minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szklanka mąki pszennej Basia 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju+2łyżki gorącej wody Żółtka energicznie roztrzepać z 2 łyżkami oliwy oraz(...)łyżkami gorącej wody. Mikserem ubić białka z cukrem do puszystości dodać przygotowane wcześniej żółtka. Do tego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak oraz wiórki kokosowe. Teraz już masę wymieszać ręcznie, łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem (tylko dno) blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto
W garach u Gosimiód ze Srebrnej Pasieki Rodziny Sadowskich – powołując się na mój blog otrzymacie 5% zniżki ) 2 łyżki mleka 4 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M olej kokosowy do smażenia propozycja podania: żurawina i cukier puder do oprószenia placuszków lub polać rozpuszczonym miodem Przygotowanie: Do miski przekładamy cały serek kanapkowy, wbijamy jajko, dodajemy miód, mleko i mąkę(...)proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników (jednolite ciasto). Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju kokosowego (1 łyżka masy = 1 placuszek). Placuszki są delikatne, więc należy je ostrożnie obracać. Przed podaniem placuszki można oprószyć cukrem pudrem i podać z żurawiną. Można też je polać np. rozpuszczonym miodem. Smacznego
Słodkie okruszkiSłodziutka rolada z śnieżnym kremem. Do tego dodatek kokosowego wafelka i małe beziki. Gwarantuję na jednym kawałku się nie skończy. Rolada (blaszka 36x44 cm): 5 jajek (L) 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 660 ml śmietany 30% 2 opakowania fixu do śmietany 1 łyżka cukru pudru 1 baton(...)smaku kokosowym (56 g) ok.. 30 małych bezów Kolorowa posypka i płatki do dekoracji Rolada: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę stopniowo dosypując po łyżce cukru. Gdy białka już zesztywnieją kolejno dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser i dosypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. . Delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się mąki z masą. Gotową przelewamy
VioletoweKucharzeniepracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka
Ostra na Słodkopracy? Smakuje rewelacyjnie! Polecam! SKŁADNIKI: * makaron świderki LUBELLA – 150 g * pomidory koktajlowe – 5 szt * czerwona pasta curry – 1 łyżka * filet z kurczaka – 100 g * olej kokosowy- 1 łyżka * cebula, czosnek * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewmyolej kokosowy, dodajemy posiekaną cebulkę oraz czosnek, przesmażamy. Dodajemy pastę curry i pokrojonego kurczaka
Ostra na Słodkonowej odsłonie! Jeśli nie przepadacie za jej mocnym smakiem, spróbujcie kaszy gryczanej białej niepalonej - jest nieco łagodniejsza. Czego potrzebujemy? torebka (100g) kaszy gryczanej palonej lub białej, łyżka oleju kokosowego, 1,5 szklanki mleka (może być roślinne), pół banana, aromat waniliowy, miód lub syrop klonowy do dosłodzenia, opcjonalnie: orzechy, rodzynki, ulubione owoce Przygotowanie W małym garnku rozpuszczamy olej kokosowy
two broke sistersbiszkoptach daje fajny posmaczek. Składniki Ciasto: 50 dkg margaryny Palma 2 szklanki cukru pudru 10 jajek 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki maku suchego Dodatkowo: duża paczka biszkoptów marmolada jabłkowa do smarowania biszkoptów 1. Margarynę Palmę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem(...)jabłkową. 6. Na biszkoptach rozsmarowujemy ciasto z kokosem. 7. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni około 60-70 minut. 8. Po upieczeniu ciasto posmarowałam masą krówkową i posypałam posypką kokosową Delecta. , którą otrzymałam w paczce w akcji na Durszlaku :) SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiczekolady, suszonych owoców i innych naturalnych zdrowych składników. Oprócz przepisów są też porady jak ograniczyć w naszych przepisach ilość tłuszczu i cukru, przez zastąpienie ich jogurtem, bananem, awokado, olejem kokosowym, albo miodem, ksylitolem i syropem klonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy(...)muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy, sorbet cytrynowy, sernik jaglany na zimno i sałatkę z egzotycznych owoców. Mniam! Zdrowe słodkości na każdą porę dnia Autorka: Katarzyna Maciejko-Zielińska Wydawnictwo: Edgard, Samo Sedno
