sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w dwóch szklankach wody i przestudzić. Galaretka powinna być zimna, ale płynna. Śmietanę ubić wraz z cukrem na sztywno. Dodać ser i zmiksować(...)następnie miksując wlewać cienkim strumieniem galaretkę. Dno tortownicy o przekroju 24 cm wyłożyć herbatnikami. Wlać masę na ciastka. Posypać wiórkami kokosowymi i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. śnieżny puch
O kuchni z uczuciemnowej książki kucharskiej, która właśnie miała premierę. Składniki na 4 porcje: 1 puszka pomidorów 400 ml 2 puszki ciecierzycy (dodałam drugą w trakcie gotowania) 1 puszka mleka kokosowego 1 duży por (te małe „porki” są z mojego ogrodu ) lub 2 średnie cebule 3-4 świeże pomidory lub druga puszka z pomidorami łyżka kurkumy łyżeczka kuminu łyżeczka soli(...)razem 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj odsączoną i wypłukaną ciecierzycę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i gotuj razem 5 minut. Kolejno dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą i gotuj wszystko razem 10 minut. Wiem, że wygląda to mało zachęcająco Ale jak sos się zredukuje to nie dość, że wygląda lepiej to smakuje obłędnie. Smacznego
greenscarfdziwnych nawach, niskiej jakości oleju i sztucznej marmolady. Ja za takie pączki dziękuję. Wolę moje faworki :) Przy głębokim smażeniu ważne jest by używać odpowiedniego tłuszczu. Ja użyłam oleju kokosowego - ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych nie utlenia się, do tego ma wysoką temperaturę dymienia. Dobrze sprawdzi się też masło klarowane bądź, w wersji nie wegetariańskiej, smalec(...)Składniki: 250 g ugotowanej kaszy jaglanej 150 g wody 1 jajko 2 żółtka 200 g mąki ziemniaczanej 200 g mąki ryżowej 100 g mąki gryczanej 3 łyżki oleju (użyłam kokosowy) łyżka wódki olej dosmażenia Przygotowanie: Kaszę, wodę i jajka zmiksuj na gładką masę Dodaj przesiane mąki i wyrób ciasto, odstaw na kilka minut, by odpoczęło Dodaj wódkę i olej
pyszne zdrowościryż biały. Kurczaka piekłam w niższej temperaturze, ale jeśli ktoś chce ładnie zarumienione mięsko, podaję temperaturę jak w oryginale. Kurczak: 2 filety z kurczaka 100-150g wiórków kokosowych ok. 4 łyżki mąki 2-3 jajka sól, pieprz Ryż: ryż 5-6 krążków ananasa z puszki sól czerwona cebula 1/4 szkl. soku z ananasa w puszce 2 łyżki oleju Umyte(...)oczyszczone mięso kroimy na mniejsze porcje. Każdy kawałek doprawiamy solą i pieprzem. Tak przyprawione mięso panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz wiórkach kokosowych. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (u mnie 180) na 20-25 minut. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie cebulę i ananasa kroimy w kostkę
Smaki Na Talerzuinnego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu) szczypta soli olej do smażenia drobny cukier do wypieków (u mnie domowy cukier waniliowy(...)widelcem na purée, wymieszać z sokiem z cytryny - do miski z mąką i rozczynem dodać banany, ekstrakt z wanilii, cukier puder, szczyptę soli, składniki wymieszać - na koniec dodać olej kokosowy (w formie płynnej), ciasto dobrze wymieszać/wyrobić - ciasto powinno być lekko klejące - miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa
Smakołyki BerenikiSkładniki na 1 porcję: 1/2 woreczka kaszy jaglanej (50 g) 150 g truskawek (mogą być mrożone) 1 szklanka mleka 2% (ok. 230 g) 1 łyżeczka wiórków kokosowych (ok. 3 g) 1. Truskawki wyjęłam do miseczki (jeśli są mrożone to ważne żeby się troszkę rozmroziły). 2. Do garnuszka wlałam mleko i wsypałam kaszę. Gotowałam 15-20 min, aż kasza wchłonęła(...)była miękka. 3. Do garnuszka z ugotowaną kaszą wrzuciłam pokrojone w ćwiartki truskawki (kilka zostawiłam do dekoracji) i wymieszałam. 4. Całość przełożyłam do szklaneczki, udekorowałam truskawkami i wiórkami kokosowymi. SMACZNEGO ! Wartość odżywcza* 1 porcji: 315 kcal 12,9 g białka 7,7 g tłuszczów (w tym 4,2 g tłuszczy nasyconych
Vroblewska-fitlifetylko raz do roku! Wegańskie faworki Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka sojowego 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego (lub rzepakowego) szczypta soli + cukier puder do posypania Przygotowanie: (uproszczona instrukcja obrazkowa poniżej) Mąkę przesiewamy do miski i bardzo dokładnie mieszamy ją z roztopionym olejem kokosowym, aż do uzyskania
Bananowe Poleczekoladowe, chipsy czy inne przekąski. Takie kulki są bardzo proste w przygotowaniu oraz cieszą się dużym uznaniem. Składniki (około 25 kuleczek) 4 czubate łyżki masła orzechowego pół szklanki wiórków kokosowych pół szklanki siemienia lnianego szklanka płatków owsianych 4 łyżki dropsów czekoladowych lub posiekanej czekolady gorzkiej 4 łyżki miodu Sposób przygotowania: Masło orzechowe, miód, wiórki kokosowe, płatki owsiane, siemię lniane oraz
wysmienitymoże wpłynąć na poprawę humoru. Składniki: szklanka płatków owsianych 2 szklanki mleka 2 łyżki puree z dyni łyżka masła orzechowego 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich czubata łyżka wiórków kokosowych łyżka miodu kurkuma, gałka muszkatołowa, mielone goździki, cynamon Sposób przygotowania: W garnku wymieszaj płatki owsiane, mleko oraz przyprawy. Gotuj na małym ogniu aż owsianka zgęstnieje. Dodaj puree z dyni, masło(...)orzechowe, wiórki kokosowe, miód oraz orzechy włoskie. Dokładnie wymieszaj
wysmienityspożyciu ale również obniżyć poposiłkowy wzrost glukozy we krwi. Czyli dwa w jednym, niskokaloryczny deser, który zmniejszy ryzyko późniejszego podjadania. Składniki: 2 grapefruity łyżeczka miodu czubata łyżka wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Grapefruita przekrój na pół następnie nożykiem ponacinaj w środku tak by łatwiej było wyciągnąć miąższ łyżeczką. Polej miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego(...)minut aż skórka zacznie się przypiekać. Po wyciągnięciu z piekarnika posyp wiórkami kokosowymi
wysmienityłyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 3 łyżki mąki bezglutenowej * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 500g kwaśnych jabłek * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórek kokosowych Jabłka obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odsączamy z soku (który spokojnie możemy wypić) i smażymy na patelni z 3 łyżkami cukru, przez około 10 minut. Studzimy. Masło rozcieramy łyżką(...)cukrem. Jajko roztrzepujemy i wlewamy powoli do masła z cukrem. Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy. Dodajemy mleko, wiórki kokosowe, cynamon i wystudzone jabłka. Mieszamy i rozkładamy w foremki na babeczki. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Najlepiej smakują na gorąco
Klasyka Gotowaniamaki pszennej 100 g pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 60 ml kefiru 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki płynnego oleju kokosowego 1 jajko Z drożdży, cukru, 3 łyżek maki i 1/2 szklanki wody zrobić zaczyn. Ostawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski wsypać pozostałe składniki oraz zaczyn i zacząć wyrabiać. Najlepiej użyć(...)robota z końcówką hak. Gdy ciasto wstępnie zarobimy dajemy stopniowo olej kokosowy i dalej wyrabiamy. Robotem ok. 7 minut ręcznie ok 12. Ciasto dość się klei, ale nie podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Po tym czasie formujemy bułeczki każda ok 70-80 g, aby ciasto nie kleiło się zbyt do rąk warto je natłuszczać
Delicious TitbitsSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 500 ml mleczka kokosowego 100 ml wody 2 łyżki koperku 2 łyżki curry 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję i kroję w drobną kostkę .Przyprawiam. Na patelni roztapiam olej komosowy i smażę kurczaka na rumiano. Następnie wlewam mleczko kokosowe i wodę. Całość mieszam i duszę
Gotowanie Patkimąki pszennej typ 450 3 jajka (L) 250 g cukru 90 g masła w temp. pokojowej 50 glukozy krystalicznej rozrobionej w 3 łyżkach wody 100 g wiórków kokosowych 150 ml śmietanki kremówki skórka otarta z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 limonki 5 ml ekstraktu waniliowego(...)temperaturze pokojowej. 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy do połączenia. Glukozę rozprowadzamy z 3 łyżkami wody i dodajemy do masy. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni cały czas mieszając by ich nie przypalić. W momencie gdy zaczynają się rumienić zdejmujemy z ognia i przesypujemy na papier lub do osobnego naczynia by nieco przestygły
vaniliowoczekoladowa