produkty #House of Asia. Składniki: 1kg małży, najlepiej świeżych 60 g masła 5 pomidorów śliwkowych 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego świeżego imbiru 600ml mleka kokosowego House of Asia 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki sosu rybnego House of Asia sok z 1 limonki 2-3 młode cebulki natka kolendry pieczywo(...)bagietka) Wykonanie: W głębokiej patelni roztopić masło. Dodać pomidory pokrojone w niewielką kostkę, czerwoną paprykę pokrojoną w cieniutkie paski, imbir i zmiażdżony czosnek. Podsmażać około 2 minuty. Dodać mleko kokosowe i pastę curry, połowę natki kolendry, sos rybny i sok z limonki oraz poszatkowaną cebulkę. Podgotować całość przez około 5 minut, aż smaki się wymieszają, a mleko nieco się zredukuje
Pociąg Do KuchniSkładniki na około 4-6 porcji: 2 puszki mleka kokosowego House of Asia 8-10 liści limonki kafir House of Asia 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duża pierś z kurczaka 4 mini bakłażany tajskie 1 cebula 1 zielona papryka ćwiartka brokuła 1/2 małej cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych pęczek tajskiej(...)papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml mleka kokosowego House of Asia, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia ( ma to wyglądać tak jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś
Jemy PijemyPrzepis (z niewielkimi zmianami) pochodzi z książki: "Kokosowe przepisy na zdrowie". Kolejne ciasteczka, które piekłam kilka razy pod rząd. Jednym słowem są rewelacyjne! Smak i zapach sprawiają, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Dodatkowo można je upiec tak, aby były całkowicie chrupiące lub lekko ciągnące się w środku! Obie wersje to "niebo w gębie"! Kolejnym plusem jest fakt, iż nadają(...)kilku dniach, a nawet tygodniu - ciastka są doskonałe w smaku - tylko bardziej chrupkie. Polecam! (około 24 sztuki) 220g cukru brązowego (*) 1 łyżka cukru waniliowego 110g masła lub oleju kokosowego ( u mnie olej ) 1 jajko 125g mąki pszennej 80g otrębów owsianych (mogą być płatki błyskawiczne) 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo
Di gotujeszkoły. Miłośnicy chleba bananowego będą zadowoleni. Składniki: 2 dojrzałe banany 250 g mąki pszennej/orkiszowej 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru/ksylitolu 50 g wiórków kokosowych 2 jajka 125 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego Wykonanie: włączyć piekarnik i ustawić na 180`C. Keksówkę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia mąkę z proszkiem do pieczenia(...)przesiać do miski. Wmieszać cukier i wiórki kokosowe banany, olej i jajka wymieszać w drugiej misce masę bananową dołożyć do suchych składników i wymieszać do powstania gładkiego ciasta. Napełnić ciastem przygotowaną foremkę piec 60 minut, do zrumienienia. Początkowo studzić w foremce, następnie ciasto wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!hiszpańskiej czyli popularnych nasionek chia :) Jego zrobienie jest naprawdę dziecinnie proste i w zależności od tego na jaką bazę się zdecydujecie, tak będą smakowały nasionka – ja wybrałam mleko kokosowe. Polecam Wam pełnotłuste (ważne, żeby na puszce nie było napisu „light”) jest dużo smaczniejsze i ma lepszą konsystencję. Z podanych składników zrobiłam 4 słoiczki i pojemności(...)Składniki: 1 puszka mleka kokosowego (200-220 g) 3 łyżki nasion chia (4 jeśli Wasze mleko jest „light”) 1 puszka brzoskwiń z puszki (można wykorzystać dowolne świeże owoce) kiwi maliny Jeśli macie na tyle czasu nasionka chia trzeba wymieszać z mlekiem i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc. Jeśli deser ma być na już można przyśpieszyć proces
CiastkozercyMule można przyrządzać na różne sposoby, dzisiaj mam mule w sosie tajskim z mleczkiem kokosowym. Świeże mule myjemy i oczyszczamy. Najlepiej jest je wyszorować za pomocą ostrej drapaczki. Muszą być czyste muszelki i wszystkie muszą być zamknięte. Gdyby któraś z muszelek była lekko otwarta to uderz w nią nożem. Jak się zamnknie to znaczy, że jest dobra i świeża(...)razgrzanej patelni usmażyć pokrojoną drobno cebulkę, tylko tyle żeby zmiękła. Wlać wino, dodać pokrojoną trawę cytrynową, liście curry, zieloną pastę curry. Gotować tak długo, aż wino wyparuje. Wlać mleczko kokosowe, wymieszać. Doprawić solą i czarnym pieprzem. Wrzucić oczyszczone mule, przykryć i gowoać około 5-6 minut. Co jakiś czas potrząsnąć. Mule powinny się otworzyć, gdyby sie któraś nie otworzyła
Kuchnia Pokoleńjajka 1 duża cebula 3 łyżki płatków kukurydzianych lub owsianych 3 łyżki posiekanego drobno koperki 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki bulion warzywny (ok. 2 szklanek) olej kokosowy sól, pieprz Gotujemy w bulionie starte na tarce o grubych oczkach marchew i pietruszkę (do miękkości). W tym czasie mieszamy mięso mielone z jajkami, płatkami, koperkiem, posiekaną drobno cebulą(...)już miękkie odcedzamy je i lekko studzimy. Nie wylewamy bulionu! Mieszamy mięso, warzywa, doprawiamy do smaku (mięso musi być dobrze wyrobione). Następnie formujemy małe kulki. Wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy i lekko podsmażamy. Gdy pulpeciki będą już zarumienione wrzucamy je do gotującego się bulionu i trzymamy je pod przykryciem jeszcze ok. 5 min. W tym czasie możemy zrobić sobie
Kuchnia moimi oczamicharakterystyczny i znakomity ostro-kwaśny smak. Zupa Tom Yum jest bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Składniki: 400 ml wody 15 dużych krewetek obranych z pancerzyków 1 puszka mleczka kokosowego 2-3 łyżki pasty tom yum 1/2 cebuli 1 cebula szalotka 3-4 świeże ostre papryki chili 3 liście limonki kaffir 1 łodyga trawy cytrynowej 3 łyżki soku z limonki(...)cukru Świeża kolendra Imbir galangal Sposób przygotowania: Do dużego garnka wlewamy wodę. Gdy woda będzie gorąca dodajemy liście limonki kaffir, imbir galangal oraz łodygę trawy cytrynowej. Następnie dodajemy mleczko kokosowe. Gdy całość zagotujemy dodajemy do tego pokrojona w ćwiartki cebulę. Dodajemy również pokrojoną w podłużne plasterki papryczki chili oraz pastę tom yum. Zupę doprawiamy sosem rybnym oraz łyżką brązowego cukru
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOstatnimi czasy wiele słyszymy o zbawiennych właściwościach oleju kokosowego. Sama jestem wielką fanką tego produktu, w domu posiadam dwa słoiczki (jeden w kuchni, kolejny w łazience). Jednak olej nie jest jedyny cudem, który można wydobyć z tej niezwykłej rośliny. Artykuł Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska. pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEOstatnimi czasy wiele słyszymy o zbawiennych właściwościach oleju kokosowego. Sama jestem wielką fanką tego produktu, w domu posiadam dwa słoiczki (jeden w kuchni, kolejny w łazience). Jednak olej nie jest jedyny cudem, który można wydobyć z tej niezwykłej rośliny. Artykuł Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska. pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmąż :) A co pochwaliłam się. Była jeszcze zupa Tom Kha , yellow curry oraz szpinak wodny Składniki na około 4-6 porcji: 1 l śmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła(...)papryczkę chilli drobno posiekać. Bazylię oberwać z gałązek i podzielić na pół. Każdy doda je sobie na talerzu wg uznania. Na dno garnka wlać ok 100 ml śmietanki kokosowej, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Wlać resztę śmietanki. Dodać łyżkę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa
Jemy Pijemygarść posiekanego koperku 1/2 posiekanej dymki 2 garści świeżego, umytego szpinaku baby 1 plaster sera koziego na jeden omlet 2 plasterki boczku pieczonego na drugi omlet 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka masła klarowanego (po pół łyżki na jeden omlet) sól morska (u mnie z papryczką chili) pieprz ziołowy Do miseczki wbić jajka, dodać sól i pieprz, posiekany koperek(...)posiekaną dymkę oraz mleczko kokosowe. Całość rozmieszać Na patelni, na małym ogniu, rozpuścić 1/2 łyżki masła klarowanego i wylać pół porcji jajek. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż zetną się białka Następnie przerzucić omlet na drugą stronę i smażyć chwilę (druga strona smaży się szybciej) Omlet przełożyć na talerz i usmażyć drugi placek Na jeden omlet położyć połowę porcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwymieszać szpatułką. Formę na tartę natłuścić i wysypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć ciasto. Nadzienie: 2 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 5 łyżek cukru, 50g wiórków kokosowych, 50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty(...)cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 40 minut w temp. 160st. Podawać np. oprószone cukrem pudrem
Z miłości do słodkościkolacje, a nawet jako dodatek do zdrowszych deserów. Ja ją bardzo lubię jeść również od tak samą. Spróbujcie, polecam. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie Woj-len) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki płatków migdałowych 3 łyżki suszonych jabłek w kostce 1 łyżka suszonego berberysu* 1 łyżka miodu *można zastąpić np. posiekaną żurawiną, ale granola(...)będzie wówczas słodsza Przygotowanie: Do miseczki wsypujemy płatki owsiane górskie, dodajemy płatki migdałowe oraz łyżeczkę cynamonu (płaską), wszystko mieszamy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Następnie wsypujemy zawartość naszej miseczki. Smażymy składniki (lekko przemieszałam drewnianą łyżką), aż lekko się zarumienią i zaczną ładnie pachnieć (mały ogień). Następnie dodajemy łyżkę miodu, mieszamy całość drewnianą łyżką, tak aby miód połączył się z resztą
Słodkie okruszkiSKŁADNIKI: batat 1/2 cebuli duża marchew 2 pomidory łyżka gęstego mleka kokosowego przyprawy: tandoori masala, curry, słodka papryka, zioła zamiast soli , sól himalajska WYKONANIE: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je do garnka i dolewamy odrobinę wody- przykrywamy i dusimy 15 min. Dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, po czym dusimy kolejne
healthy dreams