kokosowe - 19941 przepisów (strona:550/1330)

Polędwiczki wieprzowe w kokosowo - limonkowym sosie 134

Najdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu     Przygotowanie   Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez(...)małym ogniu. Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso. Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki. Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem

R'n'G Kitchen
KANAPKI Z TWAROŻKIEM I POMARAŃCZĄ 144

łyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1/2 opakowania bio sera twarogowego z jogurtem (Lidl) lub 75 g chudego twarogu połączonego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 2 szczypty wiórków kokosowych (ok. 3 g) cynamon 1. Kromki chleba skrop olejem, posmaruj miodem i twarożkiem. 2. Pomarańczę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je na twarożku. 3. Całość oprócz wiórkami kokosowymi i cynamonem

Vroblewska-fitlife
Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki 121

sztuk: 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 gr drożdży świeżych 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży 1/4 szkl mleka letniego około 1/2 szkl mleczka kokosowego 1 i 1/3 szkl mąki pszennej parę kropel esencji cytrynowej ( niekonieczne ) olej do głębokiego smażenia 1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże )  z jedną łyżeczką cukru następnie(...)ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość

Gotowanie...to proste !
Fit brownie z batatów 160

możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów: Składniki 2 bataty 2 garście daktyli 3 jajka 1/2 szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Orzeszki ziemne Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez

ale Pysznie
Granola w proszku 108

gram orzechów włoskich  150 gram orzechów nerkowca  50 gram siemienia lnianego  150 gram nasion słonecznika  50 gram nasion chia  4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu  1/4 łyżeczki mielonej kolendry  4 łyżki miodu  Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji 50 g suszonych moreli  50 g suszonych śliwek(...)żurawiny  50 g suszonych daktyli W garnku podgrzewam olej kokosowy i miód. Dodaję przyprawy. Orzechy siekam. W misce mieszam płatki, orzechy, nasiona i mieszankę z oleju i miodu. Dokładnie mieszam całość i przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Płatki piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Składniki mieszam co 5-10 minut

Mango Papaja
Ciasto Mleczny Wafelkowiec 200

szkl. mleka w proszku 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny 50-65 g czekolady mlecznej 2 mleczne wafelki Lusette Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 wafelek mleczny Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia(...)pasem biszkoptu. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ciasto nieco stężeje wyjmujemy go z formy i odwracamy do góry dnem. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, dekorujemy nią wierzch i boki ciasta. Na wierzchu układamy pokrojony na paseczki wafelek. Ja dodatkowo posypałam też ciasto krokantem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone

Smaki Na Talerzu
Pieczona owsianka z cynamonowym jabłkiem :) 165

napoju roślinnego (u mnie ryżowy) 1 łyżka rodzynek 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan (Targroch) 1 łyżka ksylitolu  1 średnie jabłko 1 łyżeczka cynamony  1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieją. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w grubą kostkę. Wymieszaj z cynamonem i cukrem kokosowym. Podziel na dwie

Zdrowie na języku :P
Kotleciki z tofu i pieczarek 181

obranych pieczarek ½ cebuli białej ⅓ szklanki płatków jaglanych 1 jajko 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku sól do smaku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki suszonej olej kokosowego do smażenia Wykonanie Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić na min. godzinę, aby tofu się zamarynowało. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodaj pieczarki

Apetyt na Zielone
Tort 133

łyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec(...)blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pikantna zupa paprykowa 110

wegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty i marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz(...)papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego

Kucharzyca
Tort makowy 167

pieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody(...)śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy,  przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi,  a górę posypać płatkami migdałowymi

Mój pomysł na
Gruszkowe placuszki z kaszy manny + kilka słów o herbacie 192

manny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 dużej gruszki olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder i np. maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszą manną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy oliwę z oliwek/olej, całość szybko mieszamy. Następnie wbijamy(...)znów mieszamy. Na koniec ścieramy na dużych oczkach pół soczystej gruszki (obranej), mieszamy. Masa ma być dość gęsta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (u mnie kokosowy). Propozycja podania: placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy z (rozmrożonymi wcześniej) malinami. Do przygotowania śniadania użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta

Słodkie okruszki
Makowiec selerowo-marchewkowy 114

marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem(...)Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy 20 cm lub małej keksówce, w 180 st. C, bez termoobiegu, przez 25 minut

Kucharzyca
Tortilla przekładana piersią z indyka 166

łyżeczka curry  1 łyżeczka słodkiej papryki  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  pieprz czarny  sól do smaku  1 łyżeczka startego imbiru  1 łyżka oleju kokosowego  100 dag sera żółtego twardego  Wykonanie  Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią(...)kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie

Mój Smak
Murzynkowy omlet śniadaniowy 135

łyżka cukru (lub innego „słodzidła”) 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko) 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia 3 łyżeczki konfitury wiśniowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy(...)Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką. Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet kroimy

Słodkie okruszki