litr wody , rozpuszczamy często mieszając galaretki i czekolady. Odstwawiamy do wystygnięcia . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz 3 opakowaniami Śnieżki. Pod koniec ubijania dodajemy 3/4 opakowania wiórków kokosowych. Następnie dodajemy ostudzoną mieszankę czekoladowo -galaretkową , cały czas miksując mikserem na niskich obrotach. Tortownicę wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy ułóż ściśle biszkopty i wylej na nie połowę masy śmietankowej(...)stężenia. Po wyjęciu z lodówki ułóż kolejną warstwę biszkoptu ( już nie tak ściśle ), wylej pozostałą część masy śmietankowo -galaretkowej. Wyrównaj wierzch ciasta i posyp obficie wiórkami kokosowymi, Wstaw na noc do lodówki. Smacznego
Pysznosci Babci BasiGofry kojarzą się raczej z kalorycznym deserem niż ze zdrowym posiłkiem. Te, przygotowane z mąki kokosowej idealnie sprawdzą się jako śniadanie o obniżonej zawartości węglowodanów. Są chrupiące, cudownie pachą kokosem i w niczym nie ustępują tym tradycyjnym. Jako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów
Chocolate Muffin Blogilością owoców. Im więcej dodasz aronii, tym gęściejszy i bardziej cierpki wypijesz koktajl. Składniki: 1/2 szklanki aronii 1 słodka gruszka 1 banan niecała szklanka wody 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 cm imbiru Wykonanie: owoce umyć, a gruszkę, banana i imbir obrać, pokroić na mniejsze kawałki na dno blendera wlać wodę, dodać owoce, olej kokosowy i zmiksować do pożądanej konsystencji
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej garść szpinaku 2 nektarynki garść winogrona Do blendera wlać wodę kokosowa. Dodać szpinak, winogrona oraz nektarynki pozbawione pestek. Zmiksować. Smacznego
Moja Galeria Smakuciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;) taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis. Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy
Cynamonowe szczęściekaszą gryczaną na słodko . Gryczanka, czyli kasza gryczana na śniadanie - wersja na słodko Wydrukuj przepis Porcji: 1 Czas przygotowania: 20 minut Potrzebujesz: 100g kaszy gryczanej niepalonej 100ml mleczka kokosowego 250-300ml wody 2 łyżki nasionek chia lub ewentualnie mielone siemię lniane 2-3 łyżki tahini 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego *dowolne owoce, np. maliny, borówki, banany, brzoskwinie(...)dowolne bakalie Wykonanie: 1 Kaszę gryczaną przepłucz na sitku pod bieżącą wodą. 2 Przełóż do garnka, wlej wodę i mleczko kokosowe. 3 Postaw na kuchence i gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut lub do momentu, gdy kasza będzie już ugotowana lub wręcz delikatnie rozgotowana. 4 Wyłącz ogień, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia
BlendmanSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 2 łyżki oleju kokosowego luz zwykłego 1 łyżka tartego imbiru 2 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka 1/3 główki kapusty 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego szczypta chili 1 łyżka oleju sezonowego posiekany szczypiorek świeża mięta 2 łyżka sezamu W głębokiej patelni rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć imbir i posiekany czosnek. Dodać pokrojonego kurczaka, smażyć
Moja Galeria Smakujedna flaszka pasaty- takigo przeciyru ze tōmatōw, abo i soku) 1 mało cukinia 1 cebula 2 z ōmbki czosku gorść słōnecznika połra łyżek oliwy 2-3 łeżki oleju kokosowego połra gałōnzkōw bazylii sōł i pieprz 2 szklōnki wody Do gorka wlyjcie oliwa, wciepcie czosnek, pokrōno byle jak cebula i trocha jōm zeszklijcie. Potyn wlyjcie tam flaszka przeciyru abo pokrōne, łobrane(...)dejcie trocha soli, pieprzu, listki bazyli i niech sie to powarzi. Bez tyn czas na suchoł patelnia dejcie na chwila nasiōna słōnecznika, a za chwila wlyjcie tam trocha łoleju kokosowego (pōnoś łon je nojlepszy do smażynia), a jak go niy mołcie, to moge być tyż oliwa i wciepcie tam pokrōno na małe kōnski cukinia- jak je małoł, to niy trza
