kokosowe - 19941 przepisów (strona:420/1330)

Aromatyczne babeczki na soku jabłkowym (w lżejszej bezmlecznej wersji) 154

cukru z melasą trzcinową 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki naturalnie mętnego soku z jabłek Smaki Victorii 1/3 szklanki oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 jajko 1 jabłko Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier z melasą trzcinową, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy(...)ręczną trzepaczką sok jabłkowy, rozpuszczony olej kokosowy i 1 jajko. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką tylko do połączenia. Na koniec dodajemy obrane i drobno pokrojone jabłko. Chwile mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki przekładamy naszą masę (będzie dość gęsta). Formę z babeczkami wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom). Babeczki

Słodkie okruszki
Zielone curry z tofu. 169

będzie niejeden następny raz! Składniki: 1 cebula 1 opakowanie tofu naturalnego 1 mały brokuł 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 2-3 garście młodego szpinaku 1/2 puszki mleka kokosowego 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki suszonego jalapeno (lub chili) sok z 1/2 limonki (lub cytryny) 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju (np. kokosowego) sól Wykonanie: Cebulę drobno posiekać

zadanie-gotowanie
Koktajl bananowo-kakaowy 192

kolację - jako lekki i pyszny posiłek na zakończenie dnia, na deser - zdrowe składniki zastąpią słodycze.  Koktajl bananowo - kakaowy www.kuchniasmakow.blogspot.com 1 banan 1 łyżka kakao 150 ml mleka kokosowego (lub innego tudzież wody) 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka siemienia lnianego  1 łyżka wiórek kokosowych Wszystkie składniki zmiksować.  Gotowe! Smacznego

Kuchnia smaków
Proteinowy koktajl o smaku owoców leśnych :) 137

coś pysznego! W połączeniu z innymi składnikami smakuje pysznie! Koktajl jest mocno owocowy i wyraźnie czuć obecność owoców leśnych. Dodatki w postaci nasion chia, masła migdałowego czy odrobiny oleju kokosowego jeszcze bardziej "usmaczniają" tego szejka. Składniki: 1 duży, dojrzały banan  1 szklanka mrożonych malin i jeżyn 1 miarka białka roślinnego o smaku dzikiej jagody (Siła Roślin)  1 łyżeczka(...)masła migdałowego  1 łyżeczka nasiona chia  1/2 łyżeczki oleju kokosowego nierafinowanego  300 ml mleka roślinnego ( u mnie domowe, migdałowego ) Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, bezgrudkową masę

Zdrowie na języku :P
Kostka kokosowa 185

smakołyki jedli będą, otrzymają tą miłość i dobrą energię. Tak po prostu. Jedzenie może uzdrawiać. Ja w to wierzę. Propozycja do popołudniowej kawy - wykwintna w swej prostocie. Kostka kokosowa www.kuchniasmakow.blogspot.com Masa do ciasta:  250 gram masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka śmietany 18% (gęsta) 16 g cukru waniliowego Wszystkie składniki zagotować do rozpuszczenia masła. Odłożyć do wystudzenia(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 jaja wiórki kokosowe Mąkę i proszek przesiać.  Jajka dodać do ostudzonej masy i ubić.  Dodać mąkę z proszkiem.  Wymieszać do połączenia się składników.  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Na blachę wylać ciasto - rozprowadzić równomiernie po blaszce.  Piec ok. 40 minut w temperaturze

Kuchnia smaków
Koktajl Pina colada 136

wpływem promieni słonecznych, ale zawsze to jakaś namiastka zimy. A dla tych, co za zimą nie przepadają, polecam wycieczkę w tropiki - dzięki egzotycznemu koktajlowi z banana, ananasa i mleka kokosowego :) Składniki na 2 porcje: 1 banan (obrany) 1 gruby plaster ananasa (obrany ze skórki i pozbawiony twardej, środkowej części) 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie domowe - klik ) Wszystkie składniki przełożyć

My simple kitchen
Pogodowe zamieszanie i wiosenno-zimowy pudding chia 172

idealnych proporcjach. Przede mną pracujący weekend, więc taka porcja energii z rana przyda mi się z pewnością. Czekoladowo-miętowy pudding chia Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka herbaty matcha 1/2 łyżeczka chlorelli 1 łyżeczka ekstraktu z mięty dodatkowo: listki mięty Mleko wymieszać z mleczkiem kokosowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Makowiec japoński 426

masy  makowej, a Wy możecie użyć swoją  ulubioną domową masę. Składniki: 1 puszka masy makowej 5 jabłek 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki wiórków kokosowych 5 jajek 8 łyżek kaszy mannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu Wykonanie: Orzechy obrać i posiekać na mniejsze kawałki. Masę makową przełożyć do miski dodać miód, orzechy(...)rodzynki, wiórki kokosowe, kaszę manną, żółtka oraz proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do masy makowej. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Blaszkę 25×25 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 50 minut. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kokosowa potrawka z dorsza i "Trawers" 156

