Dziś propozycja z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, aromatyczny i pożywny ryż z dodatkiem mango. Zapraszam! Porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka brązowego ryżu, 1 łyżeczka oleju (najlepiej kokosowego), 1/2 łyżeczki gorczycy, 1/2 łyżeczki brązowej soczewicy, 1/2 łyżeczki sezamu, 1 łyżeczka migdałów w płatkach, 1 papryczka chili (ususzona), 1/4 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki curry, szczypta asafetydy(...)dojrzałe mango, 2 łyżeczki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka uprzednio namoczonych rodzynek (opcjonalnie), sól do smaku. Przygotowanie: 1) Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy. 2) Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 3) Przygotowujemy wszystkie składniki, tak żeby móc je szybko dodawać jeden po drugim. 4) Patelnię wstawiamy na średni ogień i rozgrzewamy na niej
Pełna Lodówkagałązka trawy cytrynowej, 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobne paski, 3 ząbki czosnku, 125 g groszku cukrowego, 200 ml bulionu warzywnego,2 cm korzenia imbiru, 1 puszka mleka kokosowego, 1 łyżka oleju kokosowego (można zastąpić zwykłym olejem), 1 łyżka soku z limonki, garść orzechów nerkowca lub arachidowych, 3 liście laurowe, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka cukru trzcinowego, 1 łyżeczka(...)trawę cytrynową, liście laurowe, kurkumę, pokrojone orzechy, kolendrę, kumin, pieprz, kardamon, sos sojowy, sok z limonki i cukier. Wymieszać i zagotować. W kolejnym kroku dodać warzywa i mleczko kokosowe, zmniejszyć ogień na najmniejszy i dusić przez 30-40 minut. Groszek można dodać chwilę później, żeby zbyt się nie rozgotował i pozostał chrupiący. Jeśli chcemy, żeby curry było mniej gęste
Pełna Lodówkajako kokosanki – tym oto łatwym, prostym i pysznym wypiekiem będę Was dzisiaj częstować. Lamingtons – tradycyjny australijski deser w postaci biszkoptów w kształcie prostopadłościanów, polanych czekoladą i posypanych wiórkami kokosowymi. Mój biszkopt jest lekko miodowy, czekolada jest domową polewą a kostki biszkoptu możecie obtoczyć nie tylko w kokosie ale również w zmielonych orzechach włoskich, w zmielonych migdałach, płatkach migdałowych(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 min, na złoty kolor. Odstawiamy do ostygnięcia a następnie kroimy na prostokąty. Każdą kostkę biszkoptową obtaczamy w polewie i wiórkach kokosowych. Polewa: 250 g margaryny 240 g cukru kryształu 6 łyżek wody 3 łyżki kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zagotowujemy i mieszając od czasu do czasu
Made By Mom And SonEnergetyczne, sycące i zdrowe śniadanie na słodko. Owsianka pieczona w piekarniku z dodatkiem borówek amerykańskich i wiórków kokosowych to idealny zestaw na początek dnia. Składniki: 2/3 szklanki płatków owsianych 2/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru brązowego 3 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli jajko 2/3 szklanki borówek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W misce połączyć mleko i jajko. Dodać(...)suche składniki: płatki, cukier, sól, wiórki kokosowe i wymieszać. Na końcu dodać borówki i ponownie zamieszać. Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Podawać np. z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki i gotować na wolnym ogniu przez
Delicious TitbitsPrzepyszne zielone curry z kurczaka po tajsku - pełne aromatu danie z kurczakiem w towarzystwie pikantnej zielonej pasty curry, której ostrość przełamuje mleczko kokosowe. Polecam gorąco :) SKŁADNIKI 1/2 kg piersi kurczaka 1 cebula 2 dymki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki zielonej pasty curry 100ml bulionu drobiowego 400ml mleka kokosowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego pół limonki olej do smażenia(...)łyżki oleju i wrzucamy cebulę, czosnek i dymkę. Podsmażamy ciągle mieszając przez 1-2 minuty. Dodajemy pastę curry i znowu smażymy prze 2 minuty. Dolewamy bulion i mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka kroimy w grubą kostkę i dodajemy do wrzącego mleka. Mieszamy przez około 10 minut, aż kurczak będzie miękki. Na koniec dodajemy sos sojowy
Moje Kuchenne Rewelacjechłodny koktajl jagodowy ze słodkim bananem i z nutą kokosa... ^^ ~ Koktajl jagodowo-bananowy z wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 1 dojrzały banan 150g jagód mrożonych 200g jogurtu naturalnego + wiórki kokosowe Wszystkie składniki miksujemy ze sobą, dodajemy wiórki kokosowe i całość przelewamy do wysokiej szklanki
Kuchenny Skrawek NiebaKolejna propozycja przepisu z wykorzystaniem amarantusa ekspandowanego :) Tym razem bez pieczenia, wystarczy zamieszać, uformować, wstawić do lodówki i po kilku godzinach możemy cieszyć się pysznym czekoladowo-kokosowym smakiem mięciutkich kuleczek :) W przepisie użyłam ziarenek Euforia od Ziarenkowa :) Składniki (16 kulek) - 60 g amarantusa ekspandowanego - 100 g mieszanki Euforia - 50 g oleju kokosowego - 50 g miodu - 2 czubate łyżki karobu(...)czubate łyżki jogurtu naturalnego Popping z mielonymi ziarenkami Ziarenka należy zblenodwać do momentu rozdrobnienia (tylko nie przesadzajmy z długością blendowania, ażeby nie wyszło masło słonecznikowe :D). Olej kokosowy z miodem i karobem podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia i połączenia się składników (nie zagotowujemy!). Wszystkie składniki łączymy ze sobą, oprócz jogurtu, który należy dodać na koniec. Kiedy masa będzie wystarczająco lepka
