kokosowe - 19941 przepisów (strona:427/1330)

CHLEB BEZ MĄKI 142

słonecznika 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego 2 łyżki nasion chia dr Gaja 7 łyżek lnu mielonego dr Gaja 1 łyżeczka soli Słona Iwona 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu 1 i 3/4 szklanki wody Wykonanie: Olej kokosowy roztapiany w rondelku i mieszamy z wodą oraz miodem. W misce mieszamy składniki suche: płatki owsiane, płatki jaglane, ziarna

Kuchnia MagdaLeny
Green smoothie bowl 172

Zdrowa micha zielonego smoothie z awokado, jarmużem lub szpinakiem, młodym jęczmieniem, mlekiem kokosowym i ulubionymi dodatkami na wierzchu. Śniadanie mistrzów i prawdziwych smakoszy! Micha gotowa w kilka minutek- wystarczy wszystko zmiksować do uzyskania gęstego zielonego smoothie. Polecam!! Składniki: (na 1 porcję) Smoothie: 1 awokado 1 banan garść szpinaku lub liści jarmużu 200 ml mleka kokosowego (polecam domowej roboty

Nastoletnie Wypiekanie
Curry z kurczakiem i kalafiorem 367

nadzieję, że i Wy się skusicie, bo warto:) 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 duży lub 2 małe kalafiory 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 2 puszki mleka kokosowego (każda po 400 ml) 1 szkl. wody 1-1,5 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy ok. 1 łyżeczka przyprawy garam masala ok. 1/2 łyżeczki ostrej papryki szczypta cynamonu sól morska(...)Wrzucamy pokrojoną na plasterki papryczkę chilli oraz mięso. Gdy kurczak lekko się przesmaży dodajemy kalafiora. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Po około 1-2 minutach smażenia, zalewamy całość wodą i mleczkiem kokosowym i gotujemy pod przykryciem (do pożądanej miękkości kalafiora). Gdyby sos był za rzadki, redukujemy go do pożądanej konsystencji. Jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy całość solą. Podajemy z ryżem

Smaki Na Talerzu
Śnieżny puch 141

ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku.   spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36%  2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka: 1/2 szkl. wiórków kokosowych

Kolorowa kuchnia Elki
LETNIE TAJSKIE 211

jeszcze się nie skończył, wrócę do niej nie raz !   SKŁAD: 1/3 kalafiora garść fasolki szparagowej żółtej 1/2 młodej cukinii 1/2 kostki tofu 2 garści rukoli 3/4 łyżki mleka kokosowego 1 łyżka sosu tamari 3 łyżki posiekanego koperku przyprawy: kurkuma, słodka papryka, pieprz, sól, tajska mieszkanka* (opcjonalnie)   + suszone pomidory jako dodatek WYKONANIE: Na samym początku marynujemy tofu- kroimy(...)kostkę i w małej miseczce mieszamy z mlekiem kokosowym, sosem tamari i przyprawami. Następnie kroimy fasolkę szparagową, cukinie i kalafior na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię zalaną wodą z odrobiną oleju wrzucamy fasolkę szparagową i kalafior- dusimy pod przykryciem ok 10 min.  Dodajemy zamarynowane tofu i cukinię- całość dusimy 5-8 min. W tym momencie możemy dodatkowo doprawić nasze

healthy dreams
Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują 164

osobami. Zapraszam Was na sentymentalną wariację na temat tapioki – jednego z najpyszniejszych deserów Pudding z tapioki z karmelizowanymi śliwkami i marakują porcja dla dwóch osób 400 ml mleka kokosowego łyżka miodu 45 g tapioki marakuja 3 duże śliwki łyżka masła klarowanego łyżka miodu cynamon Do rondla z grubym dnem wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu. Gdy mleko

