kokosowe - 19941 przepisów (strona:552/1330)

Jednogarnkowe: Wegetariańskie curry z pieczarkami i ziemniakami 136

naciowego 3 łyżki oleju 1-2 łyżki żółtej pasty curry 500 g małych pieczarek 4-5 średnich ziemniaków sól, pieprz 300 ml wrzątku szklanka zielonej fasolki (mrożona) Puszka mleczka kokosowego 1 łyżka mąki (u mnie orkiszowa) Cebulę, marchew, seler, por obrać, drobno pokroić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, podsmażyć warzywa, jak zaczną się rumienić, dodać pastę curry, sól, pieprz, całe(...)pieczarki i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Całość zalać wrzątkiem i mleczkiem kokosowym, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 40 minut (do miękkości ziemniaków). Pod koniec gotowania dodać zieloną fasolkę i mąkę wymieszaną z odrobiną wody. Gotować jeszcze 5 minut. Smacznego

coolinarny
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 169

puszkowanej. Nie mam tu nawet na myśli gotowych dań czy mięsnych lub rybnych wieloskładnikowych konserw – tych nie jadam w ogóle. Mowa tu o puszkowanych warzywach, strączkach, tuńczyku bądź mleku kokosowym. Przyznam, że posiadam niewielki, choć żelazny zapas wymienionych produktów. Korzystam z nich w chwilach absolutnego „kryzysu zaopatrzeniowego”, która zdarza się chyba każdemu – gdy lodówka świeci pustkami i nie ma możliwości(...)średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego szczypiorku albo ćwierć cebuli pół łyżeczki czerwonej papryki w proszku około pół łyżeczki soli, pieprz niewielka ilość masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia Do naczynia przełożyć przepłukaną czerwoną fasolę, zmiksować blenderem. Dodać mocno odciśniętego z zalewy tuńczyka, jajko, przyprawy oraz drobno posiekaną cebulkę lub szczypiorek. Wymieszać i wyrobić na jednolitą masę (najlepiej

Even Better Food
Czekoladowy deser jaglany 119

wyjątkowo ze świeżymi borówkami. Składniki na 2-3 porcje: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka roślinnego lub wody 30g (2 łyżki) nierafinowanego masła kakaowego lub oleju kokosowego 30g (3 czubate łyżki) kakao (najlepiej surowego) 40g nierafinowanego cukru kokosowego (lub wybrana zdrowa substancja słodząca do smaku; należy zwrócić uwagę, że deser z dodatkiem syropu będzie odrobinę rzadszy) szczypta

Even Better Food
Jaglane trufle rumowe 119

szklanki wody 75 g suszonych daktyli 60 – 75 ml ciemnego rumu 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości o dużej zawartości kakao (użyłam czekolady z 92% zawartością kakao, słodzonej cukrem kokosowym) po dużej szczypcie soli i mielonej wanilii 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, szczypta pieprzu kajeńskiego/chilli/czarnego pieprzu odrobina kakao do posypania gotowych trufli lub roztopiona czekolada do maczania Daktyle pokroić(...)stworzy chrupiącą warstwę, która zabezpieczy przed rozpływaniem się masy w dłoniach. Trufle posypane kakao powinny mieć stabilniejszą formę. Jeśli czekoladki są zbyt wytrawne można dosłodzić je ksylitolem lub cukrem kokosowym – najlepiej zmielonym na puder (taki dodatkowo zagęści masę). Dodając 75 ml rumu uzyska się mocno, choć nieprzesadnie alkoholowe czekoladki. Jeśli preferowana jest delikatniejsza nuta alkoholu – zmniejszyć jego ilość. Rum można

