Składniki (na dwie porcje): - 1 szklanka mleka kokosowego - uzyłam tego - 4 łyżki chia - 1 kaki - płatki migdałowe - do posypania - czekolada 99% - potarta - do posypania - użyłam tej Przygotowanie: Chia wsypujemy do mleka kokosowego i odstawiamy na 40 minut. Kaki obieramy ze skórki i blendujemy na mus. Do szklanki nakładamy kolejno: warstwę z chia, mus z kaki, warstwę
Szkrab Je SamSiła Roślin , o którym więcej poniżej. Składniki: 1 szklanka mrożonych truskawek 1 świeży banan 1 miarka wegańskiego białka o smaku czekoladowo-waniliowym (Siła Roślin) 350 ml mleka (użyłam kokosowego) Prz ygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miksera i zmiksuj na gładką masę. Być może pamiętacie opisywane przeze mnie wcześniej białka roślinne od Sunwarrior Polska. Teraz jest to Siła Roślin ( silaroslin.pl(...)groch (ten występuje w formie biofermentowanej). Pozostałe składniki to fantastyczne i niezwykłe superfoods , odznaczające się dużymi pokładami wartości odżywczych. Wśród nich wyróżnić można: moringa , chlorella , kurkumina , baobab , dziwidło , woda kokosowa , szara sól morska . Dodatkowo białko to wzbogacono o ekstrakt ze stewii , enzymy trawienne oraz żywe kultury bakterii . Bardzo się cieszę z obecności właśnie żywych kultur bakterii, które m.in. wspierają układ
Zdrowie na języku :Pmąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto
Fitkotporcje): szklanka czerwonego ryżu pojedyncza pierś kurczaka łyżeczka słodkiej papryki w proszku płaska łyżeczka szafranu z Tajlandii (jest zupełnie inny niż te aromatyczne nitki z Maroka) 300 ml mleka kokosowego 3 liście limonki kaffir 2 cm imbiru papryka czerwona 2 chili łyżka słodkiego sosu chili świeża kolendra sól pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Ryż wypłukać i zalać dwiema szklankami(...)wchłonięcia wody. Potem przykryć pokrywką. Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, połową łyżeczki papryki w proszku i szafranem. Polać olejem. Wymieszać. Kurczaka obsmażyć na patelni. Zalać kurczaka mlekiem kokosowym. Dodać starty imbir, liście kafiiru, jedną chili w całości i słodki sos chili. Gotować na małym ogniu do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec gotowania curry dodać paprykę pokrojoną w kostkę
Weekendy w domu i ogrodzieSłodkie i zdrowe smoothie z dyni i banana Muszę przyznać, że koktajle z dyniowym puree bardzo przypadły mi do gustu. Koktajl z dyni i banana z mlekiem kokosowym i przyprawami korzennymi to kolejny z serii dyniowych koktajli, które na pewno na dłużej zagoszczą w moim jadłospisie. Koktajl a la pumpkin spice ma bardzo słodki smak wzmocniony pikantnymi i rozgrzewającymi przyprawami(...)mnie na Facebooku i przypnij pina na Pintereście ! Smoothie z dyni i banana Drukuj Porcje: 2 porcje (700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie
Book of spellswyglądają 😜 Z pewnością jeszcze nie raz powtórzę ten eksperyment... Składniki: 1 szklanka mleka 100 g czekolady gorzkiej min. 70% 3 łyżki kawy Inka 4 łyżki oleju kokosowego 3-4 łyżki Słodkiego Eryka (erytrytolu) ok. 180-200 g biszkoptów (dobrej jakości) Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim czekoladę oraz olej kokosowy. Dodajemy kawę Inkę
Kuchnia MagdaLenySkładniki: - 500 g fasoli Jaś karłowy - 500 ml mleka kokosowego (użyłam tego ) - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 2 ziemniaki - 3 białe rzepy - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - ziarno słonecznika - uprażone na suchej patelni ( tu kupisz 1 kg za niecałe 6 zł) - do posypania - natka pietruszki - do posypania - 4 łyżki przyprawy - PODLASKA PRZYPRAWA DO ZUPY FASOLOWEJ(...)majeranek, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Gotujemy do miękkości co jakiś czas doglądając. Ugotowaną fasolę przecedzamy. Miękkie warzywa trochę przestudzamy i wspólnie blendujemy. Dajemy dziecku wlać mleko kokosowe, dodajemy fasolę i ponownie blendujemy. Krem jest bardzo gęsty, jeśli wolicie rzadszy, należy dodać przegotowanej wody. Doprawiamy czarnym pieprzem i jeśli jest taka potrzeba solą. Nakładamy na talerze. Posypujemy papryką
Szkrab Je Samkolei. Dzisiaj mam dla was nowy przepis na orientalną panna cottę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków rodem z dalekiego wschodu. Śmietankę kremówkę połączyłam z mlekiem kokosowym, a wszystko aromatyzowałam odrobiną luksusu w postaci szafranu, który również nadał pięknej blado żółtej barwy oraz niewielką ilością świeżej trawy cytrynowej. Słodyczy nadał jasny #cukiertrzcinowy , który dzięki lekko karmelowej nucie(...)świeżych listków mięty oraz truskawek ożywił wizualnie deser i nadał dodatkowego wymiaru. Zatem zapraszam was w tą daleką podróż... Składniki : 250 ml śmietanki 30% 250 ml mleka kokosowego 80-100 g jasnego cukru trzcinowego #Diamant 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 3-4 nitek szafranu ok.10 cm białej części świeżej trawy cytrynowej niewielka ilość oleju lub roztopionego masła
vaniliowoczekoladowaporcje : 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 awokado 1 banan 1 kiwi 1/2 łyżeczki pasty z kurkumy przepis tutaj 1 łyżka oleju kokosowego 5 łyżek płatków migdałowych Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka z grubym dnem i prażymy na małym ogniu do momentu gdy poczujemy delikatny orzechowy aromat. Należy uważać by kasza się nie przypaliła(...)dosyć często mieszać. Wlewamy wodę i pastę z kurkumy. Gotujemy bez mieszania na małym ogniu do czasu aż kasza wchłonie całą wodę. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, zostawiamy do rozpuszczenia pod przykryciem. Banan, kiwi i awokado rozgniatamy widelcem i dodajemy razem z płatkami migdałowymi do kaszy. Przygotowanie razem z dzieckiem: Dziecko może: wsypać odmierzoną kaszę jaglaną do garnka mieszać
Szkrab Je Samporządna łyżka masła orzechowego (40 g) 10 g naturalnego kakao 40 g mąki jaglanej szczypta soli 80 g syropu z agawy lub klonowego 30 g oleju kokosowego, w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g orzechów laskowych, posiekanych+ garść do posypania ciasta Powidła daktylowe: 100 g daktyli bez pestek 100 g wrzątku Przygotowanie: Ciasto: Ciecierzycę odsączyć (powinniśmy otrzymać około(...)zmiksować blenderem na jednolitą gęstą masę. Na koniec wsypać orzechy, wymieszać. Czekoladowe ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem kokosowym i obsypanej kakao (lub mniejszej formy, wtedy brownie będzie wyższe. Ja piekłam w formie silikonowej). Wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut (ciasto
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: - 100 ml oleju kokosowego - 1/2 szklanki kakao - 5 łyżek amarantusa - 1/2 szklanki orzechów włoskich - 3 łyżki syropu klonowego - wszystko to z czym macie ochotę zjeść czekoladę ☺ Przygotowanie: Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Wlewamy do pojemnika, wkładamy na kilka godzin do lodówki
Szkrab Je Samwersja mrożona, nieco paradoksalnie, wydaje się własnie tą najświeższą. Tak, czy inaczej - krewetki, to rzecz pyszna, jeśli potraktuje się je odpowiednio. Składniki: 400 g krewetek 200 ml mleczka kokosowego 1 szalotka 1 pomidor 1 mała czerwona papryka 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 1/2 łyżki brązowego cukru(...)Smażyć na średnim ogniu 5 minut. Dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor (obrany i pozbawiony gniazd nasiennych), skórkę z limonki oraz cukier. Smażyć mieszając kolejne 5 minut. Dodać mleczko kokosowe i sól do smaku. Dodać również krewetki, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Na koniec wymieszać z sokiem z limonki, posiekaną natką i płatkami chili. Podawać z ryżem lub makaronem
zadanie-gotowaniediecie bezmlecznej. 10 daktyli (plus trochę wody) 1 łyżka kakao/ karobu 1 dojrzały banan 150 g migdałów (zblendowanych na proszek) szklanka płatków owsianych (opcjonalnie) sezam do obtoczenia (opcjonalnie) wiórki kokosowe do obtoczenia (opcjonalnie) kakao/karob do obtoczenia Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy około 15 minut. Gdy przestygną odciskamy je z wody i wrzucamy do miski z bananem i kakao. Blendujemy razem(...)mielimy na proszek. Łączymy zmielone migdały i płatki owsiane z masą kakaową. Powstała masa powinna mieć lekko gliniastą konsystencję. Lepimy w dłoniach kulki i obtaczamy je w sezamie, wiórkach kokosowych lub kakao. Gotowe
Dieta bez mlekaporcje: 1 szklanka surowej kaszy 1/2 dynii np. Hokkaido 300 g pieczarek 1 brokuł 1 cebula 3 cm kawałek imbiru 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy mała puszka mleka kokosowego 2 łyżki oleju sól, pieprz natka zielonej pietruszki lub kolendry Wykonanie: kaszę ugotować w dużej ilości osolonej wody wg czasu podanego na opakowaniu (około 15 minut) dynię przekroić(...)kostkę lub piórka cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojone w paski pieczarki i podsmażać, aż z grzybów odparuje woda. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i przyprawy, następnie zalać mlekiem kokosowym i dusić pod przykryciem około 15 minut. Na koniec dołożyć różyczki brokuła i dusić kolejne 5 minut. Skorygować ilość soli kaszę gryczaną odcedzić na durszlaku. Podawać z przygotowanym curry, posypać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!konserwujące. Dobra wiadomość jest taka, że identyczne czekoladki można wykonać w domu! Zapraszam! Składniki: 3/4 tabliczki czekolady 70% kakao, bez oleju palmowego np. Wawel 1/3szklanki mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego masło orzechowe domowe (własnoręcznie zmielone orzeszki + szczypta soli) Czekoladę zalać mlekiem, dodać olej kokosowy i podgrzewać, aż mleko się zagotuje. Zdjąć z ognia, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Przygotować
Chocolate Muffin Blog