Chop w kuchnipociech:) Wystarczy dodać jogurt/kefir/mleko, jakiś owoc i idealne śniadanie na start gotowe. Składniki: 200 g płatków owsianych górskich 200 g płatków orkiszowych pełnoziarnistych 3 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego 1 szklanka orzechów włoskich 2 łyżki słonecznika 1 szklanka żurawiny 1 szklanka rodzynek 2 szklanki suszonych jabłek 1/3 szklanki migdałów Migdały i orzechy nie za grubo posiekać. Płatki owsiane(...)płatki orkiszowe wymieszać z orzechami, migdałami i słonecznikiem. Do garnuszka włożyć miód z olejem kokosowym i na małym ogniu podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i połączą ze sobą. Wlać do mieszanki płatków i dokładnie ze sobą wymieszać - tak, aby wszystko było pokryte glazurą. Masę równomiernie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Włożyć do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni
My simple kitchenzdrowie?! Osoby nie lubiące dietetycznych słodyczy - zmienią zdanie próbując takie szyszki. Sprawdziłam to na moich bliskich! (8 dużych sztuk lub więcej mniejszych) 70g orkiszu ekspandowanego 10 łyżek oleju kokosowego 4-5 łyżek cukru brzozowego (ksylitolu) 1,5 łyżki kakao Na zimnej patelni umieścić olej kokosowy, ksylitol i kakao. Wszystko razem podgrzać (na minimalnym ogniu) - energicznie mieszając do całkowitego połączenia
Di gotujeminut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód. Wierzch: 2 białka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.wiórków kokosowych szczypta soli Białka ubić z solą i cukrem, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut
Moje domowe kucharzeniepięknie pachnie i wspaniale wzbogaca smak chałwy. Do masy można dodać kakao lub posiekane orzechy :) Składniki: 200 g sezamu 2-3 łyżki miodu 1/2 szklanki słonecznika 1 łyżka oleju kokosowego Sezam i słonecznik podprażyć lekko na suchej patelni, aż zacznie ładnie pachnieć. Zmielić w młynku do kawy lub blenderze kielichowym (idealny będzie Thermomix). Olej kokosowy rozpuścić i wymieszać
Chocolate Muffin Blogschabu bez koście sól słodka mielona papryka kminek mielony sok z 1/2 cytryny Do gotowania : 1,5 l wody ziele angielskie liść laurowy 200 g wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie: Buraczki(...)kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną z papryką i kminkiem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam. W garnku gotuję wodę z przyprawami, dodaję wiórki kokosowe, nakładam sito do gotowania na parze i partiami układam plastry schabu, nakrywam przykrywką i gotuję pod przykryciem, aż mięso zetnie się z obu stron. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenwcześniej przygotować kaszę gryczaną (przygotowujemy ją wg. przepisu na opakowaniu). Składniki: 1 torebka kaszy gryczanej, 1 kalafior, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 3 marchewki, kurkuma, sól, pieprz, olej kokosowy, jarmuż Kaszotto z kalafiorem i jarmużem - jak przygotować googletag.cmd.push(function() { googletag.display("div-gpt-ad-1438249643431-0"); }); Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. W międzyczasie w woku, albo dużym garnku podsmażamy(...)odrobinie oleju kokosowego drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kalafiora myjemy i drobno kroimy, dodajemy go na patelnię. Podsmażamy chwilę i dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę. Całość podsmażamy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kurkumą. Dodajemy przygotowaną wcześniej kaszę gryczaną i podsmażamy razem jeszcze ok. 3 minut. Jarmuż kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy do przygotowanego kaszotto. Smacznego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jest dobrym pretekstem, żeby zrobić coś słodkiego. Składniki: (na 3 czekolady wielkości tej na zdjęciu) ♥ 2/3 filiżanki karobu lub gorzkiego kakao - czekolada z karobu będzie słodsza. ♥ 1/2 filiżanki oleju kokosowego ♥ 1/2 filiżanki syropu z agawy (lub innego płynnego słodzidła) ♥ granat filiżanka=250g Wykonanie: Kakao wymieszałam z olejem oraz syropem. Powstałą w ten sposób masę czekoladową rozsmarowałam na papierze do pieczenia(...)Czekoladę posypałam granatem oraz wiórkami kokosowymi i lekko je wgniotłam, aby nie odpadały od masy. Najlepiej całą czekoladę gęsto pokryć granatem, jest wówczas najsmaczniejsza. Odstawiłam na pół godziny do zamrażalnika. Mój zeszłoroczny przepis walentynkowy: http://kasiaweganka.blogspot.com/2014/02/witarianskie-czekoladki-kakaowe-z.html Ostatnio zaczęłam zastępować kakao karobem. Ciężko mi się zdecydować, które z nich jest smaczniejsze, ale chyba jednak stawiałabym na kakao (może to kwestia
Kasia Sarna