajska do smaku Suszone pomidory pokrój w paski, odstaw. Szpinak umyj, a jarmuż pozbaw stwardniałych części. Jarmuż zalej(...)wrzątkiem , pozostaw na 4 minuty ,a następnie odcedz na sitku. Imbir oraz czosnek zetrzyj na tarce.Odstaw. W rondlu rozgrzej olej kokosowy. Podsmaż szpinak z jarmużem. Dodaj imbir i czosnek, a następnie suszone pomidory. Dopraw do smaku solą. Dodaj kaszę jaglaną podsmaż wszystko razem, dokładnie wymieszaj. Farsz jest gotowy. W rondlu zagotuj wodę, zanurzaj papier ryżowy, po jednymastępnie wyciągnij szybko

Z Kuchni Do Kuchni
owsianka na wodzie z bananem 126

składniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka maku 2 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki cynamonu 1 szczypta gałki muszkatołowej ok. 5 orzechów laskowych 3/4 banana opcjonalnie: kefir jogurt naturalny wykonanie: Płatki owsiane lub orkiszowe wsypujemy do rondelka, zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków i gotujemy przez ok. 3 – 4 min. Mak, wiórka kokosowe

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 151

masło oraz jogurt naturalny. Ugniatamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i elastycznie, odkładamy do lodówki na 15 minut.  W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce kokosowej nuty! Praktyczne i przepyszne! :)  Wracamy do ciasta: dzielimy je na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przekładamy do niej i ewentualnie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zupa z ananasa, imbiru i marchwi 106

wegetariański. Na obiadek mocne uderzenie smakowe zupa z ananasa. Składa się ona tylko z kilku składników, ale smakuję świetnie. Składniki: 1,5 szklanki soku z ananasa, 1 puszka mleczka kokosowego, Imbir, taki prostokąt o wielkości 3 na 4 cm, 4 marchewki, 1 łyżka oliwy, Wykonanie: Obieramy marchew i imbir ucieramy na tarce, ja wrzuciłam wszystko do blendera. W garnku podgrzewamy(...)średnim ogniu przez 7 min pod przykryciem. Następnie dodajemy 1/5 szklanki soku ananasowego. Ja robiłam sok sama, więc był dość gęsty, ale oczywiście można użyć gotowego. Dodajemy puszkę mleczka kokosowego, mieszamy i zostawiamy na ogniu na następne 6 minut.  Można lekko przyprawić białym pieprzem. Podawać na ciepło najlepiej z listkiem kolendry, jako ozdobą

Smaki Przyprawy i Kolory
Tosty a'la francuskie, zapiekane z wiórkami kokosowymi i konfiturami 139

postanowiłam podzielić się tym z Wami. Zapraszam do stołu na drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 2 kromki chleba tostowego 1 jajko 1 łyżka dobrych konfitur 1 łyżka wiórków kokosowych odrobina zimnego masła Jajko roztrzepać dokładnie w miseczce. Zanurzyć w nim obie kromki chleba, aby dokładnie nasiąknęły jajkiem. Pierwszą kromkę namoczonego chleba ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Na niej położyć(...)łyżkę konfitur i przykryć drugą kromką chleba. Górę posypać wiórkami kokosowymi. Na wiórkach ułożyć bardzo cienkie plasterki zimnego masła. Tak przygotowanego tosta wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiec do lekkiego zrumienienia. Taki tost jest bardzo pożywny. Nie jest zbyt słodki, bo poza konfiturami nie ma w nim nic słodzonego. Jeśli ktoś lubi bardziej słodko, może upieczonego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowo- śliwkowe tartaletki z malinami i pistacją! Terravita zawsze ze mną! 106

Terravita zawsze ze mną i w mojej kuchni! ;-))) TARTALETKI ŚLIWKOWO- CZEKOLADOWE Z MALINAMI I PISTACJAMI! WYKONANIE: - 1 tabliczka czekolady Terravita 70% kakao - 6-8 sztuk pierniczków - 2 łyżki oleju kokosowego - 20 śliwek kalifornijskich - zamrożone maliny W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę Terravita, dodaj do niej kilka malin, tak aby się rozpadły i połączyły z czekoladą! Śliwki zalej wrzątkiem. Odstaw(...)minut! Pierniki pokrusz, dodaj olej kokosowy, 1/2 czekolady rozpuszczonej i śliwki. Całość zmiksuj blenderem! Wylep masą dno foremki. Na wierzch polej resztą czekolady, udekoruj posypką, pokruszonymi pistacjami i malinami! Możesz schłodzić chwilkę w lodówce! Gotowe! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Omlet owsiano-kokosowy. 98

Składniki: 2 jajka 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 1 łyżka wiórków kokosowych szczypta soli Jajka, płatki i wiórki kokosowe dokładnie mieszamy ze sobą dodając szczyptę soli. Smażymy na patelni wysmarowanej oliwą.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Ciasto rafaello bez laktozy i bez pieczenia 409

jedną warstwę, więc od razu w liście podwajam składniki :) Składniki: - 4 żółtka - 1 1/2 szklanki cukru - 2 cukry wanilinowe - 2 budynie waniliowe - 50 dag masła - 30 dag wiórków kokosowych - paczka okrągłych biszkoptów  - 3 szklanki mleka bezlaktozowego / mleka roślinnego Najpierw musimy ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, jednakże używając mniej mleka niż podają - zamiast 0,5 litra na jeden zużywamy(...)mnie z taką ilością cukru ciacho wyszło za słodkie, a dla bliskich było idealne, więc to kwestia gustu :) Gdy wszystko mamy ładnie utarte dodajemy budyń i większość wiórków kokosowych - zostawiamy tyle, by wystarczyło nam do posypania ciasta z góry. Teraz pozostaje wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, na dnie wyłożyć biszkopty, na nich połowę masy, na niej kolejną warstwę biszkoptów, potem

Kulinarne zapędy Kokosa
Makowiec z jabłkami 176

jabłek 8 łyżek kaszy mannej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy do ciast bakalie do środka ( typu: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, migdały) Na wierzch: wiórki kokosowe czekolada WYKONANIE Mak parzymy wrzątkiem i zostawiamy tak na ok. 30 min. Następnie odcedzamy na sitku i przekręcamy na gęstej siatce przez maszynkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce(...)wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 s C.  Pieczemy ok. 1 godz. Po wystudzeniu, polewamy ciasto rozpuszczoną na parze czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Komosa ryżowa z kurczakiem, cukinią i fenkułem 135

cebule pierś z kurczaka 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół puszki ciecierzycy gotowanej na parze 4 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka z połowy cytryny olej kokosowy virgin do smażenia sól himalajska komosa ryżowa Mieszanka przypraw pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki kolendry pół łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka łagodnego curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)imbir zetrzyj na tarce. Dynię obierz i pokrój w kostkę, upiecz w 180 stopniach. Odstaw. Na patelni obsmaż cukinię, następnie fenkuł pokrojony w pióra. W dużym rondlu rozgrzej olej kokosowy i obsmaż pokrojona w piórka cebulę, do niej dodaj pierś z kurczaka. Pokrój ja na kawałeczki jakie lubisz. Wsyp mieszankę przypraw. Obsmażaj. Dodaj imbir,czosnek, przemieszaj i dodaj po chwili

Z Kuchni Do Kuchni
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 145

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych, podprażonych 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki cynamonu 1 jabłko 1 łyżka prawdziwego miodu woda wykonanie: Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, siemię lniane, mak, wiórka kokosowe, rodzynki oraz kurkumę. Zalewamy gorącą wodą ponad poziom płatków

Domowy Smak Jedzenia
KOTLETY Z JAJEK I KASZY JAGLANEJ (WEGETARIAŃSKIE) 143

SKŁADNIKI (na 11-12 kotletów): 6 jajek ugotowanych na twardo 0,75 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody 1 surowe jajko 1 średnia cebula 2 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 pęczek szczypiorku, natki pietruszki albo koperku (użyłam pół na pół szczypiorek i natkę) 1/3 szklanki słonecznika łuskanego 0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki sól i świeżo zmielony pieprz(...)smaku DODATKOWO: bułka tarta do panierowania (polecam bułkę z siemieniem lnianym) olej do smażenia (polecam kokosowy) WYKONANIE: Kaszę jaglaną wrzuć na sitko i opłucz gorącą woda z kranu, a następnie przelej ją dobrze wrzątkiem. W garnku zagotuj 1,5 szklanki wody i wsyp na wrzącą wodę kaszę, zamieszaj, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj kaszę przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Raw Food Janek Paszkowski - recenzja książki 174

posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano - kokosową po wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje. Na końcu książki znajdują się desery. Choć tak jak pisałem wcześniej za deser można również uznać wcześniejszy rozdział z przekąskami i śniadaniami. Desery(...)się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :)  Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis dania. To na pewno wyróżnia

Parowar Faceta
Kolacja w ProVita 112

nią zbalansowaną słodyczą resztkową dysponowało dodatkowym atutem, który również idealnie współgrał z pikantnym szczypiorem i owocem kaparowca, a mianowicie delikatnie słonawą, przyjemnie pikantną mineralnością. - zupa rybna - bałtyckie ryby, mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, sok z limonki, kardamon, z marynowanym imbirem i Riesling Kabinett Rappenhof. Zupa rybna - bałtyckie ryby, mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, sok z limonki, kardamon, z marynowanym imbirem - to klimat

królestwo garów
Krem buraczano - jaglany z olejem rzepakowym 118

buraka w piekarniku w folii aluminiowej. Moje buraki piekły się w piecu chlebowym u babci na wsi. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej pół(...)Mieszaj około 3 minut. Wsyp przyprawy, podsmażaj. Wrzuć buraki oraz pokrojone w kostkę jabłko, zalej wodą . Dopraw solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Po czym wlej mleko kokosowe i dodaj kaszę jaglaną. Gotuj jeszcze 5 minut. Zblenduj na gładki krem. Podawaj z olejem rzepakowym, u mnie Rapso. Posyp pestkami dyni! Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni