kaszy manny "Bounty" z kaszy manny to idealny deser dla wszystkich wielbicieli kokosów. Składniki: ( na jedną porcję/słoiczek) - kasza manna "Kupiec" - 1 łyżka - wiórki kokosowe - 2 łyżki - masło - 30 g - mleko - 1/3 szklanki - czekolada gorzka - 1/4 tabliczki (25 g) - ciasteczka owsiane - 2 sztuki - miód - 1 i 1/2 łyżki Sposób przygotowania(...)mleka dodać 1 łyżkę miodu, masło oraz kaszę (rozrobioną w łyżce mleka). Całość mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Zdjąć z palnika, a następnie dodać wiórki kokosowe. Ciasteczka owsiane bardzo drobno pokruszyć i wymieszać z 1/2 łyżki miodu. Tak przygotowanymi wyłożyć dno słoika i wylać na wierz ciepłą kaszę, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Odstawić
Fit-aminaforemek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru [ u mnie mieszanka z cukrem kokosowym ] 60 g masła 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny lub limonki Dodatkowo
Moje domowe kucharzenieprzeszłości, beztroskie bieganie boso po rosie, wybieranie jajek kurom spod kupra... I takie obiady ..na wagę złota. Dlatego obróbka termiczna jest bardzo ważna ! Składniki -młode ziemniaki -jaja -olej kokosowy do smażenia ZIELONY NURT -sól różowa himalajska NATURALNIE ZDROWE -listki sałaty prosto z grządki,koperek, szczypior Ziemniaki wyszoruj, pozbaw skórki-ugotuj z dosmaczonej solą himalajską wodzie. Odcedz. Rozpuść(...)patelni olej kokosowy i wrzuć ziemniaczki, poddaj obróbce termicznej dosypując koperku i cebulki.Olej kokosowy nie jełczeje ani nie pali się. Na drugiej patelni usmaż jaja sadzone. Posól. Wyłóż na talerze, dodaj sałaty. Maślankę przelej do szklanek! Obiad wspomnień gotowy! Obiad podałam na AGAWA GOLD PORCELANA BOGUCICE
Z Kuchni Do KuchniNajłatwiejszy tort na świecie, przynajmniej dla mnie ;) Nie jest pracochłonny, a smak cudowny. Po prostu smak lata ;) Biszkopt przełożony masą śmietanową z kawałkami truskawek, udekorowany płatkami kokosowymi i pokruszoną bezą. Mówię Wam cudo :D Poczęstowałam nim swoich gości, wśród nich byli między innymi zaprzyjaźnieni producenci drzwi i pracownicy firmy budowlanej, ach te remonty ;). Wszystkim bardzo smakowało :) Polecam! Składniki na biszkopt(...)około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na 2 części. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 36% 50 g cukru pudru 250 g truskawek + płatki kokosowe Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru soku. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki
Domowa cukiernia Ewyporcje) 20 dużych dojrzałych truskawek 150 ml jogurtu greckiego 2 jajka ( można pominąć, ale deser nie będzie wtedy taki puszysty) 2 łyżki cukru waniliowego ( można więcej) 1 łyżka oleju kokosowego dodatkowo: płatki kokosowe płatki czekoladowe amarantus 4 truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. 2. Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. 3. Żółtka z dwoma łyżkami cukru(...)waniliowego ubić na kogel mogel. W misie blendera umieścić truskawki, kogel mogel, olej kokosowy i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. 4. Białka ubić na sztywno. Delikatnie dodawać do masy truskawkowej. 5. Wyłożyć do naczyń i włożyć do zamrażarki na ok 40 min. Z wierzchu powinna utworzyć się cienka skorupka w środku zimny puszysty mus. Udekorować płatkami kokosa
DefinicjaSmakuwspaniale podbija jej smak. SKŁADNIKI ( około 20 sporych kostek) 300 - 400 g świeżych truskawek 2 łyżki żelatyny stewia / cukier do smaku dodatkowo: amarantus preparowany świeża mięta płatki kokosowe tabliczka gorzkiej czekolady SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Umieścić w rondelku z grubym dnem razem z żelatyną i stewią/ cukrem. Dodać według własnych preferencji smakowych. 2. Gotować(...)Gotową masę wylać na niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać obficie amarantusem i wstawić do lodówki na minimum 2h. ( można pominąć dodatek amarantusa i posypać masę wiórkami kokosowymi albo migdałowymi). 6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Na desce do krojenia rozwinąć papier do pieczenia i wylać na niego czekoladę, rozprowadzić równomiernie. Wstawić do lodówki
DefinicjaSmakucudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto(...)patyczek w czekoladzie i wbijać do połowy kuli. Wstawić do zamrażarki na 15 min. Jeśli biała czekolada zastygła delikatnie ją podgrzać. Dodać olej i niebieski barwnik. Dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe wysypać do miseczki dodać łyżkę wody i barwnik spożywczy i mieszać do momentu aż wszystkie wiórki będą niebieskie. Zmrożone kule zanurzać w niebieskiej czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady skapnie. Obtoczyć
DefinicjaSmakuzaspokoją chęć na słodkości, nawet u tych dbających o linię :) Można do nich wrzucić wszystko na co mamy ochotę, ja zdecydowałam sie na morele, śliwki, rodzynki, orzechy włoskie, wiórki kokosowe i jabłko. Ale już mam pomysły na kolejne smaki :) SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) 2 szklanki płatków owsianych 2 jajka 2 łyżki miodu (można więcej) 1 duże jabłko 1/3 szklanki wiórków(...)kokosowych 1/3 szklanki orzechów włoskich / nerkowca/ pecan/ lub innych ulubionych 1/3 szklanki rodzynek 8 suszonych moreli 8 suszonych śliwek 1/4 łyżeczki cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłko razem ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy przesiekać. Morele i śliwki pokroić w dość drobną kostkę. W misce umieścić płatki, rodzynki, morele, śliwki, orzechy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać. Dodać miód, jabłko
DefinicjaSmakutrzech razy sztuka... więc mam dla Was trzecią propozycje czekoladek do domowej bombonierki :) Tym razem coś dla fanów kokosowych słodkości, przełamanych intensywną gorzką czekoladą. Rewelacja! Jeśli lubicie batoniki bounty, to koniecznie wypróbujcie ten przepis :) SKŁADNIKI (10 sztuk) nadzienie 1/2 tabliczki białej czekolady 4 łyżki mascarpone 2-3 łyżki wiórków kokosowych skorupka 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady 1-2 łyżki oleju roślinnego(...)roztopionego masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nadzienie: Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uważać żeby nieprzypalić!). Czekoladę lekko przestudzić i przy pomocy łyżki połączyć z mascarpone oraz wiókami kokosowymi. Dokładnie wymieszać Silikonową formę do czekoladek włożyć do zamrażarki. W tym czasie gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Gdy czekolada będzie płynna dodać olej lub roztopione masło (dzięki
DefinicjaSmakusmakuje). Całość zajmuje naprawdę mało czasu, a efekt jest zaskakująco smaczny i syty! Dokładny przepis na makaron z suszonymi pomidorami znajdziecie pod tym linkiem . 4. Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym (wg przepisu Jadłonomii ) Przepis ten pochodzi z książki, nie znalazłam go na blogu Marty Dymek, jednak jest bardzo prosty i bardzo szybki w przygotowaniu i wielokrotnie sprawdził się(...)jako obiadowy ratunek. Potrzebujemy 1 kg pomidorów (ja zazwyczaj używam 2 puszki pomidorów krojonych - bo szybciej), mleczko kokosowe w puszce (potrzebujemy ok. 100 ml), 1 marchewka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju (w przepisie jest jeszcze 5 cm wypestkowanej papryczki chilli, ale ja zazwyczaj robię bez, lub używam zmielonej). Dodatkowo pół szklanki ryżu (lub 1 torebka). Ryż gotujemy
Bananowe Polewszystkim Panią i nie tylko:) Składniki: *Ciasto - biszkopt: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Ciasto - makowo - kokosowe: 6 białek 1 szklanka cukru 1 szklanka zmielonego maku - suchy mak, wystarczy zmielić w młynku do kawy 100 g wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia *Krem: 6 żółtek litr(...)około 30 minut. Wystudzony biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny - dosyć obficie. Robimy biszkopt bezowo - makowy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie i piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni, piekarnik również musi być dobrze nagrzany. Robimy masę do przełożenia. 1 szklankę mleka miksujemy
Piekę, bo lubięmąki tortowej 1 łyżka budyniu czekoladowego 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100 ml wody 50 ml likieru kokosowego CANARI Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 35 dag twarożku kremowego (mielonego) 150 ml likieru kokosowego CANARI 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Czereśnie ilość(...)temp 160*c. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Z zimnego ciasta ścieramy wierzch nożem delikatnie-będzie nam służył do dekoracji ciasta. Poncz: Przegotowaną wodę łączymy z likierem kokosowym, nasączamy ciemne ciasto biszkoptowe. Masa serowa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę z cukrem pudrem dodajemy twarożek, wlewamy likier miksujemy , pod koniec wlewamy cienkim strumieniem rozpuszczoną wcześniej w małej ilości
Wanilia i Kardamonpełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie(...)mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 500 ml śmietany kremówki 30% 2 tabliczki białej czekolady 1 opakowanie śnieżki 2 łyżki amaretto (opcjonalnie) 100 g wiórków kokosowych około 420 g truskawek płatki migdałowe do dekoracji Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy
Zakątek rozkoszy kulinarnychszklanki mąki, 2/3 szklanki cukru, 3 jaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko, 1 jajko 200 g sera zmielonego, 3 łyżki cukru pudru, 8-10 łyżek wiórek kokosowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru(...)drugiej części mleko, mieszamy ze sobą składniki. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia wylewamy najpierw jasne ciasto, następnie równomiernie rozprowadzamy na nim ciemne. Kulki kokosowe Wszystkie składniki łączymy ze sobą, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kulki wkładamy na 30 min. do zamrażalnika. Schłodzone układamy na ciemnym cieście w rzędach, lekko je wciskając
kgwjanczeworozpływa się w ustach. Aby dodać jej nieco chrupkości, możesz też dorzucić kilka pokruszonych wafli albo w środku ukryć blanszowany migdał. Tymczasem poniżej zamieszczam najprostszą wersję. Składniki: ¾ szklanki wiórków kokosowych plus jeszcze trochę do obtaczania ¾ blanszowanych migdałów ½ szklanki suszonych daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie ziarenka wyłuskane z ½ laski wanilii ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej Wiórki kokosowe oraz migdały(...)minut. Dodaj odcedzone daktyle, ziarenka wanilii oraz skórkę cytrynową i ponownie miksuj do całkowitego połączenia wszystkich składników. Z powstałej masy lep małe kulki, a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Gotowe. Z podanej ilości uzyskałam 20 kuleczek
Roślinna - blog wegański