Zdrowie na języku :PMleko kokosowe, które sama robiłam, o TUTAJ , wykorzystałam do przygotowania puddingu z chia. Co mnie zaskoczyło? Gęstość puddingu - zdecydowanie konsystencja puddingu wyszła bardziej zwarta niż jak to jest zazwyczaj przy wykorzystaniu normalnego mleka. Ale efekt końcowy jak najbardziej zadowalający :) Jest kokos - to musi być pysznie! :D Ogólnie - bardzo kokosowo, kremowo z przełamującym smakiem gorzkiej czekolady :) Składniki: 2 łyżki nasion chia(...)Skworcu (20 g) 180 ml mleka kokosowego 1/3 łyżeczki stewi starta kostka gorzkiej czekolady Do słoiczka wsypać nasiona chia, zalać mlekiem kokosowym, wstrząsnąć. Po 10 minutach ponownie energicznie wstrząsnąć, daje nam to pewność, że nasionka się nie skleją :) Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać startą czekoladą :) Nasionka chia w sklepie Skworcu
Zdrowie na języku :PKolejna propozycja na pudding z wykorzystaniem małych i niezastąpionych nasionek chia :) Tym razem użyłam czekoladowej wody kokosowej CHI , swoją drogą jest przepyszna. polecam spróbować :) W połączeniu z nasionkami wychodzi bardzo smaczny pudding, który nie trzeba już słodzić (mleko jest słodkie). Jako urozmaicenie dodałam kleksa z jogurtu naturalnego i konfitury śliwkowej 100% , domowej roboty :) Składniki: 180 ml czekoladowej wody kokosowej(...)łyżki nasion chia (20g) dodatkowo: jogurt naturalny, konfitura śliwkowa Przygotowanie: Do słoiczka wsypać nasiona chia, zalać czekoladową wodą kokosową, wstrząsnąć. Po 10 minutach ponownie energicznie wstrząsnąć, daje nam to pewność, że nasionka się nie skleją :) Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem polać jogurtem naturalnym i konfiturą śliwkową
Zdrowie na języku :PSpiżarni :) W swojej paczce znalazłam: mąkę orkiszową (aktualnie widzę, że nie ma jej w ofercie, dlatego link jest do mąki innej firmy, ale również orkiszowej) masło migdałowe olej kokosowy kostki wołowe BIO herbatkę owocową Mąka orkiszowa Pierwszy raz będę miała styczność z mąką orkiszową, dlatego też bardzo chciałam ją dostać :) Mąka taka jest nieco droższa od typowej mąki pełnoziarnistej(...)wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych słodkości, typu gofry, naleśniki, placuszki, ale także do owsianki, jogurtu czy po prostu wyjadania ze słoiczka :) Olej kokosowy W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów
Zdrowie na języku :PKokosanki 50 g masła 200 g wiórków kokosowych 3 łyżki mleka 2 białka 3/4 szklanki cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy mleko, całość mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu(...)będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do ostudzenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do piany dodajemy wystudzoną masę kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy ciasteczka. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki
Kuchcik gotujeszklanki mąki z pełnego przemiału 0,5 łyżki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki miodu (spore) 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, wymieszaj z sodą i proszkiem. Dodaj jajka, rozprowadź. Dodaj mleko, miód i olej, mieszaj, aż wszystko zamieni się w gładką masę o konsystencji śmietany(...)Włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Bardzo dobrze rozgrzej małą patelnię z olejem kokosowym. Smaż na niej po jednym pancakesie, rozlewając masę (1 sporą chochlę) na całą patelnię. Kiedy zaczną pojawiać się bąble, przewróć na drugą stronę. Masa jest naprawdę świetna, placuszki robią się zwarte i nie rozpadają się. Po upieczeniu każdego pancakesa, wkładaj go na wyłożoną folią blachę
Gotowanie to kochanieprostu placuszki, ani pankejki takie klasyczne, to naprawdę obłędne śniadanie, które oprócz tego, że baaardzo smakuje całej mojej rodzinie (dzieci wciągają, aż miło patrzeć), to jeszcze pachną tak (olej kokosowy!), że można oszaleć z nadmiaru porannego szczęścia. Pod warunkiem oczywiście, że poranek zaczyna się o ósmej, a nie o szóstej rano od słów zaspanego niespełna trzylatka "wstajemy mamo, jest(...)choince światełka. Żadnych wczesnych pobudek w ten weekend! składniki: na ok. 10-12 placuszków 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub masła) 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu) 1/2 szklanki mielonych orzechów lub migdałów 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej oraz syrop klonowy banan orzechy pekan lub inne
bistro mamanastrój. Proponuję rozgrzać się talerzem smacznej zupy z soczewicy, która nie tylko ociepli deszczowy nastrój ale dostarczy wielu odżywczych składników zziębniętemu organizmowi.Składniki:1 szkl soczewicy brązowej1 szkl mleka kokosowego domowego3 łyżki przecieru pomidorowegoduża cebulamarchewkapietruszka kawałek selerapapryka czerwonapo łyżeczce - słodkiej papryki, ostrej papryki curry i kolendry sok z limonkiłyżeczka startego świeżego imbiru3 żąbki czosnkuszczypta cynamonu 3 łyżki oliwyPrzygotowanie(...)starte warzywa i pokrojoną w drobną kostkę paprykę - podsmażam jeszcze około 3 minut, na końcu dodając posiekany czosnek. Następnie zalewam podsmażone warzywa 1 litrem wody i dodaję połowę mleka kokosowego. Odlewam soczewicę dodaje do wody z warzywami i gotuję około 30 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Po tym czasie dodaję resztę mleka kokosowego, sok z limonki, szczyptę cynamonu
Magiczna kuchnia Darii