kokosowe - 19941 przepisów (strona:438/1330)

MAKARON LINGUINE Z KREWETKAMI – TAJSKIE SMAKI 145

specjalnych zdolności kulinarnych SKŁADNIKI : świeży makaron linguine – 200 gram krewetki – 200 gram limonka – 1 sztuka czosnek – 2 ząbki papryczka chili – 1 sztuka lub pół zależy jaką ostrość preferujesz mleko kokosowe – pól puszki – 200 ml śmietana – 4 łyżki świeża pietruszka – pół pęczka cukier – pół łyżeczki ser parmezan – do posypania oliwa z oliwy sól i pieprz Posiekać obrany czosnek, pietruszkę i chili(...)cukru i skropić połową limonki. Dodać krewetki, sól i pieprz, wymieszać. Odstawić na 20 minut. Po tym czasie przesmażyć je na oliwie z oliwy przez 3 minuty. Wlać mleczko kokosowe i śmietanę. Wycisnąć pozostałe pół limonki. Makaron gotować w wodzie z łyżeczką soli przez 9 minut. Przełożyć na patelnię, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i dusić 5 minut. Przełożyć na talerz

kuchniabellissima.wordpress.com
Kokosowo - kakaowe kuleczki herbatnikowe 136

Szybki w wykonaniu deser, który idealnie pasuje do niedzielnej herbatki :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Skła dniki: 2 łyżki kakao   250 g margaryny schłodzonej Wiórki kokosowe 1/3 szklanki cukru pudru   2,5 opakowania maślanych herbatników     Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny(...)proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce, aby nabrały spójnej konsystencji. Smacznego

ChilliJemy
Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 210

kubkiem herbaty. Spróbujcie koniecznie :) Piernikowe ciasto na białkach bez cukru 5 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy garść posiekanych orzechów pekan 2 łyżki suszonej morwy białej (można lekko pokruszyć na mniejsze kawałki(...)mleka Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo ksylitol, ciągle ubijając. Mąkę orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i suszoną morwę. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę. Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach

FitKot
Dyniowe leczo 182

800g dyni (waga razem ze skórką) 1 czerwona papryka 1 cebula 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 cukinia 1 puszka pomidorów krojonych 300ml mleczka kokosowego 200ml bulionu sól pieprz 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki Dyniowe leczo – przepis: W moździerzu rozcieramy – pieprz cayenne, ostrą paprykę, słodką paprykę(...)miąższ kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w kosteczkę, a cukinię w półplasterki. Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonej pasty i całość przesmażamy przez ok. 5 minut. Dodajemy bulion i mleczko kokosowe. Całość dusimy przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy razem jeszcze przez ok. 10 minut.   Dyniowe leczo możemy podać ze świeżym pieczywem, albo ryżem. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z dyni 145

czegoś co rozgrzeje nasz organizm.  Zupa krem z dyni Składniki: 1 dynia (około 1,5 kg) 1 średnia marchewka 1 duże jabłko  1 litr wody puszka mleczka kokosowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry* szczypta papryki chilli  lub odrobina pasty chilli sól, pieprz opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru *  Jeżeli nie możesz znaleźć(...)kostkę. Przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj ok 40 min, aż wszystko będzie miękkie. Następnie za pomocą blendera zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do kremu mleczko kokosowe, chilii oraz przyprawy i gotuj około 10 minut.  Dodaj sól i pieprz według uznania. Zupę można podawać z ryżem, z chrupiącymi grzankami czy świeżymi ziołami lub nasionami.  Smacznego

wegujemy
SAŁATKA Z GRUSZKĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 174

pieczywem lub z grzankami np. z serem. Warta wypróbowania! Składniki: ok. 200 g miksu sałat 2 gruszki 150 g sera pleśniowego pojedynczy filet z kurczaka 1 łyżka wiórek kokosowych pieprz, sól, przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki wody 1 łyżeczka miodu  1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól Wykonanie(...)Kurczaka myjemy, suszymy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Gdy kurczak jest już prawie gotowy dodajemy wiórki kokosowe i smażymy kilka minut aż się przyrumienią. Kurczaka odsączamy z tłuszczu i zostawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy, suszymy, rozrywamy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Gruszki myjemy, suszymy, obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Kakaowo-orzechowe trufle jaglane 171

wszystkim z naturalnych i wartościowych składników.  Zapewniam Was,że trufle smakują wyśmienicie i  już nie raz zachwyciły moich gości.  1 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleczka kokosowego 1 szkl. wody  szczypta soli 20 szt daktyli 6 łyżek mielonych orzechów włoskich 1 łyżka miodu 2 łyżki kakao 2 łyżki likieru pomarańczowego 40% 4 łyżki prażonych nasion słonecznika(...)obtoczenia: kakao Kaszę wsypać na sitko,wypłukać i przelać wrzątkiem. Wodę zmieszać z mleczkiem kokosowym,dodać szczyptę soli i wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Daktyle przepłukać w ciepłej wodzie,posiekać i dodać do ciepłej kaszy. Zmiksować blenderem na papkę,dodać orzechy,miód ,likier i nasiona słonecznika. Wyrobić razem na jednolitą masę. Z masy

Kolorowa kuchnia Elki
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 162

Dzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze smaczniejsze niż wersja z glutenem , ale to już rzecz gustu. Niemniej jedne i drugie bardzo godne polecenia. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, ale nie tylko. Z podanych ilości wyszło mi ponad 30 ciasteczek, robiłam bardzo(...)cienkie. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych bezglutenowych (u mnie 320g) - 200g miękkiego masła - 1 szklanka* mąk bezglutenowych (u mnie po 1/4 szklanki: mąki teff, owsianej, kukurydzianej i kokosowej) - 3/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g czekolady

Smaczne Zdrowe
Dietetyczna serowa fantazja – babcia Basia 178

przepis na serowe danie , które polecam dla osób dbających o linię i prawidłowe odżywianie. ( przepis od dietetyka ) Składniki : 150 g twarogu chudego, 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki wiórków kokosowych, odrobina kakao naturalnego, suszone morele.                     Przygotowanie : Serek ucieramy z jogurtem i wiórkami kokosowymi . Nakładamy do salaterki i dekorujemy naturalnym kakao

Pysznosci Babci Basi
Dietetyczne domowe Rafaello babci Basi 123

możemy pozwolić sobie na zjedzenie takich ciasteczek : Rafaello. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej, 1/2 szklanki mleka 2 %, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 4 łyżki wiórków kokosowych, wanilia lub cukier waniliowy , Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę i mleko. Dodajemy opłukaną kaszę jaglaną i trochę wanilii , Zagotowujemy, nakrywamy przykrywką i zmniejszamy ogień. Gotujemy około 20 min, aż kasza(...)moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo po wierzchu. Pieczemy około 15 min w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek . Wiórki powinny upiec się na złoty kolor. Jest

Pysznosci Babci Basi
Cytrynowy puch babci Basi 166

litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz 3 opakowaniami Śnieżki. Pod koniec ubijania dodajemy 3/4 opakowania wiórków kokosowych. Następnie dodajemy ostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały czas miksując mikserem na niskich obrotach. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej(...)stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie wiórkami kokosowymi, Wstaw na noc do lodówki. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Gofry kokosowe z twarożkiem czekoladowym i malinami 130

Gofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka  2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów

Chocolate Muffin Blog
Smoothie z aronią - eliksir młodości 145

ilością owoców. Im więcej dodasz aronii, tym gęściejszy i bardziej cierpki wypijesz koktajl. Składniki:   1/2 szklanki aronii 1 słodka gruszka 1 banan niecała szklanka wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 cm imbiru Wykonanie: owoce umyć, a gruszkę, banana i imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki na dno blendera wlać wodę, dodać owoce, olej kokosowy i zmiksować do pożądanej konsystencji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Koktajl szpinak-nektarynka-winogrono 151

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej garść szpinaku 2 nektarynki garść winogrona Do blendera wlać wodę kokosowa. Dodać szpinak, winogrona oraz nektarynki pozbawione pestek. Zmiksować. Smacznego

Moja Galeria Smaku