kokosowe - 19941 przepisów (strona:378/1330)

Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 128

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka(...)wyścielone papierem do pieczenia. Teraz na każde ciasto wysyp po 1/2 l porzeczek.   Białka ubij na sztywno, dodaj stopniowo cukier, dalej ubijaj. Na końcu wsyp wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj szpatułką lub ręką . Na każdą z blaszek wyłóż po połowie piany i delikatnie rozsmaruj ją na porzeczkach. Obydwa ciasta ( razem lub kolejno ) piec około 40 minut w temperaturze

Przepisy i porady kulinarne
Staropolski deser na Święto Trzech Króli 156

właśnie na to święto. Oczywiście przepis został zaadaptowany do bardziej współczesnych czasów. Składa się on z 3 budyniowych kremów: czekoladowego, waniliowego i śmietankowego wzbogaconych dodatkowo o kakao, szafran, wiórki kokosowe itp. Trzy różne kremy mają symbolizować Trzech Króli. To bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu propozycja, z łatwo dostępnych składników. Przed podaniem deser warto schłodzić oraz posypać go odrobiną startej(...)opakowanie budyniu śmietankowego 1/3 szklanki zimnego mleka 1 szklanka słodkiej śmietanki 12% UHT (w kartoniku) 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 2 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka wiórków kokosowych Wykonanie: Krem czekoladowy: W 1/2 szklanki zimnego mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. Jedną łyżeczkę kakao rozcieramy z 1 czubatą łyżką cukru i 1 czubatą łyżeczką

MyCookBook.pl
Zapiekanka kalafiorowa 260

zamrażalnika – i w głowie zapaliła się lampka oznajmiająca pomysł na obiad ;)   Składniki: 1 średni kalafior 500g pieczarek 300g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 2 łyżki oleju kokosowego Mozarella 70-100g sera żółtego 100ml mleka 3,2% Musztarda do smaku Sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa Czarnuszka, czubryca, rozmaryn (lub inne zioła)   Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na różyczki(...)niego mleko, połowę mozarelli, musztardę, sól, pieprz i gałkę muszkatałową, znowu blendujemy. Powstaje nam gładkie puree o delikatnym smaku. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy je na łyżce oleju kokosowego. Oddadzą one sporo wody – bardzo dobrze, potem mniej jej wyjdzie podczas zapiekania ;) Pod koniec smażenia dodajemy zioła, u mnie czarnuszka, czubryca i rozmaryn. I trochę soli i pieprzu do smaku

Jak gotować i nie zwariować
Puchaty sernik 269

sprawa, bo uwielbiam sernik. Ale w te Święta dostałam genialny przepis! Przepis, który jeśli wyszedł tak cudownie mnie, musi wyjść każdemu. Puchaty sernik 1 szkl. mąki 2 łyżki cukru kokosowego lub syropu klonowego/daktylowego 3 żółtka 100g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg sera 1 szkl. cukru kokosowego 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)szkl. oleju 2,5 szkl. mleka Mąkę, cukier kokosowy i proszek do pieczenia posiekać razem z masłem. Dodać żółtka i ekstrakt z wanilii, po czym zagnieść gładkie ciasto. Schować do lodówki na minimum 30 minut (można też całkowicie zamrozić, po rozmrożeniu można od razu rozwałkować). Ser utrzeć z żółtkami i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Olej wlać powoli cienką strużką

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasteczka owsiane 155

Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc.                          Składniki(...)szklanka mleka 2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych 3/4 szklanki wiórków kokosowych 5 łyżek ziaren słonecznika 4 łyżki sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą 4 łyżki miodu (cukru) 1 jajko 1 łyżka oleju Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy

Przepisy na domowy ser i chleb
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ I ZIEMNIAKÓW, BEZGLUTENOWE 186

łyżeczki) - sól i świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - bezzapachowy olej kokosowy do smażenia Ziemniaki z kaszą podusić. Do miski dodać mąkę ziemniaczaną, jajko, kurkumę oraz sól i świeżo mielony pieprz, oraz boczek z cebulą i czosnkiem. Boczek kroimy wcześniej w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, gdy nam się ładnie podsmaży dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, pod koniec smażenia(...)dorzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy i odstawiamy z palnika. Masę mieszamy i formujemy płaskie kotlety. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju kokosowym (u mnie bezzapachowy), po kilka minut, do lekkiego przyrumienienia. Podajemy jako samodzielne danie, np. z sosem pieczarkowym lub jako dodatek do innych dań. U mnie wersja z sosem pieczarkowym, oraz podsmażonymi całymi pieczarkami. Sos przygotowuję

Smaczne Zdrowe
Ciastka z masła orzechowego 130

Najprostsze ciastka orzechowe, pyszne, kruche, słodkie. Tylko z 3 składników :) Właściwie orzechowo - kokosowe. Składniki (na 20 ciastek): - 200 ml czystego masła orzechowego (używam domowego z samych orzechów i szczypty soli), - 60 ml zmielonych na mąkę wiórków kokosowych, - 50 ml wiórków kokosowych, - 60 ml syropu klonowego. Wykonanie: Wymieszać składniki łyżką. Nakładać łyżką małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Co na wege obiad?
Podróże kulinarne- kurczak po tajsku 156

poniższym przepisie tę nutę zapewnia dodatek zielonej papryki. Sztuka kulinarna Tajlandii kształtowała się pod wpływem kuchni chińskiej oraz indyjskiej, mimo to jest bardzo oryginalna dzięki użyciu własnych składników: mleczka kokosowego, trawy cytrynowej, imbiru, limonki. Co ciekawe, papryka została przywieziona z Portugalii. Kuchnia tajska jest bardzo zróżnicowana- od smaków delikatnie aromatycznych do piekielnie ostrych- niektóre z potraw należą do najostrzejszych(...)łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 100g ryżu jaśminowego    świeża kolendra  Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku

Wrzosowa Polana
Sernik krakowski 174

wyjątkowo pyszna klasyka, moim zdaniem jeden z najlepszych serników krakowski. Na cienkim kruchym spodzie w towarzystwie kremowego sera i rodzynek. Ja swój dodatkowo wzbogaciłam cieniutką warstwą kokosowej pianki. Zanim przejdę do przepisu chciałam życzyć Wam na ten nowy rok pomyślności, radości, zdrowia i odwagi do realizacji marzeń. Pomyślnego 2016 roku :) Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru(...)Wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy ok 40-50 minut w 170 st. C aż ser będzie miał delikatnie złoty kolor. Pianka: 4 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki wiórek kokosowych  Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i dodajemy wiórki kokosowe. Wykładamy na podpieczony ser i pieczemy jeszcze przez 10-20 minut

Cynamonowe szczęście
Ciastka owsiane z bananem 118

Dziś pomysł na smaczne ciastka owsiane z dodatkiem banana. Składniki : - płatki owsiane - woda - banan - wiórka kokosowe - 1 jajko - kakao (około 1 łyżka) - łyżeczka masła - do smaku miód lub ksylitol Przygotowanie : Płatki owsiane wsypać do wody i zostawić na chwilę aż nasiąkną. Następnie pokroić banana w drobną kostkę i dokładnie wymieszać z płatkami (można ewentualnie użyć blendera). Dodać wiórka kokosowe, jajko(...)Uformować ciastka i wyłożyć na blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 150 °C. Kakao na wolnym ogniu stopić z masłem i użyć jako polewy. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi

Kuchenne innowacje
Bezglutenowa tortilla na 3 sposoby, czyli przepis na smaczną imprezę sylwestrową. 115

usunąć pestkę, miąższ wydrążyć łyżką. Zmiksować z resztą składników na gładką masę. Tortilla Składniki 195g skrobi/mąki z tapioki 2 duże jajka 100ml mleka roślinnego 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego (lub innego) 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania Mleko podgrzać z olejem. W malakserze lub wysokim siekaczu zmiksować mąkę z ciepłym mlekiem/olejem. Po chwili dodać jajka i sól. Smażyć na patelni(...)zależności od przeznaczenia. 1. Nachosy Składniki olej kokosowy sól, papryka słodka i inne ulubione przyprawy 5. Rozgrzewamy piekarnik do 170C. 6. Na rozgrzanej patelni smażymy ciasto, z obydwu stron do zarumienienia. 7. Naleśnik kroimy w trójkąty. Układamy je na papierze do pieczenia, delikatnie smarujemy olejem kokosowym i posypujemy lekko solą i słodką papryką. Można przyprawić innymi przyprawami – np. ostrą papryką

Fill The Bowl
Ciasto kokosowe z daktylami 234

Wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej) 3/4 szklanki cukru(...)szklanki oleju 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 szklanka wiórków kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka suszonych daktyli (drobno pokrojonych) dodatkowo: 100 g czekolady 50 g masła 2 łyżki mleka garść dowolnych orzeszków lub migdałów (drobno posiekanych) Przygotowanie: Jajka utrzeć z cukrem, dodać olej, następnie jogurt i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko wymieszać, tak by nie było

Kuchcik gotuje
Śmietanowiec na mleku skondensowanym 123

każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ  WIÓRKAMI KOKOSOWYMI Składniki: 2 duże łyżki masła 3 łyżki cukru 130 g wiórków kokosowych Na patelni roztapić dwie łyżki masła. Do roztopionego tłuszczu dodać cukier i wiórki kokosowe, całość smażyć na niewielkim

Kubki smaku
Wegański DOMOWY MARCEPAN Z CUKREM KOKOSOWYM 127

słodkości, ja dałam tylko 4 duże łyżki ale ilość cukru w marcepanach sięga często ilości migdałów, a bywa i odwrotnie ;) ) - i moja innowacja tym razem - użyłam cukru kokosowego , przez co marcepan nie wyszedł biały, a karmelowy, no a smak oczywiście super :) Osobiście nie dodaję już żadnych olejków/aromatów, ani tłuszczu, wody, mleka czy czegokolwiek innego, po prostu migdały(...)przez zapomnienie woda ostygnie i skórki znowu ciężko zdjąć, najlepiej odlać zimną wodę i jeszcze raz zalać migdały wrzątkiem, po chwili znowu obierają się "same". Jeśli chodzi o cukier kokosowy to wspaniała alternatywa dla białego cukru, ma niski indeks glikemiczny (35), świetnie smakuje karmelem, a przy tym jest bogaty w minerały takie jak potas, magnez, cynk i żelazo, a tego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE