kokosowe - 19941 przepisów (strona:425/1330)

Marchewkowy budyń 135

Budyń marchewkowy z  Quinoa,  - 2 szklanki mleka kokosowego plus 1/3 szklanki do rozrobienia mąki  - 1 duża marchew  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 2 łyżki syropu daktylowego  - 1/2 łyżeczki cynamonu  - 1/2 łyżeczki kurkumy  - Quinoa, ekspandowana do posypania  Marchewkę pokroić w malutką kosteczke.  Do garnuszka wlać 2 szklanki mleka kokosowego. Dodać marchewkę, syrop

Szkrab Je Sam
Dynia piżmowa faszerowana kaszą bulgur 134

Składniki: Dynia piżmowa z kasza bulgur  - 1/2 małej dyni piżmowej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 łyżki kaszy bulgur  - 1 ząbek czosnku  - 1 plasterek mozarelli  - pół łyżeczki oregano  - szczypta kurkumy  Przygotowanie: Dynie wydrążamy. Nacinamy kosteczkę. Smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.  Kasze pluczemy, gotujemy z dodatkiem czosnku, oregano

Szkrab Je Sam
Muszle faszerowane dynią i kaszą jaglaną 125

Składniki: 1/2 małej dyni piżmowej  4 łyżki surowej kaszy jaglanej  10 muszelek - makaron Bartolini Eko pełnoziarnisty  2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Przyprawy wg uznania : Kurkuma Oregano Tymianek Imbir Dynie wydrążamy. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Makaron gotujemy. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przecedzamy kasze(...)gorącej dodajemy olej kokosowy i dynie. Wszystko blendujemy. Nakładamy po łyżeczce do każdej muszelki. Farszu starczy na około 20 muszelek

Szkrab Je Sam
Ciasto z szpinakiem 111

szklanki oleju rzepakowego extra virgin   - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia   Krem   - 3 banany   - 400g serka Mój Ulubiony   - 2 łyżki mąki kokosowej   Do nasaczenia   - sok wycisniety z jednej mandarynki   Do dekoracji   - granat   Jajka ubijamy. Dodajemy olej, chwilkę miksujemy.   Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko.   Mieszamy(...)Dodajemy dobrze odsaczony szpinak.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.   Po upieczeniu zostawiamy do ostygniecia.   Banany, serek i mąkę kokosowa blendujemy na gładką masę.   Ciasto najpierw dobrze skrapiamy sokiem z mandarynki, następnie przekładamy kremem.   Pozostałym kremem oraz grsnatem dekorujemy

Szkrab Je Sam
Jaglany budyń owocowy 125

łyżki surowej kaszy jaglanej  - 3/4 szklanki mleka kokosowego  - 1 banan  - 1 jabłko - garść malin - 1 łyżka soku z czarnego bzu 100 procent - 1 łyżeczka chia - 2 łyżki amarantusa ekspandowanego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy na mleku kokosowym. Dodajemy do kaszy wszystkie składniki oprócz chia i amarantusu. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy chia i amarantus. Odstawiamy

Szkrab Je Sam
Zapiekana kasza z jabłkiem na pomarańczy 137

sniadanie   #deser - 2 jabłka  - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 plastry pomarańczy - szczypta cynamonu - szczypta otartego imbiru - pół łyżeczki karobu - 2 łyżki amarantusa ekspandowanego - małe pojemniki do zapiekania Jabłka myjemy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej kaszy, dodajemy olej kokosowy

Szkrab Je Sam
Zupa z czerwonej soczewicy 117

ząbków czosnku  - łyżka otartego na dużych oczkach świeżego imbiru  - 400 ml przecieru pomidorowego  - 2 marchewki  - 1/2 selera  - 2 pietruszki  - 1 szklanka mleka kokosowego  - 2 czubate łyżeczki przyprawy curry  Dary Natury  ( Kurkuma ,  Kozieradka , Imbir,  Kminek , kardamon, pieprz czarny, ostra  Papryka ,  Kolendra siewna  , papryka słodka,  Czosnek(...)litrami wody.  Dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i  gotujemy do miękkości warzyw.  Następnie dodajemy wypłukaną soczewicę, dobrze mieszamy i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, mleko kokosowe, Curry, oliwę i sól. Gotujemy około 15 minut

Szkrab Je Sam
Gryczane śniadanie 122

łyżki płatków gryczanych ciemnych  - 1 gruszka  - 1 banan  - łyżka rozgniecionych w mozdziezu pestek dyni - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka oleju kokosowego Zagotowujemy w garnku szklankę wody. Wrzucamy płatki gryczane na 2 minuty, przecedzamy, do gorących dodajemy olej kokosowy, banan i gruszke potarte na dużych oczkach i sok z cytryny. Posypujemy pestkami dyni

Szkrab Je Sam
Brokuły w mleku kokosowym 121

Składniki: - 2 brokuły - 3 cebule - 4 ząbki czosnku - 500 ml mleka kokosowego Real Thai - 2 szklanki ryżu brązowego długiego - uprazone pestki dyni - do posypania - opcjonalnie sól morska - czarny pieprz - 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej z pełnego przemia Przygotowanie: Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki, wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Od momentu zagotowania wody gotujemy 5 minut(...)wkładamy do garnka z grubym dnem. Zalewamy wodą, tak by jej poziom zakrył cebulę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając aż wyparuje cała woda. Wlewamy mleko kokosowe oraz dodajemy czosnek przeciśnięty przez praske. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy około 15 minut na średnim gazie. Łyżkę mąki dobrze mieszamy w szklance wody. Dodajemy do sosu

Szkrab Je Sam
Jaglano-Jabłkowe pralinki z miodem 127

Składniki: -1/2 szklanki kaszy jaglanej - 2 jabłka - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżki surowego kakao - 2 łyżki miodu (u Nas gryczany) - kokos - do obtaczania Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Wkładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do czasu wchłonięcia całej wody. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy i jabłka potarte na tarce na dużych oczkach. Przestudzamy. Dodajemy miód

Szkrab Je Sam
Owsiane placuszki szarlotki - bez cukru i glutenu 193

Składniki: - 1 jajko  - 1 jabłko - 4 łyżki płatków owsianych  - 1/2 łyżeczki cynamonu - 3 łyżki amarantusa ekspandowanego - świeży otarty Imbir wg uznania - mąka kokosowa do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy. Jabłko obieramy ze skóry i trzemy na tarce na dużych oczkach. Białko ubijamy na sztywna pianę, dodajemy żółtko dalej miksujac. Zmielone płatki owsiane przesiewamy przez(...)sitko, dodajemy Imbir i cynamon. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy potarte jabłko i amarantus. Mieszamy łyżka. Pieczemy na patelni bez tłuszczu do zarumienienia. Posypujemy mąka kokosowa. U Nas podane z kiwi

Szkrab Je Sam
Marchewkowe ciasteczka z piekarnika - bez jaj, cukru i glutenu. 178

Składniki - 2 marchewki  - 1 pomarańcz  - 4 łyżeczki siemienia lnianego  - 3 łyżki płatków owsianych  - 2 łyżki mąki kokosowej - świeży otarty Imbir - ilość wg uznania - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka oleju kokosowego  Przygotowanie: Pomarańcz i marchew obieramy i wrzucamy do sokowirowki. Łączymy wiórki z sokiem. Można również pomarańcz zblendowac a marchew zetrzeć. Len mielimy

Szkrab Je Sam
Kremowa Zupa z czarnej rzepy 145

Składniki: - 3 czarne rzepy  - 1 korzeń pietruszki  - 1 cebula  - por - biała część - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 litry wody - 4 łyżki oleju rydzowego z lnianki -łyżka czarnuszki -pół szklanki surowej kaszy jaglanej -Opcjonalnie sól i pieprz Przygotowanie:  Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy. Wszystkie warzywa kroimy w kosteczke. W garnku z grubym dnem(...)roztapiamy olej kokosowy. Na bardzo malutkim ogniu delikatnie szklimy por i cebulę . Dodajemy pozostałe warzywa. Chwilę dusimy. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy czarnuszke i ewentualnie sól i pieprz. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Dodajemy kasze jaglana i olej rydzowy. Blendujemy na gładką masę. Gdyby konsystencja była za gęsta można dolać przegotowanej wody

Szkrab Je Sam
Muffinki Musli - bez mąki i cukru 143

łyżki posiekanych orzechów pekan - 2 łyżki posiekanych migdałów - 2 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich - 1 łyżka czarnego sezamu - 3 łyżki rodzynek mokre: - 1 jajko - 2 banany - 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Wszystkie składniki suche umieszczamy w dużej misce. W oddzielnej misce ubijamy jajko. Dodajemy po kawałku banana oraz olej kokosowy płynny (roztopiony w kąpieli wodnej). Miksujemy do czasu gdy wszystkie składniki

Szkrab Je Sam
Kasza jaglana z burakiem na słodko - bez cukru 156

przepis na śniadanie z burakiem. Podane proporcje są na około 3 porcje. Składniki: - 2 ugotowane/upieczone buraki (jeśli gotowane to koniecznie w skórce) - 1/2 szklanki kaszy jaglanej - 1 łyżka oleju kokosowego - 1/2 szklanki rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Dodajemy 1/2 szklanki rodzynek. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy

Szkrab Je Sam