łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli Krem: 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki(...)cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta soli 1/2 puszki białej fasoli (200 g) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera
Poezja smakuilość do minimum. Bazą tortu jest ciasto marchewkowe, które upiekłam na mące pełnoziarnistej. Bez sody (bo jest dla mnie za bardzo wyczuwalna). Ciasto przełożyłam kremem budyniowym z wiórkami kokosowymi i cząstkami ananasa. Jest to już prawie zapomniany przepis na krem do tortów (obecnie królują kremy na bazie bitej śmietany i serka mascarpone). Budyń można ugotować samemu lub skorzystać z gotowego(...)document.createElement('script');pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Torcik marchewkowy z kremem kokosowym PRZEPIS Temperatura pieczenia: 180 o C Czas pieczenia: o k. 45 min. Ciasto /insp iracja: MW , ø 18 cm / 2/3 szkl. mąki pełnoziarnistej 0,5 szkl. cukru brązowego 1,5 łyżeczki
coolinarnastrefa.blogspot.comodatek mleczka kokosowego i masła orzechowego nadaje bardzo ciekawy, oryginalny smak. Warto od czasu do czasu spróbować czegoś innego, odkrywać nowe smaki i połączenia. Ja to danie zrobiłam w wersji wegetariańskiej, ale można również dodać kawałki kurczaka lub paseczki wołowiny (na pewno będą świetnie pasowały). P.S Danie na zdjęciu może nie prezentuje się zbyt efektownie, ale było naprawdę smaczne. :) Makaron(...)sosie kokosowym PRZEPIS (źródło: "Makaron . D ania tradycyjne i nowe przepisy") Składniki (na 3 porcje) 275 g ulubionego makaronu (u mnie penne tricolor) 3 łyżki oleju arachidowego (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 posiekane ząbki czosnku 2 pokrojone szalotki (użyłam jedną średnią cebulę) 226 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną) 100 g pomidorków cherry, pokrojonych na pół
coolinarnastrefa.blogspot.comLekkie i oryginalne w smaku ciasto makowo-brzoskwiniowo-kokosowe :) Składniki: Biszkopt: - 6 jajek - 3 łyżki maku - 6 łyżek cukru pudru - 6 łyżek mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Placek kokosowy: - 6 jajek - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 30 dag wiórków kokosowych Masa: - puszka brzoskwiń - 1 budyń śmietankowy - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżka mąki - 1 kostka masła(...)Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka a na koniec mąkę z proszkiem oraz mak. Delikatnie mieszamy i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 C Placek kokosowy: ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy żółtka oraz wiórka kokosowe. Mieszamy delikatnie i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 C. Masa: brzoskwinie odcedzamy, na 1 szklance soku z brzoskwiń
Zainspirowana w kuchnisię już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki. Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fabryka pomysłówpyszne biszkoptowe kostki skąpane w kakaowej polewie i oprószone wiórkami kokosowymi zwane lamingtonami to tradycyjne ciasteczka australijskie sprzedawane na jarmarkach, dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i doskonale znane każdemu małemu Australijczykowi. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906. U mnie w domu przygotowywane były bardzo często na różne okazje i nazywaliśmy je kokosankami(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Polewa: 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach
Cynamonowe szczęścietego orzechy i gorzka czekolada, więc czego chcieć więcej! Idealne w podróż, czy jako przekąska w plecaku w ciągu dnia. Składniki 100 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej duże jajko 2 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu po pół łyżeczki cynamonu i imbiru suszonego garść orzechów np. nerkowców duża szczypta soli
Analiza Smakumało węglowodanów. Składniki jakie będą potrzebne: – 400 g jogurtu greckiego – 2 łyżki erytrytolu – 2 małe banany – 1 szklanka domowej granoli – 2 kiwi – płatki kokosowe do posypania – sok z limonki Kiwi pokrój w kostkę. Banany pokrój w półplasterki i skrop je sokiem z limonki. Jogurt grecki wymieszaj z erytrytolem. Połowę jogurtu przełóż do pucharków(...)posypać granolą. Następnie połóż kawałki owoców. Całość przykryj pozostałym jogurtem. Wierzch posyp płatkami kokosowymi. W weekendy można sobie pozwolić na dłuższe przygotowanie śniadania, jednak w ciągu tygodnia szybkie przepisy na śniadanko to podstawa. Jogurt grecki, banan , kiwi , domowa granola. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale także dostarcza mnóstwo witamin, wapnia, białka , zdrowych węglowodanów, których nasz organizm desperacko potrzebuje każdego
Zdrowy Styl Joannyosób: ● 800 g filetu z dorsza (bez skóry i ości) ● 6 limonek ● 1 pęczek zielonej cebulki ● 2 ząbki czosnku ● 1 mała papryczka ● 1 pęczek świeżej kolendry ● 200 ml mleczka kokosowego ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 owoc granatu ● sól, pieprz Przygotowanie: Wyciśnij sok z limonek, odstaw. Drobno poszatkuj cebulkę, czosnek i papryczkę, wrzuć do miski. Wlej sok z limonki(...)drobną kostkę (ok 1 cm grubości) i przełóż do miski, delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią żywnościową odstaw do lodówki na 4 godziny. Wyjmij kawałeczki dorsza z marynaty, dodaj mleczko kokosowe, oliwę z oliwek, i połowę marynaty. Banany obierz i pokrój w talarki. Owoc granatu przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Delikatnie wymieszaj oba owoce i dodaj do ceviche. Posyp resztą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskalatenią gwaracnją, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 2 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała łyżeczka i dla mnie
moj przepis nabardzo dobrej jakości, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała łyżeczka i dla mnie
moj przepis naoleju rzepakowego – 1 łóżeczka soli – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka nasion chia – ¾ łyżeczki sody oczyszczonej – 1/3 szklanki mąki kokosowej – ½ szklanki nasion słonecznika – ½ szklanki nasion dyni Migdały wsypujemy do robota kuchennego, przetwarzamy do momentu aż uzyskamy ładnie posiekane orzechy. Następnie wsypujemy siemię lniane i ponownie włączamy robot(...)około 20 sekund. Kolejnym produktem jaki umieszczamy w robocie są jajka, olej rzepakowy, sól, syrop klonowy, ocet jabłkowy, nasiona chia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kokosową. Włączamy robot i czekamy aż masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto na chleb. Wierzch chleba
Zdrowy Styl Joannybatoniki z masłem orzechowym. Robią się błyskawicznie i są bardzo podzielne. Spróbujcie :) Składniki ( około 20 batoników): 60g ryżu preparowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego (dla zapachu) 70g oleju kokosowego 180g masła orzechowego 70g miodu Przygotowanie: Miód, masło orzechowe i olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy ekstrakt waniliowy. Do miski wsypujemy ryż
ChilliJemymnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 wiórków kokosowych 80 g groszku ptysiowego Brześć około 300 g herbatników 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego(...)cukrem pudrem i ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej. Postępujemy tak do końca, aż wyczerpie nam się budyń :D Na koniec w masę należy wmieszać wiórki kokosowe oraz groszek ptysiowy. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy
MamaOskarkamąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu łyżka oleju rzepakowego 30 ml zimnej wody 100 g jogurtu kokosowego lub sojowego Sok wyciśnięty z cytryny Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę gryczaną, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, skrobię i ksylitol. Wymieszaj dokładnie(...)kubku wymieszaj olej, wodę, sok z cytryny i jogurt kokosowy lub sojowy. Również dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę przełóż do keksówki. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni, piecz ciasto ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Dietetyczne ciasto
365 dni dookoła kuchni