Ugotowane pozamiatanewystarczy zmiksować wszystkie składniki razem .Mega słodkie, ale nie zawierają cukru .Uzależniające . Składniki: Niepełna szklanka suszonych fig Pół szklanki rodzynek suszonych Sok z jednej pomarańczy Pół szklanki wiórek kokosowych Mielone migdały – zależy jakiej konsystencji kulki chcecie ,dodawać stopniowo ,około 0,5 szklanki 2 łyżki kakao ,gorzkie Rodzynki zalać sokiem z pomarańczy .Kiedy wchłoną płyn przełożyć je do pojemnika malaksera(...)dodać pozostałe składniki – migdały po łyżce – i zmiksować na mniej więcej jednolitą masę. Z masy odrywać kawałki ,ulepić kulki w dłoniach i obtoczyć w Wiórkach kokosowych i mielonych migdałach .Smacznego
Ladylaura.Malutkie pralinki z piernika na jeden lub dwa kęsy. W przepisie proponuję 3 możliwości, w czym można je obtoczyć: w wiórkach kokosowych, w posiekanych orzechach włoskich oraz w naturalnym ciemnym kakao. Pełna dowolność! W pralinkach wyczuwalna jest nuta kawy i powideł. Słodkie i wyraziste w smaku. Polecam! Składniki: (na ok. 32 sztuki) Pralinki: 100 ml gorącej wody 1 łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru 300 g starszego, zeschniętego piernika 90 g powideł śliwkowych Do obtoczenia: wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy włoskie naturalne gorzkie kakao Przygotowanie: Pralinki: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę
Nastoletnie Wypiekanierazy w tygodniu i każdy okazuje się prawdziwą petardą! Ostatnio postawiłam na kokosowo-bananowy – niebo w gębie! CHRUPIĄCY KOKTAJL KOKOSOWO-BANANOWY SKŁADNIKI: * miękki banan – 1 szt * mleko kokosowe – 200 ml * masło orzechowe – 1 łyżka * cukier puder – 1 łyżka * płatki żytnie Lubella ( z czarną porzeczką ) – 2 łyżki * sok z cytryny – 1 łyżka * śmietana(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do blendera wkładamy pokrojony banan, masło orzechowe i płatki pszenne Lubella. Zalewamy mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny , dosładzamy do smaku wszystko razem dokładnie ze sobą miksujemy. Podajemy mocno schłodzone z bitą śmietaną! Smacznego! Ps. Jesteście ciekawi, który smak stał się tym moim ulubionym i dlaczego? Zaraz powiem, ale najpierw może troszkę opowiem Wam o każdym rodzaju
Ostra na SłodkoSkładniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam(...)cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam 3 kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki na rybę: 350 gramów łososia pieprz cytrynowy Składniki na brokuł: 1/2 brokułu podzielonego na różyczki 6 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 10 cm drobno pokrojonego pora 1 łyżka oleju kokosowego Składniki na salsę z całym przepisem podałam tutaj . Zróbcie sobie najpierw salsę, a potem wróćcie tutaj, do łososia z brokułem :) Łososia umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, zdjęłam skórę, przekroiłam(...)cytrynowy i odstawiłam Brokuł : zagotowałam wodę i wrzątkiem polałam różyczki brokuła 3 plasterki szynki szwarcwaldzkiej pokroiłam w duże kawałki i podsmażyłam na zwykłej patelni, z dodatkiem 1 łyżki oleju kokosowego. Gdy się podsmażyła, dodałam pokrojonego pora, chwilę jeszcze podsmażałam i dodałam brokuła. Wszystko chwilę smażyłam. Odstawiłam 3 kolejne plasterki szynki podsmażyłam na patelni grillowej i wyjęłam. Na tej samej patelni
Szczęśliwa kuchniaprzyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka octu jabłkowego Przygotowanie: 1. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić(...)posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce. 5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać i przełożyć do przygotowanej formy. 7. Piec przez ok. 25 min. - do suchego patyczka. 8. Blachę wyjąć z piekarnika
Domowa Cookierenka Agiszklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki szpinaku, może być więcej 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm utartego kłącza imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy olej kokosowy extra virgin do smażenia otarta skórka z 1 cytryny pół łyżeczki curry premium sól himalajska do smaku nasiona chia do dekoracji jeśli lubicie i tolerujecie Cukinie należy umyć(...)pokroić w kostkę, cebulę w piórka a czosnek oraz imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy czosnek, imbir i cebulę. Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy chwilkę. Dodajemy cukinię i zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody nie przekroczył poziomu warzyw. Doprawiamy solą i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dwie minuty przed końcem
Z Kuchni Do Kuchni