sztuk: 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 gr drożdży świeżych 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży 1/4 szkl mleka letniego około 1/2 szkl mleczka kokosowego 1 i 1/3 szkl mąki pszennej parę kropel esencji cytrynowej ( niekonieczne ) olej do głębokiego smażenia 1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże ) z jedną łyżeczką cukru następnie(...)ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość
Gotowanie...to proste !możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów: Składniki 2 bataty 2 garście daktyli 3 jajka 1/2 szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Orzeszki ziemne Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez
ale Pyszniegram orzechów włoskich 150 gram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek(...)żurawiny 50 g suszonych daktyli W garnku podgrzewam olej kokosowy i miód. Dodaję przyprawy. Orzechy siekam. W misce mieszam płatki, orzechy, nasiona i mieszankę z oleju i miodu. Dokładnie mieszam całość i przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Płatki piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Składniki mieszam co 5-10 minut
Mango Papajaszkl. mleka w proszku 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny 50-65 g czekolady mlecznej 2 mleczne wafelki Lusette Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 wafelek mleczny Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia(...)pasem biszkoptu. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ciasto nieco stężeje wyjmujemy go z formy i odwracamy do góry dnem. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, dekorujemy nią wierzch i boki ciasta. Na wierzchu układamy pokrojony na paseczki wafelek. Ja dodatkowo posypałam też ciasto krokantem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone
Smaki Na Talerzunapoju roślinnego (u mnie ryżowy) 1 łyżka rodzynek 1 łyżka pokruszonych orzechów pekan (Targroch) 1 łyżka ksylitolu 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cynamony 1 łyżeczka cukru kokosowego Przygotowanie: Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na kilka minut, aż napęcznieją. W tym czasie obierz i pokrój jabłka w grubą kostkę. Wymieszaj z cynamonem i cukrem kokosowym. Podziel na dwie
Zdrowie na języku :Pobranych pieczarek ½ cebuli białej ⅓ szklanki płatków jaglanych 1 jajko 2 ząbki czosnku sól ziołowa do smaku sól do smaku 1 łyżka czosnku niedźwiedziego/ pietruszki suszonej olej kokosowego do smażenia Wykonanie Tofu rozgnieść widelcem, dodać sos sojowy i odstawić na min. godzinę, aby tofu się zamarynowało. Pieczarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym dodaj pieczarki
Apetyt na Zielonełyżki cukru masa: 1 szkl śmietanki 30% 1 łyżka cukru 1 op. bitej śmietany w proszku masa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady 1/4 szkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec(...)blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepsze jest na 2 dzień
słodkie i nie tylko historie kulinarnewegańskiej smakuje równie dobrze :) 4 porcje: 2 duże czerwone papryki 2 mniejsze bataty 2-4 łyżki soczewicy 1 marchewka 1/2-1 papryczka chilli 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 180 ml mleka kokosowego (mała puszka, stała część plus woda) 1 duża pierś kurczaka przyprawy: sól, kolendra, garam masala Paprykę, bataty i marchewkę obieramy. Marchew ścieramy na tarce, bataty kroimy w kostkę. Paprykę oraz(...)papryczkę chilli siekamy drobno lub mksujemy. Warzywa przekładamy do garnka zalewamy 1-1,5 l wody. Gotujemy. Dodajemy soczewicę, przecier pomidorowy i mleko kokosowe. Kurczaka kroimy w kostkę lub paski (dowolnie) i dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy, mieszamy i, gdy mięso będzie ugotowane, zupa jest gotowa. Smacznego
Kucharzycapieczenia na krem 500 ml śmietany do deserów 36% 2 łyżeczki cukru waniliowego 150 g mleka zagęszczonego słodzonego kakaowego w tubce 250 g serka mascarpone dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji Wykonanie: 1. Mak płuczemy i gotujemy przez 20 minut, po ugotowaniu trzymamy w gorącej wodzie do wystygnięcia, po tym czasie odcedzamy dokładnie mak z wody(...)śliwkowymi, wykładamy część kremu, rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, smarujemy kremem nie zapominając o bokach tortu. Za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy tort wedle uznania. Boki możemy posypać wiórkami kokosowymi, a górę posypać płatkami migdałowymi
