małej cukinii 3 garście jarmużu (bez twardych gałązek) 6 suszonych pomidorów kurkuma sól pieprz 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu. 2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną
kruche babeczkigóra i dół. Nie ufam termoobiegowi, i świetnie radzę sobie bez niego. Wam też polecam. Składniki na ciasto zagniatamy. Powstanie nam dość klejąca masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne. Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie 10 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały ser i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy jajo wymieszane z jogurtem i wszystko doprawiamy do smaku. Wykładamy całość farszu na podpieczone ciasto, i wkładamy do piekarnika na kolejne 20-25 minut. Tarta jest najsmaczniejsza gdy nieco przestygnie. A w lodówce
Matylda GotujeSkładniki: 3 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki mąki kokosowej 2 szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego 5 dkg żurawiny 5 dkg prażonego na suchej … Czytaj dalej Krajanka bakaliowa
czarrna od kuchninastępnie wlać do mleka i zagotować. Gotując stale mieszać. Ugotowana masa powinna mieć konsystencję budyniu. Odstawić do lekkiego schłodzenia. Lukier 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki mleka wiórki kokosowe Cukier puder utrzeć z mlekiem. Po wystudzeniu bułek polać je lukrem i posypać wiórkami kokosowymi. norweskie bułeczki
O kuchni z uczuciemMoże jeszcze nie sezon na lody...ale czymś trzeba przywołać lato :) Lody Oreo na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku jajek, cukru w składzie lodów (prócz samych ciasteczek). Idealny deser na upalne (i nie tylko) dni :) Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 2 banany 8 oreo 2 łyżki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jednego/dwóch ciasteczek) blendujemy. Przekładamy do formy (może być
Czarnawisienkaczerwony przeważnie podajemy z krokietami, pasztecikami i jest to danie iście staropolskie. Ja dzisiaj poeksperymentowałam z daniami tradycyjnymi i wymyśliłam całkiem odmienne acz podobne danie. Pyszny barszczyk zaprawiony mlekiem kokosowym i cudowne wietnamskie naleśniki z nadzieniem z grzybów i kapusty kiszonej. Rezultat jest znakomity, do wypróbowania. Barszczyk czerwony z mlekiem kokosowym i wietnamskie naleśniki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieidealnie komponuje się z kurczakiem i ryżem tworząc przy tym pyszne danie. Żółte curry z kurczakiem i papryką: Składniki Ilość porcji: 2 Pierś z kurczaka – 200 g Mleczko kokosowe – 300 ml Papryka – 150 g Ryż jaśminowy – 150 g 1 łyżka żółtej pasty curry ( opcjonalnie przyprawa curry ) 1 limonka 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego 1 łyżka(...)cienkie plastry, przyprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pastę curry i smażymy do momentu, aż zacznie pachnieć. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy z pastą tak, by nie zostały grudki. Następnie dodajemy startą skórkę z limonki o gotujemy około 5 minut. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, papryczkę chilli i podgotowujemy chwilę
ale Pyszniezabraknąć kilku herbatników) 2x900ml mleka 2x120g czekolady (gorzkiej i białej) 2x60g masła 2x140g kaszy manny 2x40g cukru POLEWA 80g gorzkiej czekolady 20g białej czekolady 1 i 1/4 łyżeczki oleju kokosowego (lub innego) Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dnie ułożyć warstwę jasnych herbatników, wolne miejsca uzupełnić kawałkami ciastek (powierzchnia nie musi być w 100% pokryta ciastkami, można je ułożyć(...)ciemne) - całość pozostawić do ostygnięcia kaszy, następnie zafoliować i schłodzić w lodówce - obie czekolady do polewy rozpuścić w kąpieli wodnej, każdą osobno, wraz z niewielką ilością oleju kokosowego (do ciemnej czekolady dodać 1 łyżeczkę oleju, a do jasnej 1/4 łyżeczki) - -rozpuszczoną ciemną czekoladę rozsmarować na wierzchu ciasta, łyżeczką nałożyć w różnych miejscach białą czekoladę, tworząc esy floresy, następnie zanurzyć
Smakołyki Berenikiłyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżka ciemnego kakao 2 łyżki (z górką) masła migdałowego prażonego Primavika 5 łyżek cukru 1 jajko M 3 łyżki oleju kokosowego 1/2 szklanki mleka (zwykłe lub roślinne) cukier puder (u mnie trzcinowy) do oprószenia babeczek Przygotowanie: Do jednej miski dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy(...)mleko, łyżkę kakao i rozpuszczony olej kokosowy, mieszamy dokładanie. Następnie do tej miski dodajemy nasze suche składniki, znów mieszamy. Na koniec dodajemy masło migdałowe, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami, do każdej papilotki nakładamy naszą masę (do 3/4 wysokości – u mnie 2 pełne łyżki masy). Formę wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
Słodkie okruszkikolorowe danie. No i takim daniem można się porządnie najeść. Dodatki warzywne to marchew, papryka, zielona fasolka, nawet wrzuciłam oliwki. Po to, by przełamać słodycz ananasa. Do tego mleczko kokosowe, przyprawy, czerwona pasta curry i danie jednogarnkowe gotowe. Danie może byś serwowane z ryżem, kaszą, makaronem. Jeden kolorowy zdrowy gar a kilka zastosowań:) Uwielbiam takie rozwiązania! Składniki: nieduża podwójna pierś(...)kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 nieduże marchewki 1 średnia cebula nieduża garść mrożonej zielonej fasolki ciętej 1 czerwona papryka kilka talarków chilli kilka czarnych oliwek przekrojonych na pół 3 plastry ananasa z puszki pokrojone w kostkę przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, majeranek, lubczyk, curry - wszystko do smaku wedle uznania natka pietruszki
Zasmakuj Kuchnitowarzystwie słodko-kwaśnego sosu. Pycha! Duszona papryka z ananasem w sosie pomidorowym 2017-03-02 18:39:11 Porcje 3 Oceń Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 cebula, posiekana 3 ząbki czosnku, posiekane 3 papryki, pokrojone w drobną kostkę lub paski (u mnie zielona, żółta i czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 3 łyżki octu(...)ananas pokrojony w kostkę 100 g brązowego ryżu (waga przed ugotowaniem) sól, pieprz opcjonalnie kawałki papryczki chili Przygotowanie Zacznij od ugotowania brązowego ryżu. W czasie gotowania ryżu rozgrzej olej kokosowy na patelni. Następnie dodaj i zeszklij cebulę, a po chwili dorzuć czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy i paprykę, dokładnie wymieszaj i trzymaj na ogniu kilka minut. Dodaj pomidory, ocet jabłkowy
Powiedz dietom nieCzas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego i usmaż na nim szpinak, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Szpinak
Fit&Fast Kitchenpiórka cebulę, na to plasterki z jednej pomarańczy. Ułóż mięso wraz z marynatą, dodaj sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy oraz ½ szklanki wody – lub jeśli lubisz odważne połączenia dodaj mleczko kokosowe. Mięso przykryj plasterkami z drugiej pomarańczy. Wstaw mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na około 1,5 godz. (obowiązuje zasada 1 kg mięsa – 1 godzina pieczenia). Po godzinie(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżki oleju ziele angielskie liść laurowy ½ szklanki wody lub mleczka kokosowego Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!zdrowy a to okazja by go przemycić chociaż troszkę. Składniki: 200 g orzechów włoskich 250 g daktyli bez pestek 150 g suszonych śliwek 200 g kokosu 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 łyżki płynnego miodu kokos do obtoczenia spirytus* Przygotowanie: Orzechy, daktyle i śliwki zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na około 40-50 minut. Po tym czasie zlać płyn(...)bakalie zmiksować. Masa będzie dosyć sucha więc stopniowo dolewać płynu z bakalii. Wsypać kokos dodać miód, olej kokosowy i wymieszać. Jeśli masa będzie zbyt sucha by uformować kuleczki dolać płynu. Ja w całości dolałam około 1 szklanki. Uformować małe kuleczki i obtoczyć w kokosie. Odłożyć na około 1-2 godziny by masa stężała. W wersji dla dorosłych można wlać trochę
Ala piecze i gotuje