ciasto to świetna alternatywa na zalegające w kuchni jabłka już nie pierwszej świeżości. Dosyć słodkie,ale tą słodycz świetnie przełamuje żurawina. Cały smak uzupełnia kokosowa kruszonka . Składniki: 130 g miękkiego ciasta 200 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2-3 jabłka, pokrojonych w kostkę 150 g żurawiny świeżej lub suszonej kruszonka(...)łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki zimnego, posiekanego masła Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na bladożółtą, kremową masę. Dodawać po jednym jajku po każdym dokładnie miksując. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Na koniec wmieszaj ręcznie jabłka i żurawinę. Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Pysznie & Pięknieplacuszków, ilość zwiększyć w zależności od ilości osób) 150 g waniliowego serka homogenizowanego 1 małe jajko 5 łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe jabłko olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżeczki do podania: cukier puder, syrop malina z miodem Eterno i opcjonalnie odrobina bitej śmietany Przygotowanie: Do miski przekładamy cały waniliowy serek homogenizowany, wbijamy jajko, mieszamy(...)łyżką. Następnie obieramy jabłko i ścieramy je na tarce do naszej masy (na większych oczkach), dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Jeden placuszek = około jednej łyżce masy. Placuszki należy ostrożnie obracać na drugą stronę i nie przesadzać z ich wielkością (małe
Słodkie okruszkipieczenia Krem: 6 żółtek 10 dag cukru 40 g mąki pszennej 450 ml mleka 220 g masła zapach waniliowy Dodatkowo: 1 galaretka truskawkowa 1 szklanka dżemu truskawkowego wiórki kokosowe Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić do otrzymania gęstej piany. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować, potem(...)tacy. Posmarować dżemem. Na dżem rozłożyć 3/4 kremu. W drugim blacie małą szklaneczką powycinać otworki i położyć na kremie. Blat z otworkami posmarować resztą kremu i posypać wiórkami kokosowymi. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Pozostawić do przestudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć przełożyć do otworków w cieście. Schłodzić
Ewusiowe Smakirozsmarować pozostałą część masy. Całość posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce najlepiej na całą noc. Zapraszam również na moje inne cudeńka biszkoptowe :) Biszkopt z masą kokosową Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi Biszkopt z kremem cytrynowym i masą śmietankową Tartaletki biszkoptowe z masą kokosową Talrtaletki biszkoptowe z masą cytrynową
coolinarnydanie, przygotujecie w kilkanaście minut. W zasadzie czas przygotowania to czas gotowania kaszy. Drukuj Kasza jaglana na słodko Składniki 1 szkl. kaszy jaglanej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 jabłko garść suszonej żurawiny Płatki migdałowe, orzechy włoskie do podania Sposób przygotowania Kaszę przepłukujemy kilkukrotnie gorącą wodą lub podprażamy chwilę w garnku(...)Dodajemy mleko i olej kokosowy. Jak kasza wchłonie połowę mleka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłko i żurawinę. dalej dusimy. Pod koniec gotowania kaszy dodajemy miód i skórkę otartą z pomarańczy. Na patelni podprażamy płatki migdałowe. Posypujemy danie przed podaniem orzechami i płatkami. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-z-kasza/kasza-jaglana-slodko-2/ MieszamWGarnku Artykuł Kasza jaglana na słodko pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkuorientalnie :D Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka pasty z ostrych papryczek chilli / 1/2 świeżej chilli 1 łyżka curry sól pieprz oliwa / olej kokosowy 2-3 łyżki śmietany 18% lub mleczka kokosowego (opcjonalnie) ryż Przygotowanie: Na patelni zeszklić pokrojona w kosteczkę cebulę, następnie dodać pokrojonego w kostkę kurczaka, smażyć. Dodać pokrojone pomidory, chilli
Malinowo w kuchniserka waniliowego 1 galaretka np. truskawkowa 200 g śmietanki 36%- zimnej z lodówki 1 banan 3 łyżki cukru pudru spód: 2 opakowania herbatników lub ciasteczka maślane 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki miodu 50 g masła Herbatniki miksujemy w blenderze na miał, dodajemy roztopione masło z miodem i wiórkami kokosowymi. Całość mieszamy. Wykładamy do tortownicy, ugniatamy, wstawiamy do lodówki
KuchcikoweLovecebuli 4 ząbki czosnku sól pieprz kumin koperek kurkuma majeranek liść laurowy siemie lnianie ocet jabłkowy ziele angielskie oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego zakwas gryczano - ryżowy jogurt kokosowy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę i czosnek. Następnie dodałam wodę, obrane i pokrojone buraki, przyprawy, zioła i ocet jablkowy. Wszystkie składniki gotowałam pod przykryciem. Na sam koniec dodałam zakwas(...)gotowałam jeszcze 2 minuty. Do zupy dodałam jogurt kokosowy
nietadietamrożonego lub świeżego jak kto woli 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kuminu( nie kminku :) ) 1 łyżeczka suszonej kolendry 1/2 łyżeczki garam masala Sól morska Olej kokosowy ******************************* Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć krótko na patelni z dodatkiem kolendry i kminu rzymskiego.Ziemniaki pokroić w plasterki.Na patelnię z cebulą dodać więcej oleju kokosowego i smażyć ziemniaki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzesłuchać Belgian Waffles . Eat Cake źródło zdjęcia Eat Cake to bardzo krótka fikcyjna historia od The Truth . Mamy Walentynki i Elibabeth, która jak co roku w ten dzień piecze kokosowe ciasto . Jest singielką, w tle słychać przyjemne mruczenie kota oraz jej krzątaninę w kuchni. Kokosowe smaki może nie mają tylu zwolenników co czekolada, ale Elizabeth należy do tej grupy
Pink Envelopepolskich stołach. Oto przepis na zapiekaną białą kapustę z ziemniaki, marchewką i świeżym koperkiem. Składniki ½ główki białek kapusty 1 mała marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego kilka gałązek koperku kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa pieprz Kapustę szatkujemy, przekładamy do sita i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ziemniaki obieramy(...)Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, a czosnek i koperek siekamy. Można odłożyć 1 łyżkę koperku, aby udekorować danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż zmięknie. Dodajemy kapustę i smażymy, często mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku. Następnie dodajemy marchewkę i czosnek
My Chcemy Jeśćzimowy czas wyjątkowo zachwycająca, pięknie zielona i zdrowa! Zielony koktajl z kokosem Składniki: 400 g jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 banan 3 garście szpinaku miód do smaku wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jogurt przelewamy do pojemnika blendera kielichowego. Obieramy owoce, dzielimy na mniejsze części. Dodajemy liście szpinaku. Całość miksujemy na jednolity płyn. Dodajemy miód do smaku, miksujemy ponownie. Podajemy posypane(...)wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniaszklanki rodzynków 0,5 szklanki migdałów 0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego 0,25 szklanki orzechów włoskich 0,25 szklanki pestek słonecznika 0,25 szklanki jagód goji 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki miodu akacjowego (lipowego lub innego o łagodnym smaku) Orzechy uprażyć na suchej patelni lub podpiec w piekarniku (ok 5 minut w temp. 150stC), usunąć skórki. Migdały zalać wrzątkiem(...)pozostawić na kilka minut, następnie obrać ze skórek. Olej kokosowy i miód podgrzać do rozpuszczenia. Płatki owsiane, migdały, słonecznik wymieszać, wlać miód z olejem, wymieszać ponownie i wyłożyć na blaszkę. Piec 20 minut w temp. 160stC, w trakcie pieczenia kilkakrotnie zamieszać. Dodać pozostałe bakalie, odstawić do ostudzenia. Granolę przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego
Obiad gotowyprzystawkę. Rolada dobrze doprawiona, sałatka lekka i orzeźwiająca. Ale to tylko bardziej rozbudziło mój apetyt. Druga przystawka – szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i nerkowca na oleju kokosowym. Dobrze skomponowane danie – szparagi ugotowane idealnie, a zasmażka z orzechów była chrupiąca, lekko słona, świetnie dopełniła smak szparagów. Przyszła pora na zupę. A tu zaskoczenie – podano nam krewetki z pieczarkami(...)marynowanymi warzywami (marchewką, cukinią i ogórkiem). Wyczuwalny zapach curry zwiastował jakieś azjatyckie smaki. I rzeczywiście – była to „wkładka” do rozgrzewającej zupy tajskiej z mlekiem kokosowym, która została wlana do talerzy na stole. Zupa smakowała wybornie! Esencjonalna, pikantna, z nuta kokosa, curry, rozgrzewająca – prawdziwa feeria smaków. Jak dowiedziałyśmy się, ta zupa ze względu na rozgrzewające właściwości zazwyczaj jest serwowana w sezonie
Obiad gotowy