kokosowe - 19941 przepisów (strona:424/1330)

Kokosowy pudding z nasionami chia i mango 139

Dzisiaj po raz kolejny przedstawię wam banalny w wykonaniu, ale pyszny deser – kokosowy pudding z nasionami chia tzw. szałwią hiszpańska. Nie za słodki, lekko kwaśny przez dodatek mango. Chrupiący dodatek prażonych migdałów robi tutaj całą robotę. Nasiona chia dostarczają bardzo dużo składników odżywczych, są obfite w w błonnik, kwasy tłuszczowe Omega-3, białko i różne mikroelementy. Zawierają także przeciwutleniacze(...)które zapobiegają wytwarzaniu się wolnych rodników, a co za tym idzie: szybkiego starzenia się komórek, a także działają antynowotworowo. Przeczytaj cały przepis - Kokosowy pudding z nasionami chia i mango at AleTorcik

AleTorcik
Pstrąg pieczony z zieloną salsą 278

pietruszki (+ 2 posiekanej pietruszki łyżeczki do posypania) 4 listki świeżej mięty skórka starta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny (+ 1 łyżka do polania przed podaniem) 60ml rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 1/2 czerwonej cebulki 1/2 cytryny szczypta świeżo zmielonego kolorowego pieprzu Przygotowanie 1 Pstrągi dokładnie skrobię pozbywając się łuski i myję. 2 Pstrągi osuszam ręcznikiem papierowym(...)kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do naczynia blendera. 4 Bazylię, pietruszkę, miętę oraz startą skórkę z cytryny dodaję do naczynia blendera. 5 Zalewam zioła sokiem z cytryny, olejem kokosowym lub oliwą z oliwek i miksuję do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. 6 Czerwoną cebulkę kroję w drobną kostkę i dodaję do zmiksowanych składników i dokładnie mieszam łyżką. 7 Piekarnik

Book of spells
Kruche kostki dyniowe na Halloween (bezglutenowe, bez cukru) 221

mąki ryżowej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko 40 g ksylitolu 30 g melasy z morwy białej (ewentualnie miodu) 25 g masła klarowanego 15 g oleju kokosowego Olej kokosowy i masło klarowane podgrzać z ksylitolem i melasą, aby kryształki się rozpuściły, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto

FitKot
Bulgur na granacie 79

kasza bulgur granat len złocisty olej kokosowy amarantus ekspandowany kokos syrop daktylowy Kasze gotujemy. Len mielimy i zalewamy gorąca przegotowaną wodą ciągle mieszając. Łączymy kasze z lnem. Dodajemy olej kokosowy. Formujemy kulki bądź inne kształty przy użyciu foremek. Posypujemy kokosem, amarantusem, polewamy syropem daktylowym  (wg uznania ). Podajemy z granatem

Szkrab Je Sam
Muffinki Brownie z kaszy jaglanej 125

Składniki : - 3 duże łyżki surowej kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 banany  - 3 łyżki kakao  - 5 łyżek płatków owsianych  - 2 jajka  - garść orzechów włoskich  - 2 łyżki słonecznika  - sezam do posypania  Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mąkę w młynku do kawy. Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, następnie gotujemy. Do gorącej dodajemy olej(...)kokosowy, zostawiamy do przestudzenia. Orzechy włoskie mielimy w młynku do kawy. Do przestudzonej kaszy jaglanej dodajemy: jajko, banany i zmielone orzechy włoskie. Wszystko blendujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki (oprócz sezamu), wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Nakładamy do silikonowych foremek.  Ciasto będzie dość gęste. By ułatwić sobie zadanie, nakładamy łyżką którą przed nabraniem masy moczymy

Szkrab Je Sam
Racuchy z granatem 136

Składniki  -1/2 granata -1/2 bielucha  - jajko - łyżeczka oleju kokosowego  - łyżka oleju rzepakowego lub łyżka oleju kokosowego  - łyżka otrab orkiszowych  -3 łyżki mąki orkiszowej  -łyżka syropu daktylowego  -łyżka lnu złocistego  Przygotowanie: Len zmielic, zalać 2 łyżkami wrzacej wody, mieszać aż uzyskamy konsystencję jak kisiel.  Wszystkie składniki oprócz granatu zmiksować

Szkrab Je Sam
Jaglany Renifer 100

kasza jaglana 3 łyżki  - banan - potarty na dużych oczkach  - amarantus  1 łyżka  - pestki dyni 1 łyżka zmielone  - olej kokosowy 1 łyżeczka  - #bieluch 1/2 opakowania  -amarantus ekspandowany do posypania  - żurawina liofilizowana 1 szt na nos 😉 Kasze jaglana i amarantus dobrze pluczemy. Gotujemy około 25 minut, przecedzamy. Dodajemy olej kokosowy. Przestudzamy. Łączymy z pozostałymi

Szkrab Je Sam
Śniadanie z pieczonym jabłkiem 127

Składniki: - 2 jabłka  - kasza jaglana 5 łyżek  - olej kokosowy 1 łyżeczka  - pestki dyni 3 łyżki - zmielone  - amarantus ekspandowany Przygotowanie: Jabłka pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg ) Kasze jaglana dobrze pluczemy i gotujemy około 25 minut. Przecedzamy, dodajemy olej kokosowy, amarantus ekspandowany i zmielone pestki dyni, miąższ z upieczonych jabłek. Posypujemy amarantusem

Szkrab Je Sam
Placuszki jaglane 120

płaskie łyżki surowej kaszy jaglanej  - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej  - 1 łyżeczka syropu daktylowego   - 1 łyżeczka oleju kokosowego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Jeśli mamy możemy ugotować kasze na mleku roślinnym. Przecedzamy. Przekładamy do miseczki. Do gorącej kaszy dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się rozpuści. Mieszamy i odstawiamy do ostygniecia

Szkrab Je Sam
Marchewkowy budyń 136

Budyń marchewkowy z  Quinoa,  - 2 szklanki mleka kokosowego plus 1/3 szklanki do rozrobienia mąki  - 1 duża marchew  - 2 łyżki mąki ziemniaczanej  - 2 łyżki syropu daktylowego  - 1/2 łyżeczki cynamonu  - 1/2 łyżeczki kurkumy  - Quinoa, ekspandowana do posypania  Marchewkę pokroić w malutką kosteczke.  Do garnuszka wlać 2 szklanki mleka kokosowego. Dodać marchewkę, syrop

Szkrab Je Sam
Dynia piżmowa faszerowana kaszą bulgur 137

Składniki: Dynia piżmowa z kasza bulgur  - 1/2 małej dyni piżmowej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 łyżki kaszy bulgur  - 1 ząbek czosnku  - 1 plasterek mozarelli  - pół łyżeczki oregano  - szczypta kurkumy  Przygotowanie: Dynie wydrążamy. Nacinamy kosteczkę. Smarujemy olejem kokosowym. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.  Kasze pluczemy, gotujemy z dodatkiem czosnku, oregano

Szkrab Je Sam
Muszle faszerowane dynią i kaszą jaglaną 130

Składniki: 1/2 małej dyni piżmowej  4 łyżki surowej kaszy jaglanej  10 muszelek - makaron Bartolini Eko pełnoziarnisty  2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju kokosowego Przyprawy wg uznania : Kurkuma Oregano Tymianek Imbir Dynie wydrążamy. Pieczemy 45 minut w 200 stopniach. Makaron gotujemy. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy w wodzie z przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Przecedzamy kasze(...)gorącej dodajemy olej kokosowy i dynie. Wszystko blendujemy. Nakładamy po łyżeczce do każdej muszelki. Farszu starczy na około 20 muszelek

Szkrab Je Sam
Ciasto z szpinakiem 115

szklanki oleju rzepakowego extra virgin   - 1 łyżeczka eko proszku do pieczenia   Krem   - 3 banany   - 400g serka Mój Ulubiony   - 2 łyżki mąki kokosowej   Do nasaczenia   - sok wycisniety z jednej mandarynki   Do dekoracji   - granat   Jajka ubijamy. Dodajemy olej, chwilkę miksujemy.   Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia przesiane przez sitko.   Mieszamy(...)Dodajemy dobrze odsaczony szpinak.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 40 minut.   Po upieczeniu zostawiamy do ostygniecia.   Banany, serek i mąkę kokosowa blendujemy na gładką masę.   Ciasto najpierw dobrze skrapiamy sokiem z mandarynki, następnie przekładamy kremem.   Pozostałym kremem oraz grsnatem dekorujemy

Szkrab Je Sam
Jaglany budyń owocowy 130

łyżki surowej kaszy jaglanej  - 3/4 szklanki mleka kokosowego  - 1 banan  - 1 jabłko - garść malin - 1 łyżka soku z czarnego bzu 100 procent - 1 łyżeczka chia - 2 łyżki amarantusa ekspandowanego Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy na mleku kokosowym. Dodajemy do kaszy wszystkie składniki oprócz chia i amarantusu. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy chia i amarantus. Odstawiamy

Szkrab Je Sam
Zapiekana kasza z jabłkiem na pomarańczy 142

sniadanie   #deser - 2 jabłka  - 3 łyżki surowej kaszy jaglanej  - 1 łyżeczka oleju kokosowego  - 2 plastry pomarańczy - szczypta cynamonu - szczypta otartego imbiru - pół łyżeczki karobu - 2 łyżki amarantusa ekspandowanego - małe pojemniki do zapiekania Jabłka myjemy. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Kasze jaglana dobrze płuczemy i gotujemy około 20 minut. Do ugotowanej kaszy, dodajemy olej kokosowy

Szkrab Je Sam