kokosowe - 19941 przepisów (strona:402/1330)

Kokosowo migdałowe placuszki :) 152

mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach, nieziemsko pyszne placuszki kokosowo - migdałowe :) Bardzo bardzo polecam :) Składniki (6 małych placuszków): 20 g mąki migdałowej Fresano  20 g mąki kokosowej Fresano 1 łyżeczka macy Bio Planet  1 łyżeczka nasion chia 130 ml mleka 1,5% 2 jajka stewia do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Na patelni(...)rozgrzej olej kokosowy i nakładaj po łyżce masy. Smaż po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia. Podawaj z truskawkami :) Słodyczy placuszkom nadaje słodziutka maca oraz mąki: kokosowa i migdałowa

Zdrowie na języku :P
951. Całkowicie z mąki kokosowej. 169

Kakaowa muffina z mąki kokosowej;  z bananem, kawą, daktylami i gorzką czekoladą Całkowicie z mąki kokosowej, bez żadnej innej, strach był, bo ta mąka kokosowa, a ona jest... inna xd ale za to właśnie ją uwielbiam < 3 Był strach, czy coś z tego wyjdzie, ale wyszło i to jak pysznie

More food, love and dreams
Koktajl: kokos-jabłko-banan 104

Składniki: (na 2 porcje) 200 ml jogurtu naturalnego 100 ml mleczka kokosowego 1 banan 1/2 jabłka odrobina soku z cytryny kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: 1. Banana i jabłko, obrać i podzielić na mniejsze cząstki 2. Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy blendera na jednolity napój. 3. Przyozdobić wiórkami kokosowymi Smacznego :) Zobacz także

KreatywnePiny
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym 107

Krem z jarmużu i kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowy, a w smaku wyjątkowy. Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości. Jeśli jogurtu do kremu dodamy, to moim zdaniem jeszcze lepszy smak uzyskamy. Można też z prażonymi płatkami migdałowymi serwować i zielonym kremem się delektować. S kładniki na 4 porcje: 300 g świeżego kalafiora, 80 g jarmużu(...)pozbawionego twardych łodyg), 400 ml mleczka kokosowego, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 50 g pietruszki – korzeń, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka masła klarowanego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka

Moniki Smakołyki
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 108

łatwy w przygotowaniu. Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne(...)czosnek – 2 ząbki * świeża chili – 1 szt * mąka pszenna – 1 płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę

Ostra na Słodko
Śmietanowo - malinowy tort z okazji drugich urodzin Maksia i trzeciej rocznicy naszego ślubu 137

łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżka cukru trzcinowego Składniki na dekorację tortu: 400 ml śmietany 30-36% 2-3 brzoskwinie z zalewy garść borówek amerykańskich kilka truskawek kilka łyżek wiórków kokosowych kilka łyżeczek czekolady w wiórkach Składniki na ponch do nasączenia: 50 ml syropu z brzoskwiń 30 ml wody sok z cytryny do smaku 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Biszkopt: Biszkopt(...)myjemy i suszymy. Najlepiej zrobić to odpowiednio wcześniej by owoce miały czas wyschnąć. Schłodzoną czekoladę trzemy na wiórki. Cały tort pokrywamy ubitą śmietaną. Obsypujemy po bokach czekoladą i wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozkładamy owoce wedle uznania i umieszczamy napis. My do jego wykonania użyliśmy kupnych pisaków cukrowych. Tort smakował wszystkim. Wyszedł pyszny. Nie za słodki. Wilgotny. Piękny. Delikatny śmietanowy krem

Kuchnia po mojemu
947. Kokosowy słoik. 123

Kokosowa nocna owsianka*;  z kakaowym sosem śliwkowym *z mleczkiem kokosowym, wiórkami kokosowymi, na mleku i jogurcie Powoli czyszczę do końca zamrażalkę z zapasów i czekam już na te świeże owoce ;)  Słoik do torby, a przede mną takie tam tylko 9 godz lekcji ( w całym tygodniu

More food, love and dreams
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 176

pszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać 1litrem wrzącej wody(...)podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały. Można odlać trochę wody od gotowania, przyda się do podlania klusek na patelni, nie potrzeba wówczas dużo tłuszczu. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę wędzony

Smaczne Zdrowe
Dżem ogórkowy 165

momentu gdy dżem uzyska gładką, gęstą konsystencję. Uważaj by nie przypalić dżemu. Smacznego :) Polecam na śniadanko : Chleb żytni bądź pełnoziarnisty z ziarnami słonecznika i dyni z kremem z mleka kokosowego    i dżemem ogórkowym  (gdy mleko kokosowe stoi długo w puszce rozwarstwia się tworząc krem kokosowy i wodę, dopiero po zmieszaniu jak sugeruje producent mleczko powraca do swojej

KreatywnePiny
Ciasto marchewkowo-kokosowe 246

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo. Składniki na tortownicę 19 cm: 160 g masła 200 g cukru brązowego 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 płaska łyżeczka soli 4 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy(...)mąki orkiszowej (użyłam pszennej) 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na polewę: 250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone) 2 łyżki cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Dodatkowo: owoce miechunki do ozdoby CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy

My Culinary Art
Łosoś z zielonymi warzywami w kokosowym curry 142

początek sezonu szparagowego - wiosenny obiad w orientalnym stylu. Szparagi, młody szpinak i zielona fasolka w sosie z mleczka kokosowego, sosu sojowego i rybnego z delikatnym łososiem to prawdziwa bomba witaminowa. Całość dopełnia mieszanka ryżu basmati z ryżem dzikim i odrobiną klarowanego masła.  Składniki  500g filetów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g(...)zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć (ok 3 cm) i przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić

Kulinarne Inspiracje
Aromatyczna ciecierzyca w pomidorach z mleczkiem kokosowym. 122

Przepis na to danie powstawał w czasie gotowania... Zaczęłam od sosu pomidorowego, ale w czasie jego przygotowywania napatoczyło mi się jeszcze parę składników (ciecierzyca, pomarańcza, mleczko kokosowe). Tak trochę przez przypadek wyszło bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne danie.  Składniki: puszka ciecierzycy puszka mleczka kokosowego 3 dojrzałe pomidory mała cebula sok z połowy pomarańczy kilka listków bazylii pół pęczka natki(...)łyżeczki cynamonu sól Przygotowanie: Na łyżce oliwy z oliwek zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać obrane i pokrojone pomidory. Smażyć 5 minut aż woda z pomidorów trochę odparuje. Wlać mleczko kokosowe i sok z pomarańczy, dodać przyprawy: szczyptę soli, kolendrę, cynamon, curry oraz posiekane zioła i cukier trzcinowy. Ciecierzycę odcedzić z zalewy i wrzucić do sosu. Wszystko razem wymieszać i gotować

Kulinarne Inspiracje
Jogurtowa panna cotta a'la rafaello 157

Słynny włoski deser w nieco lżejszej, jogurtowej wersji. Z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi, niczym pralinki rafaello. Wzbogacona płatkami jaglanymi o wysokiej wartości odżywczej.  Idealnie kremowa, rozpływająca się w ustach - po prostu panna cotta. Składniki (na ok. 4 filiżanki) : - szklanka mleka 2% - kubeczek jogurtu naturalnego (200g) - 1/2 tabliczki białej czekolady - 50 g płatków jaglanych  - 2 łyżki wiórek kokosowych(...)mikrofalówce podgrzewając ją przez ok, 10 sekund (nie doprowadzając do wrzenia). W rondelku zagotować mleko z czekoladą połamaną na kostki. Stopniowo dodawać płatki jaglane, mleko w proszku i wiórki kokosowe, cały czas dokładnie mieszając. Gotować ok. 2-3 minut na średnim ogniu, odstawić do przestudzenia. Jogurt wymieszać z miodem i żelatyną, następnie dodać ugotowane płatki. Masę przelać do filiżanek

Kuchnia Ellie
Ciasto Rafaello 209

paczki krakersów  1 litr mleka 2 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 żółtko 250 g masła 200 g wiórków kokosowych + 50 g do  posypania Do kubka odlać odrobinę mleka, resztę zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka  wsypać budyń oraz mąkę ziemniaczaną.  Zrobić budyń, następnie ostudzić. Masło zmiksować(...)żółtkiem, dodając po  łyżce budyniu, miksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć  papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią po  kolei: warstwę krakersów, krem, warstwę  krakersów, krem, warstwę  krakersów, krem, posypkę 50 g wiórków  kokosowych przyrumienić na suchej patelni. Ciasto wstawić

Cukier&Puder
Rafaello 216

Składniki: 2 tabliczki białej czekolady 1 szklanka mleka w proszku 1 śmietana kremówka(330 ml) 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 1 opakowania suchych wafli 1 opakowanie wiórek kokosowych 200 g Wykonanie: Śmietanę podgrzewam, dodaję mleko w proszku, mieszam, zestawiam, wrzucam do tego połamaną na kawałki czekoladę i mieszam do rozpuszczenia. Masę odstawiam by przestygła. Masło ucieram z cukrem(...)puszysty krem i dodaję po jednej łyżce zimną masę z białą czekoladą. Do masy wsypuję 100 g wiórek kokosowych. Wafle mielę na proszek i również dodaję do masy. Wstawiam do lodówki na 2 godziny, by stężała. Mieszam i formuję kulki. Obtaczam w  pozostałych wiórkach kokosowych i schładzam przez noc w lodówce

Ciasteczkowy Potwór