kokosowe - 19941 przepisów (strona:634/1330)

Gryczane wegańskie racuchy 148

jabłka 80g mąki gryczanej 1 łyżeczka lnu mielonego 5 łyżek mleka roślinnego (lub więcej) 1 łyżeczka stewii + do posypania 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka drożdży instant  Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mąką. Len zalewamy 3 łyżkami ciepłej wody. Dodajemy do mąki razem ze stewią i cynamonem. Dolewamy mleko. Kroimy 1/2 jabłka w malutką kosteczkę. Dorzucamy(...)ewentualnie mleko lub wodę aby masa była dobra do formowania, ale nie za rzadka. Odstawiamy na 20 minut miske w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.  Smażymy na oleju kokosowym. Gotowe racuchy podajemy posypane stewią lub cukrem pudrem

Czarnawisienka
Krem kakaowy z awokado z alkoholizowanymi wiśniami 139

dojrzały banan 3 łyżki kakao naturalnego 1 czubata łyżka masła orzechowego 1-2 łyżki syropu z agawy (opcjonalnie; można zastapić płynnym miodem lub syropem klonowym) 1-2 łyżki mleka kokosowego (do nadania rzadszej konsystencji, można pominąć) 2 garści wiśni w alkoholu (można też użyć dowolnych owoców-świeżych lub mrożonych lub owocowej konfitury i dodać odrobinę alkoholu, np rumu lub brandy(...)mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Dodajemy kakao, masło orzechowe i ewentualnie syrop z agawy. Blendujemy wszystko razem, aż powstanie gładki krem. Jeśli jest za gęsty-rozrzedzamy mlekiem kokosowym. Tak przygotowany krem jest w zasadzie gotowy, ale polecam jeszcze przełożyć go do miski krótko miksować (około pół minuty), aby nadać mu puszystości. Na dnie pucharków układamy owoce

Zawsze głodna!
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 86

szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek 8 łyżek zmielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżka agawy 4 łyżki roztopionego masła kokosowego 400 ml wody Do miski wsypałam suche składniki: ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego, płatki gryczane, płatki jaglane, płatki quinoa, zmielone siemie lniane, sól i rodzynki. W drugiej misce wymieszałam mokre(...)składniki: wodę, agawę i masło kokosowe. Następnie połączyłam suche składniki z mokrymi składnikami. Masę przełożyłam do keksówki (ja używam silikonowej, która nie wymaga dodatkowego smarowania) i odstawiłam na 2 h.  Piekarnik rozgrzałam do temp. 180 ° C i wstawiłam keksówkę. Chlebek piekłam 50 min.  Po ok. 2 h wyjęłam chlebek z keksówki i pozostawiłam do ostygnięcia (najlepiej odczekać całą

nietadieta
Kruche ciasteczka kokosowe bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez cukru 178

Kruche ciasteczka Składniki: 10 łyżek zmielonych wiórek kokosowych 3/4 szklanki mąki ryżowej + do podsypania 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki agawy 2 łyżki oleju 1 łyżka zimnej wody 100 g masła kokosowego Wszystkie składniki wymieszałam i ręcznie wyrobiłam ciasto. Ciasto wstawiłam do lodówki na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką ryżową. Wykroiłam ciasteczka

nietadieta
Ciasto ze śliwkami. Wegańskie i bezglutenowe 90

Ciasto śliwkowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki z ciecierzycy pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki oleju roślinnego pół szklanki mleka roślinnego pół szklanki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g suszonych śliwek 2 łyżki siemienia lnianego pół słoiczka dżemu  Suszone śliwki zmiksowałam na gładko za pomocą blendera, (5-6 sztuk zostawiłam na pozniej). Siemie(...)lniane zalałam wrzątkiem, by utworzyło gluta. Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, dodałam zmiksowane śliwki, siemie lniane, wiórki kokosowe, olej i mleko. Na koniec dodałam dżem, by raczej dodał słodkości, niż smaku. Wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Dodatkowo wrzuciłam kilka pokrojonych śliwek, wymieszałam łyżką i przełożyłam do keksówki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać mleka. Ciasto piekłam

nietadieta
Muffinki z wiśniami, bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 90

Muffinki z wiśniami Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki kokosowej pół szklanki mąki gryczanej 100 ml oleju kokosowego 1 banan 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy/miód dżem wiśniowy Banana zmiksowałam na gładko, dodałam mąki, olej, agawę/miód oraz proszek do pieczenia. Wszystko wymieszałam i ponownie zmiksowałam. Do foremek nałożyłam

nietadieta
Lody truskawkowe. Bez laktozy 61

Lody truskawkowe Składniki: 1 puszka mleka kokosowego  truskawki agawa Umyte truskawki przełożyłam do miski, dodałam mleko kokosowe i agawę. Następnie zmiksowałam wszystkie składniki za pomocą miksera. Masę lodową przelałam do pojemniczków i wstawiłam do zamrażarki

nietadieta
Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 124

szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 1 1/2 szklanki mleka ryżowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 suszonych śliwek 10 daktyli bez pestek miód/agawa 3 łyżki wiórek kokosowych śliwki ( ilość w zależności od wielkości, tak by pokryły całe ciasto, ja dałam ok 10 na blachę 24 cm) Śliwki i daktyle przełożyłam do garnka, zalałam mlekiem ryżowym i gotowałam(...)rzadkie, należy dodać mąki.  Tortownicę, 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temp 180 °C. Przygotowane ciasto przełożyłam do tortownicy, na wierzchu ułożyłam śliwki, posypałam wiórkami kokosowymi i delikatnie polałam agawą, (polecam również miód). Ciasto wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp 180 °C. (ciasto wypiekamy do suchego patyczka

