kokosowe - 19941 przepisów (strona:544/1330)

Metoda „ssania oleju” 130

takich jak nowotwory, zapalenie stawów, choroby serca i choroby skóry, dlatego dbanie o jej higienę odgrywa ogromną rolę dla zdrowia całego ciała. O tym jak bardzo lubię  olej kokosowy i gdzie go stosuję już pisałam (patrz tutaj ). Dzisiaj kilka słów o innym zastosowaniu tego wspaniałego, naturalnego produktu. Opisaną poniżej metodę ssania oleju, uważam za skuteczną i bardzo godną polecenia(...)BARDZO WAŻNE. Po pierwsze -  należy to robić regularnie . Po drugie -  używać oleju (ja stosuję kokosowy, ale można też używać słonecznikowego lub sezamowego) tylko i wyłącznie najwyższej jakości. Jak stosować? Wystarczy rano, na czczo, zaraz po przebudzeniu ssać  między zębami (nie płukać) 1 płaską łyżeczką oleju przez 15-20 minut. Starać się, aby dotarł do każdego zakątka jamy

Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą i szpinakiem 89

szpinaku 1  kalafior 1 szklanka czerwonej soczewicy (moczonej przez kilka godzin) 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 papryczka chili 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli ¾ puszki mleka kokosowego ¼ szklanki oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka startego surowego imbiru 2  łyżki sosu sojowego ¾ szklanki surowego ryżu ( u mnie brązowy jaśminowy) Wykonanie(...)przykryciem przez kolejne 4 minuty. Po tym czasie dodaję odcedzoną soczewicę i gotuję do momentu aż soczewica będzie miękka (około 20 minut). Dodaję szpinak, sok z cytryny, mleko kokosowe, posiekany drobno czosnek i sos sojowy. Wszystko mieszam i podgrzewam przez 1-2 minuty. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Deser chia z ananasem i musem z mango 149

Lubicie nasiona chia? My bardzo! Od pewnego czasu, takie owocowe desery na mleku kokosowym stały się naszym ulubionym deserem. Dzisiaj mamy dla Was chia z ananasem i musem mango. Zaskoczcie swoich znajomych nowym i niepowtarzalnym smakiem. I do tego zdrowym!! :) Deser chia z ananasem i musem z mango  Składniki: 4 łyżki chia 1 puszka mleka kokosowego 100 g gęstego

Moja Mama Gotuje
Ciasto orzechowo-jabłkowe bez pieczenia 137

zdrowe i szybkie do wykonania Pomysł zaczerpnięty z Natura na talerzu Składniki na ciasto: 2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 szklanka daktyli 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki miodu lub syropu klonowego Składniki na wypełnienie ciasta: 5 dużych jabłek 1/2 obranej pomarańczy 1/2 szklanki daktyli 2 płaskie łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie: Formę(...)zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na około 2 godziny. Migdały mielimy. Orzechy włoskie wrzucamy do misy miksera i drobno miksujemy. Dodajemy zmielone migdały, daktyle, miód lub syrop klonowy, olej kokosowy. Miksujemy przez chwilę do momentu połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią wykładamy spód formy i wkładamy do lodówki na około 20 minut. Jedno jabłko, pół pomarańczy, wymoczone

Moja Mama Gotuje
Lekkie bezglutenowe ciasto z jabłkami 118

przepis!  Lekkie ciasto z jabłkami (bezglutenowe) Składniki: 1/2 szklanki mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mielonych migdałów lub orzechów włoskich (dwie, trzy garści) 3/4 szklanki mąki kokosowej 200 g rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić roztopionym masłem) 4 jajka 5 dużych jabłek 1/3 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1 pełna łyżeczka cynamonu sok z ½ cytryny 1/3 łyżeczki soli

Moja Mama Gotuje
Curry ze szpinakiem i ziemniakami 128

Smacznego! Curry ze szpinakiem i ziemniakami Składniki: 750 g ziemniaków 150 g szpinaku 300 g mrożonego, zielonego groszku 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka(...)czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały się troszkę

Moja Mama Gotuje
Pudding chia z musem truskawkowym 101

jeśli przyrządzimy je w formie puddingu - mamy deser, który możemy jeść bez wyrzutów sumienia. W końcu to samo zdrowie!  Składniki na 2-4 porcje:  1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 2% 4  łyżki nasion chia 1 czubata łyżka miodu (można zastąpić ksylitolem, jeśli pilnujemy kalorii) 1/2 łyżeczki cukru waniliowego garść truskawek (mogą być mrożone) plus łyżka(...)cukru (lub ksylitolu) Przygotowanie: Mleko, mleko kokosowe, miód, cukier waniliowy i nasionka chia bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Truskawki miksujemy z cukrem przy pomocy blendera. Do pucharków nakładamy pudding i polewamy go ostrożnie musem truskawkowym. Można udekorować listkami mięty lub melisy. Gotowe

Kulinarne Inspiracje
Tosty z mango i domową nutellą z koktajlem truskawkowo-pomarańczowym 143