danie na piątkowy obiad. Składniki (na 3 porcje): 2 płaty dorsza bez skóry 10 ziaren kolendry 2 ziarna ziela angielskiego sól biały pieprz 2 duże pieczarki cebula200 ml mleka kokosowego chili gałązka natki pietruszki łyżka sosu sojowego olej do smażenia cytryna Dorsza oprószyć solą, białym pieprzem oraz zmieloną kolendrą i zielem angielskim.  Pieczarki pokroić na talarki, cebulę w kostkę(...)Rybę pokroić na kawałki.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim rybę i pieczarki oraz zeszklić cebulę. Na patelnię wlać mleko kokosowe i ok. 50 ml wody. Całość dusić ok. 10 minut. Tuż przed wyłączeniem palnika dodać rozdrobnione chili i natkę pietruszki. Doprawić do smaku sosem sojowym i sokiem z cytryny. Podawać np. z ryżem

Weekendy w domu i ogrodzie
PIERNIKOWE PLACUSZKI Z KASZY MANNY 113

zwykłych (bez lukru i czekolady) 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 2 jajka 10 szt. daktyli suszonych Radix-Bis 50 g orzechów włoskich Radix-Bis do smażenia: olej kokosowy Radix-Bis szczypta soli Wykonanie: Daktyle zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na 20-30 min. Następnie odlewamy wodę, a daktyle blendujemy na gładką masę.  Kaszę mannę wsypujemy do miski(...)drobno posiekane orzechy dodajemy do spęczniałej kaszy manny i mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie wszystko razem łączymy, mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy małą ilość oleju kokosowego i łyżką wykładamy masę, formując cienkie placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno, same lub z dodatkami

Kuchnia MagdaLeny
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 154

szklanka cukru 3 jajka (rozm. L) 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 164

lukrem na bazie cukru brzozowego lub erytrytolu Pierniczki z masłem orzechowym i karobem 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 20 g siemienia lnianego 45 g oleju kokosowego 100 g miodu 100 g masła orzechowego 100% 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego 2 jajka(...)łyżeczki karobu Olej kokosowy, miód i masło orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut

Fitkot
Kulki mocy | Śliwka w czekoladzie 124

suszonych śliwek ok. 1 szklanka tartych orzechów lub zmiksowanych w blenderze (może być mieszanka różnych orzechów, u mnie orzechy laskowe) 1 płaska łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka oleju kokosowego mała szczypta soli himalajskiej Dodatkowo: kakao do obtoczenia gorzka czekolada (na wszystkie kuleczki ok. 100 g) Przygotowanie: 1) Suszone daktyle i śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę(...)czasie, odsączyć (wodę zostawić), pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować blenderem na lepką masę. 3) Dodać tarte orzechy, kakao, olej kokosowy, sól, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 30 min. Orzechy dodawać partiami, ugniatając masę, aż przestanie się bardzo kleić do rąk, ale dalej będzie plastyczna, być może będzie Wam potrzebne odrobinę mniej lub więcej orzechów, jeżeli natomiast wyjdzie

Fitsweet.me
Muffinki "Odcisk Misia" 169

zajmują muffinki renifery , to do tych na pewno będziemy wracać. Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 12 muffinek (my wykorzystaliśmy ten przepis na muffinki ) 1 ½ tabliczki białej czekolady ½ opakowania wiórków kokosowych Rodzynki w czekoladzie 12 ciastek w czekoladzie (u nas delicje) Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej (umieszczamy metalową miskę nad garnkiem z wrzącą wodą, czekolada pod wpływem ciepła się rozpuści(...)Musimy pamiętać by ją mieszać inaczej może się przypalić). Z delicji wycinamy mniejsze kółka (samą galaretkę) Muffinki smarujemy czekoladą, przyklejamy delicje, a resztę posypujemy wiórkami kokosowymi. Pomiędzy wiórki delikatnie przyklejamy rodzynki w czekoladzie (niedźwiedzie mają po 5 palców, ale jeśli przyklejcie mniej, nikt się nie zorientuje ;). Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Smacznego

Kolizje Smaków
Kanapkowa pasta z selera i kaszy jaglanej 189

Ciekawa jestem jak Wam zasmakuje.     Pasta z selera i kaszy jaglanej składniki: 1/4 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/4 dużego selera 1 duża cebula masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz wykonanie: Seler kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy(...)seler. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C do chwili aż będzie miękki.  Kaszę jaglana gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle lub oleju kokosowym. Gotową kaszę i upieczony seler blendujemy. Dodajemy podsmażoną cebulę oraz łyżkę oliwy. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę przechowujemy w lodówce

Przysmaki Karolki