kokosowe - 19941 przepisów (strona:416/1330)

Batoniki kokosowe 264

Mega kokosowe, rozpływające się w ustach. Można zrobić ich więcej i przechowywać dłużej w szczelnym pojemniku w zamrażarce - o ile cokolwiek zostanie ;-) Składniki: 250 g wiórków kokosowych (+ 2 łyżki do dekoracji ) 250 ml śmietanki 30 lub 36% pół szklanki cukru 200 g masła dobrej jakości 2 mleczne czekolady 1 gorzka czekolada Przygotowanie: Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam śmietankę oraz(...)cukier. Gotowałam przez około 5 minut, ciągle mieszając. Do zagotowanej masy dorzuciłam wiórki kokosowe i dokładnie wymieszałam. Na dużą blaszkę wyłożyłam folię spożywczą, na której równomiernie rozłożyłam masę kokosową. Ostudziłam i na trzy godziny wstawiłam do zamrażarki. Czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej. Masę kokosową pokroiłam w prostokątne batoniki, które zanurzałam w czekoladzie i dekorowałam wiórkami kokosowymi. Gotowe batoniki wstawiłam jeszcze

Kulinarny Pamiętnik
Kokosowe cudo 221

Pyszne ciasto np.na Dzień Babci i Dziadka też.....Lubicie ciasta z kokosem? jeśli tak ,to  polecam..pycha...Pomysł z masą kokosową podpatrzyłam u Dorotki.  Zdjęcia po rozkrojeniu niestety zabrakło.. Biszkopt: 4 jajka 1 szkl.mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kokosowa: 0,5 l mleka 1/2 szkl.cukru(...)margaryny  25 dkg wiórków kokosowych Kresto 1 cukier waniliowy Dodatkowo śnieżka w proszku 200 ml mleka Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki lub tortownicy .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut

Moje domowe kucharzenie
Koktajl ananasowo-kokosowy 201

podwieczorek - ZRÓB KOKTAJL ! Ja robię bardzo często, bardzo różne. Wykorzystując owoce sezonowe lub, kiedy mam zachciewajkę - tropikalne :) Wszak, trzeba umilać sobie życie - prawda ? Do koktajlu ananasowego użyłam napoju kokosowego Alpro . To jedna z nowości, jakie wprowadziła firma. I powiem Wam, że do koktajli napój ten jest wspaniały. Dzięki niemu codzienne koktajle zyskują nowy smak. Poza ananasem miksowałam też maliny - było(...)pysznie !   Składniki: * 1/2 dojrzałego świeżego ananasa * 1 szklanka napoju kokosowego Alpro Wykonanie: Z ananasa odkrój skórę, oraz wytnij zdrewniały środek. Owoc pokrój w cząstki. Do blendera kielichowego ( lub do wysokiego naczynia ) przełóż owoce, dodaj napój kokosowy i zmiksuj. Podczas gorących dni polecam wcześniej schłodzić ananasa i napój kokosowy. Podawać od razu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Kurczak w zielonym sosie curry 292

Przepyszny obiad w 30 min ? może Was zaskoczyć połączenie ostrego smaku pasty curry z mlekiem kokosowym, ale :) najlepszą recenzją mojego obiadu dostałam wczoraj od 9 letniej wnuczki znajomych:Pytam się dziewczynki czy chce zjeść obiad z moim synkiem, odpowiedziała mi że tak. Poinformowałam babcię że potrwa jest lekko ostra- na co babcia odpowiedziała- że wnuczka nie je ostrego :) , ale niech(...)rozgrzanym oleju w woku lub patelni dodajemy pokrojoną  w piórka cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy

Smaki Edyty
Malinowa tarta na kokosowym spodzie 283

łatwo się je przygotowuje a wszyscy je lubią;) Poza tym nie wymagają pieczenia, a podczas letnich upałów jest to ogromną zaletą;) Ciasteczkowy spód, do którego tym razem dodałam wiórki kokosowe, i masa malinowa pokryta warstwą świeżych malin. Latem nie ma lepszego deseru:)) Spód: 200g herbatników,  200g masła,  50g wiórków kokosowych,  1,5 łyżki brązowego cukru.  Herbatniki(...)zmielić w blenderze na pył. Masło stopić z cukrem, dodać do ciastek wraz z wiórkami kokosowymi, krótko zmiksować. Rozłożyć równomiernie na dnie i bokach formy na tartę o śr. 27cm. Schłodzić. Nadzienie: 500g malin,  150g cukru pudru,  skórka z 1/2 cytryny,  200g gęstej śmietany 18%,  200 g białego serka kremowego,  2 łyżeczki żelatyny.  350g