365 dni dookoła kuchni
Zupa curry z dynią i papryką 121

kminu rzymskiego 1 duża marchewka 3 nieduże ziemniaki 1 papryka słodka 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być też z puszki) 500 g dyni (może być mrożona) 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka oleju do smażenia sól do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy i drobno siekamy, a imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Marchewkę(...)cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Dodajemy przyprawy, ziemniaki i marchewkę. Smażymy przez kilka minut mieszając. Wrzucamy paprykę, ciecierzycę i dynię, zalewamy mlekiem kokosowym i szklanką wody. Gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dolewamy wody w zależności od preferowanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z ulubionym pieczywem np. chlebkiem roti

Lamarida.pl
Bezglutenowe ciasto z cukinii z malinami i borówkami 190

nadaje ona wilgotności i odpowiedniej konsystencji. Bezglutenowe ciasto z cukinii Drukuj Porcje: keksówka o długości 20cm Czas przygotowania: 1 godzina Składniki: 300g cukini 4 jajka 80g ksylitolu 60ml oleju kokosowego 1 lyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 100g mąki gryczanej 100g mąki jaglanej 50g mąki z tapioki 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 100g borówek(...)drobnych oczkach. Cukinię odstawiam na 15 minut aby puściła sok. 3 Białka oddzielam od żółek. 4 Żółtka mikserem ucieram z ksylitolem do uzyskania białej, puszystej masy. 5 Dodaję olej kokosowy i ekstrakt waniliowy. 6 Mąkę gryczaną, mąkę jaglaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia i cynamon przesiewam do miski. 7 Cukinię odciskam z nadmiaru wody, dodaję do ubitych zółtek

Book of spells
Bezglutenowa tarta z kurkami i serem pleśniowym 152

kurkami i serem pleśniowym przepis na blachę o średnicy 16 cm 200 g mąki z czerwonej soczewicy 50 g mąki ryżowej 20 g mąki gryczanej 80 g oleju kokosowego 200 ml zimnej wody 2 jajka 200 ml śmietany 30 200 g kurek 20 g masła klarowanego 100 g sera pleśniowego sól, pieprz W misce wymieszaj mąkę z czerwonej soczewicy, mąkę(...)ryżową oraz mąkę gryczaną. Następnie dodaj do niej olej kokosowy oraz zimną wodę. Zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki. W tym czasie obierz i dokładnie umyj kurki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, podsmaż na nim kurki (ok. 8 minut). W dużym kubku wymieszaj śmietanę z jajkami, masę dopraw solą

365 dni dookoła kuchni
Lody czekoladowe z awokado - pyszne, proste i super zdrowe 142

przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę. Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych. Zapraszam na lody - samo zdrowie i bardzo polecam! Składniki: 1 duże dojrzałe awokado 1 puszka mleka kokosowego 200 g gorzkiej czekolady 1/3 łyżeczka soli wanilia, płatki chili wg uznania Wykonanie: mleko wlać do garuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podrzewać do rozpuszczenia, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji(...)Odstawić do ostudzenia awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Dodać do ostudzonego mleka kokosowego i zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól masę budyniową przełożyć do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Deser z nasionami Chia i musem z owoców leśnych 380

dowolnych owoców zarówno świeżych jak i mrożonych. Przyznam szczerze, że do deseru z nasion chia bardzo długo się przekonywałam a jak się okazało niepotrzebnie.  Składniki: puszka mleka kokosowego 400 ml 200 ml mleka krowiego 2% 4 łyżki czubate nasion chia 3 łyżki naturalnego miodu  300 g owoców leśnych  maliny i kiwi do ozdoby Wykonanie: Do dużej misieczki(...)wylać mleko kokosowe i mleko krowie, wymieszać. Dodać miód wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać nasiona i bardzo dokładnie wymieszać. Mieszankę rozdzielić między naczynia i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia zmiksować owoce na gładkie puree, w razie potrzeby można dosłodzić miodem naturalnym. Udekorować malinami i kiwi.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Bezglutenowe, czekoladowe ciasto z cukinii 181

