puddingu z nasion chia. Ma galaretowatą konsystencję, która nie każdemu przypadnie do gustu – miejcie to na względzie. Pudding z nasion chia: 400 ml mleka migdałowego (lub odtłuszczonego mleka kokosowego) 1/3 szklanki nasion chia 1 łyżka masła migdałowego 2 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki syropu klonowego 1 płaska łyżeczka cynamonu dżem malinowy lub domowa konfitura listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mleko migdałowe miksujemy/blendujemy z masłem migdałowym. Dodajemy wiórki kokosowe, syrop klonowy, nasiona chia i cynamon. Mieszamy kilka razy przez w okresie 10 minut. Przelewamy pudding do przezroczystych szklanek, kieliszków lub słoiczków. Wstawiamy do lodówki 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Rano dekorujemy wierzch dżemem malinowym lub ulubioną konfiturą. Możemy posypać wiórkami lub orzechami. Post
Poezja smakumożna zastąpić 450 g płatków kukurydzianych z miodem - produkują takie m.in. Nestl, ale..... to już nie ten sam smak) 1 szklanka posiekanych orzechów pekan albo innych 1 szklanka wiórków kokosowych 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 1 szklanka rodzynek 1,25 szklanki cukru 4 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany tortowej albo(...)wysmarowanej masłem blasze i upiec zgodnie z instrukcją każdy arkusz na jasno złoty kolor Kiedy wszystkie arkusze będą gotowane porwać je na małe kawałki. Wymieszać orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe i ćwierć szklanki cukru. Dodać upieczone połamane na niewielkie kawałki ciasto i połączyć z bakaliami, a następnie przełożyć do formy do zapiekania. Mieszaninę ciasta, orzechów, rodzynek i wiórków kokosowych zalać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepisach należy zwiększyć ilość płynów. Można zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą (jak najdrobniej zmieloną) przesianą przez jak najgęstsze sitko mąką razową wymieszaną w proporcjach 1:1 z mąką pszenną Mąka kokosowa Można zastąpić mąką ryżową Mąka maida Mąka maida to drobno mielona, wysoce rafinowana, a tym samym pozbawiona większości składników odżywczych mąka pszenna. Podobnie jak mąka atta jest wykorzystywana do roti(...)proszku (waniliowy, śmietankowy) - tylko w przypadku potraw serwowanych na słodko ugotowanym w mundurku, obranym i zmielonym ziemniakiem - 1 łyżka mąki ziemniaczanej odpowiada około 70-80 g ziemniaka. Mleko kokosowe Można zastąpić mlekiem pełnotłustym z dodatkiem aromatu kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamnie Cyklon z własnej uprawy o ostrości zbliżonej do Jalapeno) mała cebula pokrojona w kostkę olej do zeszklenia cebuli 2 trawy cytrynowe (lub jedna kupna) 300 ml mleka kokosowego łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku sól Soczewicę opłukać i moczyć w wodzie ok. 2 godz., po czym gotować do stanu al dente. trawę cytrynową można uprawiać na parapecie Cebulę zeszklić(...)dodać do soczewicy. Do garnka wrzucić też papryczkę i trawę cytrynową (nasadę albo rozbić trzonkiem noża, żeby uwolnić zapach trawy). Dolać mleko kokosowe. Gotować aż soczewica będzie miękka. W ostatniej chwili dodać tarty imbir i czosnek. Doprawić do smaku. Przed podaniem wyrzucić papryczkę i trawę. Podawać gorącą (trzeba pamiętać, że po obniżeniu temperatury na powierzchni robi się "kożuch" z mleka
Weekendy w domu i ogrodzietrochę inny sernik bo z tofu. Sernik jest z dodatkiem czekolady i migdałów. Składniki na tortownice 21 cm Spód: 200 g ciastek owsianych z żurawiną 2 łyżki oleju kokosowego Masa tofurnikowa: 300 g sera tofu 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka mleka kokosowego 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki soku z cytryny (ja pomieszałam(...)pomarańczowym) Polewa: 80 g czekolady gorzkiej Wedel 1 łyżka cukru pudru 1/2 szklanki mleka kokosowego Do dekoracji: migdały Przygotowanie: Przygotowanie spodu: wszystkie składniki zmiksować w naczyniu blendera na grube okruchy. Tortownice wyłożoną papierem do pieczenia, na dno wysypać ciastka i wygładzić palcami. Przygotowanie masy: Jeżeli mamy blender kielichowy możemy włożyć wszystkie składniki i zmiksować na gładką masę. Jeżeli
Panda i jej światmoim zasięgu. Wiem wtedy co jest w środku, no i satysfakcja jest, a co! Tradycyjnie mazurek, mam nadzieję, że znajdzie się w świątecznych koszyczkach moich znajomych. Mazurek kokosowy z malinami i białą czekoladą składniki na spód: 275 g wiórków kokosowych 150 g cukru pudru 2 jajka sok i skórka z połowy cytryny masa: konfitura malinowa (ekologiczna) 200 g białej(...)łyżki śmietany kremówki do dekoracji żurawina suszona marcepanowe jajka wykonanie: Jajka ubijamy mikserem razem ze sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Po około 5 minutach ubijania dodajemy wiórki kokosowe i startą skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto dokładnie wygładzamy i formujemy przy tym brzeg o grubości około 1cm.Pieczemy przez 20 minut
Przysmaki Karolkiprzepyszny koktajl – smoothie właśnie z jarmużu. Ale nie tylko! Świetnym dodatkiem jest tutaj szpinak ( w moim wypadku szpinak baby ;) ), soczyste jabłko , miód i orzeźwiająca woda kokosowa! Taki koktajl jest fantastyczną dawką witamin, która nie tylko wzmocni nasz organizm , ale również nasyci na długo! SKŁADNIKI: * jarmuż – 1 garść * jabłko – 1 szt * szpinak baby – 1 garść * woda kokosowa(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jarmuż przelewamy wrzątkiem i zimną wodą, odcedzamy, odcinamy twarde końce. Do Zupowaru Soup&Blend albo blendera wrzucamy jarmuż , szpinak oraz pokrojone w kosteczkę jabłko. Zalewamy wodą kokosową, dodajemy miód i odrobinę soku z limonki i cytryny – wszystko razem dokładnie miksujemy ( w razie potrzeby dosładzamy ). Podajemy mocno schłodzone! Pycha! W przyrządzeniu tego koktajlu z jarmużu pomógł
Ostra na SłodkoMoja kolejna wielkanocna propozycja to babka kokosowa z polewą z białej czekolady. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!! ! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200 ml oleju, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki wiórków kokosowych, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka mleka, kolorowe perełki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka(...)ubijam z cukrem i olejem na puszystą masę. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi. Nadal ubijając do masy jajecznej naprzemiennie dodaję mleko oraz mąkę z dodatkami. Mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piekę 1 godzinę 20 minut w temperaturze 160 stopni. Przestudzoną babkę wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię
Tradycyjna kuchnia Kasiporannej kawy z koleżanką, jak i do wielkanocnych koszyczków. Udają się w dużych foremkach oraz zwykłych papilotkach do muffinków. Spróbujcie. Prosto, szybko i bardzo smacznie, czyli moje śmietankowo-kokosowe babeczki sernikowe. Ilość sera jaką dodamy do środka zależy od naszych upodobań. Składniki: (3 duże i 8 małych babeczek) Masa serowa: 150 g sera białego półtłustego 2 łyżeczki budyniu waniliowego (czubate(...)żółtko Ciasto na babeczki: 1/3 szklanki śmietany kremówki 30% 2/3 szklanki mleka 4 łyżeczki wiórków kokosowych 1/2 szklanki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g) 2 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masa serowa: Biały ser, żółtko oraz 2 czubate łyżeczki budyniu waniliowego mieszamy w misce widelcem, aż do połączenia składników. Ciasto
Słodkie okruszkiKokosowe pralinki fasolowe z biał ą czekolad ą (biała fasola, m ąka kokosowa, banan, biała czekolada, wiórki kokosowe) Bo kto powiedział, że pralinki musz ą być nie zdrowe? Noo i i do tego ukochana kawa, śniadanie idealne ^^ Aa na niedzielne popołudnie upiekłam sernik kajmakowy, bo okropnie mi do głowy wszedł i wyjść nie chciał, nie dziwię
More food, love and dreamscukrem, jajkami i śmietaną. Pod koniec ubijania dodać olejek rumowy. Ponownie ubić. Następnie dodać mąkę i płatki owsiane.Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis VII KOKOSOWE GOFRY Składniki: 40 g wiórków kokosowych, 150 g miękkiego masła, 180 g cukru, 3 jajka, 250 g mąki, 5 g proszku do pieczenia, 150 ml mleka, skórka cytrynowa. Przygotowanie: Masło(...)cukrem i jajkami ubić. Dodać skórkę cytrynową. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Dodać wiórki kokosowe i mleko. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis VIII SEROWE GOFRY Składniki: 80 g miękkiego masła, 200 g śmietany, 250g mąki, 100g startego parmezanu, 200 ml mleko, szczypta soli, Przygotowanie: Składniki: 80 g miękkiego masła
kulinarnajamka.blogspot.comstole gościła jakaś słodycz w minimalnej ilości. Bo nigdy nie dawali rady zjeść całej blaszki ciasta, a wyrzucać też go później nie chcieli. I tak... wpadłam na pomysł czekoladowo-kokosowych serniczków w kieliszkach. Spróbujcie i Wy, polecam. ... i choć, to faktycznie smakowity kąsek, to ta karteczka widnieje tam z innego powodu... Składniki: (2-3 porcje) 250 g serka mascarpone(...)śmietanki kremówki 30% (schłodzona) 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody do rozpuszczenia 1/2 tabliczki białej czekolady 1/2 łyżki wiórków kokosowych 3/4 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 łyżki kakao Przygotowanie: Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno (ważne, aby śmietanka była schłodzona), powoli dodając cukier puder. Następnie dodajemy powoli serek mascarpone, delikatnie mieszając łyżką. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie
Słodkie okruszkiwszystkie wersje będą pyszne... Składniki: - 0,5kg jarmużu - ok.1/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 kopiasta łyżeczka granulowanego czosnku - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - kilka łyżek masła klarowanego, oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (dałam 8 łyżek raz oliwy, drugi masła, następne będą z olejem kokosowym) Liście jarmużu dokładnie umyć, odsączyć na ręczniku papierowym, odciąć zgrubiałe łodygi, a delikatnie listki(...)porozrywać na mniejsze kawałki. W misce przygotować sobie stopione (schłodzone) masło klarowane lub olej kokosowy, lub oliwę z oliwek. Dodać sól, ostrą paprykę i czosnek, całość wymieszać. Do miski wrzucać partiami liście i dokładnie mieszać. Ja zakładam jednorazowe rękawice i mieszam dłońmi, tak, by każdy listek był dobrze natłuszczony. Tak przygotowane liście wykładamy pojedynczo na blachy wyłożone papierem do pieczenia
Smaczne Zdroweinne wyznaczone przez dzisiejszych 'lajfstajlowców' wynalazki. Żarty żartami, ale my z naszą zupą dziś idealnie wstrzelimy się w ten trend. Zupa krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym przygotowana na warzywnym bulionie (lub drobiowym) to naprawdę dobra propozycja na początek jeszcze odrobinę chłodnej wiosny. To bomba witaminowa - mnóstwo witaminy A i C, pielęgnujmy swój wzrok, skórę i układ odpornościowy(...)kawałek jasnej części pora 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku szczypta chilli (jak ktoś lubi ostrzejszą to wiadomo- więcej;)) 3-4 łyżki mleczka kokosowego Do podania jogurt naturalny natka pietruszki pieprz różowy (opcjonalnie) Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do ok. 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę
Symfonia Smakównatomiast produkty zbożowe dostarczą nam błonnik, węglowodany, białko i witaminy z grupy B. Dziś chciałam się z Wami podzielić przepisem na domową granolę z dodatkiem wiórków kokosowych. Do granoli wykorzystałam 4 rodzaje zbóż: owies, jęczmień, żyto i pszenicę. Oprócz płatków dodałam też otręby i zarodki zbóż firmy Sante , która w swej ofercie posiada, miedzy innymi, mnóstwo zdrowych(...)półtłustego mleka, kawałek żółtego albo białego sera, kubek naturalnego jogurtu. Nie zapomnij o produkcie zbożowym zawierającym błonnik, witaminy z grupy B, białko i węglowodany; http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/zdrowe-sniadanie-na-dobry-start_35644.html Domowa granola kokosowa Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 170 g płatków żytnich 170 g płatków pszennych 170 g płatków owsianych 170 g płatków jęczmiennych 4 łyżki zarodków pszennych Sante 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatity