liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć(...)opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Szpinak przepłucz pod wodą, osusz. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pietruszkę posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj cebulę i smaż do momentu aż zmięknie. Dodaj krewetki. Smaż je po 1,5 minuty z każdej strony, w połowie dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw je solą, pieprzem
Moja pasja smakubyć musi... Musi też być pysznie zaczęty, zgadza się? Energia przed Świętami mile widziana! U mnie energia już od samego rana! Energia ze śniadania! Składniki ugotowana kasza jaglana olej kokosowy winogrona mieszanka studencka Kresto listki mięty siemię lniane sezam Wykonanie szybkie, banalnie proste. Efekt mega zdrowy i pyszny! Ugotowaną na sypką kaszę jaglaną upraż na oleju kokosowym. Rozłóż
Z Kuchni Do Kuchnibędzie łatwość wykonania, wygląda na dość skomplikowane ciasto, ale w rzeczywistości jest to szybki biszkopt, masa budyniowa i galaretka z jabłkami, a wszystko pokryte jest chrupiącą warstwą podprażonych wiórek kokosowych. Polecam serdecznie. Składniki: biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 100 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa budyniowa: 0,5 litra(...)mleka opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła masa zielona: 3 zielone galaretki 5 jabłek wierzch: szklanka wiórek kokosowych 20 g masła 2 łyżki cukru Sposób przygotowania: Biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać, wsypać cukier i nadal miksować. Wymieszać
na moim stole...Puszka mleka kokosowego leżała w czeluściach lodówki kilkanaście tygodni, wiec przyszedł czas na jej skonsumowane! Część płynna została wykorzystana w tym przepisie, a ''śmietanka'' została ubita i dodana do ciacha marchewkowo-orzechowego! Yummmy. Przedstawiam wam przepis na przepyszne i bardzo zdrowe (jak zawsze!) i do tego wegańskie ciasteczka świąteczne. SKŁADNIKI: - otręby (jakie chcecie) 40g - mąka żytnia 154g - mąka orzechowa(...)nieodtłuszczonej mąki, wiec nic się nie zmieni) - 20 tabletek słodzika np. stewia w kapsułkach (rozdrabniam go łyżka o łyżkę i wychodzi taki proszek) - 100ml płynnego mleka kokosowego - 2 łyżeczki kakao (10g) - 3g sody oczyszczonej - 6g przyprawy do piernika WYKONANIE: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy, wałkujemy (będzie kruche) i wycinamy kształty. PIECZEMY W PIEKARNIKU NAGRZANYM
fitolarun.blogspot.comstartej i odsączonej marchewki - 30g mąki orzechowej - 20g mąki ryżowej - 10g kakao + słodzik np. stewia w kapsułkach (u mnie jakieś 8tabletek rozkruszonych do proszku) +250g mleka kokosowego (o stałej konsystencji - taki po kilkunastu godzinach spędzonych w lodówce) + słodzik jeśli macie potrzebę WYKONANIE: 1. Białka ubijamy z sodą oczyszczoną. 2. Do białek dodajemy żółtka, mąki, marchewkę, kakao i słodzik(...)mieszamy do połączenia się składników. 3. PIECZEMY 25 MINUT W 200* PO OSTYGNIĘCIU CISTA : 1. Mleko kokosowe w stałej konsystencji przekładamy do miski i ubijamy jak normalną śmietankę. Trwa to dosłowne chwilkę. Dodajemy w razie potrzeby słodzik i mieszamy. Ubitą śmietankę pładziemy na wierz ciasta i gotowe! SMACZNEGO! <3 CAŁOŚĆ (ZE ŚMIETANKĄ): 1000 KCAL B43 W50 T70 1/10 CIASTA
fitolarun.blogspot.comcałym biurze ;) Już musiałam dzielić się drugim śniadaniem z koleżankami :P Czuć, dosłownie, atmosferę świąt ;) Polecam! Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oleju kokosowego 75 g czekolady deserowej 50 g orzechów włoskich 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml gorącej wody 2 łyżki przyprawy do piernika Kawę zaparzyć z cukrem, odłożyć do przestudzenia. Czekoladę i orzechy(...)posiekać, dodać płatki owsiane, przyprawę do piernika, wystudzoną kawę i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć masę owsianą. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, mieszając co jakiś czas. Wystudzić. Smacznego
Domowa cukiernia Ewydrożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto(...)boki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Rozgrzać piekarnik do 200stopni C i piec przez 20minut. Na jeszcze gorącą gwiazdę nałożyć lukier ( wymieszany cukier puder ze śmietaną ). Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić do ostygnięcia. Smacznego
W kuchni u Monikiudekorują. ps. smakują i mają konsystencje jak „Katarzynki” Znajdź różnice Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej (użyłam 500 g białej i 100 g pełnoziarnistej) 100 g masła kokosowego lub 130 ml oleju roślinnego 300 g daktyli 300 ml wody łyżeczka sody duża łyżka przyprawy do pierników łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: zalej daktyle 300 ml ciepłej wody i idź(...)przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle Wyjmij ciasto z lodówki na godzinkę przed wałkowaniem. Ciasto rozwałkuj na grubość
greenscarfpory... Składniki 250 g jarmużu pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 cm świeżego kłącza imbiru 4 suszone pomidory z zalewy 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól himalajska olej kokosowy do smażenia około 15 arkuszy papieru ryżowego, mój papier pochodzi ze sklepu pana Marka i jest na prawdę opłacalny! 500 g papieru to okolo 100 sztuk! Skworcu Przygotowanie Suszone(...)pomidory pokrój drobno,odłóż na bok.Jarmuż pozbaw stwardniałych części, imbir i czosnek zetrzyj na drobnej tarce. W rondlu rozgrzej olej kokosowy i partiami podsmażaj jarmuż, gdy będzi miękki dodaj imbir i czosnek a następnie gałkę muszkatołową. Dodaj kaszę jaglana i suszonego pomidora. Podsmaż, dosmacz solą i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej wodę, zanurzaj papier ryżowy ,a gdy zmięknie
Z Kuchni Do Kuchniszklanka ugotowanego ekologicznego ryżu czarnego Symbio 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżeczka majeranku gałka muszkatołowa- szczypta łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy starta skórka z połowy dużej cytryny olej kokosowy sól himalajska migdały i pestki dyni Brokuły umyj,podziel na różyczki. W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż na nim czosnek i cebulę. Dodaj majeranek, curry i kurkumę.Wymieszaj
Z Kuchni Do Kuchnijutro będą piękne fotki gotowych pierników, a nawet później jak Miśki udekorują. Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej (użyłam 500 g białej i 100 g pełnoziarnistej) 100 g masła kokosowego lub 130 ml oleju roślinnego 300 g daktyli 300 ml wody łyżeczka sody duża łyżka przyprawy do pierników łyżeczka kakao (opcjonalnie) Przygotowanie: zalej daktyle 300 ml ciepłej wody i idź(...)przebiec 5 km z psami. Jak wrócić zblenduj daktyle razem z całą woda na idealnie gładką masę a masło kokosowe rozpuść. Wrzuć wszystkie składniki do dużej miski i zagnieć ciasto Zawiń je w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 24-72 h. Na dziś to tyle
greenscarfPrzepyszny, puszysty omlet kakaowy bez proszku do pieczenia i sody. Podany z kremem kokosowym, który idealnie zachowuje kształty i daje się łatwo wyciskać przez szpryckę. Zapewniam Was, że tak podane śniadanie smakuje lepiej niż codzienna nudna owsianka :) Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka mąki żytniej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki miodu Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżka jogurtu naturalnego(...)łyżki wiórków kokosowych Rozgrzać patelnię. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać żółtko i zmiksować. Wmieszać wiórki i mąkę. Wylać na patelnię i smażyć pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut z każdej strony. Przełożyć na talerz. Krem wyciskać ze szprycy z dekoracyjną końcówką. Podawać z dowolnymi owocami - u mnie dojrzałe kaki :) Smacznego
Chocolate Muffin Blogprostszego! Moje córki za takim talerzem wyglądają nie tylko na śniadanie! Składniki ugotowana kasza jaglana, najlepsza z dnia poprzedniego winogrona Iskierka Dziadunia- syrop korzenny Ogródek Dziadunia olej kokosowy do smażenia mięta Kaszę jaglaną podpraż na oleju kokosowym, przełóż na talerze. Dodaj pokrojone na pół winogrona. Skrop syropem. Syrop korzenny z miodem – Iskierka Dziadunia, płomienna dawka słodkiej energii
Z Kuchni Do Kuchnidwie wielkie chałki: 500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej) 300 ml mleka sojowego 100 g daktyli (20 szt. dokładnie) 100 g masła kokosowego szczypta soli 20 g świeżych drożdży dosłownie łyżeczka cukru do obudzenia drożdży (użyłam trzcinowego) 50 g rodzynek (namoczyć) Przygotowanie: w 200 ml ciepłego ale nie gorącego mleka rozpuść drożdże(...)godzinę do wyrośnięcia po tym czasie osiągną 80 % swoje docelowej wielkości Upiecz je w temp. 190 C na środkowej półce piekarnika 25 minut Jeszcze gorące możesz posmarować masłem kokosowym dzięki czemu będą dłużej świeże i będą mieć bardziej miękką skórkę. Smacznego! ps. polecam zawinąć jeszcze ciepłe w folię aluminiową, w ten sposób co najmniej 2 dni będą idealnie świeże
greenscarfbardzo lekka i puszysta dzięki dużej ilości jajek. Składniki: 5 jajek 10 dag cukru 2 łyżki cukru pudru 20 dag mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wiórków kokosowych tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Formę o wymiarach 30x25 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne(...)pudrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy . Do przygotowanej formy wlewamy 3/4 masy, układamy plastry jabłek uprzednio obtoczone w mące, resztę masy mieszamy z wiórkami kokosowymi i wylewamy na jabłka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok.40 minut . Gdy ciasto nabierze złotego koloru , wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gorący kąsek