Składniki 1 pomarańcza 400 g truskawek – mogą być mrożone Opcjonalnie 200 g arbuza kilka listków mięty do koktajlu i do dekoracji Wykonanie nutelli i tostów Roztop czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej lub w mikrofali i wlej mieszankę do mielonych orzechów. Dodaj szczyptę soli, cukier, kakao i odrobinę mleka. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu – możesz dodać odrobinę mleka(...)Składniki na domową nutellę 250 g mielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów 3 łyżki kakao 150 g gorzkiej czekolady 3 łyżki cukru pudru 40 – 50 g oleju kokosowego ok. 50 ml mleka szczypta soli jako dodatki: kilka kromek pieczywa tostowego 1 dojrzałe mango Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi

Eat me! Fit me!
Francuskie roladki 149

ciepło jak i zimno. Składniki: 200 g korzenia selera 6 plasterków szynki wieprzowej dojrzewającej 2 łyżki jogurtu naturalnego 275 g ciasta francuskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kurkumy liść sałaty do dekoracji Przygotowanie: Seler obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej. Ząbek czosnku obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)patelni rozgrzewamy olej kokosowy i chwilę przesmażamy czosnek a następnie dodajemy starty seler i smażymy razem aż seler zmięknie- ok. 2 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą oraz dodajemy jogurt naturalny, mieszamy razem i smażymy aż woda odparuje. Zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i rozwijamy. Tniemy na wielkość plastrów szynki. Na każdy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy) 211

paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają Składniki na 4-5 bułek: 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego 50 g łupin babki jajowatej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu Sól himalajska do smaku Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka

Ola la LCHF
Jaglany deser z owocami 138

świeże.  1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej 1 szklanka jeżyn mrożonych 1/2 szklanki wiśni mrożonych 1/2 banana 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżka miodu 1/2 szklanki mleczka kokosowego melisa Do deseru wykorzystam kaszę jaglaną ugotowaną która mi została z dnia poprzedniego.W trzech kokilkach układam na dnie jeżyny. Kaszę jaglaną zalewam mleczkiem kokosowym w miseczce. Kaszę przekładam na jeżyny

wesoła kuchnia
Chleb z nasion, orzechów i kasz 130

gryczanej niepalonej ⅓ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki płatków owsianych ⅔ szklanki siemienia lnianego ¼ szklanki nasion chia 2 łyżeczki soli 2 łyżki syropu klonowego (albo miodu) 3 łyżki oleju kokosowego 2 i ⅔ szklanki wody Instructions Nasiona słonecznika, migdały, kasze gryczaną i jaglaną ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podprażyć w piekarniku (180 stopni) aż lekko się zarumienią(...)minut mieszając w międzyczasie 2-3 razy. W dużej miesce wymieszać płatki owsiane, siemię lniane, nasiona chia, sól. Roztopić olej kokosowy. Do miski przesypać prażone nasiona i kasze, całość dobrze wymieszać. Dodać olej i syrop klonowy oraz wodę – całość dokładnie wymieszać. Podłużną formę do pieczenia (taką pasztetową) wyłożyć papierem, przełożyć masę i całość wyrównać. Odstawić na minimum 2 godziny albo

Cooking for Emily
ciasto słodka teściowa 306

przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru 70 g maku 100 g wiórek kokosowych 5 białek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy mak, wiórka kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
DOMOWY JOGURT Z MLECZKA KOKOSOWEGO 146

zrobić domowy jogurt owocowy? Do przygotowania jogurtu wystarczą 3 składniki: banan, mrożone truskawki oraz mleczko kokosowe, całość miksujemy, schładzamy i otrzymujemy pyszny, pożywny deser. Truskawki można zastąpić innym ulubionym owocem. Jogurt przechowujemy w lodówce do 2 dni. Składniki: 400 ml mleczka kokosowego 2 banany  garść mrożonych truskawek  Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczam w kielichu blendera. Następnie miksuję do uzyskania

Kukuleczki
Babeczki jabłkowe 88

jako elegancki deser. Jednym słowem: spróbujcie :) Składniki: * 3 łyżki masła * 6 łyżek cukru trzcinowego * 2 łyżki mleka * 1 duże jajko lub 2 małe * 1/2 łyżeczki cynamonu * 2 łyżki wiórków kokosowych * 500g kwaśnych jabłek * 3 łyżki mąki Jabłka obieramy i ścieramy na tartce, na grubych oczkach. Odsączamy sok (który możemy wypić) i smażymy na patelni przez 10 minut z 3 łyżkami(...)cukru. Całość studzimy. Masło ucieramy z 3 łyżkami cukru, używając łyżki. Dodajemy stopniowo rozkłócone jajko. Przesiewamy mąkę i mieszamy masę. Dodajemy mleko, cynamon, wiórki kokosowe, i ostudzone jabłka. Całość mieszamy i rozdzielamy na foremki na babeczki. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach. Podajemy na ciepło lub zimno

Klasyka Gotowania