tylko się chce", co ma się akurat do dyspozycji. To tak zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄 Składniki (7 szt.) 100 g płatków owsianych 100 g płatków gryczanych 50 g naturalnej(...)czekolady na gorąco (Szczypta Świata) 60 g płynnego oleju kokosowego 50 g posiekanych orzechów brazylijskich 30 g siemienia lnianego 15 g nasion słoneczniku 1 jajko 2 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Uformuj ciastka (w razie trudności w sklejaniu masy zwilż dłonie wodą) i układaj
Zdrowie na języku :PSkładniki na około 2/3 porcje: 2 średnie ugotowane buraki 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 6 truskawek - użyłam zamrożonych, wcześniej rozmrożonych 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej dodajemy olej kokosowy. Dodajemy truskawki, buraki i jabłko. Blendujemy na w miarę gładką masę
Szkrab Je Samktóre zostały po weekendowym słodkim szaleństwie, a cały sekret tkwi w prostocie wykonania. Te małe mini-bajaderki to słodkie cudeńka , obtoczone w trzech różnych posypkach - wiórkach czekoladowych, wiórkach kokosowych i kakao, niezwykle efektowne. Na pewno zachwycą niezapowiedzianych gości ;) SKŁADNIKI: 4 paczki herbatników 1/2 - 1 słoiczka marmolady owocowej 2 czubate łyżki kakao esencja migdałowa lub rumowa do posypania: kakao, wiórki(...)czekoladowe, wiórki kokosowe Herbatniki zmielić , dodać marmoladę, kakao i esencję. Wyrobić na gładką masę, uformować małe kuleczki. Każdą kulkę obtaczać w kakao i w wybranej posypce. Schłodzić w lodówce
Z Marcepanemmożna stosować do gotowania, smażenia, pieczenia, a także jako gotowy dodatek do jogurtów, deserów oraz ciast nie wymagających pieczenia. Składniki: 1 szklanka mąki lnianej Radix-Bis 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Radix-Bis 3 łyżki miodu 3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki wody ok. 9-10 szt. fig hiszpańskich Radix-Bis Wykonanie: W rondelku podgrzewamy olej kokosowy z miodem
Kuchnia MagdaLenycukru z melasą trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy(...)ręczną trzepaczką sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy i 1 jajko. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłko. Chwile mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki przekładamy naszą masę (będzie dość gęsta). Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom). Babeczki
Słodkie okruszkibędzie niejeden następny raz! Składniki: 1 cebula 1 opakowanie tofu naturalnego 1 mały brokuł 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 2-3 garście młodego szpinaku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno (lub chili) sok z 1/2 limonki (lub cytryny) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju (np. kokosowego) sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać
zadanie-gotowaniekolację - jako lekki i pyszny posiłek na zakończenie dnia, na deser - zdrowe składniki zastąpią słodycze. Koktajl bananowo - kakaowy www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 banan 1 łyżka kakao 150 ml mleka kokosowego (lub innego tudzież wody) 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka wiórek kokosowych Wszystkie składniki zmiksować. Gotowe! Smacznego
Kuchnia smakówcoś pysznego! W połączeniu z innymi składnikami smakuje pysznie! Koktajl jest mocno owocowy i wyraźnie czuć obecność owoców leśnych. Dodatki w postaci nasion chia, masła migdałowego czy odrobiny oleju kokosowego jeszcze bardziej "usmaczniają" tego szejka. Składniki: 1 duży, dojrzały banan 1 szklanka mrożonych malin i jeżyn 1 miarka białka roślinnego o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin) 1 łyżeczka(...)masła migdałowego 1 łyżeczka nasiona chia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego 300 ml mleka roślinnego ( u mnie domowe, migdałowego ) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, bezgrudkową masę
Zdrowie na języku :Psmakołyki jedli będą, otrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę. Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie. Kostka kokosowa www.kuchniasmakow.blogspot.com Masa do ciasta: 250 gram masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 18% (gęsta) 16 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 jaja wiórki kokosowe Mąkę i proszek przesiać. Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić. Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać do połączenia się składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce. Piec ok. 40 minut w temperaturze
Kuchnia smakówwpływem promieni słonecznych, ale zawsze to jakaś namiastka zimy. A dla tych, co za zimą nie przepadają, polecam wycieczkę w tropiki - dzięki egzotycznemu koktajlowi z banana, ananasa i mleka kokosowego :) Składniki na 2 porcje: 1 banan (obrany) 1 gruby plaster ananasa (obrany ze skórki i pozbawiony twardej, środkowej części) 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe - klik ) Wszystkie składniki przełożyć
My simple kitchenidealnych proporcjach. Przede mną pracujący weekend, więc taka porcja energii z rana przyda mi się z pewnością. Czekoladowo-miętowy pudding chia Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka herbaty matcha 1/2 łyżeczka chlorelli 1 łyżeczka ekstraktu z mięty dodatkowo: listki mięty Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy makowej, a Wy możecie użyć swoją ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać i posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy(...)rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 50 minut. Smacznego
magiczna kuchnia Kasidanie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim. Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę(...)Rybę pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać np. z ryżem
Weekendy w domu i ogrodziezwykłych (bez lukru i czekolady) 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 jajka 10 szt. daktyli suszonych Radix-Bis 50 g orzechów włoskich Radix-Bis do smażenia: olej kokosowy Radix-Bis szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 20-30 min. Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę. Kaszę mannę wsypujemy do miski(...)drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami
Kuchnia MagdaLenyszklanka cukru 3 jajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury
Słodko-Słony Świat Ilony