się już „przegryzą”. Skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Moje Wypieki. Nie przyrządzałam sama polewy czekoladowej, gdyż miałam gotową i chciałam ją wykorzystać, a wierzch posypałam wiórkami kokosowymi. Zmniejszyłam także ilość cukru i masła w masie. Składniki: na kakaowy biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej(...)dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać mleko w proszku i ucierać, do gładkości. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż, przełożyć masą. Polać ciasto polewą i posypać po wierzchu wiórkami kokosowymi. Smacznego
Fabryka pomysłówpyszne biszkoptowe kostki skąpane w kakaowej polewie i oprószone wiórkami kokosowymi zwane lamingtonami to tradycyjne ciasteczka australijskie sprzedawane na jarmarkach, dobroczynnych festynach, oraz kiermaszach szkolnych i doskonale znane każdemu małemu Australijczykowi. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od nazwiska Lorda Lamingtona, Gubernatora Queensland od 1861 do 1906. U mnie w domu przygotowywane były bardzo często na różne okazje i nazywaliśmy je kokosankami(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C. Polewa: 150 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 4 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka wiórki kokosowe Rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i mleko i mieszamy podgrzewając aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto kroimy w kwadraty. Każdy kwadrat zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy w wiórkach
Cynamonowe szczęścietego orzechy i gorzka czekolada, więc czego chcieć więcej! Idealne w podróż, czy jako przekąska w plecaku w ciągu dnia. Składniki 100 g mąki migdałowej 30 g mąki kokosowej duże jajko 2 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 kopiasta łyżka masła orzechowego 2 łyżki erytrytolu / ksylitolu po pół łyżeczki cynamonu i imbiru suszonego garść orzechów np. nerkowców duża szczypta soli
Analiza Smakumało węglowodanów. Składniki jakie będą potrzebne: – 400 g jogurtu greckiego – 2 łyżki erytrytolu – 2 małe banany – 1 szklanka domowej granoli – 2 kiwi – płatki kokosowe do posypania – sok z limonki Kiwi pokrój w kostkę. Banany pokrój w półplasterki i skrop je sokiem z limonki. Jogurt grecki wymieszaj z erytrytolem. Połowę jogurtu przełóż do pucharków(...)posypać granolą. Następnie połóż kawałki owoców. Całość przykryj pozostałym jogurtem. Wierzch posyp płatkami kokosowymi. W weekendy można sobie pozwolić na dłuższe przygotowanie śniadania, jednak w ciągu tygodnia szybkie przepisy na śniadanko to podstawa. Jogurt grecki, banan , kiwi , domowa granola. To połączenie jest nie tylko pyszne, ale także dostarcza mnóstwo witamin, wapnia, białka , zdrowych węglowodanów, których nasz organizm desperacko potrzebuje każdego
Zdrowy Styl Joannyosób: ● 800 g filetu z dorsza (bez skóry i ości) ● 6 limonek ● 1 pęczek zielonej cebulki ● 2 ząbki czosnku ● 1 mała papryczka ● 1 pęczek świeżej kolendry ● 200 ml mleczka kokosowego ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1 owoc granatu ● sól, pieprz Przygotowanie: Wyciśnij sok z limonek, odstaw. Drobno poszatkuj cebulkę, czosnek i papryczkę, wrzuć do miski. Wlej sok z limonki(...)drobną kostkę (ok 1 cm grubości) i przełóż do miski, delikatnie wymieszaj całość. Przykryj folią żywnościową odstaw do lodówki na 4 godziny. Wyjmij kawałeczki dorsza z marynaty, dodaj mleczko kokosowe, oliwę z oliwek, i połowę marynaty. Banany obierz i pokrój w talarki. Owoc granatu przekrój na pół i wyjmij ziarenka. Delikatnie wymieszaj oba owoce i dodaj do ceviche. Posyp resztą
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskalatenią gwaracnją, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 2 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała łyżeczka i dla mnie
moj przepis nabardzo dobrej jakości, firmy JAMIE OLIVER, idealnie sprawdziła się do tego zadania. Czekoladki nawet bez papilotek wyskakiwały z niej szybciutko. Składniki na 24 sztuki: Warstwa czekoladowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 1,5 szklanki czekolady gorzkiej 80 % najlepiej w pastylkach Warstwa kremowa: 4 łyżki oleju kokosowego raw 2 łyżeczki erytrytolu, do smaku, (u mnie jedna mała łyżeczka i dla mnie
moj przepis naoleju rzepakowego – 1 łóżeczka soli – 1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżka octu jabłkowego – 1 łyżka nasion chia – ¾ łyżeczki sody oczyszczonej – 1/3 szklanki mąki kokosowej – ½ szklanki nasion słonecznika – ½ szklanki nasion dyni Migdały wsypujemy do robota kuchennego, przetwarzamy do momentu aż uzyskamy ładnie posiekane orzechy. Następnie wsypujemy siemię lniane i ponownie włączamy robot(...)około 20 sekund. Kolejnym produktem jaki umieszczamy w robocie są jajka, olej rzepakowy, sól, syrop klonowy, ocet jabłkowy, nasiona chia, sodę oczyszczoną oraz mąkę kokosową. Włączamy robot i czekamy aż masa dobrze się połączy. Wsypujemy słonecznik i dynię. Mieszamy. Formę o wymiarach 11×29 cm wykładamy papierem do pieczenia i umieszczamy w niej nasze ciasto na chleb. Wierzch chleba
Zdrowy Styl Joannybatoniki z masłem orzechowym. Robią się błyskawicznie i są bardzo podzielne. Spróbujcie :) Składniki ( około 20 batoników): 60g ryżu preparowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego (dla zapachu) 70g oleju kokosowego 180g masła orzechowego 70g miodu Przygotowanie: Miód, masło orzechowe i olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy ekstrakt waniliowy. Do miski wsypujemy ryż
ChilliJemymnie niezwykle ważne! :) Potrzebujemy: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 150 g masła w temperaturze pokojowej 200 wiórków kokosowych 80 g groszku ptysiowego Brześć około 300 g herbatników 1 galaretka cytrynowa 400 ml wrzątku Do garnuszka wlewamy 400 ml mleka, w pozostałych 100 ml rozrabiamy proszek budyniowy i mąkę. Do gorącego(...)cukrem pudrem i ciągle miksując dodajemy po łyżce budyniu w temperaturze pokojowej. Postępujemy tak do końca, aż wyczerpie nam się budyń :D Na koniec w masę należy wmieszać wiórki kokosowe oraz groszek ptysiowy. Foremkę o wymiarach około 22 cm x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno foremki wykładamy herbatnikami, na których rozsmarowujemy masę z groszkiem ptysiowym. Całość dokładnie wyrównujemy
MamaOskarkamąki ryżowej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki ksylitolu łyżka oleju rzepakowego 30 ml zimnej wody 100 g jogurtu kokosowego lub sojowego Sok wyciśnięty z cytryny Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski dodaj mąkę gryczaną, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, skrobię i ksylitol. Wymieszaj dokładnie(...)kubku wymieszaj olej, wodę, sok z cytryny i jogurt kokosowy lub sojowy. Również dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre, mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Gotową masę przełóż do keksówki. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170 stopni, piecz ciasto ok. 30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj udekorowane polewą czekoladową lub cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Dietetyczne ciasto
365 dni dookoła kuchniludziom unikającym glutenu. Składniki (na 5-6 porcji): 130 ml czerwonej soczewicy 2 łyżki oleju kopiasta łyżeczka przyprawy sambar 2 marchewki 4 ziemniaki 1 średnia pietruszka 400 ml mleka kokosowego kawałek (ok.12 cm) pora suszone lub świeże chili puszka krojonych pomidorów lub sosu pomidorowego 3 spore różyczki brokuła sól Warzywa obrać. Marchewki pokroić w talarki lub półtalarki. Pietruszkę(...)sambar i starty imbir. Nie przypalać! Do garnka z przyprawami dodać pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Wymieszać, by przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować
Weekendy w domu i ogrodziepestek dyni 45 g orzechów pekan 45 g migdałów 60 g tahini (Terrasana) 60 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 60 g syropu klonowego 40 g oleju kokosowego Przygotowanie: Orzechy pekan i migdały posiekaj na średnie kawałeczki i wymieszaj z pozostałymi suchymi składnikami. Do rondela przełóż olej kokosowy, syrop klonowy, masło orzechowe i tahini. Tylko podgrzej
Zdrowie na języku :Pszkoły. Idealne dla dzieci, również na podwieczorek 😉 Składniki: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 250 g sera ricotta 1/2 cytryny 2 jajka 2 łyżki płynnego miodu olej kokosowy do smażenia szczypta soli Do podania: (opcjonalnie) dżem - u mnie: ananas z marakują Stovit Wykonanie: Kaszę mannę wsypujemy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i ostawiamy na około(...)ricotta, miód oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami, np. dżemem
Kuchnia MagdaLenymigdałem, lekko słodkie, z wyraźnie wyczuwalną, bo aż 30% zawartością błonnika. Potrzebujemy: 240 g mąki z migdałów ziemnych , ja użyłam mąki ze sklepu Misiontek 60 g nierafinowanego oleju kokosowego , ja użyłam oleju ze sklepu Misiontek 1 banan 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego 9 sztuk migdałów ziemnych , ja użyłam migdałów ze sklepu Misiontek , moczonych(...)przez minimum 12 godzin Banana rozgniatamy widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy w kulkę, lekko ją spłaszczamy, a na górę wkładamy
MamaOskarka