zrobiłam to ja, lub z makaronem. Wybór należy do Was. Składniki: 1 cała pierś z kurczaka 1 papryka 2 średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku(...)koniec dorzucić pokrojony w cienkie plastry czosnek. Warzywa smażyć jeszcze około 2 minuty. Warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Do warzyw dodać podsmażone mięso z kurczaka, zalać całość napojem kokosowym, dodać koncentrat i przyprawę do potraw chińskich - dokładnie wymieszać i dusić 2-3 minuty. Sos zagęścić rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody, skrobią ziemniaczaną. Danie doprawić do smaku sosem sojowych, chili
kolorowotorcikowoMoja wersja mocno kokosowego lecz niezbyt słodkiego sernika z polewą bounty. Składniki: Tortownica o śr. 28cm Spód: 150g herbatników 8 dkg margaryny Palma (Bielmar) 1 czekolada deserowa 1 czekolada biała Ser: 4 jajka 1/2 kg sera białego (podwójnie zmielonego), ewentualnie z wiaderka 4 łyżki cukru kryształu 1 budyń śmietankowy 160g mleczka kokosowego 150g kokosu 7 dkg margaryny Palma (Bielmar) Polewa(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180st C. 2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, mleczko kokosowe, kokos oraz roztopioną i przestudzoną margarynę. Mieszamy i łączymy z ubitą pianą z pozostałych białek. 3. Masę serową wylewamy na podpieczony spód , wyrównujemy i wkładamy na 1 godzinę do piekarnika
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: Na kwadratową blaszkę o dł. 24cm 250g krakersów 170g miękkiej margaryny 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 3.2% 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 150g wiórek kokosowych Sposób przygotowania: 1. Z 1/2l mleka odlewamy ok 1/2 szklanki i rozpuszczamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy(...)cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i dosypujemy cukier kryształ. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy powoli zimny budyń oraz ok 100g wiórek kokosowych. 2. Na wyłożoną folią spożywczą formę wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe
Kuchnia w czekoladzieminut pieczenia. Dodałam też suszoną aronię, żeby lekko podkręcić smak. Ciasto jest bardzo lekkie i wilgotne, tylko poczekajcie aż wystygnie Składniki: 150 g mąki pszennej 150 g roztopionego masła kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 150 g cukru (użyłam ksylitolu) około 200 ml wody z gotowanej ciecierzycy (użyłam tej z puszki, ubija się w 3 minuty) 100 g maku(...)sztywną pianę (3 minuty- serio) Dodać cukier i zmiksować. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i makiem, stopniowo przesiewać do piany i dalej miksować, po minutce dolać roztopione masło kokosowe, zmiksować a na końcu dodać bakalie. Ciasto jest płynne ale gęste. Przelać ciasto do wysmarowanej masłem kokosowym formy i piec około 50 minut w temp. 180 C. Smacznego
greenscarfPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki
Mała Cukierenkamąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g) 600 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. Następnie dodajemy kolejno żółtka, ubijając dokładnie po każdym(...)minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy. Zimny przekrawamy na pół. 2. Czekoladę roztapiamy na parze i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. 3. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową wody z sokiem cytrynowym. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy
Na Ciasteczkowych PapierachPrognozy pogody zapowiadają kolejne upały. Trzeba będzie sobie jakoś z nimi poradzić i ochłodzić się. Proponuję więc kolejny przepis na domowe lody z użyciem białek. Tym razem lody kokosowe, straciatella i jeżynowe :) Dla mnie idealne! Składniki: 400 ml śmietany kremówki 5 białek 150 g cukru pudru 50 g mlecznej czekolady 50 g wiórek kokosowych pół szklanki jeżyn Sposób przygotowania(...)pozostałym cukrem. Do białek porcjami dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy, uważając, aby masa nie opadła. 2. Masę dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy startą czekoladę, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej przetarte jeżyny. Dokładnie mieszamy. Masy przekładamy do osobnych plastikowych pojemników i wstawiamy do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia możemy zajadać. Lody jeżynowe wychodzą bardziej jak sorbet więc
Na Ciasteczkowych PapierachMuffinki jagodowo-kokosowe - pyszne połączenie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórek kokosowych 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g masła 1 szklanka jagód Sposób przygotowania: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po jednym jajku i wlewamy mleko. Miksujemy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem(...)pieczenia, dodajemy do pozostałych składników razem z wiórkami kokosowymi (2 łyżki odłożyć) i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżkę masy (do wysokości 3/4 papilotki) i posypujemy odłożonymi wiórkami. Mnie wyszło 18 sztuk. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachjuż zrobiłam krem kokosowy, to potem jakoś tak samo wyszły te czekoladki. Czy to będzie przepis precyzyjny? Nie. To będzie inspiracja dla Was. A to było tak, czekoladki nadziałam kremem, ale do jednej oprócz kremu włożyłam malinkę i żałuję strasznie! Żałuję strasznie, że tylko do jednej czekoladki włożyłam, bo ta z malinką była przepyszna! Owoc przełamał słodycz kokosu, do tego(...)smak czekolady deserowej dopełnił całość. Normalnie rewelacja smakowa :) Poniżej widać jak Blondynka szukała tej jedynej z malinką, bo mi się pomieszały podczas wyciągania z foremki :) Składniki: czekolada deserowa krem kokosowy <----- kliknij nazwę wpadniesz na przepis :) opcjonalnie kilka malin Wykonanie: Czekoladę rozpuściłam i wysmarowałam nią foremki, a że do czekoladek w foremkach wybory zbytniego nie mam postawiłam
Blondynka Gotujepyszne, kokosowe, miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz ciasteczka :) Składniki: -60 g masła -2 białka -130 g cukru -200 g wiórków kokosowych Wykonanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich stopniowo cukier, cały czas miksując. Przestudzone masło łączymy z wiórkami kokosowymi i dokładnie mieszamy. Do wiórków przekładamy ubitą pianę i delikatnie
KasiekGotujewyszła nieziemsko pyszna! Tak, to prawda nie przypomina typowej kruszonki, ponieważ nie ma charakterystycznych "zlepek". Ale były! :D Tylko podczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :) Składniki: 125 g płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 5 suszonych fig (użyłam firmy(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml maślanki 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko Migdałowa "kruszonka": 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex ) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj
Zdrowie na języku :PPyszne, bogate ciasto marchewkowo – kokosowe z orzechami i polewą miodową. Pięknie pachnie przyprawami korzennymi, jest sycące, gęste i ładnie się prezentuje, dzięki mojej najnowszej formie do pieczenia firmy Nordic Ware:). Dostałam ją do przetestowania dzięki uprzejmości sklepu Leduvel , który jest dystrybutorem tej marki. Forma jest piękna, dosyć ciężka, babka cudownie wyrosła i ostygniętą wyciągnęłam z niej bez problemu. Bardzo polecam(...)Składniki: Ciasto: 325g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 80g wiórków kokosowych 100g poszatkowanych orzechów włoskich 200ml oleju 1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego) 4 jajka 300g umytej marchewki (to około dwie większe marchewki lub 3 średnie) Polewa: 120g serka mascarpone 2 łyżki
Mała Cukierenkahipoalergiczna i nie zawiera glutenu. Można ją kupić w sklepach z żywnością egzotyczną lub orientalną, a także w sklepach internetowych. Składniki: 1/2 szklanki perełek drobnej tapioki 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody 3 łyżki cukru waniliowego Przygotowanie: W garnuszku mieszamy mleko kokosowe z wodą, dodajemy tapiokę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 30 minut lub do momentu(...)przywierała do dna garnka. Gotowy pudding przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z owocami sezonowymi, doskonale sprawdzą się borówki, jagody lub maliny. Dodatkowo możemy udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego
Smakowity Blog KulinarnyKokosowe zapiekane płatki jaglane; z brzoskwinią ufo i borówkami Czasami brakuje mi po prostu słów. Nie wiem jak mam wyrazić to, że przez te zaledwie kilka godzin można poczuć tak silne przywiązanie, odnaleźć radość w zwykłych czynnościach z innymi ludźmi. Te kilka chwil z wami to zdecydowanie za krótko by porozmawiać z wami w ilości chociaż minimalnej. Zupełnie(...)wszystkim za tak wspaniale spędzony wczorajszy dzień. Serio ludzie jesteście cudowni, już nie mogę doczekać się kolejnego spotkania z wami :D Przepis: 50g płatków jaglanych ok. 1/3 szklanki mleczka kokosowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody jajko łyżka mąki kokosowej (ok.15g) kilka łyżek mleka (4-5) coś do posłodzenia 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej wiórki do posypania
More food, love and dreamsSkładniki: 200 g krewetek królewskich 400 ml mleka kokosowego łodyga trawy cytrynowej 200 ml wywaru rybnego 50 g pasty Tom Kha Do rondelka należy wrzucić łodygę trawy cytrynowej i wlać 200 ml mleka kokosowego. Chwilę podgotować i dodać pastę Tom Kha oraz krewetki. Całość pogotować z 3-5 minut. Dolać resztę mleka kokosowego i doprowadzić do wrzenia. Podawać ciepłe
Karczma Honorietty