szklanki* ugotowanej kaszy jaglanej - 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego (lub dowolnie) - u mnie ryżowe - 1-2 łyżki ksylitolu lub cukru (u mnie ksylitol z prawdziwą wanilią ) - olej kokosowy (1-2 łyżki) lub ok.1/2 szkl. zblendowanych orzechów nerkowca * szklanka 250ml + dowolne owoce lub sok - do podania (u mnie świeże owoce i domowy sok malinowy ) Ugotowaną kaszę (u mnie bardzo(...)ciepła, przygotowana wg tego przepisu ) z dodatkiem oleju kokosowego, umieścić w misie blendera, dodać mleko roślinne oraz ksylitol i dokładnie zblendować przez kilka minut na jak najgładszą masę. Mleka dodajemy tyle, by uzyskać odpowiadającą nam konsystencję deseru, u mnie było to 1 i 1/4 szklanki. Idealny byłby tutaj blender wysokoobrotowy, u mnie niestety tylko zwykły, ale i tak budyń był
Smaczne Zdrowepraliny polewać lub zanurzać w rozpuszczonej letniej czekoladzie. Czekolada na pralinach szybko zastyga i praktycznie natychmiast można delektować się ich smakiem. Przechowywać w lodówce. Zobacz również: Praliny daktylowo-kokosowe Czekoladki kokosowe Bounty
Kuchcik gotujemgnieniu oka! Jego przygotowanie jest banalnie proste - na pewno sobie poradzicie! Kruchy spód, słodki krem, banany i gorzka czekolada, idealnie przełamująca słodycz ciasta! Niebo w gębie ;) W przepisie użyłam kokosowego mleka w proszku, które nadało ciastu dodatkowo nutę kokosu! Tarta bez pieczenia z mlecznym kremem, bananami i gorzką czekoladą Składniki na spód: 140 g herbatników 80 g masła Herbatniki(...)godzinę lub w zamrażarce na 30 minut. Składniki na krem: 175 g masła 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego w proszku (lub zwykłego) ponadto 3 banany 6 kostek gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła Masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, po czym dodajemy cukier, mleko oraz cukier waniliowy. Kiedy otrzymamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jaglany bananowiec. Będę szczera - udał się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g) - 3 bardzo dojrzałe banany - 4 łyżki mąki kokosowej - 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki mielonych migdałów (można pominąć) - 4 łyżki miodu/syropu z agawy/klonowego - 1 łyżeczka esencji waniliowej - garść rodzynek - 8 pokrojonych moreli - garść posiekanych orzechów (u mnie orzechy(...)włoskie i nerkowca) POLEWA: - 1 szklanka daktyli namoczonych we wrzątku - 4 łyżki oleju kokosowego - 2 łyżki soku z cytryny Kaszę prażymy kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica
Smakuje zdrowomoże spokojnie dodać w zamian kurczaka/indyka. Składniki (3 porcje): 1 szklanka czarnego ryżu pełnoziarnistego - można też użyć brązowego, ale czarny lepiej pasuje wizualnie 2 szklanki wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 czerwona cebula, drobno pokrojona 2 ząbki czosnku, przepuszczone przez praskę 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski 2 duże marchewki, obrane i pokrojone w plasterki/kostkę 200 g pieczarek(...)pokrojonych w plasterki 1 kostka tofu naturalnego, użyłam serka z Polsoji (link) - pokrojonego w kostkę 2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu) 1 szklanka bulionu warzywnego 1 łyżka przyprawy curry w proszku 2 łyżeczki kurkumy 1 cm startego imbiru 3 - 4 łyżki soku z limonki garść szpinaku 1. Do garnka dodaj ryż i wodę, doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień, przykryj
Powiedz dietom nieśredniej wielkości buraków 4 marchewki 4 korzenie pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Łyżeczka suszonego koperku Łyżeczka oleju kokosowego 2,5 l wody sól, pieprz Tuńczyka odsączyć, rozdrobnić widelcem. Przełożyć do miski i dodać startą na drobnych oczkach marchewkę, soczewicę, płatki jaglane, otręby i przyprawy. Wbić jajko i wszystko dokładnie(...)angielskie. Gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie dodać wyciśnięty z cytryny sok. Wywar doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać suszony koperek i olej kokosowy. Ugotowane kuleczki podawać z gorącym barszczem i świeżym rozmarynem
FitKotDziś propozycja na szybkie i pożywne śniadanie. Zapraszam na jaglany pudding z masłem orzechowym i chia. Do tego olej kokosowy i już mamy porcję zdrowia i energii na start. Spróbujcie. Ten piękny zestaw, w którym podałam mój pudding możecie nabyć tutaj. Zapraszam również na fanpag "Graciarni" Składniki: (na 2 porcje) 3/4 szklanki płatków jaglanych 11/2 szklanki mleka 1 łyżka(...)nasion chia 3/4-1 łyżkę masła ochechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego z Bazarka Smakoszy 4 plastry banana 2 łyżeczki chrupiącej gryki z melasą i migdałami Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy płątki jaglane, dodajemy nasiona chia i wlewamy mleko. Zaczynamy podgrzewać na małym ogniu. Gdy mleko zrobi się ciepłe dodajemy masło orzechowe (ilość zależy od Waszych upodobań smakowych). Pudding gotujemy
Słodkie okruszkizrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków kokosowych sok z 1/2 limonki 1 łyżka miodu 50 g masła masa serowa: 750 g sera mielonego 1/2 szklanki masła/kremu pistacjowego 4 jajka 200 g cukru drobnego 2 łyżki(...)mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki startego świeżego imbiru polewa: 250 g sera 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka pasty pistacjowej pistacje do dekoracji Przygotowanie: spód: Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni uważając aby ich nie przypalić. Studzimy. Ciastka drobno kruszymy, łączymy z wiórkami i dodajemy sok z limonki, miód oraz rozpuszczone masło. Wszystko mieszamy i rozkładamy równomiernie w tortownicy wyłożonej papierem
Bon appetit mon amieSkładniki: 1 szklanka bulionu warzywnego 1 szklanka cieciorki (ciecierzycy) 1/2 puszki pomidorów z zalewą 1,5 cm świeżego imbiru 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 puszki mleka kokosowego 1 szczypta chilli, kurkumy, soli i pieprzu do smaku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Ciecierzycę moczymy całą noc w wodzie. Namoczoną ciecierzycę gotujemy, aż będzie miękka. Cebulę, czosnek(...)zalewą oraz bulion warzywny i gotujemy około 7 minut. Następnie do garnka dodajemy ugotowaną wcześniej ciecierzycę. Kiedy wszystko się zagotuje miksujemy blenderem warzywa na krem. Do kremu dodajemy mleko kokosowe i ponownie podgrzewamy. Doprawiamy do smaku szczyptą chilli, kurkumy, soli i pieprzu. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Przepis, który dostałam zakładał użycie 400 g cieciorki z puszki oraz dodanie
Bon appetit mon amiemożna przelać do pojemnika, który wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, od czasu do czasu dobrze jest przemieszać zamrażaną masę,aby rozbić kryształki lodu. LODY KOKOSOWE z MALINAMI Składnik: 330 ml śmietany 30 % 250 ml mleka kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 duża garść malin Przygotowanie: Według przepisu jak wyżej. Malin nie miksujemy
Bon appetit mon amietapioki zakochają się wszyscy wielbiciele budyniu. WANILIOWY PUDDING Z TAPIOKI z SYROPEM KLONOWYM Składniki: 1/2 szklanki tapioki (użyłam tej mniejszej) 2,5 szklanki mleka (może być np. kokosowe) 1,5 szklanki wody 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego mandarynki z puszki Przygotowanie: Tapiokę moczymy przez noc w wodzie. Namoczoną gotujemy na mleku, do którego dodajemy(...)syrop klonowy. Gotujemy około 15 minut (ja użyłam zwykłego mleka, ale można gotować na kokosowym wtedy zmienimy smak puddingu) Tapioka będzie gotowa kiedy zrobi się gęsta a ziarenka prawie przezroczyste. Do ugotowanego puddingu dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i przekładamy do miseczek wyłożonych kawałkami mandarynek (ja wybrałam te z puszki,bo nie trzeba ich już obierać
Bon appetit mon amiealbo jeśli ktoś woli na śniadanie. PUDDING JAGLANO-DYNIOWY z MUSEM MANGO Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1 mango mleko kokosowe 1 garść płatków migdałowych syrop z agawy lub miód do słodzenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy(...)następnie miksujemy na puree. Puree z dyni miksujemy blenderem z ugotowaną kasza jaglaną oraz syropem z agawy lub miodem. Je śli masa jest za gęsta dodajemy po trochu mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej gęstości. Mango obieramy i miksujemy blenderem na gładki mus.Mus z mango opcjonalnie można dosłodzić. Pudding z kaszy i dyni przekładamy do miseczek, na wierzchu dajemy
Bon appetit mon amieposmakiem orzechów. PANKEJKI Z CUKINI Ą I ORZECH AMI Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (np.ryżowej) ja dałam 1/2 owsianej i 1/2 szklanki ryżowej 1 jajko 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 łyżeczka ksylitolu 3/4 szklanki startej cukinii 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odstawiamy na około(...)minut aby puściła sok. Po tym czasie dokładnie odciskamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem kokosowym oraz ksylitolem. Do mieszanki dodajemy cynamon oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do ciasta dobrze odciśniętą cukinię i posiekane drobno orzech. Z ciasta smażymy na patelni placki
Bon appetit mon amiekardamonu, cynamonu, mielonych goździków cukru wanilinowego 3 jajka szczypta soli masa budyniowa 1/2 l mleka 4 żółtka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: W rondelku podgrzewamy mleko dodajemy cukier 2 łyżki mąki drożdże, robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, przesianą mąkę(...)szklanki poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu bułeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Drożdżówki upiekła Elżbieta Smacznego
kgwjanczewocukier - 1/2 szkl margaryna - 250 g żółtka jaj - 4 szt śmietana - 1 łyżka ( dodać tyle śmietany aby połączyły się składniki ) Dodatkowo : 1,5 szkl bakalii ananasy - 1 puszka wiórki kokosowe - 2 łyżki Lukier : śmietana - 1 szkl cukier - 1 szkl spirytus - 1 łyżka Dekoracja : migdały śliwki suszone morele suszone Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wysypać(...)rondla, dodać cukier zagotować, po czym dodać spirytus lub wódkę i ucierać do zgęstnienia lukru. Na wystudzone ciasto , wylać przygotowany lukier. Gdy lukier zastygnie posypać wiórkami kokosowymi. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusi