dyni (około 1,5 kg) 3 czerwone papryki 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 2 ziemniaki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pierś z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka ostrej papryki w proszku 1 łyżka curry 1/2 łyżka imbiru w proszku 1 łyżka oleju sól Sposób wykonania: Dynię czyścimy z pestek, kroimy na duże kawałki (nie obieramy). Paprykę(...)kostkę ziemniaki. Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie zestawiamy garnek z ognia, odławiamy mięso i za pomocą blendera miksujemy na gładki krem. Ponownie garnek stawiamy na ogniu, dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i zagotowujemy. Całość ewentualnie doprawiamy do smaku (zupa powinna być lekko pikantna). Podajemy z ugotowanym w wywarze mięsem i grzankami
Qchnia po prostunależy dolewać po kropelce. Składniki: 2 żółtka surowe 20 ml soku z cytryny 20 g musztardy Bio 100 ml delikatnej w smaku oliwy z oliwek 20 ml rozpuszczonego oleju kokosowego 30 ml oleju MCT sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka i umieścić je w wysokim naczyniu (najlepiej blenderze kielichowym). Rozpuścić i przestudzić olej(...)kokosowy by był ciekły ale nie ciepły. Do żółtek dodać sól, pieprz, musztardę i sok z cytryn. Całość miksować blenderem lub mikserem do uzyskania białej puszystej masy. Następnie zacząć dolewać po kropelce zmieszane ze sobą tłuszcze ciągle miksując. Majonez powinien nabrać jednolitej, gęstej i puszystej konsystencji. Gotowy majonez domowy można przechowywać w lodówce. Smacznego! — BTW całości
Ola la LCHFśniadanie, które na dłuugoo nas nasyci. Według znanego przysłowia śniadanie trzeba zjeść jak król a ta owsianka jest tego najlepszym przykładem. Jesienna owsianka z dynią, świeżymi owocami, orzechami, wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą mmm czego chcieć więcej 😊❤ Składniki: 4,5 łyżki płatków owsianych górskich 1 szklanka mleka 3 łyżki puree z dyni o mocno pomarańczowym kolorze(...)całość przez 2 minuty. Przełóż owsiankę do miski i dodaj do niej miód, wymieszaj. Ozdób ulubionymi owocami u mnie : gruszka, śliwki oraz kaki inaczej persymona. Posypałam wiórkami kokosowymi, pokrojonymi orzechami i dodałam domowej roboty fit czekoladę. Wyszło pysznie. Smacznego
Słodka Strefamiksera . Jedynie potrzebny jest blender ręczny, który zmiksuje nam daktyle z wodą. Resztę ciasta przygotowujemy już mieszając składniki łyżką. Ciasto daktylowe (inaczej chlebek daktylowy) jest z dodatkiem wiórków kokosowych. Smak delikatnie podbijam zdrowym cukrem brzozowym, czyli ksylitolem (można zastąpić cukrem kokosowym) oraz domowym ekstraktem waniliowym . Ciasto daktylowe wychodzi bardzo wilgotne. Pyszne jest samo bez polewy, dlatego w diecie bez cukru
Moja Delicjapamiętam kiedy ostatni raz jadłam równie dobre danie! Wszystkie składniki idealnie się uzupełniają- gorąco zachęcam do wypróbowania. Moje serce zostało już skradzione. SKŁADNIKI: 200g pieczarek 1/2 puszki mleka kokosowego 50g kostki sojowej (opcjonalnie) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz czarny mielony, sól podajemy z ziemniakami WYKONANIE: Kostkę sojową zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na kilka minut. W tym czasie obieramy(...)oraz pieczarki. Najpierw przez kilka minut podsmażamy cebulkę (na niewielkiej ilości oleju), gdy się zarumieni dodajemy pieczarki. Odcedzamy kostkę sojową i również wrzucamy ją na patelnię. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i ok 7 min dusimy pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrywkę, doprawiamy według uznania, wyciskamy czosnek i na niewielkim ogniu stale podgrzewamy- ok 8-10 min. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami
healthy dreamskomponowało się idealnie. "Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków migdałowych 1-2 łyżki naturalnego miodu 2 płaskie łyski oleju kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady lody jako dodatek - opcjonalnie wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku(...)podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko mieszanka miodu i oleju. Nie zużywamy całej tej mikstury, a gruszki smarujemy jedynie po wierzchu. Do pozostałej mieszanki miodu i oleju dodajemy płatki owsiane, migdałowe i dokładnie łączymy. Gruszki wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni
Przysmaki Karolkitego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 200 g wiórków kokosowych 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki mąki (ja dałam mąkę orkiszową) Wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, nie przerywając ubijania. Masło(...)topimy. Banany obieramy, kroimy w plasterki i ugniatamy widelcem na papkę. Do roztopionego masła dodajemy papkę bananową oraz wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy i dodajemy do ubitych białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy mąkę. Całość mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej masę za pomocą łyżeczki, formując kokosanki. Pieczemy przez
