Czas przygotowania 5 min Czas gotowania 10 min Czas całkowity 15 min Ilość porcji: 2 Składniki 250g makaronu ryżowego 2 papryki 1 cukinia duża marchewka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki sosu sojowego sól do smaku Wykonanie Paprykę, cukinię kroimy w kostkę. Marchewkę w paseczki. Rozgrzewamy patelnię z olejem kokosowym i wrzucamy pokrojone warzywa. Smażymy
Apetyt na Zielonegramów świeżego szpinaku 250 gramów piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 szalotki 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka oliwy z oliwek z chili 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka sosu sojowego kilka szczypt ziół prowansalskich kilka szczypt suszonej natki pietruszki 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki ½ łyżeczki chili sól pieprz sos miodowo-musztardowy Pierś z kurczaka, myjemy(...)dwie godziny. Następnie smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Można dodać odrobinę wody. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, a paprykę w kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy na niego cebulę i smażymy, aż będzie szklista i dodajemy paprykę. Doprawiamy sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Zdejmujemy z ognia, kiedy warzywa będą miękkie. Szpinak myjemy, osuszamy i przekładamy
My Chcemy Jeśćjabłkowy – 1 łyżeczka * sól, pieprz, chili, cynamon – do smaku * olej do woka z ryżu i chili House of Asia – 2 łyżki GRZYBY SHITAKE: * grzyby shitake – 8 szt * cukier kokosowy House of Asia – 2 łyżeczki * ocet ryżowy House of Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia(...)dodajemy przeciśnięty czosnek, ocet winny, łyżeczkę miodu i doprawiamy do smaku – mieszamy. GRZYBY SHITAKE: Grzyby moczymy ok. 1 szkl ciepłej ody przez ok 30-40 minut. Dodajemy cukier kokosowy, ocet i sos sojowy – mieszamy, dusimy na wolnym ogniu do miękkości ( aż prawie cała woda wyparuje ). MIĘSO: Oczyszczone mięso smarujemy oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odstawiamy
Ostra na Słodkomąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao orzechy włoskie Daktyle zalej gorącą wodą doprowadź(...)zagotowania. Dodaj masło lub olej kokosowy - mieszaj do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Rozgnieć daktyle widelcem, dodaj rodzynki i cynamon. Przestudź masę. Do letniej masy dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta
Gotuj Sam!Billington's 1 szklanka bardzo mocnej herbaty u mnie Winter Time z 5 torebek Teekanne 2 duże jaja lub 3 małe 4 łyżki rozpuszczonego nierafinowanego oleju kokosowego pół łyżeczki mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki mielonego cynamonu garstka lekko prażonych łuskanych pistacji bez soli garść suszonej żurawiny(...)robotem. Wsyp wszystkie bakalie, wymieszaj do połączenia się wszystkiego. Keksówkę o długości np. 25 cm może być inny rozmiar – ciasto będzie po prostu wyższe lub niższe- wysmaruj olejem kokosowym lub masłem i obsyp mąką. Wlej masę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Temperatura 180 stopni ( góra i dół ) i pieczemy około 45 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem i w razie
Z Kuchni Do Kuchnikaszy manny Cenos, 100 ml maślanki, 1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego), 3 łyżki płatków orkiszowych Cenos, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 jajko, olej kokosowy do smażenia, owoce do podania, rozpuszczona czekolada WYKONANIE Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą(...)wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą
słodki brateksmak. Czego chcieć więcej? Składniki: 1 pierś z kurczaka - surowa 1 szczypiorek 1 cebula 1mała czerwona papryka 2 jajka sól, pieprz 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej olej kokosowy do smażenia-lub inny Wykonanie Piersi z kurczaka umyć i posiekać drobno z cebulą i papryką-u mnie to nożem do siekania ziół. W misce roztrzepać całe jajka do uzyskania(...)doprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie dołożyć kaszę jaglaną . Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Formować male kotleciki z przygotowanej masy. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron na złoty kolor. Danie jest szybkie w realizacji i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych kotletów drobiowych.u mnie z surówka z kiszonej kapusty
w mojej kuchnikości (ilość według potrzeb) - 1 - 2 cebule (z braku białej dałam czerwoną) - 2 – 3 ząbki czosnku - ok. 2 łyżek gęstego majonezu (domowy) - kilka plastrów żółtego sera - olej kokosowy - przyprawy, najlepiej ulubione (dałam sól himalajską, pieprz, paprykę i przyprawę do steków) Opłukane i osuszone mięso pozbawiamy tłuszczu i kroimy na plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy przyprawami, układamy w naczyniu(...)zapiekania skropionym olejem kokosowym, posypujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Wyjmujemy na godzinę przed pieczeniem. Cebulę kroimy w kostkę i mieszamy z majonezem. Rozkładamy na plastrach schabu (nie przykrywamy całej powierzchni kotleta), przykrywamy serem i oprószamy papryką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 200°C i pieczemy 45 minut bez przykrycia (jeżeli
mojewypiekiinietylkomuszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy(...)minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron
Pyry na GazNajdelikatniejsze chude mięso wieprzowe w aksamitnym sosie. Składniki 750 g polędwiczki wieprzowej limonka 200 g świeżego imbiru ząbek czosnku 1 łyżka oleju 250 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu rybnego natka pietruszki 1 łyżeczka czerwonego pieprzu Przygotowanie Limonkę wyszorowałem, starłem skórkę. Obrany imbir drobno starłem. Czosnek posiekałem. Wszystko wrzuciłem na rozgrzany olej. Smażyłem przez(...)małym ogniu. Włożyłem polędwiczkę, obsmażyłem przez 5 minut na złocisty kolor. Dolałem 3 łyżki letniej wody. Przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez 20 minut, często przewracałem mięso. Wlałem mleko kokosowe z łyżeczką cukru, sos rybny, gotowałem jeszcze 10 minut na małym ogniu bez przykrycia. Skropiłem niewielką ilością soku z limonki. Po wyłożeniu na talerz pokrojonej polędwiczki polanej sosem, posypałem
R'n'G Kitchenłyżeczka oleju lnianego (ok. 5 g) 1/2 opakowania bio sera twarogowego z jogurtem (Lidl) lub 75 g chudego twarogu połączonego z 2 łyżkami jogurtu naturalnego 2 szczypty wiórków kokosowych (ok. 3 g) cynamon 1. Kromki chleba skrop olejem, posmaruj miodem i twarożkiem. 2. Pomarańczę obierz i pokrój w plasterki. Ułóż je na twarożku. 3. Całość oprócz wiórkami kokosowymi i cynamonem
Vroblewska-fitlifesztuk: 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 gr drożdży świeżych 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży 1/4 szkl mleka letniego około 1/2 szkl mleczka kokosowego 1 i 1/3 szkl mąki pszennej parę kropel esencji cytrynowej ( niekonieczne ) olej do głębokiego smażenia 1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże ) z jedną łyżeczką cukru następnie(...)ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji ) 3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość
Gotowanie...to proste !możemy delektować się bez większych wyrzutów sumienia. Przepis na fit brownie z batatów: Składniki 2 bataty 2 garście daktyli 3 jajka 1/2 szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Orzeszki ziemne Przygotowanie Bataty obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do momentu, aż będą miękkie. Daktyle moczymy we wrzątku przez
ale Pyszniegram orzechów włoskich 150 gram orzechów nerkowca 50 gram siemienia lnianego 150 gram nasion słonecznika 50 gram nasion chia 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka cynamonu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 4 łyżki miodu Mieszanka suszonych owoców: 50 g owoców goji 50 g suszonych moreli 50 g suszonych śliwek(...)żurawiny 50 g suszonych daktyli W garnku podgrzewam olej kokosowy i miód. Dodaję przyprawy. Orzechy siekam. W misce mieszam płatki, orzechy, nasiona i mieszankę z oleju i miodu. Dokładnie mieszam całość i przekładam na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Płatki piekę przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Składniki mieszam co 5-10 minut
Mango Papajaszkl. mleka w proszku 1-2 płaskie łyżeczki żelatyny 50-65 g czekolady mlecznej 2 mleczne wafelki Lusette Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 wafelek mleczny Lusette Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce cukru i miskujemy dalej, aż do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem miksujemy do połączenia(...)pasem biszkoptu. Odkładamy na kilka godzin do lodówki. Gdy ciasto nieco stężeje wyjmujemy go z formy i odwracamy do góry dnem. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego, dekorujemy nią wierzch i boki ciasta. Na wierzchu układamy pokrojony na paseczki wafelek. Ja dodatkowo posypałam też ciasto krokantem. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone
Smaki Na Talerzu