kokosowe - 19941 przepisów (strona:421/1330)

Curry z dynią 152

się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry(...)minut Składniki: 1 spora cebula 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 zielonej papryki 5 plastrów  pieczonej dyni 1 łyżeczka pasty curry 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml olej do smażenia sól pieprz listki natki lub kolendry Wykonanie: Czosnek obieramy i drobno siekamy, cebulę również obieramy i kroimy w drobna kostkę. Chili kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek

Kulinarne przygody Gatity
rolada a la bouny bez pieczenia 338

ciasto, jeśli jest za sypkie dodajemy troszkę więcej mleka. Gotowe przekładamy na papier do pieczenia lub folię aluminiową i formujemy, wałkujemy prostokąt (ok. 20x30cm) lub większy a cienszy. nadzienie kokosowe: 150 g wiórek kokosowych 60 g cukru pudru 100 g masła 3 łyżki mleka wykonanie: Do rondelka wkładamy masło, cukier oraz wlewamy mleko. Podgrzewamy aż masło się rozpuści. Dodajemy kokos

Domowy Smak Jedzenia
Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) 192

łyżeczki bg proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 150 g daktyli (1 szklanka) 250 g roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego 30 g oleju kokosowego, roztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy(...)łyżeczki bg proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 150 g daktyli (1 szklanka) 250 g roślinnego mleka 1 łyżka octu jabłkowego 30 g oleju kokosowego, roztopionego 175 g konfitury z pomarańczy/jabłek (najlepiej bez cukru) 200 g czekolady 70%, pokrojonej na drobne kawałki (u mnie 50 g czekolady gorzkiej 70% ze skórką pomarańczy

moj przepis na
Piernikowe czekoladki 163

necie przepis na takie piernikowe czekoladki, no i zrobiłyśmy takie czekoladki na święta..szybko się robi, czasu troszkę zajmuje tylko schłodzenie czekoladek,ale warto poczekać. 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 4 łyżki kakao 2 łyżki pudru z ksylitolu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Olej kokosowy roztopić. Dodać resztę składników i wymieszać. Przelać  do foremek na czekoladki.Schłodzić w lodówce

Moje domowe kucharzenie
Metrowiec z dżemem 266

aromatu (ekstraktu) waniliowego 250 g masła Na polewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: kwaśny dżem (np. malonowy lub porzeczkowy) wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto białe: Jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając, następnie dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem(...)smarować kremem a drugą dżemem, łączyć tak by krem i dżem stykały się ze sobą, czynność powtarzać, aż do wykorzystania wszystkich kromek. Na koniec polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto słodzić w lodówce. Kroić pod skosem.  Smacznego

My sweet a life
Świąteczny sernik dyniowy z persymoną 127

łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 7 dkg cukru pudru 2 żółtka 1/2 łyżeczki: cynamonu, gałki muszkatołowej i mielonych goździków 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Piana: 3 łyżki wiórek kokosowych 2 białka 1 łyżeczka cukru pudru szczypta soli Przygotowanie. Płatki owsiane wymieszać z rozpuszczonym masłem, cukrem pudrem i orzechami laskowymi. Ułożyć na blasze uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć(...)kokosa powinna zostać przygotowana w momencie gdy nasze ciasto jest już w piekarniku. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli. Gdy ubite, dodajemy cukier puder a następnie stopniowo wiórka kokosowe. Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 40 minut. Po 40 minutach wyjmujemy ciasto i szybko wylewamy na nie pianę z białek i kokosa. Kontynuujemy pieczenie przez kolejne 30 minut. Smacznego

mecooks
CZEKOLADA DAKTYLOWA Z ORZECHAMI 73

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 100g daktyli bez pestek + 1 szklanka wody 150g oleju kokosowego 2 łyżki ciemnego kakao lub karob garść dowolnych orzechów   Wykonanie: daktyle namoczyłam w szklance wody około godziny wcześniej nim zabrałam się za przygotowanie czekolady, natomiast autorka   przepisu sugeruje aby daktyle zalać wodą i gotować(...)chwili, aż   większa część płynu wyparuje. Chodzi o to żeby daktyle były miękkie bo wtedy bez problemu możemy je zblędować na papkę dodajemy teraz olej kokosowy ( można go lekko rozpuścić i w pół płynnej postaci dodać do masy ) ,ciemne kakao lub karob oraz posiekane orzechy całość mieszamy   formę do keksówki 20x10cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy

Słodkie zapomnienie
ODCHUDZONY SERNIK BEZ CUKRU 179

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 kg twarogu zmielonego 3-4 łyżki ksylitolu 5 średnich jajek 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki kokosowej 8 kropli olejku np. waniliowego do ciast ( dałam ziarna z połowy laski wanilii) dodałam   garść żurawiny Dodatkowo: 1-2 tabliczki czekolady gorzkiej 70% oraz owoce i płatki migdałowe(...)tworząc esy floresy w oryginalne sernik jest polany w całości czekoladą i przyozdobiony owcami i migdałami. Wykonanie: wszystkie składniki wkładamy do miski tj. ser, ksylitol, jajka, mąkę ziemniaczaną i kokosową, olejek waniliowy lub ziarenka z laski wanilii i miksujemy do połączenia się składników, na koniec jak lubicie polecam dodać garść żurawiny sernik przekładamy do tortownicy 30cm lub formy (np25x30cm) wyłożonej

Słodkie zapomnienie
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI I KRUSZONKĄ-ODCHUDZONE 271

Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 150g jogurtu greckiego 2 średnie jajka ½ szklanki mleka kokosowego lub innego 2-3 łyżki ksylitolu lub więcej jeżeli lubicie słodsze wypieki ½ szklanki mąki ryżowej ½ szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia około 8 moreli, przekrojonych na pół Kruszonka(...)łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki ksylitolu 8 łyżeczek oleju kokosowego Wszystkie sadniki wkładamy do miski i zagniatamy z nich kruszonkę. Wykonanie: do miski wkładamy jogurt, jajka, mleko oraz ksylitol i mieszamy za pomocą rózgi następnie do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąki oraz proszek do pieczenia, mieszamy ciasto wykładamy do np. sylikonowej formy 20x20cm , na wierzchu

Słodkie zapomnienie
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA Z AMARANTUSEM 159

Składniki (15-16szt.): 100g mąki razowej orkiszowej 1 szklanka amarantusa ekspandowanego ½ łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 50g roztopionego oleju kokosowego 50g brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo do przełożenia: np. powidła śliwkowe lub krem czekoladowy   Wykonanie: do miski wkładamy mąkę, amarantus, cynamon, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy(...)odstawiamy do drugiej miski wkładamy jajka, roztopiony olej kokosowy, cukier oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy, następnie do mokrych składników dodajemy suche   i całość mieszamy do połączenia składników za pomocą np. łyżki do lodów   lub zwykłej łyżki nabieramy masę , formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wykładamy na blaszkę ,  zostawiamy odstęp między nimi ciastka pieczemy   na złoty kolor

Słodkie zapomnienie
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 276

pietruszki (+ 2 posiekanej pietruszki łyżeczki do posypania) 4 listki świeżej mięty skórka starta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny (+ 1 łyżka do polania przed podaniem) 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 cytryny szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie 1 Pstrągi dokładnie skrobię pozbywając się łuski i myję. 2 Pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym(...)kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do naczynia blendera. 4 Bazylię, pietruszkę, miętę oraz startą skórkę z cytryny dodaję do naczynia blendera. 5 Zalewam zioła sokiem z cytryny, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 6 Czerwoną cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanych składników i dokładnie mieszam łyżką. 7 Piekarnik

Book of spells
Smoothie z dyni i banana 211

Słodkie i zdrowe smoothie z dyni i banana Muszę przyznać, że koktajle z dyniowym puree bardzo przypadły mi do gustu. Koktajl z dyni i banana z mlekiem kokosowym i przyprawami korzennymi to kolejny z serii dyniowych koktajli, które na pewno na dłużej zagoszczą w moim jadłospisie. Koktajl a la pumpkin spice ma bardzo słodki smak wzmocniony pikantnymi i rozgrzewającymi przyprawami(...)mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Smoothie z dyni i banana Drukuj Porcje: 2 porcje (700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie

Book of spells
Domowa granola “pumpkin spice” 225

Pintereście ! Domowa granola dyniowa Drukuj Porcje: ok. 500g (blacha ok. 25x40cm) Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Składniki: 200g płatków owsianych bezglutenowych 100g migdałów 80g orzechów pekan 20g oleju kokosowego 40g ksylitolu 2 łyżki syropu klonowego 100g puree z dyni 1 łyżka sproszkowanego cynamonu 1/2 łyżki sproszkowanej gałki muszkatołowej 1/2 łyżki sproszkowanych goździków 1/2 łyżeczki sproszkowanego kardamonu Przygotowanie 1 Płatki(...)przesypuję do dużej miski. 2 Orzechy siekam na mniejsze kawałki, dodaję do płatków owsianych i dokładnie mieszam. 3 W kąpieli wodnej lub w rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczam olej kokosowy. 4 Dodaję ksylitol i mieszam aż się trochę rozpuści. 5 Cały czas mieszając dodaję syrop klonowy, puree z dyni, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki i kardamon. 6 Mieszam do uzyskania jednolitej

Book of spells
Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami 210

słodyczy.   Ciasto piernikowo-daktylowe z bakaliami składniki: 100 g mąki owsianej 100 g mielonych migdałów 2 jajka 0,5 szklanki jogurtu greckiego 100 g miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 g daktyli (około 8 sztuk) 100 g suszonej żurawiny 50 g orzechów laskowych 1 jabłko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej  wykonanie(...)miseczce łączymy suche składniki: mąkę, migdały, gałkę, cynamon i sodę. Miód i olej kokosowy podgrzewamy by były płynne, a następnie miksujemy z daktylami. Jajka ubijamy z jogurtem greckim. Do ubitych jajek dodajemy zmiksowane daktyle z miodem i olejem. Do masy dodajemy mieszankę suchych składników. Dokładnie mieszamy i dokładamy żurawinę, pokrojone w kosteczkę jabłko i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy

Przysmaki Karolki
Wegańskie zdrowe pierniczki 151

naprawdę kruche ciasteczka z dużą ilością korzennych przypraw. Z dnia na dzień coraz smaczniejsze. Polecam! Składniki: (na 35-40 sztuk) 1 banan 80 g oleju kokosowego w temperaturze pokojowej 15 g melasy z trzciny cukrowej szczypta soli 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej + odrobina do podsypywania 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 10 g przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru(...)Następnie wymieszać go w misce z mąką, sodą oczyszczoną, przyprawą do pieczenia, szczyptą soli, cynamonem i imbirem w proszku. Banana obrać ze skórki, zmiksować blenderem do gładkości z olejem kokosowym i melasą.  Bananową masę wymieszać z suchymi składnikami w misce, następnie zagnieść dłońmi w jednolitą kulę ciasta. Ciasto od razu rozwałkować na stolicy oprószonej mąką, wykrawać dowolne ciasteczka

Nastoletnie Wypiekanie