Even Better Food
Topfenschmarrn, austriacki omlet z serem 171

śmietany 12% otarta skórka z 1 cytryny lub pomarańczy 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 1 kieliszek rumu olej kokosowy + dżem z czarnego bzu, 100% Łowicz cukier puder do oprószenia W misce zmiksować twaróg, śmietanę, obie mąki, skórkę z cytrusów, żółtka i cukier. Dodać rum, wymieszać i odłożyć na około(...)minut. Białka bić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka bardzo delikatnie wmieszać do przygotowanej wcześniej masy. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżeczki oleju kokosowego, wylać ciasto, przykryć je przykrywką i smażyć przez około 5-6 minut na jasnobrązowy kolor. Przy pomocy dużego talerza omlet obrócić na drugą stronę, smażyć przez kolejne 4 minuty. Usmażony omlet "pokroić" za pomocą widelców

Domowa cukiernia Ewy
Zupa krem marchewkowo-pomidorowa 180

zupa krem marchewkowo-pomidorowa Zupa krem marchewkowo-pomidorowa Składniki : 1 duża cebula  2-3 ząbki czosnku  4 łyżki kaszy jaglanej  kilka łyżek klarowanego masła lub oleju kokosowego  1,5l wywaru  1/2 kg marchwi  puszka pomidorów  przyprawy : kumin , carry , sól , pieprz , kurkuma  Wykonanie :  Kaszę dobrze wypłukać , zalać wodą (2 razy więcej wody(...)Posolić i ugotować ok 10- 12 minut od zagotowania , pod przykryciem na małym ogniu. Czosnek i cebulę obrać. Cebulę posiekać w drobną kostkę , podsmażyć na maśle klarowanym lub oleju kokosowym , kiedy się lekko zarumieni dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kumin. Razem wszystko delikatnie podsmażać , tak by czosnek się nie przypalił. Marchew obrać i pokroić w plastry , dodać cebuli

Aromatyczne Podróże
Pomysł na… rybę w pomidorach 103

restauracji! Koniecznie spróbujcie. 2 porcje: 400 g ryby, u mnie pstrąg 400 g pomidorów w puszce 0,5 papryczki chilli (jak lubicie, to wedle uznania :P ) 100 ml mleka kokosowego 200 g ananasa z puszki 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól i korzeń lubczyku natka pietruszki do podania Olej podgrzewamy w woku lub na dużej patelni. Rybę kroimy na kawałki

Kucharzyca
Sernik jagodowo-malinowy z musem jagodowym 230

pudru - 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej - 50 ml jagód ze słoika lub mrożonych - 50 ml malin ze słoika lub mrożonych Spód : - 210 g ciastek owsianych - 2 duże łyżki oleju kokosowego (może być roztopione masło) Mus jagodowy : - 250 ml śmietanki 30% - galaretka jagodowa - 100 ml soku z jagód Sos jagodowy : - 2 duże łyżki jagód ze słoika lub mrożonych Sposób wykonania : Ciastka(...)rozdrabniamy w blenderze, dodajemy olej kokosowy w płynnej konsystencji, mieszamy, wykładamy całość na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i szczelnie owiniętą folią aluminiową, wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na środkowy poziom dajemy blachę wypełnioną do połowy wodą. Jagody i maliny przecieramy przez sitko, ser, jajka, cukier mieszamy, dodajemy mąkę, mieszamy, dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy

Wypieki Rene
Makowiec śnieżny – kuchnia podkarpacka 209

Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka Makowiec śnieżny to niespotykana wersja makowca. Składa się on z 4 warstw i polewy z wiórkami kokosowymi. Spód ciasta stanowi biszkopt, na który wykłada się usmażony mak z bakaliami. Kolejną warstwę stanowi bita śmietana, a ostatnią maślana masa orzechowa. Ciasto podawane w temperaturze pokojowej jest delikatne, słodkie i kremowe. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich Ujazd(...)dobrze mieszamy. Dodajemy 1 łyżkę śmietany i szybko mieszamy. Po połączeniu się składników dodajemy drugą łyżkę, a następnie trzecią. Gęstniejącą polewę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy ją i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem ciasto wyciągamy z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Makowiec śnieżny - kuchnia podkarpacka

Trzeci talerz
Pomidorowa z mlekiem kokosowym i parmezanem 128

smaczna tylko za bardzo mu kokosem czuć haha! Do przygotowania zupy potrzebujemy: 2 świeże pomidory w sezonie, poza koncentrat pomidorowy 2 puszki pomidorów 1 duża cebula 1 puszka mleka kokosowego łyżka słodkiego sosu chilli 250 – 300 ml bulionu roślinnego sól, pieprz kolendra odrobina startego parmezau 1 łyżka oleju do smażenia W garnku rozgrzejcie tłuszcz i wrzućcie drobno posiekaną cebulę(...)Chwilę przesmażcie, dodajcie pomidory, mleko kokosowe i gotujcie ok 15 minut. Dodajcie bulion, sos chilli oraz przyprawy. Pod sam koniec gotowania możecie zetrzeć odrobinę parmezanu. Całość zmiksujcie. Podajcie z posiekaną kolendrą, grubo mielonym pieprzem i ewentualnie parmezanem. Pycha

Szybko Tanio Smacznie
Grillowany kurczak z purée z topinambura 141

diabetyków. Składniki na 2 porcje: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 500 g topinamburu (u mnie z Biedronki) 300-350 g mrożonych warzyw na patelnię 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła 1 jajko pieprz zioła prowansalskie przyprawa do grilla Przygotowanie: Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na 6 mniejszych kawałków. Jajko i zioła mieszamy w miseczce - wkładamy kurczaka(...)czasie obieramy bulwy topinambura, myjemy i wkładamy do garnka z zimną wodą - gotujemy do miękkości. Kurczaka grillujemy po ok. 10 min z każdej strony. Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy warzywa (doprawiamy pieprzem i przyprawą do grilla) - ok. 10 min., co jakiś czas mieszając. Ugotowanego topinambura odcedzamy a następnie do garnka dodajemy masło i ugniatamy do uzyskania konsystencji purée

Alutka-Gotuje
Ryż z mleczkiem kokosowym 119

ryżu, 4 łyżki masła, 3 listki limonki, trwa cytrynowa, 400 ml mleka kokosowego, 250 ml wody, W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wrzucić ryż i przesmażyć go. Dodać liście laurowe i rozgniecioną trawę cytrynową, przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać sól, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. I teraz najlepiej owinąć

królestwo garów
Tort gruszkowy z kremem waniliowym 217

goździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g białej czekolady 40g oleju kokosowego cukier puder do posypania około 50g marcepanu + zielony barwnik spożywczy Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C(...)Tort włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 13. Tort ostrożnie wyjąć z tortownicy i położyć go na paterze ( patrz FILM ), posypać cukrem pudrem. 14. Czekoladę razem z olejem kokosowym roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 5-10 minut. Gruszki wyjąć z lodówki i maczać je w białej czekoladzie, aż całe się nią pokryją. Jak pierwsza warstwa

Mała Cukierenka
Domowa Nutella 481

zapach prażonych orzechów laskowych jest rewelacyjny! Z podanych składników zrobiłam dwa słoiki kremu po 220 ml każdy. Składniki: 200 g orzechów laskowych 2 łyżeczki kakao 2 łyżeczki oleju kokosowego 200 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy przez kilka minut mieszając co jakiś czas – powinny równomiernie przypiec się z każdej strony. Podgrzewamy kremówkę(...)Kiedy orzechy nie są już gorące pocieramy je o siebie w ściereczce, tak żeby ściągnąć jak najwięcej łupinek. Orzechy bez łupinek przekładamy do blendera. Mielimy na proszek, dodajemy olej kokosowy i kakao, blendujemy dalej na gładką masę. Do masy wlewamy czekoladę i dokładnie mieszamy. Gotowy krem przekładamy do słoiczków, przechowujemy w lodówce. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy