ORZECHY BRAZYLIJSKIE Ostatnio mój faworyt wśród orzechów. Uwielbiam ich smak i intensywną chrupkość. Staram się zjadać 1-2 dziennie, w ten sposób pokrywam swoje dzienne zapotrzebowanie na selen :) NEKTAR KOKOSOWY Całkowita dla mnie nowość. Czytałam o nim już kilka razy, przez co jeszcze bardziej się do niego przekonywałam. Kiedy zobaczyłam go w ofercie Bio-rytm od razu zdecydowałam się(...)jego wybór. Niestety nie czuć intensywnego smaku kokosowego, choć subtelnie, gdzieś się tam ukrywa :) Bardziej przypomina mi karmel, czyli palony cukier. Ma odpowiednią konsystencję, gęstszą niż syrop klonowy, podobną do nektaru z agawy. Jest przyjemnie słodki i nadaje pysznego smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane
Zdrowie na języku :Pprzygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna. Czego potrzebujemy? 1 duża cebula 4-5 średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści szpinaku kumin (kmin rzymski) ostra papryka w proszku szczypta wędzonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w kostkę
two broke sisterspuszka kiełków sojowych 4 liście kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu smabal oelek lub sriracha (w wersji łagodnej koncentrat pomidorowy) olej kokosowy do smażenia makaron chow mein Przygotowanie: Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy pieprzem oraz polewamy sosem sojowy. Odstawiamy na kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Cebulę kroimy w pióra(...)czosnek w plasterki a imbir w cienkie paski. W woku lub na dużej patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę,czosnek i imbir. Dodajemy sambal oelek lub sos sriracha (jeśli ma to być wersja łagodna to tylko 2 łyżki koncentratu pomidorowego), a po chwili zamarynowane w sosie sojowym kawałki kurczaka. Kiedy kurczak się podsmaży na patelnię wrzucamy pokrojoną
Bon appetit mon amiemąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli 30 g oleju kokosowego (1 łyżka) 50 g drożdży Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże z połową cukru. W reszcie mleka namocz nerkowce (czas budzenia się drożdży jest wystarczający, około 15 minut(...)czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce
greenscarfdnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam(...)pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba
kruche babeczkiobtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny! Zrobiony z mięsa indyczego , obtoczony w mielonych migdałach i usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta(...)indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera i miksuj do momentu uzyskania mączystej konsystencji, choć z niewielkimi kawałeczkami orzechów. Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem. Sznycle utłucz. Na patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam
Zdrowie na języku :PSkładniki: jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękkie, cukier 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, brzoskwinie 4 sztuki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 250 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem
W Mojej Kuchni Lubięherbatniki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy z twarogiem. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem wlewamy zimną galaretkę. Zmiksowaną piankę wylewamy na herbatniki. Posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe i podgrzewamy mieszając, aż się ładnie zarumienią. Ostudzoną posypkę wysypujemy na piankę. Na moją tortownicę
Cynamonowe szczęściezależności od wielkości placuszków) 1 jajko M 2 łyżki mleka 3/4 szklanki mąki ryżowej 180 g naturalnego jogurtu 1 i 1/3 łyżki cukru trzcinowego szczypta (większa) sody olej kokosowy do smażenia do podania: jogurt naturalny, ulubione owoce, mała szczypta mieszanki przypraw o smaku wanilii i rumu Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, dodajemy jajko i mieszamy widelcem. Następnie wsypujemy(...)mąkę, znów mieszamy. Kolejno dodajemy cukier, szczyptę sody i mleko, znów całość mieszamy. Placuszki smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku
Słodkie okruszkidaje ciekawy słodki posmak, który uwielbiam to postanowiłam przygotować kurczaka właśnie w ten sposób. Składniki: 1 kg pałek z kurczaka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki mleko kokosowe (400 ml) garść orzeszków ziemnych niesolonych 2 łyżki czerwonej pasty curry sól, pieprz słodka papryka imbir mielony tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Mięso posypujemy z każdej strony(...)Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Szklimy na tłuszczu. Dokładamy do mięsa. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Także przekładamy do garnka. Wsypujemy orzechy. Wszystko zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry. Dusimy pod przykryciem ok. 20-30 minut. Solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy imbirem. Podajemy na ciepło. Danie najlepiej smakuje z ryżem. źródło: przepis własny
Pobite gary Barbarysztuk): 200g suszonych daktyli bez pestek 2 łyżki masła orzechowego ½ szklanki orzechów ziemnych niesolonych ½ szklanki orzechów włoskich 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao sól do smaku Przygotowanie: Daktyle zalej przegotowaną, gorącą wodą i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przy użyciu malaksera lub młynka rozdrobnij na małe kawałeczki orzechy(...)wymieszaj. Dłońmi lekko zwilżonymi zimną wodą formuj małe kulki (jest to bardzo ważne, ponieważ wtedy masa nie będzie lepić się nam do rąk). Możesz je obtoczyć np. w wiórkach kokosowych, płatkach jaglanych, nasionach chia lub w kakao. Wszystko zależy od Twojej wyobraźni i tego, co lubisz! Kulki delikatnie przełóż do szczelnego pojemnika. Koniecznie trzymaj je w lodówce. Zjedz
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńDziś polecam prosty koktajl idealny na śniadanko. Sycący i smaczny z dodatkiem CHRUPEK Składniki: mleko kokosowe 3 szklanki banany 4 szt mieszanka chrupkich gwiazdek do dekoracji( przyjemnie się przegryzało w miedzy czasie ) ZENTIS Krok 1 Banany obieramy ze skórki,nożykiem obcinamy końcówki z obu stron i wyrzucamy. Banana kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do blendera kielichowego. Krok(...)Wlewamy do bananów schłodzone mleko kokosowe i blender-ujemy,przelewamy do czterech szklaneczek. Krok 3 Dekorujemy nasz koktajl chrupkami w czekoladzie, a żeby fajnie wyglądało to dajemy kształt gwiazdek. * Lokowanie produktu " Pyszna mieszanka chrupkich gwiazdek o smaku waniliowym pokrytych białą czekoladą i kakaowych oblanych mleczną czekoladą. Idealne posypki do tortów, ciast, deserów czy lodów." Dekoracja może
Różowa kuchniaananasa 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cukinia 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju kokosowego ryż basmati świeża kolendra do posypania Udka kroimy w paseczki.. Paprykę, cukinię, cebulę i czosnek obieramy i kroimy, czosnek drobniutko, cebulę, cukinię oraz paprykę w większe(...)kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i obsmażamy udka z kurczaka. Ściągamy je z patelni do miski i na chwilę odstawiamy. Na patelnię przekładamy nasze pokrojone warzywa i szybko je obsmażamy, po chwili dodajemy odcedzonego ananasa ( pokrojonego w średnie kawałki ). Miód mieszamy z sosem sojowym i sokiem spod ananasa oraz z mąką kukurydzianą. Mięso przekładamy na patelnię mieszamy z warzywami
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: (na około 40 sztuk ciasteczek) suche: 3 szklanki musli owocowych (np. tropikalne dostępne TUTAJ ) 1/2 szklanki cukru ( u mnie trzcinowy) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżeczka sody mokre: 1/2 kostki masła lub 4 -5 łyżek oleju kokosowego 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka 1 jajko Przygotowanie: Wymieszać w misce suche składniki
Kuchcik gotujeSkładniki : 1 dojrzałe, obrane ze skórki i bez pestki mango 2 dojrzałe kiwi 120 ml wody kokosowej Sposób wykonania : M ango i kiwi pokrój w kostkę. Wszystkie składniki zmiksuj, a następnie wypij. J edno średnie mango zawiera mnóstwo składników odżywczych i ma około 150 kalorii. Owoce mango oraz kiwi sprzyjają odchudzaniu. Tutaj dowiesz się więcej(...)temat : Mango , Kiwi i cudownych właściwości Wody kokosowej . Smacznego
Przepisy i porady kulinarne