Z miłości do słodkości
Kurczak w mleczku kokosowym z sezamem - kuchnia azjatycka 165

Kolejne danie na obiad w kuchni azjatyckiej to kurczak w mleczku kokosowym z curry z dodatkiem sezamu. Przepyszne połączenie smaków i aromatów. Polecam jako jedno z wielu dań kuchni azjatyckiej. składniki: - pierś z kurczaka - połowa puszki mleczka kokosowego - sezam - 2 ząbki czosnku - ocet ryżowy słodki - sos sojowy jasny - curry - łyżka mąki kukurydzianej - łyżka tajskiej pasty kokosowej (bardzo ważny(...)składnik) Kurczaka mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, sosem sojowym, octem, curry, smażymy w rozgrzanym woku, dodajemy resztę składników, zalewamy mleczkiem kokosowym , dusimy około 5-6 minut, zagęszczamy mąką kukurydzianą, posypujemy sezamem. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Tort Pinacolada z bezą kokosową! 136

się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną Poncz nr 1 na dwa blaty : - sok z 1/2 cytryny - 3 łyzki syropu klonowego - 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii - 100 ml przegotowanej wody Poncz nr 2 na 1 blat: - 50 ml wody - 2 łyżki Blue Curacaco - łyżka soku z limonki Beza kokosowa: - 3białka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wiórków kokosowych - 5 łyżek cukru Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1) Ponadto: - 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy) Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami

SMYKWKUCHNI
Domowe wafelki kokosowo-krówkowe 183

smakołyki. Masa do wafelków przyjmie prawie każdy smak, jaki tylko sobie wymyślicie, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ja proponuję dwa smaki. Tradycyjną krówkę i masę śmietankową z wiórkami kokosowymi. Wafelki można przygotować przekładając je nadzieniami naprzemiennie, tak jak ja to zrobiłam lub zrobić wafelki w dwóch różnych smakach. Robi się je szybko i przyjemnie. Tak naprawdę, to ich przygotowanie(...)więcej, jeśli ktoś lubi bardzo słodkie) 3 szklanki mleka w proszku (ja użyłam granulowanego odtłuszczonego, bo tylko takie dostałam, ale nie miałam z nim żadnych problemów) 2 szklanki wiórków kokosowych Dodatkowo: jeśli wafli nie kupiliśmy w tzw. „sreberku”, to będziemy również potrzebować spory kawałek folii aluminiowej do owinięcia całości 200 g miękkiego masła miksujemy na puch, a następnie, ciągle miksując

Ratunku obiad
Drożdżowe rolls'y z budyniem kokosowym 264

wreszcie z dumą zaprezentować. Z dumą, bo kiedyś drożdżowe wypieki nie bardzo mnie lubiły, a teraz nie sprawiają mi już najmniejszego problemu :))) Drożdżowe ślimaczki na kefirze z budyniem kokosowym (z przepisu wychodzi 12 sporych bułeczek) Do ciasta drożdżowego potrzebujemy: 4 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam zwykłej, najzwyklejszej, typ 500) 1/2 szklanki cukru + 4 płaskie łyżeczki 3/4 szklanki kefiru(...)świeżych drożdży dużą szczyptę soli Do budyniu: 3 i 1/2 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 szklankę wiórków kokosowych Drożdże wkruszamy do miseczki i zasypujemy 4 łyżeczkami cukru. Czekamy aż się rozpuszczą i delikatnie spienią. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy masło (może być delikatnie ciepłe

Ratunku obiad
Kokosowy krem mascarpone na musie z mrożonych truskawek 151

podajemy od razu po przygotowaniu. Zamrożone truskawki po zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże). Składniki (2 porcje):  - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru) - 125 g serka mascarpone - likier kokosowy, malibu lub inny likier - cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu(...)wcześniej dowolnym alkoholem. Dodajemy cukier puder do smaku. 2. Zamrożone truskawki miksujemy blenderem. Dodajemy do smaku cukier puder. 3. Do kieliszka nakładamy zmiksowane truskawki, a na nie warstwę kremu kokosowego. Podajemy od razu. 4. Serduszko namalowałam końcówką łyżki - nałożyłam odrobinę lekko rozpuszczonej masy truskawkowej na masę kokosową i ukształtowałam serducho. Wskazówki:  - jeśli nie chcecie podawać bardzo zimnego deseru można

Kraina Tysiąca Smaków
Tort makowo kokosowy 331

więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby  go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku(...)pieczenia 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mielonego maku BackMit Blat kokosowy 3 białka 100 g cukru 150 g kokosu Kresto Krem  1 litr kremówki 0,5 kg mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fix dżem brzoskwiniowy do posmarowania migdały płatki  Kresto do posypania Przygotowanie: Biszkopt: białka ubić na sztywno. Dodawać porcjami cukier i po 1 żółtku

Ala piecze i gotuje
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 288

Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką to czysta improwizacja, zaznaczam, że bardzo smaczna i wyglądająca również apetycznie. Zawsze uwielbiałam wiórki kokosowe, nigdy nie oprę się świeżym, pachnącym truskawkom, pianka z jogurtu też warta jest uwagi. A łącząc wszystko 3 w 1 = smaczne ciasto. Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką jest jednym z najsmaczniejszych jakie przygotowałam. Polecam również inne przepisy wykorzystujące(...)wiórki kokosowe: Mini Bounty w gorzkiej czekoladzie (mini bounty zartbitter) oraz wiórki kokosowe i truskawki: Ciasto kokosowo-truskawkowe Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną , Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowy sernik na śmietanie 197

była odpowiednia, bo nic nadzwyczajnego się nie wydarzyło. Wydarzył się natomiast pyszny niby sernik, puszysty i lekki jak chmurka. Również magiczny, bo znika w niewyjaśniony sposób. Zapraszam na kokosowy sernik, który podpatrzyłam w czasopi śmie  ATavola (Kwieceń 2008). Kokosowy sernik na śmietanie 300 ml śmietanki 32% (u mnie 250 ml) 150 ml mleka( u mnie(...)masło/margaryna ( stopić i ostudzić) 90 g mąka kokosowa( u mnie wiórki 110g) 80 g mąka pszenna 4 jajka 120 g cukru 1 cytryna bio( skórka i sok) 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier puder do posypania. Całe jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mąkę i proszek. Następnie stopniowo dodajemy mąkę kokosową (wiórki), roztopione masło i ocieploną śmietankę

Mia Cucina Sofieta
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 149

ryżowa jest istotnym składnikiem   kuchni japońskiej i innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego(...)masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki soku z limonki 300 ml mleka 70 g wiórek kokosowych Do nasączenia babeczek: 4 łyżki “ domowego mleka kokosowego” 4 łyżki likieru Malibu Rozpoczynamy od przygotowania dzień wcześniej „domowego mleka kokosowego”.  Wiórki zalewamy na początek jedną szklanką gorącego mleka, zostawiamy do napęcznienia

Mia Cucina Sofieta
Kurczak po jamajsku 279

Dzisiaj trochę szaleństwa- I kuchnia jamajska. Miłośnicy curry nie będą zawiedzeni. Mieszanka tymianku, curry I mleka kokosowego- rozpali w Was niesamowitą energię :) a smak pozostanie w pamięci na długo . Jako ciekawostka- czy wiecie że kuchnia jamajska, która  wchodzi w skład kuchni karaibskiej swoje korzenie ma w kuchni- afrykańskiej, amerykańsko-indyjskiej, arabskiej, europejskiej I chińskiej. Zaczynamy:  Składniki:3 piersi(...)kminek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I 0,5 szkl wody. Gotujemy ok 3-5 min. Ponownie dodajemy kurczaka do garnka, marchew pokrojona w talarki, fasolkę śmietanę I mleko kokosowe. Jeżeli potrawa jest za gęsta dodajemy troche wody. Przykrywamy I dusimy ok 10 min. Gotowe :) Kurczaka podajemy z ryżemSmacznego

Smaki Edyty