przygotowania których nie potrzeba maszynki do lodów ani mieszania. Lody są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Jeszcze dodam że lody są wyśmienite:). Do przygotowania lodów kokosowych będziemy potrzebować: Z podanych proporcji wyjdzie około 1 L lodów 500 ml śmietany 30% lub 36% 1 szklanka (250 ml) mleka zagęszczonego słodzonego (skondensowanego) – około 300 g 2 mango(...)sumie przed obraniem około 1 kg) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Domowe lody kokosowe Przygotowanie: Najpierw przygotuję mango: Z dokładnie umytego mango odcinam końcówkę od strony łodyżki i wyrzucam. Następnie obkrawam mango dookoła pestki. Z odciętych kawałków wybieram miąższ, tak aby została tylko skórka którą wyrzucam (dokładnie pokazałam to na filmie). Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam
Uwaga Babcia GotujeSłodkość deseru zależy od brzoskwiń. Jeżeli są dojrzałe i słodkie nie dodawaj dodatkowego cukru. Bardzo lubię takie szybkie desery. Jako zapracowana mama serdecznie polecam:-) Składniki: 200ml mleczka kokosowego light łyżka wiórków kokosowych 2 brzoskwinie (słodkie i dojrzałe) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj. Przelej do foremek i zamroź
wysmienityryżowa – 140 g * duże jajko – 1 szt * mała marchew – 1 szt * mleko bezlaktozowe – 400 ml * cukier trzcinowy – 2 łyżki * sól – 1 szczypta * olej kokosowy do smażenia DODATKOWO: wiśnie + cukier do karmelizowania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchew, mąkę, mleko, cukier oraz szczyptę soli umieszczamy w blenderze -i dokładnie ze sobą miksujemy ( ciasto ma mieć konsystencję taką samą(...)klasyczne ciasto naleśnikowe – w razie potrzeby dosypujemy mąkę ). Smażymy na patelni natłuszczonej olejem kokosowym ( natłuszczamy delikatnie przed każdym naleśnikiem ). Podajemy na gorąco ze smażonymi z cukrem wiśniami na gorąco. Smacznego
Ostra na Słodkodzień wcześniej, przechować w lodówce i dopiero w dniu podania upiec lub usmażyć. Składniki na 8 placuszków: 250 g mąki razowej 100 g mąki do opruszenia 250 g mleka kokosowego 120 ml oleju roślinnego sok z połowy cytryny nasiona z 5 strąków kardamonu farsz: 150 g surowego kalafior bardzo drobno posiekanego 150-200 g ugotowanych ziemniaków (2-4 sztuki(...)drugie mi smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek. Smacznego! Artykuł Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfłyżki mąki ziemniaczanej ( z lekką górką ) 3 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 250 g masła Dodatkowo: około 8 łyżek dżemu z czarnej porzeczki 2 galaretki wiśniowe wiórki kokosowe, do oprószenia Wykonanie: Biszkopt: Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić(...)natomiast przy dłuższym boku z 6, co dało razem 24 otworki :) Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować na nim resztę kremu, omijając otworki. Posypać wiórkami kokosowymi. Otworki wypełnić lekko tężejącą galaretką ( najlepiej żeby w momencie wypełniania otworków była jeszcze płynna ). Wstawić do lodówki do stężenia kremu i galaretki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Opowieści z piekarnikakropel sztucznego aromatu migdałowego Polewa czekoladowa: 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej lub pół na pół 150 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: płatki migdałów lub wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem(...)sobie na pół ). Szpatułką lub szerokim nożem rozprowadzić polewę równomiernie po wierzchu i po bokach ciast ( na schłodzonym cieście polewa szybko zastyga ). Wierzch posypać płatkami migdałów lub wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, aby całość dobrze się zestaliła. Smacznego
Opowieści z piekarnikasera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 1/4 szklanki cukru 250 g masła 2 budynie waniliowe bez cukru 2 lyzki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 200 g wiórków kokosowych 1 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Ser mieszamy z jajkami. Mleko mieszamy z budynkami i mąka. Masło roztapiamy i dodajemy cukier, a następnie pozostale skladniki. Bardzo dokładnie mieszamy i gotujmy(...)czas mieszając żeby się nie przypalilo. Na dno formy wykładamy połowę biszkoptów i zalewamy połową goracej masy serowej na którą wykładamy pozostałe biszkopty i masę serową. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy do lodówki minimum
Lena Gotujepomidorków koktajlowych 1-2 cebule 50 g suszonych pomidorów- mogą być te w zalewie, a wtedy wykorzystaj pozostały olej do podsmażenia cebuli 400 ml mleka kokosowego (cała puszka) łyżeczka mieszanki garam masala płaska łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki suszonego imbiru szczypta kurkumy łyżeczka soli Przygotowanie: Do dużego garnka (3-5 litrowego) wlej na dno olej roślinny- 3-4 łyżki. Przez(...)czasu do czasu, bo dynia lubi wchłonąć cały tłuszcz, a potem się przypalać. Po 5 minutach dodaj sól. Posiekaj drobno suszone pomidory, dodaj do dyni razem z mlekiem kokosowym (cała zawartość puszki). Gotuj wszystko razem 5-10 minut- do czasu gdy dynia będzie dostatecznie miękka. Pomidorki poprzekrawaj na pół. dodaj do curry, wymieszaj i gotuj razem dosłownie minutę. Podawaj
greenscarfpół łyżeczki soli pieprz czarny pieprz ziołowy natka pietruszki 10 listków bazylii papryka ( po pół z każdego koloru ) cebulka czerwona olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do blendera dodajemy jaja , cebulkę pietruszkę , liście bazylii , pieprz , sól , i wszystko mielimy około 1 minuty . Kiedy jajka mamy już bardzo dobrze rozbite , naszą paprykę kroję w kostkę(...)następnie na rozgrzaną patelnie dodaję odrobinę oleju kokosowego i wylewam na patelnie do naleśników naszego omleta i posypuję na wierzch paprykę pokrojoną w kostkę , smażymy na małym ogniu do momentu aż się zarumieni , następnie delikatnie odwracam na drugą stronę , po czym nasz omlet jest gotowy do podania , ja osobiście dodaję z boczku pomidorka , smakuje super
Mój Smaksmażone bataty. Życzę Wam miłego poniedziałku :-) Składniki: 2 średnie bataty 3 garście fasolki szparagowej (około 1/2 kg) kilka suszonych pomidorów 12 plasterków boczku natka pietruszki sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końcówki, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie. Bataty obieramy i kroimy w drobną kostkę, pomidory i boczek kroimy w paski(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy na rozgrzany olej bataty, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i smażymy około 10 minut, co jakiś czas mieszamy. Bataty w tym czasie powinny nam zmięknąć. 3. Jak bataty będą miękkie dorzucamy do nich ugotowaną fasolkę, boczek i suszone pomidory. Mieszamy, smażymy jeszcze około 5 minut, dodajemy natkę pietruszki, mieszamy i doprawiamy :-) Gotowe :-) Smacznego :-))) #MyVictorinox
kruche babeczkizobaczyć w krótkim filmiku // Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki daktyli 1/4 szklanki płatków migdałowych 1/4 szklanki wiórków kokosowych 1/4 szklanki ziaren słonecznika 2 łyżki masła orzechowego 1/2 szklanki oleju kokosowego 150 g gorzkiej czekolady Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału
Via Gustomałej czerwonej cebulki spora garść świeżej kolendry około 400 g marchewek około 300 g różyczek kalafiora 3 – 4 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron lub roztopionego kokosowego) nierafinowana sól i przyprawy do warzyw: 2 łyżeczki garam masala, po 1 łyżeczce słodkiej papryki i kuminu, ostra papryka do smaku garść posiekanych pistacji, płatków migdałowych lub kokosowych 2 garście młodego szpinaku
Even Better Foodzawiera około 1300 mg wapnia). Jeśli więc dzieci powinny jeść jakieś słodycze, to tylko takie! Polecam! Składniki na ciasto: 3/4 szklanki migdałów, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków kokosowych, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 1 1/2 szklanki suszonych daktyli. Składniki na masę makową: 500 g maku niebieskiego, garść orzechów włoskich, garść migdałów, kilka suszonych daktyli, garść suszonych śliwek, garść suszonych(...)moreli, garść rodzynek, 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego RAW, ewentualnie kilka kropel olejku pomarańczowego. Wykonanie: Mak zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na minimum 30 minut. W międzyczasie siekamy orzechy i migdały oraz kroimy suszone owoce na drobne kawałki. Odlewamy wodę z maku, a następnie kilkakrotnie mielimy mak (w maszynce do mielenia kawy lub wysokoobrotowym blenderze). Do zmielonego maku dodajemy bakalie
Jeść, by żyć w zdrowiułyżki mąki pszennej 2 łyżki jogurtu (nie może być rzadki) 4 łyżeczki niskosłodzonych jabłek z cynamonem (ze słoiczka) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia około łyżeczki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: W miseczce mieszamy dokładnie (np. widelcem) mąkę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy jabłka z cynamonem i znów mieszamy. Masę wylewamy na nagrzaną patelnię z rozpuszczonym tłuszczem(...)mnie olej kokosowy). Omlet smażymy na małym ogniu, pod koniec można przez chwilę go przykryć pokrywką, aby góra lekko się ścięła i obrót był łatwiejszy. Sposób na łatwe obrócenie omletu – zsuwamy go z patelni na talerz. Następnie przykrywamy patelnią i obracamy, tak aby nasz omlet znalazł się na patelni nie obsmażoną stroną. Nasz szarlotkowy omlet kroimy na 4 części, układamy
Słodkie okruszkiryżu robi się reszta. Składniki na 4 porcje : 2 średnie cukinie około pół kg kalafiora podzielonego na małe różyczki 1 duża cebula pęczek natki pietruszki puszka 400 ml mleka kokosowego łyżeczka zielonej pasty curry płaska łyżeczka kuminu 2 ząbki czosnku łyżeczka soli Przygotowanie: W dużym garnku rozgrzej 3 łyżki oleju roślinnego i zeszklij drobno posiekaną cebulę (2-3 minuty smażenia(...)kostkę wielkości mniej więcej różyczek kalafiora, i duś wszystko razem 5-8 minut. Po tym czasie kalafior i cukinia powinny być wystarczająco miękkie. Dodaj całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą i doprowadź do zagotowania. Na samym końcu dodaj posiekaną pietruszkę. To wszystko. Najlepiej smakuje podane z ryżem. Artykuł Kalafiorowe curry z cukinią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarf