kuchni dalekiego wschodu, które mogą uchodzić za wyszukane jest naprawdę mało pracochłonne i bardzo łatwe do samodzielnego przygotowania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram polędwicy wieprzowej, 400 ml mleczka kokosowego, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 papryczki chili, 1 małej cukinii, 2 cebul dymek wraz ze szczypiorkiem, 2 ząbków czosnku, pęczka świeżej bazylii tajskiej, 1 cytryny, 200 gram makaronu mie, 6 łyżek(...)czym delikatnie przyprawiłem warzywa czarnym świeżo zmielonym pieprzem i dodałem do woka marynatę, w której marynowałem mięso wraz ze znajdującą się tam cebulą, a po kolejnej minucie mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszałem i dodałem ponownie na patelnię polędwiczki. Podgrzewałem na średnim ogniu jeszcze przez około 7 minut. Makaron mie ugotowałem i wyłożyłem jego porcje na talerze. Na nim położyłem kawałki
Wyprawy kulinarneBanany to znane i sycące owoce, bogate w witaminy i chętnie stosowane w różnych dietach. Smażone w cieście kokosowym, smakują doskonale jako gorący deser , można je również podać na słodką kolację . składniki na 4 porcje 3 świeże banany 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1,5 łyżki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 2 jajka klarowane masło do smażenia przepis(...)Banany obieramy ze skórki , odcinamy obie końcówki bananów . Następnie przekrawamy je wzdłuż na połówki . Każdą część banana oprószamy cynamonem i obtaczamy w cieście z wiórków kokosowych , mąki , cukru i jajek . Smażymy około 5 minut na rozgrzanym maśle . Podajemy na gorąco
Smakowite Daniakokosem. Przygotowuje się je w ekspresowym tempie i zjada również szybko. Polecam do wypróbowania. składniki na 12 kokosanek 50 g masła 1/2 szklanki cukru kryształu 200 g wiórków kokosowych 2 białka 1/2 cukru pudru 2 łyżki budyniu przepis Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier kryształ , wiórki kokosowe i bardzo dokładnie mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia(...)studzimy . Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i budyń. Do białek wkładamy masę kokosową i bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy. Na wyłożonej papierem do pieczenia formie, kładziemy łyżeczką małe porcje piany z kokosem, zachowując odstępy. Ciasteczka pieczemy około 20 minut
Smakowite DaniaPrzygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekty smakowe bardzo pozytywnie zaskakują. składniki na prostokątnego wafla 4 prostokątne wafle ( całe ) 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 36% 200g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady 2 opakowania śmietanki śnieżki przepis Śmietankę 36 % podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy do niej połamaną na kostki białą czekoladę, cały czas mieszamy aż czekolada się rozpuści(...)Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia, studzimy . Do masy wsypujemy śmietankę śnieżkę i ubijamy mikserem 10 minut,następnie dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Do masy kokosowej dodajemy pokruszone wafle i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji . Tak przygotowaną masę nakładamy równomiernie na wafla i przekładamy kolejnym waflem aż do wyczerpania całej masy i wafli . Tak przygotowanego wafla obciążamy deseczką i wkładamy
Smakowite Daniapszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki masła opakowanie cukru waniliowego 16 g 3 żółtka 100 g śmietany 18% 3 białka 1/2 szklanki cukru kryształu szklanka wiórków kokosowych gotowa polewa czekoladowa przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 kostki masła, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę . Zagniatamy ciasto i wylepiamy nim posmarowaną tłuszczem formę(...)pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ubite białka łączymy z wiórkami kokosowymi i delikatnie mieszamy. Masę kokosową nakładamy na wierzch ciasta i delikatnie rozprowadzamy . Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu ciasto ozdabiamy gotową polewą czekoladową
Smakowite DaniaPlacuszki o smaku Bounty wzbogacone o dojrzałe kiwi :) Każdy kiedyś miał swój ulubiony batonik :) Moim zawsze był Bounty, z wilgotnym kokosowym nadzieniem, oblany gorzką czekoladą... Batoników już nie jadam. Poważnie. Zerwałam ze słodyczami już jakiś czas temu i jestem z tego powodu bardzo dumna. Nie toleruję sklepowych ciasteczek, żelków, cukierków i tego wszystkiego czym zajadało się w dzieciństwie. Cukru(...)jednak nie brakuje, ponieważ spożywam go razem z owocami i gorzką czekoladą :) Takie również są te placuszki. Bardzo czekoladowe, z kremowym, kokosowym dodatkiem i świeżym kiwi. W sam raz słodkie, przygotowane ze zdrowej mąki i dietetycznych składników. Bardzo polecam osobom, które - tak jak ja - nie mogą obejść się bez słodkiego śniadania :) Składniki : 3 łyżki mąki żytniej 1 jajko 1/4 łyżeczki
Chocolate Muffin BlogKrem ma zastosowanie w wielu daniach, w których pożądany jest smak kokosu. Jeśli przygotowujesz danie wytrawne (szczególnie nadaje się do potraw typu curry, sosów, sałatek), zetrzyj krem kokosowy na tarce lub pokrój go na drobne kawałki, dodaj pod koniec gotowania i wymieszaj. Krem kokosowy może być również dodawany do deserów, ciast (używam do sernika jaglanego – przepis wkrótce), i jako substytut(...)mleka kokosowego (rozpuść 50 g kremu w 100 ml ciepłej wody). Najlepiej przechowywać krem w szafce, z dala od wilgoci. W zależności od temperatury przechowywania, może wystąpić rozwarstwienie produktu. Nie wpływa to jednak na jego jakość. Produkt z upraw ekologicznych, wytworzony z zasuszonego miąższu kokosu. Creamed coconut Ingredients: coconut (100%). Distributor: DO-IT (The Netherlands). The product of Sri Lanka
Qlinarnie i QlinarnieKokosowe, delikatne ciasto z nutką migdałów i alkoholu. Słodycz masy przełamują słone krakersy. Efektowne ciasto, które nie wymaga za wiele wysiłku i czasu. Przepyszne, w dodatku nie grozi zakalcem ;) Najlepsze na drugi, trzeci dzień. Polecam! Składniki: 550 g krakersów 250 g wiórków kokosowych 100 g płatków migdałowych 1 l mleka 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)gotującego się mleka, ciągle mieszając, ugotować budyń. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Porcjami dodawać wystudzony budyń, a następnie wlać alkohol. Do masy budyniowej dodać wiórki kokosowe i migdałowe płatki, delikatnie wymieszać. Na prostokątną blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć warstwę krakersów, na krakersach rozsmarować trochę masy, postępować tak samo, aż do wyczerpania składników
Domowa cukiernia Ewymiodem, imbirem i pieczonym czosnkiem ? Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki masła 1 kg marchwi 0,7 l bulionu wołowego 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 duży ząbek czosnku ok. 1/2 łyżeczki curry Do doprawienia: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kolendra Do ozdoby: u mnie podprażone chipsy kokosowe i kolendra Cebulę kroimy w paski i delikatnie szklimy(...)maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i podsmażamy aż się lekko zarumieni. Zalewamy bulionem wołowym i gotujemy aż marchew zmięknie. Dodać mleko kokosowe, curry i świeżą kolendrę i całość zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Chia gości już u mnie w kuchni od jakiegoś czasu. Zazwyczaj dodaję ją do owsianek, ale nie tylko. Ostatnio miałam trochę wody kokosowej, którą trzeba było wykorzystać. Przeszukałam interent i znalazłam przepis na pudding z chia bez odrobiny mleka, a z wodą właśnie. Smak puddingu z chia nie każdemu będzie pasował za sprawą samych nasion(...)glutowate". Zachęciłam już was do spróbowania? Bo mi naprawdę smakowało. Do puddingu dodałam rozmrożone, zmiksowane truskawki. Składniki: 1/4 szklanki nasion chia 1/4 szklanki wody kokosowej kilka łyżek mrożonych, zmiksowanych truskawek (opcjonalnie) Wykonanie: Nasiona zalać wodą kokosową, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Ponownie zamieszać i znowu odstawić na 10-15 minut
Sto kolorów kuchnidozwolone nawet na diecie. :-) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny (125g) 1/4 szklanki cukru (u mnie Ksylitol od Skworcu ) 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych około 30-40 sztuk migdałów (można pominąć) 1. Do garnka przelewamy wodę i mleko, dodajemy cukier i kaszę mannę. Gotujemy na małym ogniu, nieustannie mieszając, do czas aż kasza mocno(...)zgęstnieje. Trwa to około 2-3 minuty od momentu zagotowania. 2. Do gorącej kaszy dodajemy 1/2 szklanki wiórków kokosowych, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Z ciepłej (ale nie gorącej) kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej umieszczamy migdał. Obtaczamy w wysypanych na talerzyku wiórkach kokosowych. 4. Chłodzimy w lodówce minimum kilka godzin (najlepiej całą noc). Pralinki zostały
Szefowa kuchnisię spodobał i postanowiłam, że po prostu muszę go upiec, zwłaszcza że ciasto nie jest skomplikowane, a wręcz bardzo szybkie i niedrogie. Ciasto przypomina trochę pleśniak , ale jednak warstwa kokosowa daje trochę inny smaczek. Składniki na ciasto: 250g margaryny lub masła 82% ½ szklanki cukru 5 żółtek 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kokosową bezę: 5 białek(...)białek ubijamy sztywną pianę, a następnie wsypujemy cukier, miksujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wsypujemy kokos i miksujemy jeszcze chwilę, by się dobrze połączył z bezą. Gotową masę kokosową rozprowadzamy na cieście. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 175 ⁰ C około 40 – 50 minut. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na 5 – 10 minut w wyłączonym piekarniku, po czym
Smakowy RajKoktajle to jedno z moich ulubionych rozwiązań w kwestii drugiego śniadania. Dostarczają zdrowej energii na cały dzień. Dziś prosta propozycja - owocowy napój na bazie wody kokosowej. Jeśli nie macie do niej dostępu, kupcie zwykłego kokosa, wbijcie coś ostrego w jedną z jego dziurek i wylejcie płyn ze środka. Woda kokosowa bardzo dobrze nawadnia oraz jest bogata w składniki mineralne(...)antybakteryjne. Nie zawiera sztucznych dodatków, jest całkowicie naturalna, ma mało kalorii. Idealnie nadaje się do owocowych koktajli zamiast mleka czy soków. Składniki: 1 pomarańcza garść truskawek 200 ml wody kokosowej łyżeczka miodu Wszystkie składniki zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 1 porcja zawiera: 213 kcal; 4,1 g białka; 1,2 g tłuszczów; 51,2 g węglowodanów
Powiedz dietom niebiałka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem: 500g serka mascarpone 350ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 50ml likieru kokosowego (z tego przepisu) dodatkowo: 400g malin + 50ml likieru kokosowego i 50 ml wody do nasączenia blatów. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i po rozpuszczeniu kryształków(...)częstym mieszaniu. Malin nie można przypalić! Krem: Mascarpone ubijamy na najwyższych obrotach miksera na puszysty krem. Nie przerywając stopniowo dodajemy cukier puder. Jedną łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 50ml likieru kokosowego i podgrzewamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy likier z żelatyną. Całość mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Bezę smarujemy malinami, następnie wykładamy porcję kremu. Biszkopt kroimy
Zapiski Młodej ŻonyDzisiaj szybki pomysł na zdrowe i pożywne śniadanie w wykonaniu mojej starszej córki, czyli bananowy jogurt zrobiony na bazie zmiksowanego banana z dodatkiem zbożowego domowego musli i odrobiny kokosowych wiórków dla osłody. Do jogurtu można dodać inne rodzaje musli, na przykład musli kokosowo-rabarbarowe , domowe musli i pomarańczowe musli z żurawiną . Zboże plus naturalny jogurt ze świeżymi(...)naszego organizmu. Bananowy jogurt z domowym musli i kokosem Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 dojrzały banan 3/4 szklanki naturalnego jogurtu 3 łyżki musli pięć zbóż wiórki kokosowe Wykonanie: Banana obieramy, kroimy w plastry, wkładamy do blednera, dodajemy jogurt i dokładnie miksujemy. Gotowy jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy granolę, posypujemy wiórkami kokosowymi
Kulinarne przygody Gatity