całe jajko 120 g masła Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 200 g suszonych śliwek 1 duża cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka oleju kokosowego sól, czarny pieprz do smaku * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut(...)zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze
Food Squarejest bardzo dobry. Desery nie muszą być przesłodzone cukrem bo można go zastąpić miodem a owoce same w sobie też są słodkie. 1/2 szklanki ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 1 mandarynka 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 1 banan orzechy włoskie Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję(...)mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut pod koc ryż wtedy dojdzie. Wiśnie przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i gotuję na wolnym ogniu. Puszczą one dużo soku który odlałam bo aż tyle go nie potrzebuję. Dodaję miód i przesmażam aż sos się zredukuje. Banana
wesoła kuchniatego banany z którymi nie wiemy co zrobić. Mrozimy je w woreczku. 30 dkg truskawek 2 banany 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka miodu płynnego wielokwiatowego 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 cytryna mięta Truskawki myję, usuwam szypułki i przekładam do woreczka. Banany obieram ze skóry, kroję na kawałki przekładam do woreczka, dodaję płatki owsiane i mrożę. Na drugi dzień owoce(...)robię z truskawkami do których dodaję miód i miksuję. Pięć łyżek musu truskawkowego odkładam, a do reszty dodaję mleczko i miksuję ponownie. Do szklanek przekładam na przemian mus truskawkowy kokosowy, bananowy, i na końcu sam mus truskawkowy. Podaję od razu zimny
wesoła kuchniawysokiej jakości. Nie dostaniecie tu byle jakiej kawy tylko specjalnie wybrane ziarna, ekstra zamawiane herbaty o różnych smakach. I w ogóle smaki odgrywają tu bardzo ważną rolę: imbir, mleko kokosowe, chilli, granat, czerwony pieprz itd. Połączenia w każdej wariacji kolorystycznej i smakowej. Na pewno nie można się tu nudzić. Hasło na dziś Dodatkową zaletą tego miejsca jest to, że walczy(...)ożywić. Wspierają lokalne produkty i miejsca. Nie są negatywnie nastawieni do konkurencji, ponieważ i od nich można się czegoś nauczyć. Polecają wyroby innych: można znaleźć tu bardzo dobry olej kokosowy czy np. piękne rękodzieło Make My Wonderland (zresztą polecam jakbyście nie znaleźli jeszcze prezentów dla rodziny na święta). Kubek Make My Wonderland Trochę się rozpisałam, ale najważniejsze, żebyście poszli
RelaxtimeSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny 200 ml mleka kokosowego przyprawy: curry, pieprz,sól,czosnek niedźwiedzi ,kurkuma pasta curry szczypiorek 1/2 szklanki kaszy kuskus olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię wylewam odrobinę oleju z chilli. Następnie doprawiam i smażę na rumiano. Kurczaka zalewam mlekiem kokosowym i duszę. Dodaję dwie łyżeczki curry
Gotowanie Patkinowej wersji, więc na razie się nie nudzi. Makaron ryżowy w orientalnym musie dyniowym 200 g makaronu ryżowego nitki 500 g miąższu dyni 1 kwaśne jabłko 1 szklanka mleczka kokosowego 3 szklanki bulionu warzywnego lub wody 1/2 łyżeczki imbiru suszonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól i chilli do smaku pół łyżeczki ostrego sosu chilli pęczek cebuli dymki Miąższ dyni(...)jabłko (pokrojone w kostkę) zalej bulionem i ugotuj do miękkości. Jeśli użyjesz wody, lekko ją posól. Gdy dynia będzie miękka, zmiksuj ją na mus, dodaj mleczko kokosowe. Dopraw mus imbirem, kurkumą, solą i chilli do smaku. Potrzymaj zupę jeszce kilka minut na małym ogniu. Zalej makaron lekko posolonym wrzątkiem i trzymaj go pod przykryciem wg wskazówek na opakowaniu
Gotuj Sam!Nasiona szałwii hiszpańskiej świetnie sprawdzają się jako dodatek do koktajli. Koktajl porzeczkowy z CHIA 200 ml nektaru porzeczkowego 200 ml mleka kokosowego 3 łyżeczki nasion chia miód płynny do smaku gałązki mięty do dekoracji Nasiona zalej nektarem porzeczkowym. Odstaw je do lodówki na kilka godzin. Dodaj mleko kokosowe i wymieszaj. Dodaj miód do smaku jesli trzeba. Rozlej koktajl
Gotuj Sam!Ciąg dalszy zdrowych łakoci... Babeczki bananowo-serowe. 2 banany 200 g sera białego 2-3 łyżki jogurtu 10 suszonych śliwek sok z połówki cytryny listki mięty i wiórki kokosowe do posypania Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki. Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było(...)filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokatnymi. W środek nakładamy masę serową lekko upychając. Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko wiórkami kokosowymi
Gotuj Sam!sobą niesie człowiekowi. Cukrowe kaczuchy dla Was. Nie podaję przepisu na masę do figurek, bo kto ma foremki zapewne ma też przepis. Ja podaję przepis na jaja kokosowe, które łatwo zrobić samemeu. Jaja kokosowe. 1/2 kg cukru pudru 2 ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki 1 łyżka masła 2 łyżki czubate mleka w proszku kilka łyżek kokosu w zależności
Gotuj Sam!cukru 1 szklanka obranych owoców aktinidi 1 jabłko 2 bardzo dojrzałe banany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki oleju słonecznikowego Obierz aktinidia i jabłka. Jabłka zetrzyj w łezkę i rozparuj z 1 łyżką wody. Dodaj aktinidia i duś około 5 minut do chwili, aż zmienią kolor(...)wymieszaj. Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki. Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych. Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie
Gotuj Sam!skórki z grejpfruta 1/2 szklanki (100 g) białego cukru 1/2 szklanki (95 g) ciemnego cukru (jak nie masz użyj białego) 1/2 szklanki oliwy z oliwek (ja użyłam nierafinowany olej kokosowy ) 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 30 ml soku z grejpfruta 1/3 szklanki (80 ml) maślanki lub jogurtu(...)skórkę i wymieszałam palcami rozcierając ją aby wydobyć więcej aromatu. Do cukru wbiłam oba jajka i miksowałam chwilę aby cukier się rozpuścił. Potem nie przerywając miksowania wlałam rozpuszczony olej kokosowy i dodawałam na przemian suche składniki z mokrymi kończąc na suchych. Ciasto wlałam do formy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Jeśli zamierzasz piec w formie o podanych wyżej wymiarach
Blondynka Gotujestaram się robić sprawdzone desery, na naszym stole nie może zabraknąć typowych, śląskich słodkości. Tym razem wybór padł na szpajzę bakaliową. Pycha! Słodka, delikatna, z mnóstwem pijanych bakalii i kokosowymi ciasteczkami;) Smakuje niesamowicie, Wasze kubki smakowe oszaleją. Uwielbiam sięgać do tradycyjnych przepisów, próbować, udoskonalać, modyfikować, to sprawia, że jeszcze bardziej lubię przygotowywać świąteczne desery a widzieć, że innym smakuje(...)radość ;) Polecam! Składniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 5-6 kokosanek 25 g migdałów 15 g orzechów włoskich 2 opakowania Delecta Decorada płatki czekoladowe 25 g rodzynek wódka/likier kokosowy aromat migdałowy Delecta 1,5 łyżeczki żelatyny 275 ml śmietany kremówki 1 mix do śmietany Delecta Migdały, orzechy i rodzynki pokroić na mniejsze kawałki. Kokosanki rozdrobnić. Bakalie i ciasteczka zalać
Domowa cukiernia Ewypowideł śliwkowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek musztardy Wykonanie 😏 Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry(...)ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę mięso i warzywa , dodaje olej kokosowy i wstawiam pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , na około 2,5 godziny , 3 godzin , dlaczego tak długo , ponieważ czym dłużej się będzie piekło i jak najmniejszej temperaturze
Mój Smakskormna, za to efekt spektakularny. Składniki na 3-4 porcje 2-3 główki czosnku 300-400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu około 200 g gęstego mleka kokosowego z puszki 50 g suszonych pomidorów (obojętnie cz z zalewy czy takie suche) ewentualnie szczypta soli bazylia lub pietruszka do podania Przygotowanie: Całe główki czosnku upiecz w temp(...)skórki i drobno posiekaj. W dużej patelni/garnku rozrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć na minutę posiekany i upieczony czosnek po czym podaj posiekane suszone pomidory oraz mleko kokosowe. Zagotuj cały czas mieszając. Dodaj do tego ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj (cały czas gotując), możesz doprawić solą, ale suszone pomidory według mnie idealnie bilansują smak tego dania, ot kwestia gustu
greenscarfkokosu i wiśni a wzbogaciłam go dodatkowo dużą ilością wiórek czekoladowych od moja-cukiernia.pl . Prosty, tani ale wszystkim smakował. Składniki na 6 pucharków: 1 litr mleka 1 opakowanie budyniu kokosowego (lub śmietankowego) 2 łyżki cukru łyżka mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki drobnego kokosu 1/3 szklanki likieru kokosowego 18 biszkoptów okrągłych słoiczek frużeliny wiśniowej szklanka wiórków czekoladowych Szklankę mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia