początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła. Składniki 500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić
Kulinarne InspiracjePrzepis na to danie powstawał w czasie gotowania... Zaczęłam od sosu pomidorowego, ale w czasie jego przygotowywania napatoczyło mi się jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki(...)łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Na łyżce oliwy z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć 5 minut aż woda z pomidorów trochę odparuje. Wlać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy, dodać przyprawy: szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować
Kulinarne InspiracjeSłynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej. Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta. Składniki (na ok. 4 filiżanki) : - szklanka mleka 2% - kubeczek jogurtu naturalnego (200g) - 1/2 tabliczki białej czekolady - 50 g płatków jaglanych - 2 łyżki wiórek kokosowych(...)mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i żelatyną, następnie dodać ugotowane płatki. Masę przelać do filiżanek
Kuchnia Elliepaczki krakersów 1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Zrobić budyń, następnie ostudzić. Masło zmiksować(...)żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, warstwę krakersów, krem, posypkę 50 g wiórków kokosowych przyrumienić na suchej patelni. Ciasto wstawić
Cukier&PuderSkładniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g Wykonanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem(...)puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce
Ciasteczkowy Potwórznalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale. Ja użyłam sześciu białek, choć w przepisie jest tylko dwa. Ale mojemu wypiekowi wyszło to tylko na dobre.Warstwa kokosu była po prostu bardziej widoczna w cieście(...)cukru 1 kostka masła lub margaryny 12 łyżek słodkiego mleka 6 jaj 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki kakao Kokos: 20 dag wiórek kokosowych 20 dag cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 6 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietanki Wykonanie: Masło, z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami
Ciasteczkowy Potwórmówią :) Smaczne i to bardzo!!! Polecam, ciasto jest naprawdę przepyszne :) Biszkopt: 6 jaj 12 płaskich łyżek cukru 6 płaskich łyżek mąki Masa : 3 szklanki mleka 100 gram wiórek kokosowych 3-4 bułki kajzerki, ja dałam cztery 1 szklanka cukru 1 kostka masła Posypka: 100 gram wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka masła Wykonanie: Białka ubijam na sztywną(...)cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej całą
Ciasteczkowy Potwórupieczenia kokosanek zainspirowała mnie Majanka . Ciasteczka okazały się mięciutkie, słodziutkie i cudownie kokosowe... Jeśli masz jakieś "wolne" białka, to nie zwlekaj tylko bierz się za pieczenie! Składniki: 4 białka; 1 szklanka drobnego cukru kryształu; 300g wiórków kokosowych; kilka kropel aromatu cytrynowego; Wykonanie: Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal(...)ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze
In my kitchenjajek; 2 szklanki mąki pszennej; 1 szklanka cukru pudru; 250 g margaryny; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 2 łyżki kakao; 1 łyżka śmietany 18%; 100 g wiórków kokosowych; 1/2 szklanki cukru kryształu; 1 kg jabłek (uprażonych lub ze słoika); Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem na puszysty krem. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)drugiej 1 łyżkę śmietany. Na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę wyłożyć ciemne ciasto. Na ciasto to wykładamy pianę ubitą z 4 białek, 1/2 szklanki cukru kryształu i 100 g wiórków kokosowych. Na ciasto kokosowe wykładamy jabłka (można dodać troszkę cynamonu), na jabłka rozsmarować jasne ciasto. Piec 40-45 minut w 190st.C. Upieczone gorące ciasto pokłuć na wierzchu widelcem i polać gorącą
In my kitchenBudynie rozrobić w 1 szklance wody. Zagotować kompot i dodać rozpuszczone budynie, zagotować. Do gorącej masy wsypać galaretki i dobrze wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt z jabłkami. Polewa kokosowa: 15 dkg margaryny Kasia; 15 dkg wiórków kokosowych; 2 jajka; 1/4 szklanki cukru kryształu; Wykonanie: Margarynę rozpuścić, wsypać wiórka kokosowe. Jajka z cukrem ubić na pianę, wymieszać je z lekko
In my kitchenubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta. Moje uwagi(...)Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko można je przypalić. Kiedy zobaczymy, że wiórka są już wystarczająco brązowe, to od razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą. 2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto
In my kitchenpuddingu z nasion chia. Ma galaretowatą konsystencję, która nie każdemu przypadnie do gustu – miejcie to na względzie. Pudding z nasion chia: 400 ml mleka migdałowego (lub odtłuszczonego mleka kokosowego) 1/3 szklanki nasion chia 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu klonowego 1 płaska łyżeczka cynamonu dżem malinowy lub domowa konfitura listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko migdałowe miksujemy/blendujemy z masłem migdałowym. Dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy, nasiona chia i cynamon. Mieszamy kilka razy przez w okresie 10 minut. Przelewamy pudding do przezroczystych szklanek, kieliszków lub słoiczków. Wstawiamy do lodówki 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rano dekorujemy wierzch dżemem malinowym lub ulubioną konfiturą. Możemy posypać wiórkami lub orzechami. Post
Poezja smakumożna zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru 4 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany tortowej albo(...)wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti(...)proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie Cyklon z własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona w kostkę olej do zeszklenia cebuli 2 trawy cytrynowe (lub jedna kupna) 300 ml mleka kokosowego łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku sól Soczewicę opłukać i moczyć w wodzie ok. 2 godz., po czym gotować do stanu al dente. trawę cytrynową można uprawiać na parapecie Cebulę zeszklić(...)dodać do soczewicy. Do garnka wrzucić też papryczkę i trawę cytrynową (nasadę albo rozbić trzonkiem noża, żeby uwolnić zapach trawy). Dolać mleko kokosowe. Gotować aż soczewica będzie miękka. W ostatniej chwili dodać tarty imbir i czosnek. Doprawić do smaku. Przed podaniem wyrzucić papryczkę i trawę. Podawać gorącą (trzeba pamiętać, że po obniżeniu temperatury na powierzchni robi się "kożuch" z mleka
Weekendy w domu i ogrodzie