nietadieta
Muffinki czekoladowe, bezglutenowe, wegańskie 83

Muffinki czekoladowe Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO syrop z agawy 5 łyżek kakao dżem wiśniowy Mąki wsypałam do miski, dodałam proszek do pieczenia, olej kokosowy, kakao i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam na gładko za pomocą miksera. Jeśli ciasto

nietadieta
Holenderskie kruidnoten. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 81

małymi ciasteczkami, tzw. kruidnoten. To typowy holenderski przysmak, szczególnie w okresie świątecznym. Kruidnoten Składniki: 1 szklanka mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki masła kokosowego 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 4 łyżki mleka ryżowego miód/agawa Do miski wsypałam mąki, proszek do pieczenia, kakao. Następnie dodałam masło(...)kokosowe, olej, miód i agawę. Wszystkie składniki wymieszałam. Na sam koniec dodałam mleko i wyrobiłam ciasto. Piekarnik rozgrzałam do temp. 160°C. Z ciasta uformowałam małe kuleczki i ułożyłam na papierze do pieczenia i włożyłam do piekarnika na 20 min.  Upieczone kruidnoten studzimy i wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika lub....od razu zjadamy:):):) Moja wersja jest bardzo klasyczna, dostosowana

nietadieta
Ciasto ze śliwkami i jabłkami. Bez glutenu i bez mleka 131

zaczęliśmy eksperymentować z jajkami w przepisach:):):):):) i dziś ciasto już z jajkami :) Ciasto ze śliwkami i jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki ryżowej pół szklanki mąki gryczanej pół szklanki mąki kokosowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia BIO ksylitol (ja dałam 1 szklankę) pół szklanki oleju kokosowego 1 szklanka mleka ryżowego 2 jajka (nowość w naszej diecie

nietadieta
Trójkolorowe serduszko 140

soku z cytryny - 2 galaretki malinowe - 400 g malin mrożonych warstwa biała: - 500 g mascarpone - 500 g śmietany 36 % - 5 łyżeczek żelatyny - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 szklanki wiórków kokosowych warstwa ciemna: - 100 g mąki pszennej - 100 g cukru kryształu - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki oleju - 3 jajka - 3 łyżki kakao Przygotowanie: Warstwa czerwona :galaretki rozpuszczamy w połowie(...)wcześniej przygotowywaliśmy malinową galaretkę i pieczemy 15 minut w 180 C. Warstwa biała: Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku. Mascarpone mieszamy z połową szklanki cukru pudru oraz wiórkami kokosowymi. Kremówkę ubijamy z resztą cukru pudru na krem. Do przestudzonej żelatyny dodajemy 3 łyżki kremówki, mieszamy i łączymy powoli z resztą kremówki a następnie kremówkę łączymy z serkiem mascarpone. Na wystudzony

Zainspirowana w kuchni
CZERWONE CURRY Z KREWETKAMI PO TAJSKU 187

tygrysie – 250 g * cebula – 1 szt * korzeń imbiru – 2 cm * czosnek – 2 ząbki * nasiona kuminu – 1 łyżeczka * czerwona pasta curry – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 m * sos rybny – 1 łyżka * liść limonki kaffir ( ew. skórka z limonki ) – 2 szt * świeże zioła – kolendra SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy(...)posiekaną cebulę – szklimy. Wrzucamy przeciśnięty czosnek, kumin, a po chwili pastę curry – przesmażamy. Wlewamy mleko kokosowe oraz sos rybny, wrzucamy liście kaffiru, zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Dodajemy oczyszczone krewetki i dusimy ok. 5 minut. Podajemy gorące posypane świeżą kolendrą. Smacznego

Ostra na Słodko
Miniaturki kokosowe z ryżu jaśminowego 159

zniknęły w ekspresowym tempie i na stałe wpiszą się do moich częstych wypieków.  (45-50 sztuk) 1 i 1/3 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego (z Lidla ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/4 szklanki miodu lub płynnego syropu (użyłam cukru trzcinowego w płynie) 3 łyżki oleju 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Wszystkie składniki (oprócz wiórek) zmiksować (malakserem/blenderem(...)gładką masę. Dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Ciasto umieścić w szprycy do kremu i wyciskać niewielkie porcje - na blachę wysłaną papierem do pieczenia. (Ciasto można też wykładać za pomocą łyżeczki. Jest dość lepkie.) Piec (do zarumienienia) 20-25 minut w 180 stopniach. Danie przygotowałam z produktów Lidla - Lidl azjatycki

Di gotuje
Powrót do formy po kontuzji. Ćwiczenia i niezastąpione produkty proteinowe. 154

innowację na Międzynarodowych Targach Żywności SIAL 2014 w Paryżu. Raw Paleo Barbar - to wyjątkowy baton pełen energii płynącej z natury. Zawiera 100% naturalnych składników: owoce, orzechy i olej kokosowy. Technologia RAW gwarantuje zachowanie i lepsze wchłanianie enzymów, minerałów i witamin, a dodatek oleju kokosowego przyspiesza metabolizm. Legalized - w tej serii mamy do wyboru baton proteinowy z kiełkującymi nasionami konopii (organiczny

Słodkie okruszki