Kuchnia MagdaLenyporcje- 1 porcja 163 kcal) 1 średni por 3 ząbki czosnku 700 ml bulionu 1 szklanka puree dyniowego (przepis TU KLIK! ) 160 ml mleczka kokosowego (mała puszeczka) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru sól, pieprz do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE Pora kroimy w plasterki (białą część), czosnek siekamy. Przesmażamy razem na oliwie(...)przez około 10 minut, zalewamy bulionem i dodajemy puree dyniowe. Doprawiamy, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy mleczko kokosowe i całość gotujemy razem jeszcze przez 7-10 minut. Miksujemy na krem. Podajemy z ulubionymi dodatkami - np grzankami, pestkami - możemy posypać świeżą kolendrą :) Smacznego! 1 porcja bez dodatków - tylko 163 kcal: - białko - 3,8 g - tłuszcze - 12 g - węglowodany - 9 g - błonnik
Moje Kuchenne Rewelacjeświetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej 200 g mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 70 g cukru kokosowego 70 g oleju kokosowego 300 ml mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 5 śliwek Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz śliwek przełóż do miski i dokładnie wymieszaj (śmiało możesz
Zdrowie na języku :Ppłatków jaglanych 75 g kokosu 150 g daktyli + 120 ml gorącej wody 2 łyżki kakao Składniki na masę: 100 g soczewicy czerwonej 100 g kaszy jaglanej 400 ml mleczka kokosowego 80% 500 ml gorącej wody 1 budyń + 150 ml syropu z moreli lub brzoskwiń 50 g kokosu 5 łyżek cukru kilka kropel soku z cytryny Dodatkowo: morele lub brzoskwinie(...)daktyli. Dodaj też kakao. Całość wymieszaj i zblenduj do powstania lepkiej masy. Wylep nią spód formy. Aby przygotować krem do garnka daj czerwoną soczewicę i kaszę jaglaną. Zalej mleczkiem kokosowym oraz gorącą wodą. Całość gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Kiedy soczewica i kasza będą miękkie, czyli po około 15 minutach zblenduj je na gładki krem. Następnie dodaj
Via Gustodużych lub 10 małych śliwek – 1 jabłko – 3 łyżki płatków owsianych (bezglutenowych) – 2 łyżki miodu lub syropu klonowego – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka wiórków kokosowych – 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Śliwki i jabłka kroimy w drobną kostkę usuwając pestki i gniazdo nasienne. 1 łyżkę miodu łączymy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy(...)przygotowane owoce przekładamy do naczynek, w których będziemy je zapiekać. Płatki owsiane mieszamy z 1 łyżką miodu, oliwy i wiórkami kokosowymi. Taką kruszonką posypujemy owoce. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok. 30 minut. Możemy podać z jogurtem i płatkami migdałów. Smacznego! Artykuł Gorące śliwki pod kruszonką z kokosem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongchia z ekspandowanym amarantusem i słodkim jabłuszkiem. Idealny na krótko chwilę relaksu Spróbujcie. Składniki: 190 g zimnego jogurtu naturalnego 1 pełna łyżka nasion chia* 1 jabłko 2 łyżki oleju kokosowego – u mnie Woj-len 2 łyżki cukru trzcinowego* popping ekspandowane nasiona Amarantusa* sos wiśniowy do polania po wierzchu *do nabycia w eSłoneczko Przygotowanie: W miseczce mieszamy jogurt z nasionami(...)chia. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy cukier i chwilę mieszamy. Następnie wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Smażymy, delikatnie mieszając co jakiś czas. Ściągamy z ognia, gdy jabłko ładnie pokryje „karmelem”. Do pucharka nakładamy połowę jogurtowego chia, słodkie jabłka, resztę jogurtowego chia. Całość posypujemy poppingiem ekspandowanych nasion Amarantusa. Wierz polewamy delikatnie sosem wiśniowym. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkisztuk): 0,5 szklanki (100 g) suszonych moreli 1 szklanka (150 g) nerkowców 0,5 szklanki (50 g) płatków migdałów 0,5 szklanki obranych pistacji 1 łyżeczka oleju kokosowego Przygotowanie: 1) Suszone morele zalać ciepłą wodą i odstwić na godzinę. 2) Pistacje delikatnie podprażyć na suchej patelni, a następnie posiekać blenderem (dosyć drobno, ale nie na makę) i wysypać(...)talerz. 3) Nerkowce, płatki migdałów, odsączone morele oraz olej kokosowy zmiksować blenderem, tak aby powstała kleista masa. W razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody, w której moczyły się morele. 4) Gotową masę odstawić na 30 min. do lodówki. 5) Po wyciągnięciu z lodówki, z masy formować niewielkie kuleczki i obtaczać w pistacjach. 6) Trufle przechowywać w lodówce
Fitsweet.mebanany (ok. 300g – waga ze skórką) 1 szklanka płatków owsianych (ok. 100g)* 2 czubate łyżki masła orzechowego (ok. 100g) 2 łyżki suszonej żurawiny (ok. 40g) 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 16g) 2 łyżki ziaren sezamu (ok. 18g) 2 łyżki pestek słonecznika (ok. 22g) *szklanka o pojemności 250ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fit ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i bananami(...)Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem na jednolitą papkę. Suszoną żurawinę posiekać na mniejsze kawałki. Do papki z bananów dodajemy pozostałe składniki (płatki owsiane, masło orzechowe, suszona żurawina, wiórki kokosowe, ziarna sezamu, pestki słonecznika), dokładnie wymieszać, by powstała jednolita masa. Z powyższej masy wydzielić 10 części i z każdej uformować kuleczkę, którą należy lekko spłaszczyć na kształt ciasteczka. Blaszkę wyłożyć
Kulinarne Przebojesposób się oprzeć takiemu wilgotnemu i aromatycznemu ciastku, więc od razu Wam radzę - proporcje zwiększcie kilkakrotnie! Polecam. (około 6 sztuk) 1 jajko 125g mleka skondensowanego słodzonego 1/4 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (u mnie z eSłoneczko ) Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. (Masa będzie dość rzadka, ale taka musi być.) Formę
Di gotuje