kokosowe - 19941 przepisów (strona:426/1330)

Buraczane ciasteczka z kaszy jaglanej - bez cukru 146

pomysł na śniadanie -  Przepis na kaszę jaglana z burakami znajdziesz tutaj Składniki: - 2 ugotowane/upieczone buraki (jeśli gotowane to koniecznie w skórce) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 łyżka oleju kokosowego - 1/2 szklanki rodzynek - 3 łyżki mąki jaglanej - 3 łyżki pestek z dyni Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Dodajemy 1/2 szklanki rodzynek. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Gotujemy bez mieszania(...)małym ogniu. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy. Czekamy aż się rozpuści. Blendujemy na tyle na ile pozwoli nam blender :) Najważniejsze by zblendować rodzynki. Zostawiamy do przestudzenia, kasza lekko stwardnie. Dodajemy buraki i jeszcze raz blendujemy. Dodajemy mąkę jaglaną i pestki dyni. Dokładnie mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni - termoobieg

Szkrab Je Sam
Muffinki kakaowo - serowe 184

szklanki cukru trzcinowego i 1/4 szklanki cukru trzcinowego Muscovado Dark) 3 łyżki kakao kostka margaryny lub masła 250g 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy ( 16g ) 4 jajka wiórki kokosowe do dekoracji Na masę serową: 50 dag sera białego ( użyłam 2 kostki ) 4 jajka 1/2 szkl. cukru 50 g masła budyń waniliowy bądź śmietankowy Przyrządzanie : Masło,cukier, kakao, cukier waniliowy(...)mąkę , proszek do pieczenia i pianę z białek. Ser przełożyć do miski, połączyć z jajkami ,1/2 szkl. cukru, masłem , budyniem. Gotowe muffinki polewamy wcześniej odstawioną polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi  Następnie przelewamy do formy muffinkowej na zmianę: łyżkę ciasta kakaowego , łyżkę sera i znowu łyżkę ciasta ciemnego. ( łyżki nie za duże bo może zabraknąć ciasta ciemnego) Piekłam

Różne smaki w kuchni
Zupa krem z dyni i pieczonej papryki 182

dyni (około 1,5 kg) 3 czerwone papryki 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka curry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę(...)kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa powinna być lekko pikantna). Podajemy z ugotowanym w  wywarze mięsem i grzankami

Qchnia po prostu
KETO MAJONEZ DOMOWY Z MCT (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 269

należy dolewać po kropelce. Składniki: 2 żółtka surowe 20 ml soku z cytryny 20 g musztardy Bio 100 ml delikatnej w smaku oliwy z oliwek 20 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 30 ml oleju MCT sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka i umieścić je w wysokim naczyniu (najlepiej blenderze kielichowym). Rozpuścić i przestudzić olej(...)kokosowy by był ciekły ale nie ciepły. Do żółtek dodać sól, pieprz, musztardę i sok z cytryn. Całość miksować blenderem lub mikserem do uzyskania białej puszystej masy. Następnie zacząć dolewać po kropelce zmieszane ze sobą tłuszcze ciągle miksując. Majonez powinien nabrać jednolitej, gęstej i puszystej konsystencji. Gotowy majonez domowy można przechowywać w lodówce. Smacznego! — BTW całości

Ola la LCHF
Owsianka dyniowa 141

śniadanie, które na dłuugoo nas nasyci. Według znanego przysłowia śniadanie trzeba zjeść jak król a ta owsianka jest tego najlepszym przykładem. Jesienna owsianka z dynią, świeżymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą mmm czego chcieć więcej 😊❤ Składniki:  4,5  łyżki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka  3 łyżki puree z dyni o mocno pomarańczowym kolorze(...)całość przez 2 minuty.  Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj.  Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie.  Smacznego

Słodka Strefa
Ciasto daktylowe z kokosem bez cukru – bez miksera 161

miksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym . Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru

Moja Delicja
sos pieczarkowy na mleku sojowym 171

pamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione. SKŁADNIKI: 200g pieczarek 1/2 puszki mleka kokosowego 50g kostki sojowej (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz czarny mielony, sól podajemy z ziemniakami WYKONANIE: Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilka minut. W tym czasie obieramy(...)oraz pieczarki. Najpierw przez kilka minut podsmażamy cebulkę (na niewielkiej ilości oleju), gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Odcedzamy kostkę sojową i również wrzucamy ją na patelnię. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i ok 7 min dusimy pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy według uznania, wyciskamy czosnek i na niewielkim ogniu stale podgrzewamy- ok 8-10 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami

healthy dreams
Gruszki z chrupiącą kołderką 154

komponowało się idealnie. "Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki naturalnego miodu 2 płaskie łyski oleju kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady lody jako dodatek - opcjonalnie wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku(...)podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko mieszanka miodu i oleju. Nie zużywamy całej tej mikstury, a gruszki smarujemy jedynie po wierzchu. Do pozostałej mieszanki miodu i oleju dodajemy płatki owsiane, migdałowe i dokładnie łączymy.  Gruszki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni

Przysmaki Karolki
KOKOSANKI BANANOWE 106

tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 200 g wiórków kokosowych 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki mąki (ja dałam mąkę orkiszową) Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, nie przerywając ubijania. Masło(...)topimy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i ugniatamy widelcem na papkę. Do roztopionego masła dodajemy papkę bananową oraz wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i dodajemy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy mąkę. Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez

Kuchnia MagdaLeny
Krem dyniowo-porowy z mleczkiem kokosowym 159

porcje- 1 porcja 163 kcal) 1 średni por  3 ząbki czosnku  700 ml bulionu 1 szklanka puree dyniowego (przepis  TU KLIK! ) 160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE Pora kroimy w plasterki (białą część), czosnek siekamy. Przesmażamy razem na oliwie(...)przez około 10 minut, zalewamy bulionem i dodajemy puree dyniowe. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy razem jeszcze przez 7-10 minut. Miksujemy na krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np grzankami, pestkami - możemy posypać świeżą kolendrą :) Smacznego! 1 porcja bez dodatków - tylko 163 kcal: - białko - 3,8 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 9 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Bezglutenowe FIT ciasto ze śliwkami :) 158

świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej  200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego  70 g oleju kokosowego  300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu  5 śliwek  Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż do miski i dokładnie wymieszaj (śmiało możesz

Zdrowie na języku :P
KOKOSOWY BEZSERNIK Z MORELAMI – SERNIK BEZ SERA (wegański, bezglutenowy) 191

płatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie(...)daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj

Via Gusto
Gorące śliwki pod kruszonką z kokosem 138

dużych lub 10 małych śliwek – 1 jabłko – 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki miodu lub syropu klonowego – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Śliwki i jabłka kroimy w drobną kostkę usuwając pestki i gniazdo nasienne. 1 łyżkę miodu łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy(...)przygotowane owoce przekładamy do naczynek, w których będziemy je zapiekać. Płatki owsiane mieszamy z 1 łyżką miodu, oliwy i wiórkami kokosowymi. Taką kruszonką posypujemy owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Możemy podać z jogurtem i płatkami migdałów. Smacznego! Artykuł Gorące śliwki pod kruszonką z kokosem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Lekki deser chia z ekspandowanym amarantusem i słodkim jabłuszkiem 255

chia z ekspandowanym amarantusem i słodkim jabłuszkiem. Idealny na krótko chwilę relaksu Spróbujcie. Składniki: 190 g zimnego jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka nasion chia* 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego – u mnie Woj-len 2 łyżki cukru trzcinowego* popping ekspandowane nasiona Amarantusa* sos wiśniowy do polania po wierzchu *do nabycia w eSłoneczko Przygotowanie: W miseczce mieszamy jogurt z nasionami(...)chia. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Smażymy, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ściągamy z ognia, gdy jabłko ładnie pokryje „karmelem”. Do pucharka nakładamy połowę jogurtowego chia, słodkie jabłka, resztę jogurtowego chia. Całość posypujemy poppingiem ekspandowanych nasion Amarantusa. Wierz polewamy delikatnie sosem wiśniowym. Podajemy od razu. Smacznego

Słodkie okruszki
Morelowo-pistacjowe trufle FIT 122

sztuk): 0,5 szklanki (100 g) suszonych moreli 1 szklanka (150 g) nerkowców 0,5 szklanki (50 g) płatków migdałów 0,5 szklanki obranych pistacji 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: 1) Suszone morele zalać ciepłą wodą i odstwić na godzinę. 2) Pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać blenderem (dosyć drobno, ale nie na makę) i wysypać(...)talerz. 3) Nerkowce, płatki migdałów, odsączone morele oraz olej kokosowy zmiksować blenderem, tak aby powstała kleista masa. W razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której moczyły się morele. 4) Gotową masę odstawić na 30 min. do lodówki. 5) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pistacjach. 6) Trufle przechowywać w lodówce

Fitsweet.me