manny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 dużej gruszki olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder i np. maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszą manną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy oliwę z oliwek/olej, całość szybko mieszamy. Następnie wbijamy(...)znów mieszamy. Na koniec ścieramy na dużych oczkach pół soczystej gruszki (obranej), mieszamy. Masa ma być dość gęsta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (u mnie kokosowy). Propozycja podania: placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy z (rozmrożonymi wcześniej) malinami. Do przygotowania śniadania użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta
Słodkie okruszkimarchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem(...)Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy 20 cm lub małej keksówce, w 180 st. C, bez termoobiegu, przez 25 minut
Kucharzycałyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 100 dag sera żółtego twardego Wykonanie Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią(...)kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie
Mój Smakłyżka cukru (lub innego „słodzidła”) 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko) 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia 3 łyżeczki konfitury wiśniowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy(...)Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką. Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet kroimy
Słodkie okruszkikomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu
Domowa cukiernia Ewydrobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki(...)cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiryekstraktu z wanilii 350 g drobnych płatków owsianych 50 g sezamu 25 g białego maku 100 g pestek dyni 50g płatków migdałowych 100 g suszonych fig 50 g chipsów kokosowych Miód podgrzać, żeby dodać syrop, olej i ekstrakt. Wymieszać. Płatki wymieszać z sezamem, makiem, pestkami dyni i migdałami. Wlać mokre składniki, dobrze połączyć. Równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem(...)pieczenia. Piec w 160 st. C. 20 minut, w połowie pieczenia mieszając. Wyjąć blachę z piekarnika, posypać granolę chipsami kokosowymi i pokrojonymi figami. Wstawić z powrotem do wyłączonego piekarnika. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoju. Smacznego! I tak, wiem; zdjęcie zdecydowanie zimowe nie jest. Ale ja już tęsknię za latem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki 1 puszka czerwonej fasoli 3 dojrzałe banany 3 łyżki kakao 2 jajka garść orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju kokosowego 1 szklanka mąki ryżowej 1 tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie Do blendera dodaję wszystkie składniki poza orzechami , i zaczynamy mielić , kiedy mamy dobrze zmielone i wymieszane nasze składniki(...)posiekane orzechy , oraz mąkę ryżową , i mieszamy wszystko łyżką do momentu kiedy nasze składniki się dobrze połączą . Następnie naszą formę , w moim przypadku była to forma sylikonowa , smarujemy olejem kokosowym i oprószoną mąką ryżową , przelewam nasze ciasto , gotowe ciasto wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 50 minut , po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczone , jeżeli
Mój Smaksera białego ( twarogu ) - 3 jajka - 3/4 szklanki cukru - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 100 g miękkiego masła *szklanka - 250ml Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy - wiórki kokosowe do posypania gotowego ciasta Wykonanie Margarynę, 6 łyżek wody, cukier i kakao wkładam do garnka i podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Otrzymaną masę gotuję trzy minuty. Odlewam około pół szklanki(...)termoobiegiem. Po upieczeniu lekko uchylam piekarnik i zostawiam w nim ciasto do całkowitego wystudzenia, aby nie opadło. Ostudzone ciasto polewam lekko podgrzaną ( np. w mikrofalówce ) polewą i posypuję wiórkami kokosowymi. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródzrobić szybko pyszne śniadanie, podwieczorek lub deser, który będzie robił na wszystkich wrażenie? Nic prostszego! 5 łyżek tapioki Puszka (400ml.) mleka kokosowego Łyżka syropu klonowego lub miodu Duża pomarańcza Szczypta soli Dżem Łowicz Tapiokę zalewamy mlekiem. Na jedną łyżkę tapioki dodajemy 100ml. płynu – w tym wypadku mleka kokosowego. Pomarańczę należy sparzyć. Do mleka i tapioki dodajemy otartą skórkę pomarańczy, oraz
MarcinChefszynki wieprzowej, 1 dość dużą cebulę, 1 marchewkę, 1 małą pietruszkę, kilka krążków ananasa z puszki, mały kawałek świeżego imbiru, 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry, małą puszkę mleczka kokosowego, sól, pieprz, olej do smażenia. Mięso umyj i osusz. Usuń z niego nadmiar tłuszczu oraz ewentualne ścięgna. Następnie pokrój szynkę w dość cienkie paski. Oprósz je solą i pieprzem(...)dość ostra, więc dobrze jest ją dodawać stopniowo). Całość podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem
blog.moje-pasje.infoprzekąsek. Czas przygotowania i ilość porcji 50 minut, 3-4 porcje. Produkty makaron, 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, olej kokosowy, sól, pieprz, papryka słodka, chilli. Przygotowanie Paprykę umyj i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Po tym czasie paprykę przełóż do miski z zimną wodą(...)kilku minutach wyjmij ją i obierz ze skórki. Bakłażana i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie usmaż na rozgrzanej patelni z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Gdy bakłażan będzie już miękki dorzuć na patelnie pokrojoną paprykę i rozdrobniony czosnek. Smaż przez kilka minut. Gdy warzywa się usmażą zmiksuj je blenderem. Do pasty dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego i przyprawy. Wszystko
Fit&Fast Kitchenjest nieco zdrowsza i przede wszystkim szybka. Spróbujcie i oceńcie sami. Składniki: * jedno duże jajko * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * 2 łyżki mleka * owoc * nasiona i orzechy * jogurt * miód * olej kokosowy poziom trudności: łatwy kaloryczność: średnie porcja: 4 naleśniki czas przygotowania: 20 minut Oddzielamy białko od żółtka i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtka dodajemy mleko i mąkę , całość mieszamy. Dodajemy(...)powoli ubitą pianę. Patelnie rozgrzewamy i roztapiamy łyżeczkę oleju kokosowego. Smażymy dowolnego rozmiaru naleśniki (u mnie są to malutkie, rozmiaru dłoni. Wyszło około 4 naleśników). W misce mieszamy 2 łyżki jogurtu z pół łyżeczki miodu. Naleśniki przekładamy jogurtem i pokrojonym w kostkę owocem. W moim przypadku jest to jabłko oraz suszona figa. Posypujemy kokosem, owocami goji oraz posiekanymi orzechami
Klasyka Gotowaniasprawdzić konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji śmietany, nie za rzadkie (tak jak mleko) ale też nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być wystarczająco nagrzana, nie może być zimna. Wlewamy około jednej chochli na dużą patelnie i czekamy, aż naleśnik się zetnie. Wtedy przewracamy na drugą stronę. Pieczemy(...)sposób wszystkie naleśniki. Naleśniki na zdjęciu są w dwóch wersjach. Pierwsza jest na słodko z jogurtem, miodem oraz jabłkami, suszonymi jagodami i wiórkami kokosowymi. Druga wersja jest wytrawna z serkiem śmietankowym, szynką, mozzarellą oraz rzeżuchą. Spokojnie możecie dodawać swoje własne dodatki takie jak dżemy, serki itd. Smacznego
Klasyka GotowaniaSkładniki: 4-5 szt. filetów z piersi kurczaka 500g pieczarek łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz 3-4 łyżki majonezu 2 szkl. startego sera żółtego keczup Wykonanie Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku(...)zamknięte. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym. Pieczarki umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis
w mojej kuchni