kokosowe - 19941 przepisów (strona:419/1330)

KREMOWA ZUPA Z KUKURYDZY Z MLEKIEM KOKOSOWYM, IMBIREM I KURKUMĄ 191

duże ząbki czosnku - 2 pełne łyżeczki kurkumy w proszku - 1 łyżeczka ostrej papryki (lub dowolnie, do smaku) - 1l wywaru warzywnego, bulionu lub wody - 2 puszki po 400g mleczka kokosowego - sól do smaku Opcjonalnie: - 2/3 łyżeczki czerwonej pasty curry - kawałek świeżej papryczki chili (dałam chili z młynka) Dodatkowo do podania: - ostra lub/i słodka papryka w proszku - lub świeżo mielone chili(...)mieszając, aż kukurydza będzie podsmażona. Dodajemy kurkumę, ostrą paprykę i mieszamy. Dodajemy bulion lub wodę i doprowadzamy całość do wrzenia. Doprawiamy solą i gotujemy ok.5 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze ok.10 minut, aż kukurydza będzie miękka. Zupę przelewamy do blendera i miksujemy dość długo i dokładnie na gładki krem. Następnie przelewamy z powrotem do garnka (najlepiej przez

Smaczne Zdrowe
Kasza jęczmienna w sosie dyniowo-orzechowym z papryką 248

jest nieziemski i w 100%, a nawet 200% trafia w moje kubeczki smakowe. Po prostu musicie tego spróbować! Przepis na 3-4 porcje. Składniki: - 200g kaszy jęczmiennej - 130ml mleczka kokosowego - 100g puree z dyni - 2 cebule - papryka - 1 czubata łyżka masła orzechowego - 1 łyżka oleju (u mnie kokosowego) - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki wędzonej - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/3 łyżeczki

Be Fit Be Strong
Jaglanka o smaku szarlotki - krótki film instruktażowy 173

jest naprawdę bardzo smaczna :) Poniżej przedstawiam przepis na pyszną śniadaniową jaglankę z dodatkiem aromatycznych korzennych przypraw i jabłka. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 porcje: 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) 3/4 szklanki mleka lub wody 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki syropu klonowego 1 jabłko 1 cytryna 3 owsiane ciasteczka 2 łyżeczki masła 2 szczypty cynamonu  1 szczypta(...)goździki CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kaszę wsypujemy na sitko i dokładnie przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. 2. W garnku umieszczamy mleko (lub wodę) i mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kaszę, syrop klonowy, szczyptę cynamonu, szczyptę imbiru i 2 goździki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając, aż kasza wchłonie cały płyn. Zdejmujemy

My Culinary Art
Koktajl malinowo-brzoskwiniowy z wodą kokosową 165

Składniki na 2 porcje: 1 szklanka wody kokosowej 1 szklanka malin 2 brzoskwinie 1 łyżeczka chia 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka miodu Brzoskwinie pozbawić pestek. Pokroić na kawałki. Do blendera wlać wodę kokosową, dodać maliny, brzoskwinie, chia, siemię oraz miód. Zmiksować

Moja Galeria Smaku
Piwne ciasteczka 216

Ciasteczka z dodatkiem piwa ...i oleju kokosowego...bez cukru...i po upieczeniu przełożone słodkim dżemem , posypane cukrem pudrem.. 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. piwa 25 dag margaryny [ w tym 2 łyżki oleju kokosowego Olvita ] słodki dżem lub marmolada szczypta soli cukier puder do posypania Margarynę wymieszać z mąką i szczyptą soli, piwem i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w kokosowym cieście 245

Jeżeli macie ochotę na fajną i chrupiącą przekąskę to polecamy Wam kurczaka w kokosowym cieście z dodatkiem dipu z ananasa, mięty i imbiru Składniki: - 500 g filetów z kurczaka - 150-200 g wiórków kokosowych - 150 g mąki - sól - 1 jajko - 1/2 szklanki wody Składniki na dip: - 140 g ananasa z puszki - 20 g świeżego imbiru - 1 łyżka miodu - 1 łyżka

Kuchenne Wariacje
Zielone curry z cukinią, fasolką szparagową i kurczakiem 247

łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce 1-2 łyżki pasty zielone curry 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 400 ml mleka kokosowego 1 łyżeczka pasty z trawy cytrynowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru 1/2 papryki zielonej, pokrojonej w paski 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 5 minut. Dodajemy pastę curry i czosnek, smażymy 2 minuty. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, mieloną kolendrę, słodką paprykę i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy kurczaka i zieloną paprykę. Gotujemy około 10 minut. Wrzucamy cukinię, pomidora, fasolkę szparagową

Tajskie smaki
Kruchy przekładaniec masą śmietanowo-kokosową 201

mąki  15 dkg margaryny  2 łyżki miodu  1 łyżeczka sody  2 łyżki kwaśnej śmietany  10 dkg cukru  1 jajko  Masa śmietanowo-kokosowa 0,5 l śmietany  0,5 szkl.cukru pudru  1 opak.wiórków kokosowych  Wszystkie składniki ciasta miodowego wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno

Moje domowe kucharzenie
Biszkoptowe Kokosanki 163

pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 20 d ag margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mleka  wiórki kokosowe     Przygotowanie: W miseczce ubijamy białka na sztywną piane z o drobiną soli. Po łyżce stopniowo dosypujemy cukier, a później poje dynczo żółtka . Przesiane mąki, oraz proszek do pieczenia(...)Wszystkie skła dniki dokła dnie łączymy i o dstawiamy do przestu dzenia delikatnego.  Przygotowane biszkopty dokła dnie z każ dej strony maczamy w masie kakaowej i obtaczamy wiórkami kokosowymi.  Smacznego

ChilliJemy
Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym 165

słodkim puddingiem chia. Wszystko oczywiście zadziwiająco proste w wykonaniu i bardzo smaczne! :) Pudding chia z musem malinowo-jeżynowym Przepis na ok. 3-4 porcje Potrzebujemy: - 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) - 1/3 szklanki mleka roślinnego (u nas ryżowe) - 1/3 szklanki nasion chia - 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika) - pół łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty :) - do wykonania musu: garść(...)malin i jeżyn Przygotowanie: 1. Do dużej miski wlewamy mleczko kokosowe i mleko roślinne i dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy syrop klonowy oraz cukier waniliowy oraz nasiona chia - wszystko dokładnie mieszamy. 2. Przygotowaną masę rozlewamy do miseczek/kubków/słoiczków i wkładamy do lodówki na kilka godzin (3-4 h) lub jeśli robimy wieczorem możemy spokojnie zostawić nasz deser

Bananowe Pole
Koktajl ananasowy z mleczkiem kokosowym 178

Składniki na 2 porcje: 1/2 ananasa sok z 1 pomarańczy (około 1/2 szklanki) 1 szklanka mleczka kokosowego 1 banan Ananasa obrać, pozbyć się dokładnie wszystkich części skórki. Wyciąć twardy środek. Pokroić go na kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać ze skórki. Do blendera wlać mleczko kokosowe, sok z pomarańczy orz kawałki ananasa i banana. Dokładnie zmiksować. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Malinowe smoothie w miseczce 185

szklanki malin 1 banan 1 szklanka mleka (roślinne lub zwierzęce) Na wierzch: kilka pokrojonych na plasterki truskawek kilka sztuk malin 2 łyżki ulubionej granoli 1 łyżka wiórków kokosowych Maliny zmiksować z bananem i mlekiem. Przełożyć do miseczki. Posypać granolą, dodać truskawki i maliny, posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Daktylowe kule ze słonecznikiem 235

daktyli 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki kakao 1 łyżka nasion chia 1 łyżka błonnika witalnego (babka płesznik) wiórki kokosowe do obtoczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2h. (Jeśli mamy daktyle z pestkami, pestki należy usunąć przed moczeniem), Odcedzamy daktyle i przekładamy do blendera. (Mleko ma wspaniały(...)chia i kakao i miksujemy. Jeśli nasz blender kielichowy nie daje rady zmiksować bakalii, można użyć tzw. żyrafy i stopniowo miksować całość na gładką masę. Na talerzyk wysypujemy wiórki kokosowe. Ręce delikatnie zwilżamy zimną wodą i formujemy kule wielkości moreli, obtaczamy w wiórkach. Gotowe kule przechowujemy w lodówce. Smacznego

DefinicjaSmaku
Kakaowy tofurnik z malinową żelką - serniczek z tofu (wegański) 237

wcześniej) - ok. 50g daktyli suszonych drylowanych (8-10 sztuk, namoczonych w wodzie co najmniej 1h wcześniej) - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki kakao bez cukru - 1 łyżeczka oleju kokosowego Nerkowce i daktyle zalewamy zimną wodą co najmniej godzinę wcześniej. Odcedzamy i umieszczamy wraz z resztą składników w malakserze, miksujemy do uzyskania zwartej masy. Jeżeli mamy formę z odpinanym dnem(...)zamykamy, jeśli nie to umieszczamy folię w formie tak, jakbyśmy posługiwali się papierem do pieczenia. Masą staramy się wykleić równy spód, umieszczamy w lodówce. Składniki na masę: - 400ml mleczka kokosowego (puszka) - 200g tofu naturalnego - 50g malin (można pominąć) - sok z 1 cytryny (dodajcie mniej, jeżeli nie chcecie kwaśnej masy) - 2 łyżki ksylitolu - 5 łyżeczek kakao bez cukru - 6g agaru + niewielka

Be Fit Be Strong
Lody kokosowe z borówkami (wegańskie) 232

patyku - moim zdaniem w przygotowywaniu lodów nie ma reguł, więc może i wy wykombinujecie swój własny sposób na nie! :) Składniki: - 1-2 garści borówek amerykańskich/jagód - puszka mleczka kokosowego *opcjonalnie: 2 łyżeczki miodu/ksylitolu Borówki lub jagody płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. W dużej misce mieszamy mleczko kokosowe wraz z miodem lub ksylitolem, jeśli postanowiliśmy dosłodzić mleczko. Borówki/jagody umieszczamy

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania