Mają dużo błonnika, wapń, żelazo, magnez, niektóre witaminy z grupy B i całkiem sporo białka. Można je zrobić na maśle, ja jednak do pieczenia czy smażenia wolę używać oleju kokosowego. Użyłam płatków bezglutenowych, ale oczywiście można użyć zwykłych. Nie dodałam cukru, za to dodałam stewię, by troszkę podkręcić smak. Świeża stewia jest o niebo lepsza od proszków, nie ma gorzkiego(...)źródła mówią, że jest kilkaset razy słodsza od cukru... ja jakoś tego nie czuję ;) Składniki: 210 g płatków owsianych bezglutenowych 2 łyżki świeżych listków stewii 2 łyżki oleju kokosowego 150 ml wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 suszonych moreli Przygotowanie: Stewię posiekać, dodać do płatków i zmiksować (miksowanie można pominąć, jeśli użyjesz drobnych płatków Wodę z olejem
pyszne zdrowościtowarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do miski, zalewamy sosem teriyaki(...)ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kurczaka razem z sosem teriyaki
My Chcemy JeśćPiszecie się na to? :) Jaglany krem czekoladowo-migdałowy Przepis na ok. 300 g Potrzebujemy: pół szklani nieugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka wody do gotowania 1 łyżeczka oleju kokosowego szczypta soli 15 namoczonych daktyli 1/2-1 łyżka cukru trzcinowego 3,5 łyżeczki kakao 7 łyżeczek zmielonych migdałów 4 kostki gorzkiej czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki(...)Zalewamy szklanką wody i dodajemy szczyptę soli oraz olej kokosowy. Kaszę gotujemy pod przykryciem, aż będzie gotowa. Daktyle zalewamy wrzątkiem i czekamy 10 minut. Następnie odcedzamy je i w blenderze miksujemy na gładko. Do blendera dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, kakao, cukier, miazgę migdałową oraz czekoladę i wszystko dokładnie blendujemy. Nasz krem jest gotowy! Smarujemy nim kanapki, ciastka
Bananowe Polebulionu z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1,2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego/rybnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 3/4 szklanki wody (opcjonalnie) olej kokosowy do smażenia papryka chilli (opcjonalnie do zaostrzenia smaku) Przygotowanie: Filet kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Pomidor i ogórka kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, a czosnek w plasterki(...)Cebulę,czosnek i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym, po chwili dodajemy kurczaka i smażymy,aż się zrobi biały. Następnie dodajemy pomidory, ogórka, ananasa pokrojonego w kostkę, kolby kukurydzy marynowanej oraz koncentrat pomidorowy i smażymy przez chwilę. W dalszej kolejności dodajemy sos sojowy, ostrygowy,ocet i cukier trzcinowy, mieszamy. Mąkę z tapioki rozrabiamy w bulionie
Bon appetit mon amieSKŁADNIKI: Spód: 2 szklanki orzechów (ja użyłam mixu w którego skład wchodziły orzechy takie jak: nerkowca, ziemne, laskowe, migdały i brazylisjkie) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego(...)szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle no i szczyptę soli. Wlewamy sok wyciśnięty z jednej limonki. Całość znowu miksujemy. Masa powinna przypominać ciasto tzn. musi być plastyczna. Ja wyłożyłam nią blaszkę do tarty o średnicy około 30 cm. Odstawiłam do lodówki
ClauditteMissCookingBuraczki uwielbiam od zawsze ale w kompozycji z mlekiem kokosowym zrobiłam po raz pierwszy ale zapewniam że nie ostatni. Są pyszne, aromatyczne, chrupiące i można ich zjeść dużo....dużo za dużo ha ha, ja tak mam, buraczki to moje pozytywne wspomnienie z dzieciństwa. Polecam i Wam, wypróbujcie. Kokosowe buraczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieORZECHY BRAZYLIJSKIE Ostatnio mój faworyt wśród orzechów. Uwielbiam ich smak i intensywną chrupkość. Staram się zjadać 1-2 dziennie, w ten sposób pokrywam swoje dzienne zapotrzebowanie na selen :) NEKTAR KOKOSOWY Całkowita dla mnie nowość. Czytałam o nim już kilka razy, przez co jeszcze bardziej się do niego przekonywałam. Kiedy zobaczyłam go w ofercie Bio-rytm od razu zdecydowałam się(...)jego wybór. Niestety nie czuć intensywnego smaku kokosowego, choć subtelnie, gdzieś się tam ukrywa :) Bardziej przypomina mi karmel, czyli palony cukier. Ma odpowiednią konsystencję, gęstszą niż syrop klonowy, podobną do nektaru z agawy. Jest przyjemnie słodki i nadaje pysznego smaku potrawom. Ciekawy zamiennik dla innych substancji słodzących. DAKTYLE Suszone owoce, które zawsze są u mnie mile widziane
Zdrowie na języku :Pprzygotować podwójną porcję, bo jest naprawdę przepyszna. Czego potrzebujemy? 1 duża cebula 4-5 średnich marchewek szklanka czerwonej soczewicy 1 litr bulionu warzywnego lub wody łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) 2 garści szpinaku kumin (kmin rzymski) ostra papryka w proszku szczypta wędzonej papryki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy olej kokosowy. Cebulę kroimy w kostkę
two broke sisterspuszka kiełków sojowych 4 liście kapusty pekińskiej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu smabal oelek lub sriracha (w wersji łagodnej koncentrat pomidorowy) olej kokosowy do smażenia makaron chow mein Przygotowanie: Filet kroimy na małe kawałki, posypujemy pieprzem oraz polewamy sosem sojowy. Odstawiamy na kilka minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu Cebulę kroimy w pióra(...)czosnek w plasterki a imbir w cienkie paski. W woku lub na dużej patelni na oleju kokosowym podsmażamy cebulę,czosnek i imbir. Dodajemy sambal oelek lub sos sriracha (jeśli ma to być wersja łagodna to tylko 2 łyżki koncentratu pomidorowego), a po chwili zamarynowane w sosie sojowym kawałki kurczaka. Kiedy kurczak się podsmaży na patelnię wrzucamy pokrojoną
Bon appetit mon amiemąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze) 80 g nerkowców 50 g cukru łyżeczka soli 30 g oleju kokosowego (1 łyżka) 50 g drożdży Przygotowanie: W 100 ml ciepłego mleka rozpuść drożdże z połową cukru. W reszcie mleka namocz nerkowce (czas budzenia się drożdży jest wystarczający, około 15 minut(...)czym zblenduj je z dodatkiem reszty cukru i oleju kokosowego na idealnie gładką masę, powtarzam idealnie gładką. Przesiej mąkę, najlepiej 2 razy, wtedy bułeczki będą jeszcze lżejsze. Dodaj zaczyn drożdowy i paćkę z nerkowców i mleka. Zagniataj ciasto przez minimum 5 minut. Ciasto się nie klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce
greenscarfdnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam(...)pokrojoną na drobno cebulę szalotkę, pociętą natkę pietruszki, dodaję kaszę jaglaną, jajko, kurkumę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszam dość dokładnie. Formuję kuleczki i smażę na niewielkiej ilości oleju kokosowego. Passatę daje do rondelka, dolewam wodę, dodaję cukier, i resztę przypraw. Zostawiam na palniku do momentu, aż sos zacznie nam się delikatnie gotować, wtedy dodaję śmietanę, mieszam, jeśli trzeba
kruche babeczkiobtoczony w mące i smażony na głębokim tłuszczu. Mój jest całkowicie inny, ale bardzo smaczny! Zrobiony z mięsa indyczego , obtoczony w mielonych migdałach i usmażony na niewielkiej ilości tłuszczu kokosowego . Wychodzi na prawdę dobry, dlatego polecam tym, którzy myśleli, że muszą z niego zrezygnować przechodząc na dietę czy zdrowe odżywienie :) Składniki (3 kotlety): 3 szt. sznyclów z fileta(...)indyka 1 jajko sól i pieprz do smaku 2 garści migdałów 1,5 łyżeczki oleju kokosowego Przygotowanie: Migdały przełóż do blendera/malaksera i miksuj do momentu uzyskania mączystej konsystencji, choć z niewielkimi kawałeczkami orzechów. Jajko roztrzep widelcem z solą i pieprzem. Sznycle utłucz. Na patelni rozgrzej olej (smażyłam na małej, dlatego za każdym razem dodawałam
Zdrowie na języku :PSkładniki: jajka 5 sztuk, masło lub margaryna 15 dag/miękkie, cukier 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 1 szklanka, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, brzoskwinie 4 sztuki, śliwki 30 dag, śmietana 30 % 250 ml, galaretka owoce leśne 1 opakowanie jajka, miękką margarynę, wiórki kokosowe utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach wsypać przesianą mąkę z proszkiem
W Mojej Kuchni Lubięherbatniki. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie miksujemy z twarogiem. Nie przerywając miksowania małym strumyczkiem wlewamy zimną galaretkę. Zmiksowaną piankę wylewamy na herbatniki. Posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i wiórki kokosowe i podgrzewamy mieszając, aż się ładnie zarumienią. Ostudzoną posypkę wysypujemy na piankę. Na moją tortownicę
Cynamonowe szczęściezależności od wielkości placuszków) 1 jajko M 2 łyżki mleka 3/4 szklanki mąki ryżowej 180 g naturalnego jogurtu 1 i 1/3 łyżki cukru trzcinowego szczypta (większa) sody olej kokosowy do smażenia do podania: jogurt naturalny, ulubione owoce, mała szczypta mieszanki przypraw o smaku wanilii i rumu Przygotowanie: Do miski przekładamy cały jogurt naturalny, dodajemy jajko i mieszamy widelcem. Następnie wsypujemy(...)mąkę, znów mieszamy. Kolejno dodajemy cukier, szczyptę sody i mleko, znów całość mieszamy. Placuszki smażymy na oleju kokosowym (około 1/2 łyżeczki na małą patelnię) na małym ogniu na złoto z obu stron. Ilość placuszki zależy od wielkości – smażę większe około 11/2 łyżki ciasta. Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym i ulubionymi owocami. Wierzch można posypać delikatnie mieszanką przypraw o smaku
Słodkie okruszki