można użyć mniejszej to ciasto wyjdzie wyższe ale takie jest w sam raz) -300g mąki ryżowej (kupiłam w Lidlu) -3/4 szklanki cukru trzcinowego -1/2 szklanki oleju kokosowego -1/2 szklanki jogurtu naturalnego -100g masła -100g gorzkiej czekolady -2 pełne szklanki startej cukinii -pół łyżeczki proszku do pieczenia -1 mała łyżeczka sody oczyszczonej -2 jajka(...)Czekoladę siekamy na małe kawałki. Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w misce. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, ucieramy na kremową masę. Na przemian dodajemy jogurt, olej kokosowy, wymieszaną mąkę, delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia składników, dodajemy cukinię i czekoladę, wymieszamy powoli. Wylewamy na blaszkę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.  Pieczemy 50-60 minut zależy

Wypieki Rene
Smoothie piña colada z rumem 128

hiszpańskiego colada  oznacza przecedzony . A ananas w tym smoothie jest w całości i sprawia, że napój staje się bardzo gęsty. Egzotyczne trio w postaci zmiksowanego ananasa z kokosowym mlekiem i rumem jest moim zdaniem jednym z najlepszych alkoholowych połączeń, jakie wymyślił człowiek. Ale dzięki temu, że mamy tutaj do czynienia ze smoothie, nikt nas nie oskarży, jak będziemy popijać(...)rumu (u mnie Bacardi Gold) 1 łyżka cukru trzcinowego kostki lodu * PRZYGOTOWANIE Ananasa obierz, wytnij niejadalny środek, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj, aż otrzymasz  gładkie smoothie. Następnie wlej rum i wsyp cukier i wymieszaj na wolnych obrotach. Smoothie podawaj schłodzone z kostkami lodu (możesz je również zmiksować razem z ananasem

Food Square
Serowe knedle migdałowe w sosie brzoskwiniowym 148

takie danie a na pewno zyskacie uznanie u waszych pociech.  Zatem zapraszam do lektury i kuchni...  \ Składniki : Na ciasto 250 g chudego twarogu 40 g mąki kokosowej 60 g mąki pszennej 1 jajko (L) szczypta soli 0,5 łyżeczki ekstraktu migdałowego Na sos: 3 duże brzoskwinie  3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego 2 łyżki syropu amaretto 3 łyżki(...)soku z cytryny Wykonanie :  1.Twaróg miksujemy z jajkiem oraz mąką zwykłą oraz kokosową, a także szczyptą soli.  Wyrabiamy gładkie dość zwarte ciasto. Odkładamy na 20 minut.  2.Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię. Brzoskwinie myjemy i kroimy na ćwiartki usuwając pestki. Osuszamy. Kładziemy na patelni. Skórką do góry. Zasypujemy cukrem i gotujemy 2-3 minuty. Po tym czasie wlewamy

vaniliowoczekoladowa
Cukinia w sosie paprykowo-kokosowym 159

Cukinia w pysznym sosie z mleka kokosowego, wędzonej papryki, chilli, cebulki i czosnku.  Moje ulubione dane  nie wymagające ani dużo pracy ani czasu.  Składniki: cukinia 1/2 cebuli 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki wędzonej papryki 3 czubate łyżki gęstej części z mleka koksowego 2 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka maku  1 łyżeczka chilli 1/2 łyżeczki curry(...)delikatnie na oleju przez ok 1 minutę. Dosypać paprykę, chilli, curry i kurkumę. Podsmażać kolejną minutę. Na koniec dosypać sezam i mak, przemieszać chwilę na patelni. Dodać mleko kokosowe, wymieszać i zmniejszyć ogień. Pozostawić na delikatnym gotowaniu na czas krojenia cukinii. - cukinię przerobić w niteczki lub paseczki za pomocą julienne lub obieraczki - dokładne informacje tu <klik

Pora na pora i pomidora