margaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki miodu (np. gryczanego) 1/5 szklanki cukru 3/4 szklanki sezamu Masa chałwowo - karmelowa: 3/4 kostki margaryny(...)cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami. Potrzebne nam (na ok.22 trufle): - 300 g gorzkiej czekolady - 300 ml chudego mleka - 250 g mleka w proszku - opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie: Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić do rondelka z mlekiem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszając do roztopienia czekolady. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia(...)Następnie dodać mleko w proszku i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę umieścić w lodówce do stężenia. Gdy masa zgęstnieje, rękoma formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schować do lodówki do momentu podania. Trufle utrzymają świeżość około tygodnia jeśli będą przechowywane w lodówce
W poszukiwaniu inspiracjiCzęsto gotuję kaszę mannę dzieciom na drugie śniadanie. Zazwyczaj na wodzie z różnymi dodatkami w postaci świeżych lub mrożonych owoców, domowych soków lub dżemów. Dzisiejsza kasza na mleku kokosowym bardzo im przypadła do gustu. Ma delikatny smak i prawie nie czuć w niej kokosa. Pycha! 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki domowego mleka kokosowego (przepis tutaj ) jeżyny cukier(...)miód do posłodzenia Mleko kokosowe wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Wsypywać kaszę mannę powoli jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aby nie było grudek (proporcje zależą od indywidualnych upodobań, jeśli kasza jest za gęsta można dolać mleka). Pogotować kilka minut i pozostawić do przestudzenia. Jeżyny rozgnieść widelcem i wymieszać z ciepłą kaszą. Można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy ostudzić podawać w wafelkach z migdałami, posypać wiórkami kokosowymi Najlepiej podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinyPrzepyszne śniadanie Fit! Piękne i cudowne w smaku kokosowe placuszki podane z gorącym sosem malinowym. Czy jest sens pisać coś więcej? ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 kokosy - 2 białka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki owsianej - 1 łyżka mąka pszennej - 100 ml mleka kokosowego - słodzik Kokosy obieramy ze skorupy. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem o dużej mocy na gładką masę. Dodajemy mąkę
SMYKWKUCHNIJeśli mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego w przygotowaniu to najlepsze są muffinki. Dziś klasyczne, jasne, mięciutkie, na bazie mleka kokosowego . Z pysznymi jeżynami, ale równie dobrze można dodać do nich inne sezonowe owoce. Smakują rewelacyjnie! Składniki suche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego(...)foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego mleka lub wody, jeśli mleko kokosowe to tylko domowe, z puszki jest za gęste. Wspaniałe świeże jeżyny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieostudzenia. Margaryna powinna być miękka. Należy ją zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać do niej miodek i ciągle miksując powstałą budyniową masę. Dodatkowo: pokruszone wafelki ulubione orzechy wiórki kokosowe Wiórki kokosowe można dodać wcześniej do masy jak i również posiekane orzechy. W ten sposób zapobiegniemy rozwarstwieniu kanapki. Hońka wysypała tak, jak widać na zdjęciu poniżej. Wiórki kokosowe, pokruszone rurki
Karczma Honoriettysmoothie i inne napoje. Ja, powiem szczerze nigdy nie praktykowałam takiego śniadaniowego sposobu :) Aż tu jednego razu spróbowałam, w końcu co mi szkodzi :D Koktajl przygotowałam na bazie wody kokosowej, słodkiego banana oraz suszonych daktyli, a kwintesencją smaku było surowe kakao :) Później niestety musiałam dosypać troszkę zwykłego, ciemnego, gorzkiego kakao, ze względu na to, że to kruszone całkowicie się(...)wynosiła tyle ile zazwyczaj spożywam na ten posiłek, czyli właśnie ok. 350 kcal. Mamy tu dużo węglowodanów, które na początek dnia jak najbardziej nam się przydadzą. Super zdrowa woda kokosowa i niezwykle cenne surowe kakao, które dzięki temu, że właśnie jest surowe zachowuje maksymalną ilość składników odżywczych, takich jak: magnez, żelazo, chrom, mangan, cynk, miedź, witamina C, kwasy tłuszczowe Omega
Zdrowie na języku :Pkupimy już gotowych ,,zdrowych'' ciasteczek w pobliskim markecie :) Składniki na ok 15 ciasteczek : - 1 szklanka mąki owsianej (można również użyć zmielonych płatków owsianych) -1/2 szklanka wiórków kokosowych ( najlepiej niesiarkowanych) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego - 1/4 szklanki ksylitolu (ewentualnie cukier, stewia lub inny słód) - 1 jajko ( w wersji wegańskiej można użyć nasion chia, najlepiej zacząć od dwóch łyżek(...)nasiona napęcznieją dodajemy ją do masy jak jajko, jeśli to nie wystarczy do sklejenia, można dodać dodatkową łyżkę) Przygotowanie : Do miski wsypać mąkę owsianą i wiórki dodać olej kokosowy i wymieszać, następnie dodać ksylitol i jajko, następnie ręcznie formujemy kulę i odrywamy małe kawałki z których lepimy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasteczka można zgnieść
zdrowa vege kuchniaMusicie tego spróbować! Forma o średnicy 25cm, wychodzi z niej ok. 10 porcji, jedna to ok. 250kcal. Składniki na spód: - 210g mąki żytniej - 40g mąki pełnoziarnistej pszennej - 60g oleju kokosowego (w formie stałej) - 40g zimnego masła - 4 łyżki wody - 1 jajko - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli Mąkę przesiewamy, dodajemy zimnego masła pokrojonego na kawałki i resztę składników, szybko zagniatamy(...)wyjdzie pyszne!) Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Składniki na farsz: - 300-400g kurek - 4 małe ziemniaki - 2 cebule - por - pół pęczka koperku - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki oregano - 0,5 łyżeczki papryki słodkiej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej/chili - sól, pieprz Kurki myjemy, oczyszczamy, osuszamy i kroimy na małe kawałeczki. Ziemniaki w mundurkach, lub bez, gotujemy
Be Fit Be Strongjest oczywiście bardzo smaczny i kiedyś się na niego skuszę. Tym razem jednak wpadł mi w oko genialny przepis na jedne z moich ulubionych ciasteczek. Śliczne, jeżykowate, przede wszystkim kokosowe! Mmmm, uwielbiam kokosanki. Przygotowanie ich zajmuje ułamek czasu, a delektować się nimi przy kawce można przez następne dwa-trzy dni, pychota. Kokosanki (przepis na ok. 10-12 kokosanek(...)wiórków kokosowych 50 g masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mleka (opcjonalnie) 2 białka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Masło rozpuścić w rondelku, po czym dodać cukier. Ważne jest, żeby nie doprowadzić naszej masy do wrzenia, wystarczy że będzie cieplutka, dzięki czemu cukier ładnie nam się rozpuści. Kiedy masa jest już w miarę gładka, dodać mleko, choć nie jest konieczne jeśli
Przepysznik - BLW i nie tylkochandrę, zdecydowanie wolę budyń klasyczny. Moja dzisiejsza propozycja dostosowana jest do wrażliwych brzuszków niemowląt oraz dla osób borykających się ze skazą białkową. Zamiast mleka krowiego jest zatem mleko kokosowe, które można zakupić gotowe w puszkach czy kartonikach, bądź przygotować samodzielnie w domu (przepis zamieszczę na pewno, tak jak i na inne mleka roślinne). Jeśli aktualnie nie mamy w domu mleka(...)kokosowego, do budyniu świetnie nadadzą się wszystkie inne mleka roślinne, a także krowie czy kozie. Budyń kokosowo-bananowy 1 szkl. mleka kokosowego + 2 łyżki do wymieszania z żółtkiem 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1 banan ¾ szklanki mleka zagotować, po czym wlać do niego mąkę dokładnie wymieszaną w pozostałym mleku, cały czas szybko mieszając (przy innych mlekach roślinnych
Przepysznik - BLW i nie tylkokokos to zgrany tandem i pasują do siebie idealnie. Smakołyk znakomity dla maluchów, którym nie wolno jeść jajek ani pić krowiego mleka. Budyń kokosowo-ryżowy 1 szkl. mleka kokosowego 30g płatków ryżowych 1 banan wiórki kokosowe starta gorzka czekolada Mleko zagotować, zmniejszyć ogień i wsypać płatki ryżowe. Gotować na najmniejszym ogniu aż zgęstnieje, około 5-7 minut, na koniec można(...)zblendować, żeby budyń był gładki. Banana pokroić na plasterki i rozgnieść widelcem na papkę (można odłożyć kilka plasterków do przystroju), wymieszać z gotowym budyniem. Przystroić plastrami banana, obsypać wiórkami kokosowymi i startą gorzką czekoladą. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkowonderful aroma and great taste . Coconut milk gives this soup an exotic character. To bardzo fajna odmiana zupy pomidorowej, ma fantastyczny smak i aromat. Mleczko kokosowe nadaje jej egzotycznego charakteru. Normal 0 21 Ingredients: 4 big tomatoes 3 shallots, peeled 4-5 cloves of garlic, peeled 1/2 can of coconut milk 4 sprigs of thyme, leaves stripped(...)seasoning adjust, and serve hot with extra basil and olive oil drizzles. Składniki: 4 duże pomidory 3 szalotki 4-5 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego Listki tymianku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka przeciery pomidorowego liście bazylii 2-3 kubki bulionu 1 łyżka balsamico Podgrzać piekarnik do 210 stopni. Pociąć pomidory i szalotki na ćwiartki
Smaki Przyprawy i KolorySkładniki: 200 g wiórków kokosowych, 50 g masła, 3/4 szklanki cukru, 3 łyżki mleka, 2 białka z większych jaj, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Przygotować odmierzoną ilość wszystkich składników. Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia (na mniejszym ogniu). Dodać mleko, chwilę jeszcze mieszać. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić. Białka ubić na sztywną(...)pianę, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Do ubitych białek dodać masę z wiórek kokosowych i łyżką połączyć. Przygotować blachę, na którą wyłożyć papier do pieczenia. Łyżką nakładać i formować kokosanki. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) ok.15min. - w zależności od wielkości ( może to być krócej, jak i dłużej ). Kokosanki zdjąć z blachy jak już ostygną. Przepis na kokosanki
W kuchni u Moniki