wersja mrożona, nieco paradoksalnie, wydaje się własnie tą najświeższą. Tak, czy inaczej - krewetki, to rzecz pyszna, jeśli potraktuje się je odpowiednio. Składniki: 400 g krewetek 200 ml mleczka kokosowego 1 szalotka 1 pomidor 1 mała czerwona papryka 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1/2 łyżki brązowego cukru(...)Smażyć na średnim ogniu 5 minut. Dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor (obrany i pozbawiony gniazd nasiennych), skórkę z limonki oraz cukier. Smażyć mieszając kolejne 5 minut. Dodać mleczko kokosowe i sól do smaku. Dodać również krewetki, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką i płatkami chili. Podawać z ryżem lub makaronem
zadanie-gotowaniediecie bezmlecznej. 10 daktyli (plus trochę wody) 1 łyżka kakao/ karobu 1 dojrzały banan 150 g migdałów (zblendowanych na proszek) szklanka płatków owsianych (opcjonalnie) sezam do obtoczenia (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia (opcjonalnie) kakao/karob do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy około 15 minut. Gdy przestygną odciskamy je z wody i wrzucamy do miski z bananem i kakao. Blendujemy razem(...)mielimy na proszek. Łączymy zmielone migdały i płatki owsiane z masą kakaową. Powstała masa powinna mieć lekko gliniastą konsystencję. Lepimy w dłoniach kulki i obtaczamy je w sezamie, wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe
Dieta bez mlekaporcje: 1 szklanka surowej kaszy 1/2 dynii np. Hokkaido 300 g pieczarek 1 brokuł 1 cebula 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy mała puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju sól, pieprz natka zielonej pietruszki lub kolendry Wykonanie: kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut) dynię przekroić(...)kostkę lub piórka cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konserwujące. Dobra wiadomość jest taka, że identyczne czekoladki można wykonać w domu! Zapraszam! Składniki: 3/4 tabliczki czekolady 70% kakao, bez oleju palmowego np. Wawel 1/3szklanki mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego masło orzechowe domowe (własnoręcznie zmielone orzeszki + szczypta soli) Czekoladę zalać mlekiem, dodać olej kokosowy i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Zdjąć z ognia, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przygotować
Chocolate Muffin BlogDzisiaj po raz kolejny przedstawię wam banalny w wykonaniu, ale pyszny deser – kokosowy pudding z nasionami chia tzw. szałwią hiszpańska. Nie za słodki, lekko kwaśny przez dodatek mango. Chrupiący dodatek prażonych migdałów robi tutaj całą robotę. Nasiona chia dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze(...)które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Przeczytaj cały przepis - Kokosowy pudding z nasionami chia i mango at AleTorcik
AleTorcikpietruszki (+ 2 posiekanej pietruszki łyżeczki do posypania) 4 listki świeżej mięty skórka starta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny (+ 1 łyżka do polania przed podaniem) 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 cytryny szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie 1 Pstrągi dokładnie skrobię pozbywając się łuski i myję. 2 Pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym(...)kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do naczynia blendera. 4 Bazylię, pietruszkę, miętę oraz startą skórkę z cytryny dodaję do naczynia blendera. 5 Zalewam zioła sokiem z cytryny, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 6 Czerwoną cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanych składników i dokładnie mieszam łyżką. 7 Piekarnik
Book of spellsmąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto
FitKotkasza bulgur granat len złocisty olej kokosowy amarantus ekspandowany kokos syrop daktylowy Kasze gotujemy. Len mielimy i zalewamy gorąca przegotowaną wodą ciągle mieszając. Łączymy kasze z lnem. Dodajemy olej kokosowy. Formujemy kulki bądź inne kształty przy użyciu foremek. Posypujemy kokosem, amarantusem, polewamy syropem daktylowym (wg uznania ). Podajemy z granatem
Szkrab Je SamSkładniki : - 3 duże łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 banany - 3 łyżki kakao - 5 łyżek płatków owsianych - 2 jajka - garść orzechów włoskich - 2 łyżki słonecznika - sezam do posypania Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej(...)kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek. Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy
Szkrab Je SamSkładniki -1/2 granata -1/2 bielucha - jajko - łyżeczka oleju kokosowego - łyżka oleju rzepakowego lub łyżka oleju kokosowego - łyżka otrab orkiszowych -3 łyżki mąki orkiszowej -łyżka syropu daktylowego -łyżka lnu złocistego Przygotowanie: Len zmielic, zalać 2 łyżkami wrzacej wody, mieszać aż uzyskamy konsystencję jak kisiel. Wszystkie składniki oprócz granatu zmiksować
Szkrab Je Samkasza jaglana 3 łyżki - banan - potarty na dużych oczkach - amarantus 1 łyżka - pestki dyni 1 łyżka zmielone - olej kokosowy 1 łyżeczka - #bieluch 1/2 opakowania -amarantus ekspandowany do posypania - żurawina liofilizowana 1 szt na nos 😉 Kasze jaglana i amarantus dobrze pluczemy. Gotujemy około 25 minut, przecedzamy. Dodajemy olej kokosowy. Przestudzamy. Łączymy z pozostałymi
Szkrab Je SamSkładniki: - 2 jabłka - kasza jaglana 5 łyżek - olej kokosowy 1 łyżeczka - pestki dyni 3 łyżki - zmielone - amarantus ekspandowany Przygotowanie: Jabłka pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg ) Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy około 25 minut. Przecedzamy, dodajemy olej kokosowy, amarantus ekspandowany i zmielone pestki dyni, miąższ z upieczonych jabłek. Posypujemy amarantusem
Szkrab Je Sampłaskie łyżki surowej kaszy jaglanej - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 łyżeczka syropu daktylowego - 1 łyżeczka oleju kokosowego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Jeśli mamy możemy ugotować kasze na mleku roślinnym. Przecedzamy. Przekładamy do miseczki. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści. Mieszamy i odstawiamy do ostygniecia
Szkrab Je SamBudyń marchewkowy z Quinoa, - 2 szklanki mleka kokosowego plus 1/3 szklanki do rozrobienia mąki - 1 duża marchew - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki syropu daktylowego - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki kurkumy - Quinoa, ekspandowana do posypania Marchewkę pokroić w malutką kosteczke. Do garnuszka wlać 2 szklanki mleka kokosowego. Dodać marchewkę, syrop
Szkrab Je SamSkładniki: Dynia piżmowa z kasza bulgur - 1/2 małej dyni piżmowej - 1 łyżeczka oleju kokosowego - 2 łyżki kaszy bulgur - 1 ząbek czosnku - 1 plasterek mozarelli - pół łyżeczki oregano - szczypta kurkumy Przygotowanie: Dynie wydrążamy. Nacinamy kosteczkę. Smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kasze pluczemy, gotujemy z dodatkiem czosnku, oregano
Szkrab Je Sam