kokosowe - 19941 przepisów (strona:418/1330)

Słoneczne rafaello z groszkiem ptysiowym bez pieczenia 135

mnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 wiórków kokosowych 80 g groszku ptysiowego Brześć około 300 g herbatników 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego(...)cukrem pudrem i ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej. Postępujemy tak do końca, aż wyczerpie nam się budyń :D Na koniec w masę należy wmieszać wiórki kokosowe oraz groszek ptysiowy. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy

MamaOskarka
Dietetyczne ciasto cytrynowe 150

mąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu łyżka oleju rzepakowego 30 ml zimnej wody 100 g jogurtu kokosowego lub sojowego Sok wyciśnięty z cytryny Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę gryczaną, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, skrobię i ksylitol. Wymieszaj dokładnie(...)kubku wymieszaj olej, wodę, sok z cytryny i jogurt kokosowy lub sojowy. Również dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę przełóż do keksówki. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni, piecz ciasto ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego   Artykuł Dietetyczne ciasto

365 dni dookoła kuchni
Indyjski sambar i "Marzenia szyte na miarę" 138

ludziom unikającym glutenu. Składniki (na 5-6 porcji): 130 ml czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki 4 ziemniaki 1 średnia pietruszka 400 ml mleka kokosowego kawałek (ok.12 cm) pora suszone lub świeże chili puszka krojonych pomidorów lub sosu pomidorowego 3 spore różyczki brokuła sól Warzywa obrać.  Marchewki pokroić w talarki lub półtalarki. Pietruszkę(...)sambar i starty imbir. Nie przypalać! Do garnka z przyprawami dodać pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Wymieszać, by przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Zdrowa granola orzechowa - z masłem orzechowym i tahini :) 114

pestek dyni  45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini (Terrasana) 60 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 60 g syropu klonowego  40 g oleju kokosowego  Przygotowanie: Orzechy pekan i migdały posiekaj na średnie kawałeczki i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami.  Do rondela przełóż olej kokosowy, syrop klonowy, masło orzechowe i tahini. Tylko podgrzej

Zdrowie na języku :P
CYTRYNOWE PLACUSZKI Z RICOTTY I KASZY MANNY 117

szkoły. Idealne dla dzieci, również na podwieczorek 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 250 g sera ricotta 1/2 cytryny 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu olej kokosowy do smażenia szczypta soli Do podania: (opcjonalnie) dżem - u mnie: ananas z marakują Stovit  Wykonanie: Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około(...)ricotta, miód oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. dżemem

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka migdałowe 105

migdałem, lekko słodkie, z wyraźnie wyczuwalną, bo aż 30% zawartością błonnika.  Potrzebujemy: 240 g mąki z migdałów ziemnych , ja użyłam mąki ze sklepu Misiontek 60 g nierafinowanego oleju kokosowego , ja użyłam oleju ze sklepu  Misiontek 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 9 sztuk migdałów ziemnych , ja użyłam migdałów ze sklepu  Misiontek , moczonych(...)przez minimum 12 godzin Banana rozgniatamy widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy

MamaOskarka
Muffinki z komosy ryżowej 126

Danie idealne na drugie śniadanie lub kolację. Szybkie, proste, zdrowe i smaczne Muffinki z komosy ryżowej Przepis na 8 muffinek 120 g komosy ryżowej 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 2 ząbki czosnku 4 duże różyczki ugotowanego brokuła 40 g kiełbasy drobiowej Sól, pieprz Do rondla wlej szklankę wody, doprowadź ją do wrzenia, po czym dodaj komosę ryżowa i gotuj(...)minut. W tym czasie brokuła podziel na małe kawałki, a kiełbaskę pokrój w drobną kostkę. Przestudzoną komosę przełóż do miski, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę olej kokosowy, jajka, brokuła i kiełbaskę. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotową masę przełóż do formy na muffinki. Piecz ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Muffinki można

365 dni dookoła kuchni
Dyniowo – kalafiorowe curry z łososiem i krewetkami 148

pomoże nam na wiosnę, zadbać o piękną sylwetkę Jedzmy więc na zdrowie! Składniki na 4 porcje: 250 g fileta z łososia 250 g czerwonych krewetek argentyńskich 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 200 g mrożonej dyni w kostce Hortex 200 g mrożonych różyczek kalafiora Hortex 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowe 1 łyżka przyprawy(...)pastę curry, suche przyprawy, starty na małych oczkach imbir i czosnek. Gdy przyprawy połączą się i zaczną oddawać intensywny zapach, dorzucamy mrożoną dynię i kalafior Hortex. Warzywa zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy przez 5 minut. Mrożone krewetki sparzamy wrzątkiem, czyścimy skórę łososia z łusek, kroimy fileta na 2 cm paski. Rybę wkładamy do gotującego sosu z warzywami, po 3 minutach

Kierunekuchnia
Śniadaniowe tartaletki z ekspandowanymi jagłami, jogurtem i owocami 150

ekspandowanych jagłów <a href="http://www.soligranobio.pl/produkty/zboza-ekspandowane-bio-z-owocowym-smakiem/jagly-ekspandowane-z-miodem-i-koncentratem-soku-z-czarnej-porzeczki-z-porzeczka-bio-bez-glutenu" target="_blank">Link do produktu</a> 1 łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki daktyli 1/4 szklanki oleju kokosowego, płynnego 1/4 szklanki syropu klonowego szczypta soli 1 szklanka jogurtu 1 łyżka miodu sok i skórka z limonki do smaku D aktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Zostawić do momentu(...)wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni C (grzanie góra- dół). W pojemniku malaksera umieścić: płatki, orzechy, cynamon, sól i odciśnięte z wody daktyle. Krótko zmiksować. Dodać płynny olej kokosowy i syrop klonowy i zmiksować wszystko do uzyskania lepkiej masy. Dodać ekspandowane jagły i wymieszać wszystko dokładnie łyżką- nie miksować, aby nie jagły nie straciły swojej formy. Formy na tartaletki

olalacooking
Kostka kokosowa 165

smakołyki jedli będą, otrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę. Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie. Kostka kokosowa www.kuchniasmakow.blogspot.com Masa do ciasta:  250 gram masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 18% (gęsta) 16 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 jaja wiórki kokosowe Mąkę i proszek przesiać.  Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić.  Dodać mąkę z proszkiem.  Wymieszać do połączenia się składników.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce.  Piec ok. 40 minut w temperaturze

Kuchnia smaków
Koktajl bananowo-kakaowy 149

kolację - jako lekki i pyszny posiłek na zakończenie dnia, na deser - zdrowe składniki zastąpią słodycze.  Koktajl bananowo - kakaowy www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 banan 1 łyżka kakao 150 ml mleka kokosowego (lub innego tudzież wody) 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego  1 łyżka wiórek kokosowych Wszystkie składniki zmiksować.  Gotowe! Smacznego

Kuchnia smaków
KOKOSOWA JAGLANKA Z MANGO 159

Pyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam  ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia.  Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka.  SKŁADNIKI / 1 porcja 1/4 szklanki(...)kaszy jaglanej 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka masła DO PODANIA : pokrojone w kostkę mango, pestki granatu, nasiona chia, brązowy cukier, syrop klonowy WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut

cool and minty
Rozgrzewająca zupa z dyni z imbirem, kardamonem i gałką muszkatołową 142

chilli gwarantują dużą dawkę wewnętrznego ciepła! Składniki na rozgrzewającą zupę z dyni 1 mała dynia lub ćwiartka dużej 1 marchewka, 1 średni ziemniak 1 średnia cebula 1 szklanka mleczka kokosowego, ok. 400 ml bulionu warzywnego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu, Szczypta papryczki chili lub według uznania Duża szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Oliwa lub olej(...)pokrojoną w kostkę dynię. Zalewamy resztą bulionu. Dodajemy kardamon i gałkę. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Całość zdejmujemy z ognia. Miksujemy w blenderze na gładki krem. Dodajemy mleczko kokosowe i chwilkę znów podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Można dodać odrobinę soku z cytryny. Krem przelewamy do miseczek. Przed podaniem można polać

Korniszonki
Babeczki z czerwonej fasoli 138

minut Składniki: podwoiłam ilość 240 g fasoli czerwonej z puszki 100 g chudego twarogu 70 g ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Fasolę wylewamy na sitko i przelewamy wodą kilka razy, odsączamy. Wrzucamy do blendera. Następnie(...)dodajemy pokruszony ser, olej kokosowy, aromat, mleko i jajka. Miksujemy. Kakao, ksylitol, proszek do pieczenia, wsypujemy do zmiksowanych wcześniej składników i blendujemy na gładką masę. Zapomniałam że nie mam papilotek i wykorzystałam foremki do crumble ;) środki wysmarowałam masłem i posypałam bułka tartą.Wyszły mi tylko 3, ale to i tak lepsze niż nic :D. Z takich normalnych papilotek wyjdzie

Różne smaki w kuchni
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 145

szklanka cukru 3 jajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony