Składniki: SPÓD: jajka 2 sztuki, cukier 1/2 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka SERNIK: twaróg zmielony 75 dag/wiaderko, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śmietana 30 % 150 ml KRUSZONKA: masło lub margaryna 12,5 dag, mąka tortowa(...)cukier 12,5 dag, wiórki kokosowe 2 łyżki DODATKI: śliwki 16 większe, cukier puder - ile potrzeba składniki na spód włożyć do miski, palma miękka, utrzeć mikserem jak na kruszonkę użyłam 2 małe formy 16 cm okrągła z wyciąganym dnem i 15x10 cm lub jedna tortownica 24 cm - niczym nie smarowałam form, ciasto włożyć do form i palcami przyklepać mocno
W Mojej Kuchni Lubięwody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna. Krem śmietankowy: 2/3 l śmietany kremówki 10 dag wiórków kokosowych 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch.Dodać żelatynę-by nie zrobiły się grudki(...)należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych. Dodatek: 25-30 dag okrągłych biszkoptów Złożenie ciasta: Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Niespełnione zdolności kulinarneśrednia 3 kubeczki mąki szymanowskiej 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju rzepakowego 4 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropelek zapachu kokosowego lub łyżkę likieru kokosowego. ok 1 kg śliwek ( mogą być również inne owoce - wiśnie, jagody, borówki, czereśnie, jabłka , itp)- u mnie było 40 dag Przygotowanie : Białka ubić z odrobiną(...)wierzch ułożyć przekrojone, wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. . Kruszonka: * 1 szklanki mąki * 0,5 szklanki cukru * 1/3 kostki masła * 1 jajo * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szkanki wiórków kokosowych Wszystkie składniki połączyć, wyrobić kruszonkę. Wyłożyć na owoce na cieście. Piec ok 60 min w 180* przepis stąd Moje uwagi: ze względu na to, że ciasto piekłam
Proste PotrawyCiasto : 35 dkg mąki 25 dkg margaryny 25 dkg cukru 6 jajek 12 łyżek słodkiego mleka 2 łyżeczki kakao 1 cukier waniliowy 3/4 torebki małego proszku do pieczenia Ciasto kokosowe : 20 dkg kokosu 20 dkg cukru 2 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy sok z 1/2 cytryny 5 łyżek słodkiej śmietany Sposób wykonania : C iasto : Cukier(...)utartych żółtek dodaj mleko, delikatnie wymieszaj. Następnie wsyp mąkę , wymieszaj dokładnie na jednolitą masę. Białka ubij na sztywno i połącz z resztą ciasta. Nie mieszaj zbyt długo ! Ciasto kokosowe : Białka ubij na sztywno. Dodaj stopniowo cukier, cukier waniliowy, następnie kokos, śmietanę , sok z cytryny i przesianą mąkę. Lekko wymieszaj wszystko razem. Połowę ciasta wyłóż na spód foremki
Przepisy i porady kulinarnelekki lunch. Doskonale nadaje się na lunch do pracy lub na uczelnię :) Ja zawsze zajadam się nim ze smakiem. W mojej wersji z granatem (przywieziony jeszcze z wakacji!), borówkami, kokosowymi płatkami i orzechami włoskimi. Bardzo polecam! :) Składniki na 2 porcje: 100 g płatków owsianych 100 ml mleka 50 ml świeżego soku jabłkowego Marwit 75 g gęstego jogurtu naturalnego 1 małe(...)jabłko 2-3 łyżeczki miodu sok z 1/2 limonki 35 g orzechów włoskich ziarenka granatu borówki płatki kokosowe Płatki owsiane zalać zimnym mlekiem i świeżym sokiem jabłkowym Marwit, przykryć folią i odstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. Kolejnego dnia, przed lunchem, wyjąć z lodówki, dodać sok z limonki, jabłko, starte na tarce o grubych oczkach, jogurt
Domowa cukiernia EwyBłonnik 0,6 g 2,5 g Składniki (16 batonów) Spód 150 g zmielonych płatków kukurydzianych bez dodatku cukru ( myślę, że mąka kukurydziana też się sprawdzi) 2 łyżki oleju kokosowego 3 żółtka 1 jajko Warstwa I 3 łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe? Ile można go jeść(...)250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka ksylitolu lub kilka kostek dobrej, gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao Przygotowanie 1. Zmiksowane na pył płatki (lub mąkę) połącz z olejem, żółtkami i jajkiem
Powiedz dietom nieniż cytrusy - świeże figi- regulują poziom cholesterolu i są pomocne przy bólu gardła - idealne dla tych, którzy w pracy używają aparatu mowy przez 8 godzin ;-)) - olej kokosowy o szerokim spektrum działania na nasz organizm, działa łagodząco na bóle brzucha i idealnie odżywia skórę, co jest zbawienne gdy pracujemy w klimatyzowanych pomieszczeniach "Indyjski marchwiowo-dyniowy słoik zdrowia"- lunch do pracy SKŁADNIKI(...)świeży sok Marwit marchewkowy - garść makaronu pełnoziarnistego - puree z dyni - imbir, kurkuma, cynamon, odrobina soli - świeże figi - seler naciowy - pomidorki koktajlowe - orzechy laskowe - sok z limonki - olej kokosowy Makaron wrzuć na gotującą się wodę, gotujemy max 5 minut, aby był al dente. Odcedź i przełóż do słoiczka. Puree z dyni wymieszaj z przyprawami i świeżym sokiem marchwiowym Marwit. Zalej
SMYKWKUCHNIżeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego w garnku (i na początek mamy Ogień). Teraz idzie dynia - obraną ze skóry kroimy na mniejsze kawałki, ale bez specjalnej pieczołowitości, bo na koniec i tak wszystko zmieli blender(...)czasie sprzątamy blat i szykujemy sobie Drzewo czyli natkę pietruszki do posypania zupy już na talerzu, wyciągamy z szafki popping z amarantusa (inaczej amarantus ekspandowany, dmuchany) oraz mleczko kokosowe , no i blender. Kto ma Vitamixa lub inny blender kielichowy, przelewa teraz wszystko z garnka do kielicha i miksuje całość na wspaniały dyniowy krem (dzięki temu dzieci nie widzą marchewki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEDyniowo-orzechowe pralinki; z mąki kokosowej Pralinki spakowane, bo najpierw na pobieranie krwi... grr..nie lubiłam, nie lubię i nie polubię, no, ale życie. Mam pyszne pocieszenie.. o ile nie padnę gdzieś z głodu, bo, środek Warszawy (y) Ps. Uzupełniłam poprzednie wpisy o przepisy :) Przepis: 150g pure z dyni hokkaido 2 łyżki masła orzechowego (ok.40g) łyżka(...)mąki orzechowej ok.30g mąki kokosowej cynamon coś do posłodzenia mąka kokosowa i orzechowa zmieszane ze sobą Wszystkie składniki ze sobą dokładnie mieszamy. Formujemy okrągłe kuleczki i obtaczamy w mieszance mąk/lub czymś innym
More food, love and dreamsręką. W związku z tym, że nie każdy z Was ma przygotowaną zamrażarkę i spiżarkę jak na okoliczność wojny ;) (tfu, tfu.tfu) - podaje Wam poniżej składniki Co potrzebujemy? - mleko kokosowe puszka - 200 gr mrożonej włoszczyzny (wiem, że swieża jest zdrowsza i ma lepszy smak....ale szybciej wrzuca się do garnka tą obraną i pokrojoną;)) - porcja rosołowa - 1 kostka rosołowa(...)kostkę rosołową, pokrojony w plasterki czosnek nieco vegety, magi dla smaku oraz pozostałe przyprawy. Po ok. 10 minutach do osobnej miski nalewamy szklankę bulionu i mieszamy go z mlekiem kokosowym - następnie zmieszane mleko kokosowe dodajemy do naszego bulionu. Dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa - gotujemy przez ok. 10 min - na wolnym ogniu. Gotujemy ryż - osobno, następnie nakładamy na głęboki talerz
dlaSmaQmargaryny 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Masa na 1 placek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 słoik dżemu np. śliwkowego 1 paczka wiórków kokosowych ( u mnie 90 g.) Masa na 2 placek: 1/4 kostki margaryny 2 duże łyżki miodu (np. gryczanego) 1/5 szklanki cukru 3/4 szklanki sezamu Masa chałwowo - karmelowa: 3/4 kostki margaryny(...)cukier rozpuścić, ale nie gotować, masa ma być gorąca i jednolita. Następnie masę wystudzić - podczas stygnięcia będzie gęstnieć. Jak już będzie dość gęsta przełożyć nią obydwa placki. Placek kokosowy na dole - masa karmelowo-chałwowa - placek sezamowy. Przechowywać w lodówce. *jeśli zbyt mocno przypieczemy placek sezamowy i sezam będzie twardy po wystudzeniu, możemy placek sezamowy dać na spód, a na wierzch
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobienia razem z dziećmi. Kokos możecie zastąpić posiekanymi orzechami. Potrzebne nam (na ok.22 trufle): - 300 g gorzkiej czekolady - 300 ml chudego mleka - 250 g mleka w proszku - opakowanie wiórek kokosowych Przygotowanie: Czekoladę połamać na drobne kawałki i wrzucić do rondelka z mlekiem. Postawić na średnim ogniu i podgrzewać mieszając do roztopienia czekolady. Odstawić na 5-10 minut do przestudzenia(...)Następnie dodać mleko w proszku i 2 łyżki wiórek kokosowych, całość dokładnie wymieszać. Przestudzoną masę umieścić w lodówce do stężenia. Gdy masa zgęstnieje, rękoma formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych. Schować do lodówki do momentu podania. Trufle utrzymają świeżość około tygodnia jeśli będą przechowywane w lodówce
W poszukiwaniu inspiracjiCzęsto gotuję kaszę mannę dzieciom na drugie śniadanie. Zazwyczaj na wodzie z różnymi dodatkami w postaci świeżych lub mrożonych owoców, domowych soków lub dżemów. Dzisiejsza kasza na mleku kokosowym bardzo im przypadła do gustu. Ma delikatny smak i prawie nie czuć w niej kokosa. Pycha! 4 łyżki kaszy manny 2 szklanki domowego mleka kokosowego (przepis tutaj ) jeżyny cukier(...)miód do posłodzenia Mleko kokosowe wlać do rondelka, doprowadzić do wrzenia. Wsypywać kaszę mannę powoli jednocześnie mieszając trzepaczką rózgową, aby nie było grudek (proporcje zależą od indywidualnych upodobań, jeśli kasza jest za gęsta można dolać mleka). Pogotować kilka minut i pozostawić do przestudzenia. Jeżyny rozgnieść widelcem i wymieszać z ciepłą kaszą. Można dosłodzić do smaku cukrem lub miodem
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: 1,5 tabliczki tabliczki białej czekolady 50 g masła 25 g cukru pudru 200 g gęstego mleka kokosowego 2 nakrętki likieru śmietankowego 20 g śmietanki kremówki Dodatkowo potrzebne będą: wafelki do lodów migdały około 20 sztuk wiórki kokosowe do posypania do przystrojenia użyłam Trufli Rafaello z przepisu poniżej: Przygotowanie: składniki włożyć do garnuszka i podgrzewać(...)małym ogniu od czasu do czasu mieszając, około 5-15 minut masa będzie bulgotać- uważać by nie przypalić masy ostudzić podawać w wafelkach z migdałami, posypać wiórkami kokosowymi Najlepiej podawać schłodzone Smacznego
KreatywnePinyPrzepyszne śniadanie Fit! Piękne i cudowne w smaku kokosowe placuszki podane z gorącym sosem malinowym. Czy jest sens pisać coś więcej? ;-))) Zapraszam! SKŁADNIKI: - 2 kokosy - 2 białka - 2 żółtka - 2 łyżki mąki owsianej - 1 łyżka mąka pszennej - 100 ml mleka kokosowego - słodzik Kokosy obieramy ze skorupy. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy blenderem o dużej mocy na gładką masę. Dodajemy mąkę
SMYKWKUCHNI