bogatym źródłem: prowitaminy A, witamin: C, PP, K, kwasu foliowego, soli mineralnych: wapnia, magnezu, potasu, żelaza, antyoksydantów: luteoliny i apigeniny, chlorofilu. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pestek z dyni 1 jabłko 1 banan 1/2 pęczka zielonej pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu(...)czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy. W osobnym naczyniu blendujemy banan, jabłko i zieloną pietruszkę - obrywamy listki albo zlecamy to dziecku :) U Nas tą czynność wykonuje Szkrabina, dodajemy do kaszy. Pestki dyni mielimy i dodajemy. Można zamiast mielenia zblendować je z owocami i pietruszką. Teraz możemy wszystko wymieszać i gotowe, inną opcją jest zblendowanie
Szkrab Je Samsama, bez pilnowania i przypalonych garnków. Idealne leniwe dzień dobry. Zapraszam również po przepis na pyszną Nocną Owsiankę . Składniki (1 poracja): 1/3 szklanki płatków owsianych zwykłych 1/4 szklanki mleczka kokosowego 1 łyżka syropu z agawy 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin ciepła wody Przygotowanie: 1) Płatki owsiane zalać ciepłą wodą, tak aby sięgała do wysokości płatków i odstawić(...)Następnie płatki wymieszać z mleczkiem kokosowym, syropem z agawy oraz owocami. 3) Gotową masę przełożyć do naczynka do zapiekania. Kilka malin można poukładać na wierzchu (delikatnie wciskając), żeby gotowa owsianka ładnie wyglądała 4) Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35 min bez przykrywania. 5) Najlepiej podawać ciepłą od razu po przygotowaniu. Artykuł Pieczona owsianka kokosowo-malinowa | Królewskie
Fitsweet.melukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka(...)łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut
Fitkotdostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą ekstraktu ze stewii, żeby efekt końcowy był naprawdę słodki, ale jednocześnie niskokaloryczny i “fit” Mam nadzieję, że przepis się spodoba(...)bliskiej osoby, na pewno będziecie oczarowani malinowym smakiem Walentynkowe ciasteczka malinowe (bez cukru) około 80 małych ciasteczek 90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 75 g ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można dodać więcej ksylitolu) 2 żółtka 45 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g liofilizowanych malin
FitkotKruche ciasteczka ze słodkim, maślanym kremem russel z dodatkiem kawy, obtoczone w wiórkach kokosowych. Wyglądem przypominają makaroniki. Najlepsze jeszcze tego samego dnia kiedy zostały sporządzone. Polecam 😊 Składniki: Ciasto: 400 g mąki tortowej 250 g masła 2 żółtka 1 łyżka śmietnay 18% Krem russel kawowy: 2 jajka 200 g masła 2 łyżki naparu z kawy 100 g cukru Lukier(...)stopniowo dodawać ostudzoną masę jajowo-cukrową. Sporządzić napar z kawy, ostudzić, dodać do masy. Ciasteczka składać w następujący sposób: Ciastko- krem- ciastko- boki z wystającym kremem obtoczyć w wiórkach kokosowych Następnie włożyć ciastka do lodówki, aby krem lekko stężał. Smacznego
Słodka Strefałyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki płatków chili sól i pieprz do smaku puszka mleczka kokosowego puszka krojonych pomidorów 2 pojedyncze piersi z kurczaka sok z 1/2 pomarańczy 200g ugotowanej fasolki szparagowej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ugotowany ryż Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę, czosnek i imbir(...)czasu. 3. Do dyni z cebulką dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. 4. Kurczaka pokrój na paski lub w kostkę i dodaj do dyni. 5. Zalej całość mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki - gotuj pod przykryciem przez 20min. 6. Dopraw curry solą i pieprzem do smaku, dodaj sok z pomarańczy i wmieszaj połowę natki pietruszki. 7. Podawaj gorące curry
Kuchnia w Słońcu Skąpanadostrzec delikatny, pudrowy kolor. I do tego ciasto przepięknie pachnie malinami (przed i po upieczeniu, więc przyjemnie się przygotowuje te ciasteczka ;)). Wykorzystałam w przepisie mąkę orkiszową pełnoziarnistą, ryżową i kokosową, a ciasteczka posłodzone są ksylitolem i dodatkowo szczyptą ekstraktu ze stewii, żeby efekt końcowy był naprawdę słodki, ale jednocześnie niskokaloryczny i „fit” Mam nadzieję, że przepis się spodoba(...)bliskiej osoby, na pewno będziecie oczarowani malinowym smakiem Walentynkowe ciasteczka malinowe (bez cukru) około 80 małych ciasteczek 90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 75 g ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze (można dodać więcej ksylitolu) 2 żółtka 45 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g liofilizowanych malin
Fitkotszklanka rozgniecionych bananów (2 duże banany); 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cynamonu; 1/2 szklanki białego cukru; 6 łyżki płynnego oleju kokosowego (lub innego roślinnego np. rzepakowego); 2 duże jaja (klasy L); 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. POLEWA CZEKOLADOWA: 1/2 szklanki (100 g) drobno posiekanej czekolady (mlecznej lub deserowej); 2 łyżeczki miodu(...)Muffinki przygotowane według tego przepisu są miękkie, wilgotne i pysznie bananowe. Ich skład można dowolnie zmieniać tj. mąkę pełnoziarnistą zastąpić zwykłą mąką pszenną (np. tortową) a olej kokosowy każdym innym, płynnym olejem roślinnym np. rzepakowym. Do polewy można użyć zarówno słodkiej, mlecznej czekolady, jak i deserowej, czy gorzkiej. Miód w polewie można zastąpić syropem z agawy czy syropem kukurydzianym
Gospodyni Miejskaskładnikom, dodatkowo podawanym na surowo jest bardzo zdrowy. Na dodatek bez glutenu i bez nabiału. Zupa składa się bowiem z mrożonego groszku, szpinaku, imbiru, chilli, świeżej mięty oraz mleka kokosowego i wody kokosowej. Wszystko jest miksowane w malakserze i gotowe do spożycia bez gotowania. Przepis na “Chłodnik z groszku” pochodzi z najnowszej FIT książki Gordona Ramsay
Moja Delicjawykonanie jest tak prosty jak przysłowiowa konstrukcja cepa Zatem nie czekajcie, tylko działajcie, by zrobić sobie i komuś bliskiemu taką pyszną niespodziankę Składniki: 1/2 szklanki płynnego oleju kokosowego 2-3 łyżki niesłodzonego kakao (w zależności jak mocną czekoladę lubicie) 2 łyżki syropu z agawy (lub według uznania) sok z dwóch soczystych pomarańczy starta skórka z jednej pomarańczy silikonowa foremka(...)kostki lodu (u mnie w kształcie serduszek ) Wykonanie: Pomarańczę (najlepiej organic/bio/eko) parzymy ostrożnie wrzątkiem i ocieramy skórkę na drobnej tarce. Olej kokosowy podgrzewamy w niewielkim garnku aż się rozpuści. Zestawiamy z ognia. Dodajemy kakao, syrop z agawy, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Czekoladową masą napełniamy foremki silikonowe do kostek lodu w ulubionym kształcie. Ja wybieram serduszka Wstawiamy
Lamarida.plpodane naprzemiennie z wiśniami deserowymi to deser, który rozkocha w sobie wszystkich miłośników słodkości! Idealny nie tylko na deser, ale również jako słodkie śniadanie 😉 Składniki: 400 ml mleczka kokosowego Radix-Bis 400 ml mleka krowiego 1/2 szklanki tapioki Radix-Bis 2 łyżki erytrolu Radix-Bis 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 słoiczek wiśni deserowych(...)jogurtu naturalnego Wykonanie: Tapiokę dokładnie płuczemy do bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy mlekiem krowim i odstawiamy na co najmniej 30 min. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz erytrol i gotujemy na małym ogniu przez około 15-20 min., cały czas mieszając, aż kulki tapioki staną się przezroczyste. Na końcu dodajemy przyprawę do piernika oraz posiekaną gorzką czekoladę (1 kostkę
Kuchnia MagdaLenytylko się chce", co ma się akurat do dyspozycji. To tak zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄 Składniki (7 szt.) 100 g płatków owsianych 100 g płatków gryczanych 50 g naturalnej(...)czekolady na gorąco (Szczypta Świata) 60 g płynnego oleju kokosowego 50 g posiekanych orzechów brazylijskich 30 g siemienia lnianego 15 g nasion słoneczniku 1 jajko 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż dłonie wodą) i układaj
Zdrowie na języku :PSkładniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę
Szkrab Je Samktóre zostały po weekendowym słodkim szaleństwie, a cały sekret tkwi w prostocie wykonania. Te małe mini-bajaderki to słodkie cudeńka , obtoczone w trzech różnych posypkach - wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych i kakao, niezwykle efektowne. Na pewno zachwycą niezapowiedzianych gości ;) SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników 1/2 - 1 słoiczka marmolady owocowej 2 czubate łyżki kakao esencja migdałowa lub rumowa do posypania: kakao, wiórki(...)czekoladowe, wiórki kokosowe Herbatniki zmielić , dodać marmoladę, kakao i esencję. Wyrobić na gładką masę, uformować małe kuleczki. Każdą kulkę obtaczać w kakao i w wybranej posypce. Schłodzić w lodówce
Z Marcepanemmożna stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody ok. 9-10 szt. fig hiszpańskich Radix-Bis Wykonanie: W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem
Kuchnia MagdaLeny