się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub z owocami morza. Curry na blogu curry(...)minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 zielonej papryki 5 plastrów pieczonej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz listki natki lub kolendry Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobna kostkę. Chili kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek
Kulinarne przygody Gatityciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy. nadzienie kokosowe: 150 g wiórek kokosowych 60 g cukru pudru 100 g masła 3 łyżki mleka wykonanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos
Domowy Smak Jedzeniałyżeczki bg proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 150 g daktyli (1 szklanka) 250 g roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego 30 g oleju kokosowego, roztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy(...)łyżeczki bg proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 150 g daktyli (1 szklanka) 250 g roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego 30 g oleju kokosowego, roztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy
moj przepis nanecie przepis na takie piernikowe czekoladki, no i zrobiłyśmy takie czekoladki na święta..szybko się robi, czasu troszkę zajmuje tylko schłodzenie czekoladek,ale warto poczekać. 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki kakao 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Olej kokosowy roztopić. Dodać resztę składników i wymieszać. Przelać do foremek na czekoladki.Schłodzić w lodówce
Moje domowe kucharzeniearomatu (ekstraktu) waniliowego 250 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: kwaśny dżem (np. malonowy lub porzeczkowy) wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto białe: Jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając, następnie dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)smarować kremem a drugą dżemem, łączyć tak by krem i dżem stykały się ze sobą, czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich kromek. Na koniec polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto słodzić w lodówce. Kroić pod skosem. Smacznego
My sweet a lifełyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 7 dkg cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Piana: 3 łyżki wiórek kokosowych 2 białka 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli Przygotowanie. Płatki owsiane wymieszać z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem i orzechami laskowymi. Ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć(...)kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego
mecooksNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 100g daktyli bez pestek + 1 szklanka wody 150g oleju kokosowego 2 łyżki ciemnego kakao lub karob garść dowolnych orzechów Wykonanie: daktyle namoczyłam w szklance wody około godziny wcześniej nim zabrałam się za przygotowanie czekolady, natomiast autorka przepisu sugeruje aby daktyle zalać wodą i gotować(...)chwili, aż większa część płynu wyparuje. Chodzi o to żeby daktyle były miękkie bo wtedy bez problemu możemy je zblędować na papkę dodajemy teraz olej kokosowy ( można go lekko rozpuścić i w pół płynnej postaci dodać do masy ) ,ciemne kakao lub karob oraz posiekane orzechy całość mieszamy formę do keksówki 20x10cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy
Słodkie zapomnieniehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg twarogu zmielonego 3-4 łyżki ksylitolu 5 średnich jajek 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kokosowej 8 kropli olejku np. waniliowego do ciast ( dałam ziarna z połowy laski wanilii) dodałam garść żurawiny Dodatkowo: 1-2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% oraz owoce i płatki migdałowe(...)tworząc esy floresy w oryginalne sernik jest polany w całości czekoladą i przyozdobiony owcami i migdałami. Wykonanie: wszystkie składniki wkładamy do miski tj. ser, ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i kokosową, olejek waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy do połączenia się składników, na koniec jak lubicie polecam dodać garść żurawiny sernik przekładamy do tortownicy 30cm lub formy (np25x30cm) wyłożonej
Słodkie zapomnienieCalibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 150g jogurtu greckiego 2 średnie jajka ½ szklanki mleka kokosowego lub innego 2-3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli lubicie słodsze wypieki ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 8 moreli, przekrojonych na pół Kruszonka(...)łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki ksylitolu 8 łyżeczek oleju kokosowego Wszystkie sadniki wkładamy do miski i zagniatamy z nich kruszonkę. Wykonanie: do miski wkładamy jogurt, jajka, mleko oraz ksylitol i mieszamy za pomocą rózgi następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy ciasto wykładamy do np. sylikonowej formy 20x20cm , na wierzchu
Słodkie zapomnienieSkładniki (15-16szt.): 100g mąki razowej orkiszowej 1 szklanka amarantusa ekspandowanego ½ łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 50g roztopionego oleju kokosowego 50g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo do przełożenia: np. powidła śliwkowe lub krem czekoladowy Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy(...)odstawiamy do drugiej miski wkładamy jajka, roztopiony olej kokosowy, cukier oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy, następnie do mokrych składników dodajemy suche i całość mieszamy do połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę , zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy na złoty kolor
Słodkie zapomnieniepietruszki (+ 2 posiekanej pietruszki łyżeczki do posypania) 4 listki świeżej mięty skórka starta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny (+ 1 łyżka do polania przed podaniem) 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 cytryny szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie 1 Pstrągi dokładnie skrobię pozbywając się łuski i myję. 2 Pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym(...)kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do naczynia blendera. 4 Bazylię, pietruszkę, miętę oraz startą skórkę z cytryny dodaję do naczynia blendera. 5 Zalewam zioła sokiem z cytryny, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 6 Czerwoną cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanych składników i dokładnie mieszam łyżką. 7 Piekarnik
Book of spellsSłodkie i zdrowe smoothie z dyni i banana Muszę przyznać, że koktajle z dyniowym puree bardzo przypadły mi do gustu. Koktajl z dyni i banana z mlekiem kokosowym i przyprawami korzennymi to kolejny z serii dyniowych koktajli, które na pewno na dłużej zagoszczą w moim jadłospisie. Koktajl a la pumpkin spice ma bardzo słodki smak wzmocniony pikantnymi i rozgrzewającymi przyprawami(...)mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Smoothie z dyni i banana Drukuj Porcje: 2 porcje (700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie
Book of spellsPintereście ! Domowa granola dyniowa Drukuj Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyżka sproszkowanego cynamonu 1/2 łyżki sproszkowanej gałki muszkatołowej 1/2 łyżki sproszkowanych goździków 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu Przygotowanie 1 Płatki(...)przesypuję do dużej miski. 2 Orzechy siekam na mniejsze kawałki, dodaję do płatków owsianych i dokładnie mieszam. 3 W kąpieli wodnej lub w rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczam olej kokosowy. 4 Dodaję ksylitol i mieszam aż się trochę rozpuści. 5 Cały czas mieszając dodaję syrop klonowy, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. 6 Mieszam do uzyskania jednolitej
Book of spellssłodyczy. Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka 0,5 szklanki jogurtu greckiego 100 g miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 g daktyli (około 8 sztuk) 100 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych 1 jabłko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej wykonanie(...)miseczce łączymy suche składniki: mąkę, migdały, gałkę, cynamon i sodę. Miód i olej kokosowy podgrzewamy by były płynne, a następnie miksujemy z daktylami. Jajka ubijamy z jogurtem greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy
Przysmaki Karolkinaprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) 1 banan 80 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 15 g melasy z trzciny cukrowej szczypta soli 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypywania 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)Następnie wymieszać go w misce z mąką, sodą oczyszczoną, przyprawą do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i imbirem w proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą. Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka
Nastoletnie Wypiekanie