Mój pomysł namanny błyskawicznej (u mnie Młyny Stoisław ) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 1 łyżka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 dużej gruszki olej kokosowy do smażenia do podania: cukier puder i np. maliny Przygotowanie: Do miski wsypujemy kaszą manną z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko, dodajemy oliwę z oliwek/olej, całość szybko mieszamy. Następnie wbijamy(...)znów mieszamy. Na koniec ścieramy na dużych oczkach pół soczystej gruszki (obranej), mieszamy. Masa ma być dość gęsta. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na oleju (u mnie kokosowy). Propozycja podania: placuszki oprószamy cukrem pudrem i podajemy z (rozmrożonymi wcześniej) malinami. Do przygotowania śniadania użyłam kaszy manny z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta
Słodkie okruszkimarchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek do pieczenia 4 łyżeczka mak 2/5 szklanka erytrol lub inne słodziwo 1/4 szklanka olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem(...)Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy do czas, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Pieczemy w formie o średnicy 20 cm lub małej keksówce, w 180 st. C, bez termoobiegu, przez 25 minut
Kucharzycałyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego pieprz czarny sól do smaku 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 100 dag sera żółtego twardego Wykonanie Pierś z indyka myję oraz osuszam , następnie kroję w drobną kostkę i przekładam do miski , cebulkę , czosnek obieram i kroję w średnią(...)kostkę , następnie dodaję do mięsa naszą cebulę z czosnkiem i wszystkie przyprawy , dokładnie wszystko razem mieszam , i odstawiam na godzinkę . Po tym czasie mięsko przesmażam na oleju kokosowym około 10 minut , następnie po tym czasie zalewam szklanką zimnej wody i na małym ogniu pod przykryciem gotuję naszą pierś z indyka , kiedy woda wyparuje , sprawdzamy czy mięso jest na tyle miękkie
Mój Smakłyżka cukru (lub innego „słodzidła”) 1 pełna łyżka ciemnego kakao (u mnie z eSłoneczko) 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia 3 łyżeczki konfitury wiśniowej cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, szybko mieszamy. Następnie dodajemy kakao, cukier, mąkę i proszek do pieczenia – znów mieszamy(...)Gęstą masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym. Lekko poruszamy patelnią, aby masa się rozlała. Smażymy na małym ogniu. Jakby słabo się ścinał można przykryć na chwilę patelnię pokrywką. Sposób obrócenia omleta – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Omlet kroimy
Słodkie okruszkikomentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: Grillowany kurczak: 250 g piersi z kurczaka 1/2 łyżki curry szczypta soli Sos: 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć na patelni grillowej, bez tłuszczu. Obok położyć skropiony oliwą, nieobrany czosnek. Grillować do miękkości. Sos - olej kokosowy roztopić na patelni, zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wsypać curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu
Domowa cukiernia Ewydrobno posiekana 1 ząbek czosnku w plasterkach 2 cm kawałek korzenia imbiru (oskrobany i starty) 3 łyżki żółtej pasty curry 300 g mięsa z piersi kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 1 litr bulionu drobiowego 200 g mrożonego groszku 250 g makaronu (nudle lub mie) 125 g taugé (kiełki soi) garść siekanej natki kolendry 2 cebule dymki pokrojone w krązki(...)cebulę z czosnkiem i imbir wraz z pastą curry. Wszystko podsmażać ok. 1 minuty. Dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać aż mięso nabierze bursztynowego koloru Dodać mleczko kokosowe i bulion i gotować razem przez ok. 10 minut Dodać zamrożony groszek i gotować jeszcze dalej 6 minut Zupę zdjąć z ognia. Kiełki opłukać pod zimną bieżącą wodą, odsączyć i dodać
Sztuka gotowania w/g Samiry