upalne lato, stąd słoneczny, egzotyczny koktajl w przerwie od przygotowań świątecznych. Świetny sposób na przemycenie odrobiny tropikalnych wakacji do codzienności. Składniki (2 porcje): 1 średni ananas 150 ml mleczka kokosowego 1 pomarańcza 2 banany 4 owoce kiwi Przygotowanie: 1) Ananasa obrać, usunąć twarde części, pokroić w kostkę i wrzucić do wysokiego naczynia. 2) Do ananasa dodać wyciśnięty sok z pomarańczy(...)oraz pokrojone banany. 3) Na koniec dolać mleczko kokosowe i wszystkie składniki dokładnie zblendować. 4) Obrać kiwi, usunąć jak najwięcej nasion i tak przygotowane osobno zblendować na mus. 5) Do szklanek (kieliszków) nałożyć mus z kiwi, a następie delikatnie łyżką koktajl ananasowy, tak aby warstwy jak najmniej się zmieszały. 6) Podawać od razu po przygotowaniu. Rada: Jeżeli chcesz aby koktajl
Fitsweet.meugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód, daktylowy) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka Wszystkie składniki umieścić w malakserze lub wysokoobrotowym blenderze, zmielić na jedwabiście gładką masę. Kremem posmarować ciasto. Smacznego! Wegańskie krówki morelowe Wegańskie krówki morelowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)ugotowanej ciecierzycy mała garść orzechów lub 3 łyżki masła orzechowego 3 łyżki płynnego słodzika (syrop z agawy, klonowy, miód) 3 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka oleju kokosowego 50 ml mleka'; document.write
moj przepis naTakie ciasto to każdy lubi i jest bardzo proste w wykonaniu. Zachęcam do wypróbowania. Przygotowanie masy kokosowej – na patelni roztopić masło dodać cukier, wymieszać. Chwilkę smażyć żeby cukier się roztopił. Dodać kokos i mieszając smażyć aż lekko nabierze złotawego koloru. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnej masy dodać jajka, wymieszać. Wykonanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę(...)formy. Forma o wymiarach 25-30 cm. Truskawki umyć osuszyć, wyciąć szypułki. Jak truskawki są duże do przeciąć na pół. Rozłożyć truskawki na cieście. Na truskawkach rozłożyć masę kokosową. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 190 C i piec 30-40 minut. Ciasto musi urosnąć i nabrać złotego koloru. Polecam
Kuchnia Pokoleńhitem tej jesieni! Składniki: (na 2 porcje) 100g ciemnej czekolady 70% kakao 50g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki likieru kokosowego dekoracja jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada Wykonanie: Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy n agzie, aby woda zawrzała. Do mniejszego rondelka wkładamy połamaną czekoladę(...)cynamon. Czekolada powinna być dość gęsta. Jeśli chcemy rzadszą masę, możemy użyć więcej mleka. Gorącą czekoladę przekładamy do filiżanek, dekorujemy wg upodobania. Delektujemy się, bo jest czym! Smacznego! Artykuł Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniażurawinę czy rodzynki. Drukuj Batony fit z masłem orzechowym, amarantusem i orzechami Składniki 50 g ekspandowanego amarantusa (popping) 80 g gorzkiej czekolady ( u mnie 90%) 50 g oleju kokosowego + 1 łyżka 120 g masła orzechowego 3 łyżki kakao 4 łyżki miodu 200 g orzechów mleko (opcjonalnie) Sposób przygotowania Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku. Czekoladę z łyżką oleju rozpuszczamy w kąpieli
Mieszam w Garnkudwie duże porcję (lub trzy mniejsze). Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5 szklanki mleka (u mnie migdałowo-ryżowe) 1 dojrzały banan 1 łyżeczka miodu 3 łyżki oleju kokosowego + owoce do dekoracji Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu ok. 10-15 minut. Zostawiamy pod przykryciem, aż kasza będzie zupełnie miękka(...)wpije całe mleko. Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy olej kokosowy, miód i banana. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy do miseczek (lub słoiczków :) ) i dekorujemy świeżymi owocami. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyuspokajające, polecam koktajl na sobotnie lub niedzielne popołudnie. W koktajlu słodziwem są suszone daktyle. Składniki (na 2-3 szklanki): 300 g rabarbaru 150 g suszonych daktyli 200 ml mleka kokosowego kilka liści mięty (u mnie omszona) kilka liści melisy cytrynowej Rabarbar obrać z zewnętrznej skórki i pokroić w drobną kostkę. Rabarbar przerzucić do garnka i zalać 150 ml wody(...)Zagotować. Daktyle pokroić na podobne kawałki i wrzucić do garnka z rabarbarem. Gotować całość do miękkości rabarbaru. Zawartość garnka przełożyć do blendera kielichowego. Dodać mleko kokosowe oraz melisę i miętę. Całość zmiksować. Przelać koktajl przez gęste sito. Ewentualnie rozcieńczyć przegotowaną wodą
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki na 1 porcję: 1 szklanka wody kokosowej 4 łyżki płatków owsianych 50 g mrożonych jagód 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżka płatków migdałowych Płatki owsiane ugotować na wodzie kokosowej. Pod koniec gotowania dodać jagody oraz syrop klonowy. Przełożyć do miseczki, posypać płatkami migdałowymi
Moja Galeria Smakuporcji 8 krokietów. Nadzienie – serek mascarpone wymieszać z cukrem do smaku. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut. Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto(...)Następnie pozostałe brzegi, Położyć krokiety stroną złożenia do dołu. Przygotowanie krokietów do smażenia – w jednej miseczce widelcem rozbić jajka. W drugiej dużej misce ugnieść płatki i dodać wiórki kokosowe. Rękoma rozgnieść na drobne kawałeczki. Każdy krokiet obtoczyć w jajku, a potem w płatkach. Strona złożenia krokieta musi być smażona pierwsza. Smażenie krokietów – są dwa sposoby
Kuchnia Pokoleńfrużeliną owocową Ciasto 370 gramów mąki pszennej typ 450 30 gramów mąki kukurydzianej 2 żółtka 200 gramów masła minimum 82 % tłuszczu 100 mililitrów bardzo zimnej wody 15 gramów oleju kokosowego 4 łyżki syropu klonowego (/ można pominąć) Masa budyniowa 200 mililitrów mleka krowiego/kokosowego 70 gramów kaszy jaglanej 1/2 szklanki rodzynków (/ około 50 gramów) 2 banany Frużelina z owoców 300 gramów owoców(...)winogron (do dekoracji) 1 łyżka miodu/lub 2 łyżki syropu klonowego/syropu daktylowego/ lub 1 bardzo dojrzały, rozgnieciony banan (/ można pominąć) Ciasto – wykonanie Wodę wstawić do lodówki. Masło i olej kokosowy trzymać w lodówce do ostatniej chwili. Przygotować okrągłą formę na tartę, o średnicy 27 cm. Wysmarować masłem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać do miski. Masło posiekać na małe kawałki
KrupeczkiSkładniki na 2 porcje: 2 jajka M 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g) 2 lekko czubate łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g) 1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g) 2/3 szklanki mleka 2% (ok. 160 g) 1 łyżka ksylitolu (ok. 10 g) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatki: 1/2 banana (ok. 60 g) garść winogron (ok. 70 g) 3 łyżeczki(...)truskawkowego niskosłodzonego (ok. 45 g) 1/2 łyżeczki ciemnego kakao (ok. 3 g) 1 łyżeczka mleka 2% (ok. 5 g) 1 łyżeczka miodu (ok. 6 g) olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia (ok. 1 łyżeczka łącznie) 1. Jajka, płatki, mąkę, siemię, mleko, sodę i ksylitol wrzuciłam do miski i zblendowałam. 2. Placuszki smażyłam w silikonowej foremce
Vroblewska-fitlifeCiasto: 7 jajek 200 g masła 300 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 5o g wiórków kokosowych i zmielonych migdałów tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Wierzch: słoik prażonych jabłek Polewa : 4 łyżki mleka 100 g masła 70 g cukru pudru 2 batoniki chałwy ( użyłam dużych(...)czym schłodzić w lodówce. Resztę ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 1 godz. Oddzielnie ubić 5 białek z resztą cukru na sztywno i wymieszać z wiórkami kokosowymi i zmielonymi migdałami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , natłuszczamy i sypiemy bułka tartą. Na dno i brzegi tortownicy rozsmarujemy ciasto ciemne na to pianę z kokosem i migdałami, jabłka oraz
Różne smaki w kuchniniemowlakowi jedzenie? Złociste, orientalne udka z kurczaka zagrodowego. Orientalna, warzywna zupa curry 1 szklanka wody/wywaru warzywnego 1 marchewka 1/2 pasternaka (można pominąć) 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 szklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr korzenia imbiru (można pominąć, albo zastąpić skórką z 1/3 cytryny (sparzonej)) Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych(...)witaminy bulion warzywny, własnej roboty (przepis pojawi się na blogu niebawem). Dodajemy curry i starty imbir/skórkę z cytryny. Warzywa wsypujemy do wody/bulionu. Gotujemy 3 minuty. Dodajemy mleko kokosowe, . Gotujemy 3 minuty. Zupę podajemy różnie, albo w kubku doidy, albo w miseczce i kładziemy obok łyżkę. Czasami maluchy chętnie korzystają z naszej pomocy w trzymaniu łyżki. Pomagajmy. Ważne żeby
Krupeczkiciepło. Można go grillować lub opiekać w piekarniku.” Smoothie ananasowe z kurkumą. Składniki: - 1/2 świeżego dojrzałego ananasa – 1 dojrzały, zamrożony banan – 1 pomarańcza – 1/2 puszki mleka kokosowego – 1/2 łyżeczki kurkumy – kilka kostek lodu Do kielicha miksera wrzucamy obrany i pokrojony w kostkę ananas, fileciki wykrojone z pomarańczy (z pozostałości wyciskamy i dodajemy sok), wlewamy mleko(...)kokosowe – miksujemy. Dodajemy zamrożonego banana, wsypujemy kurkumę. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kostki lodu i krótko miksujemy. Przelewamy do szklanek lub pucharków. Podajemy natychmiast. Smoothie ananasowe z kurkumą – zimne, gęste, kremowe, idealne na upały… i nie tylko. Orzeźwi, ugasi pragnienie, ale też zaspokoi głód. Pożywne, bardzo aromatyczne, pełne witamin, minerałów – jednym słowem – bardzo zdrowe. Dodatek kurkumy nadaje
mojewypiekiinietylkodużej ilości cukru, a przy użyciu królowej kasz – kaszy jaglanej. Deser powala na kolana, a smakiem dorównuje znanemu batonikowi. Spróbujcie! Składniki na 4-5 porcji: – 400ml mleczka kokosowego (1 puszka) – 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) – 100ml wody – 40g orkiszu ekspandowanego (lub innego zboża) + do dekoracji – 1-2 łyżki ksylitolu – 1 laska wanilii Polewa(...)gorzkiej czekolady – 60-70ml mleka (krowiego, sojowego) Kaszę jaglaną kilkukrotnie płuczemy i umieszczamy w rondelku wraz z mleczkiem kokosowym, ksylitolem, wydrążonymi ziarenkami laski wanilii i wydrążoną laską. Całość gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do miękkości kaszy, od czasu do czasu mieszając. Wydrążoną laskę wyrzucamy, a kaszę studzimy. Czekoladę roztapiamy w mleku, w kąpieli wodnej, ciągle mieszając. Kaszę
Be Fit Be Strong