Zupa o kremowej i gęstej konsystencji oraz niebanalnym smaku powstałym z połączenia ciecierzycy, pomidorów, mleczka kokosowego i aromatycznych przypraw- sycąca i rozgrzewająca, której ugotowanie- łącznie z przygotowaniem- zajmuje niecałe 20 minut! Przepis zaczerpnięty z bloga Bernadetty ' Bernika- mój kulinarny pamiętnik ', za który jestem wdzięczna autorce, gdyż zakochałam się w smaku tej zupy już od pierwszej łyżki! Gorąco zachęcam(...)przygotowania, może i Was tak samo zauroczy- jak mnie?! :) * ciecierzyca- 400 g (puszka) * pomidory bez skóry- 400 g (puszka) * mleko kokosowe- 400 ml * bulion warzywny- 250 ml * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * ocet balsamiczny- 1 łyżka * świeża kolendra- 4-5 gałązek (u autorki- bazylia) * sól, pieprz, suszona papryczka chili- do smaku * olej ryżowy- do smażenia * olej sezamowy- do smaku
Kraina Miodem PłynącaZapraszam na delikatny krem pomidorowo kokosowy o aromacie indyjskich przypraw, podany z prażonymi ziarnami kminu rzymskiego :) Składniki na 5 porcji: 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki, pokrojonych w kostkę 250 g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku) 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku, zmiażdżone nożem 2 cm imbiru, pokrojonego w plasterki 1 cebula, drobno posiekana 500 ml wody(...)minuty. Dodajemy chilli, liść laurowy, kozieradkę, kurkumę, kolendrę, kumin, sól i pieprz. Smażymy przez ostatnie 3 minuty. 2. Do garnka dodajemy pomidory i passatę, dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko kokosowe, wodę, wrzucamy 1/2 kostki warzywnej. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy, aż pomidory się rozpadną, czyli około 20 minut. Doprawiamy cukrem. Zdejmujemy z ognia. 3. Zupę blendujemy
My Culinary Artmąki 1 szklanka kremówki ( śmietana 36%) 1/2 szklanki soku z ananasa (z puszki) 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 3 łyżki oleju 6 łyżek wiórków kokosowych 12 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia W dużej misce mieszamy kremówkę z sokiem ananasowym, olejem i jajkami. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i wiórki kokosowe. Miksujemy(...)dużej patelni. Kładziemy na rozgrzany olej porcję ciasta i na każdym placku plaster ananasa. Placki z obu stron smażymy na złoty kolor. Podajemy oprószone cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Smacznego! Oryginalny przepis pochodzi z Poradnika Domowego nr 7/2014
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/masę serową: 500 g białego sera (zmielonego 3x) 1 jajko 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 kostki masła roztopionego Składniki na masę makowo-kokosową: 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki maku 5 białek 100 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: puszka brzoskwiń Puszkę brzoskwiń otworzyć i odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki na ciasto(...)fot.3) . Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników i wyłożyć na brzoskwinie (fot.4) . Białka do masy makowo-kokosowej ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Następnie dodać mak, kokos i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą do połączenia składników. Wyłożyć na masę serową (fot.5) . Wyjąć ciasto
Świat CiastaSmak drożdżowego ciasta zawsze przygna do domu całą moją rodzinkę .To dodatkowo wzbogacone o kwaskowate maliny i kokosową kruszonkę jest po prostu cudowne .Już nie ma połowy ,a jeszcze nie ostygło do końca.Miało jechać z nami jutro na piknik , ale chyba niewiele zostanie. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki mąki pszennej(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy malinami lekko je dociskając do ciasta .Na maliny sypiemy kruszonkę i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 30 minut . Kruszonka kokosowa: 2 łyżki mąki 70 g wiórek kokosowych 60 g ciemnego cukru 70 g masła Wszystkie składniki zagnieść jak na kruche ciasto ,mają powstać małe , wilgotne grudki
Ladylaura.Podłużna, słodka drożdżówka zwinięta z nadzieniem, tym razem kakaowo-kokosowym. Ciasto: 50 dag mąki tortowej 6 dag drożdży 10 dag cukru - pudru 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli Nadzienie kakaowo-kokosowe: 20 dag mąki 20 dag cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 duże łyżki kakao(...)masło, cukier wanilinowy, posiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć nadzienie makowo-kokosowe i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć luźno papierem do pieczenia. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni) nie domykając drzwiczek
Praktyczna plsukcesu! Chciałabym Wam przedstawić proste i szybkie danie mięsne dla Was i Waszych Dzieci. Potrzebujemy: pół filiżanki suchej kaszy jaglanej filiżankę wody do gotowania kaszy łyżeczkę oleju kokosowego, ja użyłam oleju kokosowego od Ol'Vita pół combra z królika łyżeczkę przyprawy naturalnej bez soli i glutaminianu od Rafex 1 małą cebulę Cebulę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju(...)kokosowym. Comber z królika siekamy na niewielkie kawałki i dorzucamy do garnka. Podczas gdy cebulka z mięsem się dusi, robimy porządek z kaszą jaglaną. Moim sposobem na nią, aby nie była gorzka w smaku jest najpierw przepłukanie jej na sicie wrzątkiem, następnie chwilę pod bieżącą zimną wodą, do momentu, aż saponiny nie wypłuczą się z ziaren. Teraz dosypuję kaszę
MamaOskarkaJabłko zapiekane z kokosanką. Bardzo prosty i szybki do wykonania deser. 3 jabłka 250 ml śmietany 12% 3/4 szklanki cukru 1 laska wanilii 3 szklanki wiórków kokosowych Śmietanę gotować z cukrem i laską waniliową do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wyjąć wanilię. Dodać wiórki kokosowe i gotować jeszcze przez kilka minut mieszając. Jabłka przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne(...)oraz częściowo miąższ (żeby zrobić miejsce dla nadzienia). Owoce wypełnić masą kokosową. Piec w temperaturze 180°C do zarumienienia się wierzchu (około 15 minut
Bullioskładniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek kokosowych wykonanie: Migdały zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 10 min. i obieramy. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mleko w proszku i miksujemy. Herbatniki kruszymy np. przy pomocy wałka lub w moździerzu
Domowy Smak Jedzeniaręce wpadł mi jeszcze amarantus ekspandowany. Kolejne źródło wapnia (100g zapewnia spożycie 30% zapotrzebowania), magnezu, żelaza, fosforu, witamin A i E oraz z grupy B. Obok stały wiórki kokosowe... I tak wpadłam na pomysł (ostatnio dosyć popularny), żeby z tego wszystkiego ulepić kuleczki ala Rafaello. Tylko pełne zdrowia. Składniki: amarantus ekspandowany 1szklanka wiórki kokosowe 1opakowanie 100g sezam niełuskany(...)szklanki len złoty 1 łyżka mak mielony 2 łyżki miód pszczeli 3 łyżki olej kokosowy 1 łyżka woda letnia 1/2 szklanki opcjonalnie: migdały lub orzechy laskowe karob Sezam mielimy (ja użyłam młynka do kawy) i wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki. Jeśli wybraliśmy opcję "z wypełnieniem" w trakcie formowania wkładamy po jednym orzechu
IzaGotujeprzepadają za ciastem. Moje dzieci na drugie śniadanie dziś zjadły Naleśniki na Bogato. Bezglutenowe i bezmleczne. Składniki: 150 g mąki gryczanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórek kokosowych 200 ml wody 1 jajko 150 ml mleka kokosowego (lub innego roślinnego) cynamon 1 łyżeczka miód 1 łyżka sól himalajska szczypta olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka Mieszamy dokładnie wszystkie składniki(...)swoje naleśniki planuję polać gor zką czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, następnie posypię je: sezamem oraz krojonymi w kostkę brzoskwiniami i bananem. Następnie wykończę bitą śmietaną z mleka kokosowego. Na patelni równomiernie rozprowadzamy olej (ja robię to pędzelkiem) i rozgrzewamy ją. Już na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i smażmy kilka minut z każdej strony. Mi najlepiej
IzaGotujedziałanie: antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, neutralizuje zapachy, hamuje proces fermentacji i gnicia - główne przyczyny próchnicy - powoduje powstanie w jamie ustnej środowiska zasadowego. Skład: olej kokosowy 2 łyżki ekologiczna soda oczyszczona (wodorowęglan sodu)1 łyżeczka łyżeczka ksylitolu olejek goździkowy lub miętowy kilka kropel W niskiej szklance lub słoiku wymieszać olej kokosowy z sodą(...)ksylitolem aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Bez ksylitolu smak pasty był dla mnie zbyt "sodowy". Dodać kilka kropel olejku, wymieszać. Gotowe! Część II: Jak olej kokosowy wpłynął na moją delikatną skórę - mój sprawdzny i niezawodny sposób. Klik Pastę proponuję przechowywać w szklanym słoiczku . W efekcie otrzymujemy ekologiczną i bepieczną również dla dzieci pastę do zębów bez fluoru dosłownie za grosze
IzaGotujemleka migdałowego 5 łyżek pokruszonych ciastek + na dekoracje 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki syropu daktylowego lub daktyli Opis syropu daktylowego <klik> 'czipsy kokosowe' do posypania Opis czipsów kokosowych <klik> Przygotowanie (5 minut): - owoce pokroić (ja nie obieram ze skórki ani gruszki(...)jabłka) - owoce, cynamon i syrop zmiksować z mlekiem - dodać ciastka i wymieszać - koktajl w szklance posypać czipsami kokosowymi i ciasteczkami SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorapolewy czekoladowej wyszły nici, z racji przeterminowanej śmietanki... Za to były bardzo smaczne. Każdy miłośnik kokosanek pokocha je miłością wielką. Są wilgotne i miękkie w środku, niesamowicie kokosowe i chrupią na wierzchu! Przepis pochodzi z książki Donny Hay podobnie jak pomysł ich przetransportowania w wytłoczce na jajka :) Babeczki kokosowe 125 g roztopionego masła 80 g wiórków kokosowych
Dzieje kuchennej Wiewióryzimnego masła, 60 g cukru pudru, Krem: 1 l śmietany kremówki, skórka otarta z 2 cytryn, sok z 2 cytryn, 7 listków kaffiru, 100 ml syropu kokosowego, 25 g żelatyny Polewa: sok z 2 cytryn, 100 ml syropu kokosowego Ciasto: Mąkę wymieszać z kakao. Wszystkie składniki włożyć do malaksera i szybko zmiksować. Następnie ciasto wyjąć na blat i zlepić(...)Ciasto ułożyć na paterze lub płaskim talerzu, ścisnąć obręczą do tortów. Wyłożyć na nie śmietanę, wyrównać, wstawić do lodówki na noc. Polewa: Sok z cytryny gotować razem z syropem kokosowym dopóki nie uzyskamy gęstego syropu. Odstawić do ostudzenia. Przed podaniem tort polać syropem. zastawa
królestwo garów